927x127 HEAD VPRAVO

Dyspepsie

Dyspepsie je odborný termín pro souhrn různých trávicích obtíží, vyskytujících se v různých kombinacích a vzniklé z různých příčin. Slovo dyspepsie pochází z řeckého slova dys-pepsie, což doslova znamená špatné trávení. Jedná se tedy o označení nepříjemných příznaků, jako jsou nechutenství, pocit plnosti v břiše, silné bolesti břicha, pocit dlouhotrvajícího a těžkého trávení, říhání, pálení žáhy, nevolnost, zvracení, průjem, zácpa, plynatost i nepříjemný zápach z úst.

 Dyspepsii lze dělit podle příčiny na funkční, organickou a sekundární.

• Funkční dyspepsie je neorganická porucha, kdy se neprokáže onemocnění žádného z orgánů, a přesto pacienta trápí potíže.
• Organická dyspepsie má souvislost s orgány trávicí soustavy, souvisí tedy s vředy, nádory, záněty, refluxem, Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou.
• Sekundární dyspepsie je taková, kdy příznaky mají souvislost s orgánem, který není součástí zažívacího ústrojí.

Funkční dyspepsii rozdělujeme na horní a dolní podle převažujících příznaků.

Horní dyspepsie zahrnuje zejména žaludeční příznaky, projevující se bolestí a nepohodlím v oblasti žaludku, zápach z úst, říhání. Většinou jsou příznaky vázány na příjem potravy a trvají déle než jeden měsíc. Nejsou v tomto případě přítomny žádné známky organického onemocnění.

Dolní dyspepsie zahrnuje střevní projevy a je označována též jako syndrom dráždivého tračníku. Příznaky trvají alespoň 12 týdnů v roce s bolestmi a dyskomfortem, který se zmírňuje nebo zcela vymizí po vyprázdnění. Nejčastěji jsou pociťovány bolesti břicha, zácpa, průjem, pocit nedostatečného vyprázdnění.

Příčiny  z pohledu klasické medicíny

Ke vzniku dyspepsie přispívá více faktorů.

• Nejčastěji jde o špatné stravování - přejídání, rychlé jedení, konzumace mastných, olejových a silně kořeněných jídel, kouření, pití velkého množství alkoholu, konzumace čokolády, kofeinu, sycených nápojů a některé léky.

• Velmi častým důvodem příznaků dyspepsie bývá přítomnost bakterie Heliobacter pylori.

• Změny na orgánech zažívacího ústrojí (orgánové dyspepsie) - zánět sliznice žaludku, nádory, žaludeční vředy, zánět slinivky a žlučové kameny.

• Jiná onemocnění - cukrovka, hormonální poruchy a poruchy nervového systému.

• Stres dokáže být spouštěčem dyspepsií.

  • latinsky: dyspepsie
  • jiný název: trávicí obtíže
  • skloňovaný název: dyspepsií
  • související produkty: ;;935 ;;930 ;;974 ;;931 ;;956
  • Skloňování 2: Dyspepsii
  • Příčiny z pohledu alternativní medicíny:

    Potrava se začíná trávit v žaludku, poté trávení probíhá dále v tenkém střevě, kde dochází k tzv. oddělování čistého od kalného, čili oddělování jemnějších a hutnějších složek potravy. Podle tradiční čínské medicíny se společně se žaludkem podílí na řízení trávicího procesu hlavně slezina. Ta je považována za hlavní sílu, která řídí trávicí pochody. Čchi sleziny pomáhá rozkládat potravu a určitou část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále rozvádí do celého těla. Tato esence (ťing) stále doplňuje a znovu obnovuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve a představuje zdroj hybné životní síly. Při oslabení jangové čchi sleziny dochází k chorobným změnám, vede k poruchám trávení, pocitům plnosti žaludku, problémům se zažíváním (nechutenství, průjmy, hubnutí, nadýmání).

  • Id hlavního postiženého orgánu: 851

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF