927x127 HEAD VPRAVO

Achát vás ochrání před neštěstím!

  • Napsal(a) Josef Kreperát

 

Acháty jsou pro české sběratele jedny z nejoblíbenějších drahých kamenů, hlavně pro jejich různorodost a barevnou pestrost. Vyskytují se v dutinách mandlovcových hornin (hlavně melafyru) kde ve vrstvách chalcedonu, křemene a opálu narůstaly od stěn do vnitřku v různých barvách, a někdy uvnitř nacházíme i krystaly křemene nebo ametystu. Křemičitá hmota vyplnila tyto dutiny po uniklých sopečných plynech z tuhnoucí lávy a postupným srážením se vytvořily takto nám známé achátové proužky, které spatříme, až když kámen řezem předělíme. Vzácněji acháty nacházíme i v čedičích, porfyrech a jiných sopečných vyvřelinách. 

 

 

Acháty známe v celé škále barev vlivem příměsí železa, manganu, niklu, chromu i rozličnými minerály, např. hematitem, goethitem a chloritem. Jsou průsvitné až neprůhledné, skelné, matné, vzácněji mají hedvábný lesk.

Nazývají se podle původního jména řeky Achates, dnes Drillo, na Sicílii.

Archeologické nálezy dokazují, že byly acháty opracovávány již v pravěku, zprvu jako nástroje, později na ozdobné a kultovní předměty. Oblibu a rozkvět nacházely také ve starém Řecku a Římě, kde se z nich vyřezávaly pečetě, gemy, ale i misky a poháry. Jako talisman chránil před jedy, neštěstím na moři a živelnými pohromami. Měl zajišťovat dlouhý život, úspěch a dobré přátele.

V Čechách je neznámější naleziště v Podkrkonoší na Kozákově, v okolí Železnice, v Turnově, Frýdštejnu a u Staré Paky, ale i u Horní Halže v Krušných horách. V zahraničí je lokalit nespočet, nejblíže v Polsku a Německu, ale i v Rusku, Mongolsku, Číně, Indii a Austrálii. Z Afriky je známé jejich naleziště v Botswaně, v Egyptě a na Madagaskaru. Nejznámější a výskytem achátů nejbohatší jsou naleziště v Brazílii a Uruguayi.

Podle astrologie patří bílý až šedý achát pod Pannu, červené a jinak zabarvené pod Býka, Střelce, Štíra a Skopce. Čakra zejména základní, ale i třetího oka.

Jak už tu bylo uvedeno, rozmanitost barev, které tvoří nejrůznější obrazce, jimiž acháty hýří, propůjčují tomuto celkem běžně se vyskytujícímu chalcedonovému druhu všeobecnou oblibu. Tato symbióza kresby a barev v nás už při samém pohledu prohlubuje fantazii, kreativitu, odvahu, vytrvalost a vůli k životu. Posiluje v nás sounáležitost s Matkou Zemí a jejími přírodními projevy, vědomí vlastní identity, pud sebezáchovy, ochraňuje nás před působením nežádoucích vlivů a obdarovává nás důvěrou v naše vlastní schopnosti. Učí nás ušlechtilému přímému jednání vůči našim bližním i odpůrcům a pomůže nám při komunikaci i k správné odpovědi. Podporuje nás při hledání pravdy, pomáhá nám bez trpkosti přijmout i kritiku a s trpělivostí a pokorou snášet nejrůznější nepříznivé životní okolnosti.

V základním centru, kde je jeho vibrace nejdůraznější, posiluje rozmnožovací orgány jak u mužů, tak u žen, ochraňuje zdraví budoucích matek a jejich plod, a nakonec pomáhá i při porodu. Obecně snižuje teploty, mírní horečnatá infekční onemocnění, utišuje nejrůznější bolesti a jako esence je nepostradatelný při alergiích a kožních problémech.

Kromě těchto obecně platných esoterických a léčivých schopností má každý druh achátu i další specifické vlastnosti, které pozitivně ovlivňují celkový duševní a zdravotní stav organismu.

Bílý achát, převážně z nalezišť v Indii, symbolizuje duchovní čistotu, duševní rovnováhu a vnitřní klid. Bývá nazýván jako „mírový“ nebo „přátelský“. Posiluje naši vůli při odstraňování škodlivých návyků a mírní naši hrubost a agresivní chování. Zdravotně pomáhá při léčbě zhoubných nádorů, zejména rakoviny kůže a při nejrůznějších zánětech. Jeho esencí, achátovou vodou, čistíme pleť.

Růžové a „meruňkové“ acháty, nacházené zejména V Botswaně a v Austrálii, podporují těhotenství a ochraňují dosud nenarozený plod v matčině těle. Zjemňují naše pocity a učí nás ohleduplnosti. Pomáhají rovněž při alergiích a chrání před škodlivým zářením.

Červené a hnědé acháty jsou kameny zemité energie. Podporují naši toleranci a pochopení pro problémy našich blízkých. Zdravotně nás posilují a podporují imunitní systém. Pomáhají při alergiích a snížené potenci.

Acháty šedých odstínů z Botswany mírní deprese, posilují plíce a zbavují je usazenin a nečistot. Vodou osvěžujeme a léčíme vlasy a pleť.

Okaté acháty, rovněž z Botswany, jak již napovídá jejich název, pomáhají očím přikládáním, ale i vodou, podobně jako beryl a akvamarín, při očních organických poruchách a onemocněních. Posilují unavený a zesláblý zrak.

Centrálně pruhované acháty podporují koncentraci a logické myšlení. Pomáhají při zánětech vaječníků a vejcovodů, při onemocnění prostaty, nedostatečné funkci ledvin, zánětu močového měchýře a močových cest, při žaludečních a střevních problémech. Paralelně pruhovaný achát mírní bolesti křečových žil.

Acháty s dendrity posilují náš ochranný mechanismus a pomáhají zbavovat tělo škodlivých jedů a odpadních látek. Podporují látkovou přeměnu a léčí choroby trávicího traktu.

Hvězdicové acháty aktivují imunitní systém, funkci jater a centrální i periferní nervový systém.

Acháty s dutinami vody se tradičně nosí jako talismany na ochranu těhotenství. Obecně nás ochraňují před zlem a falešnými přáteli. Vnášejí klid a mír do naší bolavé duše, jež prošla utrpením. Všeobecně mírní bolesti. Voda, ve které byl kámen ponořen, opět pomáhá při alergiích a kožních problémech.  

Podobně i acháty s krystalickým středem chrání nový život. Podporují zdravý růst buněk a dávají nám pocit bezpečí.

Pestrý, neuspořádaně barevný achát snižuje teploty a mírní horečnatá onemocnění. Aktivuje funci žláz a posiluje krevní oběh. Ochraňuje nás před letargií a depresemi. Přispívá k naší dobré náladě.

Lace-achát, opakní achát s jemnou kresbou, původem zejména z Mexika, můžeme najít také v Brazílii, Uruguaji, Číně a Indii, pomáhá při zánětech a infekcích. Posiluje a pomáhá při léčení ledvin, močového měchýře a žlučníku. Aktivuje imunitní systém. Zjemňuje náš čich. Jeho vodou rovněž čistíme a léčíme pleť a nejrůznější alergie.

Zříceninový achát pomáhá léčit vnější zranění, svalová napětí, přetažení a pohmožděniny kloubů a kostí.

Ohnivý achát, vzácný druh, který známe z nalezišť v Mexiku a USA, působí na rozdíl od ostatních achátů v centru čela, resp. třetího oka, kde nám pomáhá během meditace uchovat si duchovní rovnováhu a při duchovním úsilí neztratit ze zřetele vztah k Matce Zemi. Vyrovnává naši nestálou náladu a tiší náš hněv. Posiluje koncentraci a paměť, aktivuje látkovou přeměnu a obnovu buněk. V čakře základu pomáhá při impotenci a frigiditě psychického původu.

Turitella achát, který obsahuje prokřemenělé fosilní schránky korýšů rodu turitella slouží v oblastech výskytu jako ochranný kámen. Podporuje náš vztah ke všemu živému v přírodě a pomáhá nám naleznout ve vlastním životě pevný bod. Posiluje nás v odvaze a vytrvalosti, uklidňuje nás a mírní náš stres. Zdravotně podporuje zažívání a trávení, posiluje činnost žaludku a střev a reguluje funkci slinivky břišní.

Kromě těchto výše uvedených achátů jsou i další acháty podle jména, které jsou ve skutečnosti chalcedony, například mechové acháty. Jsou bezbarvé nebo bílé, protkané zelenými nebo hnědými dendrity v podobě mechu. Podle arabské tradice pomáhají rozlišit upřímné přátele od neupřímných a v Číně se dodnes vybrušují tzv. qui-gong koule, které pohybem v ruce léčebně působí na podobném principu jako akupresura. Podporují tak vegetativní nervový a imunitní systém. Posilují náš vztah k přírodě, osvobozují nás od nesmyslného spěchu, tužeb a učí nás rozpoznat zrno od plev, pravdu od lži, učí nás žít v souladu s Božími pravidly a v lásce. Pomůže nám procitnout z citové strnulosti a chladu, otevře naši inspiraci a během meditace s jeho pomocí nalezneme ztracenou rovnováhu. Zdravotně posiluje mízní soustavu, podporuje funkci žláz a léčí záněty, zejména horních dýchacích cest. Snižuje teploty a pomáhá při cukrovce a podporuje očistnou funkci ledvin a sleziny. Posiluje unavený zrak. U nás se nalézají v Podkrkonoší a v zahraničí v Indii, Barmě, Botswaně, Brazíllii, Číně, Jihoafrické republice a USA. Astrologicky patří pod znamení Býka, Raka a Blíženců. Čakry zejména srdce a vitality.

Podobný je i tzv. stromečkový achát, jemnozrnný mléčný křemen, proložený zelenými dendrity chloritu. Podle astrologie patří do znamení Kozoroha a pokládáme ho zejména na čakru srdce. Mírní zlobu, rozčilení a nezdravé vášně. Učí nás sebekontrole a za každé situace ovládat své city. Přináší pocit jistoty, stability, vědomí vlastní identity, vůli a vytrvalost dovršit vytyčené cíle. V jeho společnosti pocítíme dávné, již zpola zapomenuté vědomí jednoty, propojení celého našeho pozemského bytí s původními cyklickými zákonitostmi přírody, přijmeme za vlastní její problémy, spoluúčast na jejím bytí. Rovněž posiluje imunitní systém, čímž trvale upevňuje celkový zdravotní stav. Zvyšuje odolnost vůči nákazám a infekcím. Podporuje funkci ledvin a posiluje srdce a slábnoucí zrak.

Acháty čistíme vodním proudem nebo přes noc v misce vody, můžeme i společně s křišťálem. Acháty všeho druhu, s výjimkou toho ohnivého, nabíjíme libovolně dlouho na přímém slunci.

 

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF