Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Parazitická houba s plodnicemi prstovitého až kyjovitého tvaru o velikosti 3–7 cm.
Rozšíření:
Asie, Čína, Nepál, oblasti Himálají, roste na vysokohorských pastvinách ve výškách nad 3000 metrů a sbírá se v době letního slunovratu předtím, než roztaje poslední sníh. Pěstuje se uměle také v Hongkongu a na vysočině Cameron v Malajsii. Houba se pěstuje pro léčebné účely.
Obsahové látky: Obsahuje zejména polysacharidy s protinádorovou, antivirovou a imunostimulační aktivitou, jako například beta-1,3- a beta-1,4-D-glukany, CPS-2, lektin. D-manitol, ergosterol, cordicepiny – cordicepin – má cytostatické účinky a je to analog nukleosidu adeninu 3´-deoxyadenosin, cordicepsin, ophicordin, myriocin, nukleosidy (adenin, adenosin), uracil, dieny, exo-polymery, adenosidy, palmitovou kyselinu, kordicepic acid, steroly, bioxantraceny a minerální látky, nukleosidy, aminokyseliny, organický draslík, bor, jod, selen, zinek, vápník a další minerály.
Houževnatec jedlý, také známý jako houby šii-take, je lupenatá dřevokazná houba s kloboukem o průměru okolo 50 až 70mm.
Nejčastěji se tato houba pěstuje v Japonsku, a to na kmíncích stromů rodu Pasania z čeledi bukovitých. Jsou to stromy podobné mladým doubkům.
Hlavním předmětem sběru je plodnice. Účinnými látkami jsou především polysacharidy lentinany, dále alkaloid eritadenin a blíže neidentifikované látky s výraznou protivirovou aktivitou.
Vykazuje výraznou protivirovou a protinádorovou aktivitou. Stimuluje imunitní systém organismu a tím zvyšuje jeho celkovou odolnost. Rovněž značně snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje využití a metabolismus tuků, což se projevuje ve značné protisklerotické aktivitě.
S úspěchem lze využít k tzv. čištění krve, tedy k detoxikaci organismu, a zlepšení látkové výměny. Při mnoha chorobných stavech nastupuje po aplikaci pocit zlepšení, které předcházejí léčivému účinku.
Z dalších účinků je třeba jmenovat působení protihistaminové, které se projevuje poměrně výrazným útlumem nejrůznějších alergií.
Při preventivní kůře, zaměřené na celkové pročištění organismu podáváme 1 houbičku denně, léčebně – pro trvalejší zvýšení látkové výměny – podáváme 2 houbičky denně. Proti antialergické léčbě 3 houbičky denně. Při nádorovém onemocnění pak 4 -5 houbiček denně.
Houbičky lze také povařit a podávat jejich vodný výluh – tedy čaj, nicméně tuto léčebnou kůru můžeme doporučit pouze tehdy, když sušené houbičky pokrájíme nadrobno a přimícháme do příslušné čajové směsi. Samotný houbový čaj má chuť, která není vhodná pro delší podávání.
Hra o produkty Diochi - nová hra na facebooku pro příznivce Diochi.
Každý týden v pondělí bude na facebooku na firemních stránkách Diochi spol. s r.o. zveřejněna otázka a kdo odpoví správně a napíše komentář pod příspěvek, získá možnost soutěžit o hodnotné ceny od společnosti Diochi. Do losování o produkty Diochi budou zahrnuty všechny správné odpovědi v komentářích od pondělí 8h do následujícího pondělí 7.59h.
Těšíme se na soutěžení :-)
Diochi
Pravidla soutěže jsou ke stažení v příloze
Hřebíčková silice má velmi silné antiseptické účinky. Působí proti virům i bakteriím, roztočům a červům. Posiluje imunitu a uvolňuje křeče. Z těchto důvodů se hodí při různých respiračních a trávicích potížích. Tradičně se využívá jeho poměrně silných analgetických účinků při bolestech zubů, ale lze ji také aplikovat při bolestech kloubů, páteře a neuralgiích. Zvyšuje krevní tlak, zlepšuje prokrvení. Eugenol, specifická složka hřebíčkové silice, je protilátkou proti zánětlivým mediátorům. Působí mimo jiné proti smršťování hladkého svalstva (protikřečový účinek). Tato schopnost s velkou pravděpodobností přispívá k sedativnímu a tlumícímu účinku eugenolu. Velké využití má hřebíčková silice při ošetření aknózní pleti. Jedna z bakterií (Propionibacterium acnes), které se na vzniku akné podílejí, hřebíčkovou silici skutečně "nesnáší". Osvědčuje se proti kožním parazitům, hlavně svrabu a také při ošetření hnisavých ran a vředů. Používá se také jako přísada do ústních vod.
Využít blahodárné účinky hřebíčkové silice můžete využít v přípravku Diochi Baktevir
Účinky na psychiku
V rovině psychiky je hřebíčková silice velmi účinná. Obsahuje vysoké množství eugenolu, který podporuje tvorbu noradrenalinu. Tento neurotransmiter funguje podobně jako adrenalin. To znamená, že hřebíček působí jako silné stimulans na nervovou soustavu. Lze ji použít při stavech slabosti, vyčerpání, frustrace, rezignace, neochotě věci řešit. Dodává také pocit jistoty, stability a bezpečí. Přináší pocit tepla a vřelosti, ať už do našeho vnitřního prostoru nebo do našich vztahů.
Masáže a koupele
Je třeba dodržovat vysoké ředění. Užíváme na lokální masáže hrudníku nebo břicha při respiračních nebo trávicích potížích, zad nebo velkých kloubů při revmatických bolestech, spánkové krajiny při migréně a celkové masáže pro silné povzbuzení.
Dobře se kombinuje s citrusy a většinou květin, ale také s vavřínem, šalvějí, lemongrassem a santalovým dřevem. Při migréně se osvědčila masáž spánků s hřebíčkem, levandulí a kajeputem. Při zánětu dásní lze použít kombinaci s vavřínem, tymiánem a tea tree. Na unavené a bolavé svaly po sportu je účinná masážní směs s černým pepřem a zázvorem.
HŘEBÍČKOVÁ SILICE se získává se z tropického stromu hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum, Eugenia aromatica, Eugenia caryophyllata) a to z plodů nebo zaschlých poupat květů, které známe jako koření. Silice z plodů a poupat je velmi silná a je třeba zvýšené opatrnosti při dávkování. Patří do rukou spíše zkušenějších aromaterapeutů. Silice z listů je ve svém účinku mírnější. Přesto jsou všechny druhy velmi silným stimulantem nervové soustavy pro svůj vysoký obsah eugenolu. Tento fenol silně podporuje tvorbu noradrenalinu, který působí stejně jako adrenalin. Kromě toho se hřebíček vyznačuje silnými antiseptickými a analgetickými účinky. Tradičně se olej nebo přímo koření používá na bolesti zubů.
Hřebíčkovec vonný je tropický strom 10 až 20 m vysoký. Má krátký silný kmen a typickou kuželovitou korunu. Listy jsou stálezelené, podlouhle vejčité, dlouhé až 10 cm. Květy jsou červené a skládají se v květenství, podobnému květenství myrty s níž náleží do čeledi myrtovitých. Z květů vznikají plody, které jsou nachové barvy, vejčité, asi 2 cm dlouhé. Známé koření se získává z poupat květů, která se nechají zaschnout. Hřebíčkovec obecný se dříve vyskytoval jako volně rostoucí strom na severních moluckých ostrovech. Při kolonizaci těchto ostrovů Holanďany v 17. století došlo k vypálení a zničení téměř všech hřebíčkových stromů s vyjímkou ostrova Amboine. Pod trestem smrti bylo zakázáno vyvážet semena nebo sazeničky stromů. Tímto si chtěli Holanďané udržet monopol na dovoz hřebíčku do Evropy a také velmi zvýšit jeho cenu. Dnes je volně rostoucích stromů již málo, ale plantáže, kde se tyto stromy pěstují, existují dnes po celém světě všude tam, kde je dostatečné teplo a vlhkost.
ZPŮSOB ZÍSKÁVÁNÍ: Parní destilací z plodů a poupat
AROMA: Silné, pikantní, kořeněné s ovocnými tóny
BARVA: Světle žlutá až žlutá
POVAHA (dle teploty a vlhkosti): Horká a suchá
PŘEVLÁDAJÍCÍ ENERGIE (dle čínského pentagramu):
OHEŇ- srdce, tenké střevo, vřelost, otevřenost
ZEMĚ- slinivka, slezina, usazení v realitě
HLAVNÍ OBSAHOVÉ LÁTKY: V hřebíčkové silici je nejvíce zastoupen fenol eugenol (80 až 90%), eugenyl acetát (2 -10%) patřící mezi estery, ze seskviterpenů beta-kariofilen (5%) a alfa-humulen.
Hřebíčkovec vonný je vždyzelený tropický strom, ve volné přírodě dorůstající do výšky až 20 m, na plantážích pěstovaný obvykle do výšky 10 m. Má hustou, kuželovitou a symetrickou korunu, kmen s četnými postranními větvemi a hladkou, šedavou kůru. Listy jsou vstřícné, podlouhlé, kopinaté nebo eliptické. Po vyrašení bývají světle zelenožluté, ale brzy kožovatí a jsou líci lesklé a tmavě zelené. Květy jsou uspořádány v hustých vrcholičnatých květenstvích nachově červené barvy. Kalich je strostlý, tvoří jej čtyři červené korunní plátky, které brzy opadají. Plodem jsou jedno nebo dvou semenné bobule.
Je pěstovaný v mnoha varietách. Hojně zplaňuje.
Předmětem sběru a velmi oblíbené koření je tzv. hřebíček, což jsou nerozvitá poupata, sklízená tehdy, když se původní zelená barva začíná měnit na nachovou.
Hřebíček obsahuje především vysoké množství silice, podle některých až 20%, jejíž hlavní složkou je eugenol, acetoeugenol, humul, dále je přítomen terpen caryophyllen, furfural a vanilin. Obsahuje malé množství tříslovin, pryskyřice a slizu, flavonoidy a olej.
Hojně se využívá jako koření, má desinfekční a místně znecitlivující účinky. Působí také mírně dráždivě. Bývá hojně využíván i v zubním lékařství a je neodmyslitelnou součástí známých vietnamských nebo čínských balzámů. Lze jej využít jako účinnou příměs kloktadel, ale v tom případě je lepší přidávat formou tinktury do hotového kloktadla, čímž vzniká lihovodný roztok.
Hřebíčková silice znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu. Hřebíčkovým čajem nebo ještě lépe lihovodným roztokem, lze vymýtat nehojící se zhnisané rány a bolestivé kožní efekce. Může být také obsažen v protirevmatických mazáních. Podáván inhalační formou desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty. Podle zkušeností ayurvédy podáván v prášku ovlivňuje povzbudivě činnost srdečního svalu.
Nejčastěji se aplikuje formou éterického oleje s dávkováním po kapkách, nebo formou lihové tinktury s dávkováním 10 až 15 kapek. Můžeme připravovat lihovodný roztok nebo nálev. Formou prášku dávkujeme obyčejně 2 až 4 krát denně na špičku nože, před jídlem.
Užití velkých nebo dlouhodobé podávání pokládáme za nevhodné až nebezpečné.
Hřebíčkovec vonný je vždyzelený tropický strom, ve volné přírodě dorůstající do výšky až 20 metrů, na plantážích pěstovaný obvykle do výšky 10 metrů. Má hustou, kuželovitou a symetrickou korunu, kmen s četnými postranními větvemi a hladkou, šedavou kůrou. Listy jsou podlouhlé a vstřícné. Plodem jsou eliptické jedno nebo dvousemenné bobule.
Pěstuje se v mnoha variantách a hojně se zplaňuje.
Hlavním předmětem sběru je oblíbené koření tzv. hřebíček. Což jsou nerozvitá květní poupata, sklízená tehdy, když se původní zelená barva začíná měnit na nachovou. Má silně aromatickou vůni, hojně využíván v gastronomii.
Hřebíček obsahuje především vysoké množství silice, podle některých údajů až 20 %, jejíž hlavní složkou je eugenol, acetoegenol, humulen, terpen caryophyllen, furfural a vanilin. Obsahuje také menší množství tříslovin, pryskyřice a slizu, flavonoidy a olej.
Má také výrazné desinfekční a místě znecitlivující účinky. Působí také mírně dráždivě. Bývá hojně využívám i v zubním lékařství a je neodmyslitelnou složkou vietnamských nebo čínských balzámů. Lze jej využít jako účinnou příměs kloktadel.
Hřebíčková silice velmi dobře tlumí citlivost I bolestivost zubního nervu. Hřebíčkovým čajem, nebo ještě lépe lihovodným roztokem, lze vymývat nehojící se zhnisané rány a bolestivé kožní afekce. Může být také obsažen v protirevmatických mastech. Podáván inhalační formou desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty. Podle zkušeností z ayurvédy podáván v prášku ovlivňuje povzbudivě činnost srdečního svalu.
Podává se nejčastěji formou éterického oleje s dávkováním po kapkách, nebo formou lihové tinktury s dávkováním 10 až 15 kapek. Můžeme připravovat I nálev nebo lihovodný roztok.
Užití velkých dávek nebo dlouhodobé podávání nedoporučujeme, je to nevhodné až nebezpečné.
Ve směsi s pravým zeleným čajem a tymiánem představuje jeden z nejúčinnějších přírodních desinfekčních prostředků, který je možno užít nejen pro perorální podávání, ale i pro léčebná klyzmata při těžších střevních infekcích, jakou je například úplavice.
Zahoď kila s Diochi - osobní zkušenost terapeutky Hanky Grasslové
Celé roky jsem se snažila hubnout, vypadat dobře, tak nějak jsem se snažila.
Jako bývalý vrcholový sportovec, který byl za mlada vystaven pravidelnému celodennímu tréninku, jsem záhy po skončení závodění začala přibírat. Ze začátku pomalu, pak rychleji, až jsem se kolikrát dostala na astronomická kila.
Tam jsem dostala šok, nasadila dietu, začala se více hýbat, a kila šla dolů. V okamžiku, kdy jsem dosáhla kýžené váhy, jsem přestala a vrátila se do starých kolejí. Tak to šlo roky, desetiletí.
Posledních 10 let (začalo to hlavně po narození syna, kdy jsem deset kilo už dolu nedostala) začala být funkčnost mého snažení nižší a nižší.
Prostě člověk může držet diety, běhat, a jakmile přestane, tak to jde zpět. A s přibývajícími léty nahoru šupy dup a dolu řehole.
Jelikož dvacet let pracuji s bylinkami, zjišťuji stav a harmonii v těle, pomáhám lidem s problémy, podívala jsem se tentokrát na ten svůj z jiného úhlu!
Podívala jsem se na tukovou tkáň trochu jinak. Obsahuje totiž největší úložiště toxinů, a když tělo nedokáže z důvodu oslabení ledvin, jater a lymfy a i jiných orgánů vyloučit toxiny z těla, začne si je ukládat do tuků. Nám se v této době nic moc zásadního z hlediska zdravotního neděje, jen se pomalu, ale jistě začínáme obalovat tukem, zalívat vodou a začínáme se silně překyselovat. V okamžiku kdy nám naše kouzelné zrcadlo neodpoví na otázku, kdo je v zemi zdejší ze všech panen nejkrásnější: „Vy má paní“, změníme stravu, někdy hodně razantně, začneme se hýbat, týdny, někdy i měsíce a nic. Ptáte se proč nic? Vždyť dělám, co můžu, jím zdravě, hýbám se a tuky nic.
Odpověď je jednoduchá. Je třeba opět vyladit tělo!
První fáze - odkyselení. Kde je kyselo, tam je vše stažené, ztuhlé, a nic nemůže dobře fungovat. A co ještě? Kde je kyselo, tam je i velké množství plísní, bakterií, virů a náš imunitní systém ztrácí přehled. Naše tělo se místo chrámu stává velkou odpadní popelnici.
Druhá fáze - dorovnat energetiku orgánů. Podpořit vylučování látek z těla, které tam nepatří, dodat minerály, podpořit střeva, ledviny, lymfatický systém.
Zaměřila jsem se sama na sebe a začala dorovnávat. Začala jsem nejdříve Estrozinem 10x 3 a Diocel biominerálem 10x 3, abych zharmonizovala hormonální systém - i vzhledem k věku, a dodala minerály. Stačila jedna lahvička od každého.
Překyselení, zaplísnění a u mě celoživotní oslabení ledvin – proto jsem nasadila jsem Diocel v menších dávkách 8x 3, k tomu Supracid na překyselení 1x 3 a Sagradin na vylepšení stavu střev a na plísně. Od každého jsem dvě balení. Po této kůře jsem si naměřila orgány a překyselení v normě, a konečně přišla řada na Lipodestron.
Třetí fáze – pálit tuky. V okamžiku, kdy jsem dorovnala orgány v těle, snížila plísně, i jiné zátěže, přišla řada na pálení tuků. Nasadila jsem Lipodestron 2x 2, k tomu aby se udržel stav orgánů Diocel 8x 3 na ledviny, Vistaclear 1x 3 na játra. K tomu jsem pila čaj Maytenus na podporu hormonálního systému a míchala jsem ho s Citrusem aurense, který také pomáhá pálení tuků v těle.
Začala jsem se cítit volněji a lehčeji, cítila jsem příval energie. Začala jsem cvičit, nejdříve jednou týdně, dnes už i vícekrát, upravila jsem si stravu a začala si přestavovat sama sebe jako hubenou krásku.
Dnes je tomu skoro rok. Mám o 15 kilo méně, jsem plná energie, mám radost ze života, věci mne baví. Kamarádka mi asi půl roku sledovala a přidala se ke mně. Pak se přidala další. Řekla jsem si, že toto je třeba podpořit. Scházíme se dohromady, cvičíme pilátes, chodíme plavat, vyměňujeme si recepty na dobré jídlo a máme se skvěle.
Co se stane, když bude někdo přetěžovat svůj organizmus přemírou masa, tuku a cukru? Zatíží tím ledviny, překyselí organizmus a navíc, jestli se málo pohybuje, je na dobré cestě za onemocněním, kterému se lidově říká cukrovka. Při nadměrném konzumování mastných jídel musí organizmus vyplavit na jejich trávení více enzymu trypsinu a chemotrypsinu, a aby si udržel i vnitřní rovnováhu, musí vyplavit i více inzulínu. Když je takové stravování dlouhodobé, vyčerpají se Langerhansovy ostrůvky v pankreatu, tím se sníží tvorba inzulinu a dojde ke vniku cukrovky (diabetes mellitus).
Využívání rašeliny známe především z balneoterapie coby rašelinové koupele a zábaly. Látky obsažené v rašelině pronikají skrze pokožku do svalových tkání a podporují hojivé procesy. Rašelinové bahno se užívá k léčení např. při onemocnění kloubů. Rašelinové zábaly a koupele mají hřejivý efekt s antibakteriálními a detoxikačními účinky. Rašelina totiž vede teplo až 1,5 krát účinněji a 3 – 4 krát déle než voda a dokáže tak tělo postupně prohřát pěkně do hloubky. Vysoký podíl stopových prvků, organických a minerálních látek spolu s huminovými kyselinami, zajišťujícími kyselé pH, přispívá rašelina i k povzbuzení vlastní imunity těla.
Huminové látky neboli humáty jsou přírodní vysokomolekulární, organické látky vznikající složitým chemickým a mikrobilogickým rozkladem převážně rostlinných zbytků. Huminové látky jen obtížně podléhají dalšímu rozkladu a jsou ve velkém množství obsažené především v rašelině, v hnědém uhlí a dokonce i běžné půdě. Rozšíření huminových látek není však omezeno pouze na půdy, ale můžeme je detekovat i ve vodních tocích, jezerech, oceánech a jejich sedimentech. Podle rozpustnosti se dělí na huminy, huminové kyseliny a fulvonové (též fulvinové) kyseliny. Huminové látky pozitivně ovlivňují půdní hygienu akumulováním velkého množství reziduí pesticidů, které jsou často toxické a umožňují jejich rozklad a odstranění.
Stejně jako v přírodě si humáty umí poradit s řadou mutagenů i v lidském organizmu. Poradí si s různými druhy záření, s odpadními látkami vznikajícími při kouření, s chemikáliemi, léčivy a dalšími. Díky reaktivní aktivitě umí na sebe vázat těžké kovy, toxiny a látky organického i anorganického původu, které bez rizika pro organizmus vyloučí z těla ven. Ochraňují především střeva a brání průniku škodlivin do krevního oběhu. Donutí tzv. vyhasnout volné radikály, což jsou atomy, či skupiny atomů s nepárovým počtem elektronů. Takové atomy se rychle navazují na další a poškozují buňky našeho organizmu. Tím, že humáty na sebe umí vázat látky nevhodné pro organizmus, pomáhají odvádět tyto látky z těla, přispívají k pročištění střevního traktu a lze je tedy použít jako silný detoxikační prostředek.
obsahuje velké množství draslíku, který je důležitý pro normální činnost nervového systému. Spolu s ostatními elektrolyty vede nervové vzruchy, zahajuje svalový stah (normální činnosti stvalů) a přispívá k udržení normálního krevního tlaku. Draslík rovněž umožňuje přeměnu krevního cukru - primárního paliva organizmu na glykogen, skladovatelnou formu energie, ukládaný v játrech a ve svalech.
Důležité je dostatečně pít. Při užívání doplňků stravy s humáty je zapotřebí dodržovat kvalitní pitný režim, aby byl zajištěn dostatečný "odtok" toxinů z těla. Pijme nejlépe čerstvou vodu, možno přidat pár kapek Diocel Biominerálu, zelený čaj nebo různé čisticí bylinné čaje.
"Neexistují snad dokonalejší přírodní látky s tak širokým ochranným efektem pro organizmus, jako jsou humáty."
Gerocel Bioenzym kapsle
Díky obsahu humátů a enzymů je doplněk stravy Gerocel Bioenzym vynikajícím pomocníkem při odstraňování těžkých kovů a toxinů z organizmu,
Kalifornské žížaly obsahují 12 proteolytických enzymů, které se významně podílejí na zlepšení procesu trávení, šetří slinivku břišní tím, že pomáhají štěpit tuky, bílkoviny a cukry.
Enzymy mají přezdívku biologický skalpel. Celkově napomáhají udržovat v rovnováze imunitní systém a ochranu organizmu před tvorbou nežádoucího fibrinu, což je vláknitá bílkovinná sloučenina,
která se váže na trombocyty, a tím umožňuje vznik krevních sraženin (trombů).
Obsahuje i extrakt z Vranečku západoasijského - selaginella doederleinii obsahující lutein a flavonoidy, které tradiční čínská medicína používala do bylinných směsí na horní cesty dýchací, otoky a podporu jater.
Gerocel Bioenzym kapsle harmonizují především meridián tří zářičů, osrdečníku, srdce, slinivky a sleziny. Tyto meridiány energeticky vyživují oči, uši, jazyk, srdce, cévní a nerovvý systém, hrudník, žaludek, slezina, slinivka,
plíce, játra, střeva a urogenitální systém.
Intocel kapsle
Intocel kapsle je unikátní doplněk stravy obsahující nejen humát draselný, ale i latex ze stromu croton lechleri, tvz. dračí krev. Jihoameričtí indiáni ho používají vnitřně i zevně na širokou škálu trávicích obtíží, ale jako přírodní dezinfekci ran.
Obsahuje velmi známý Ostropestřec mariánský, který napomáhá k normální činnosti jater, normálnímu trávení, pročištění, působí jako přirozený antioxidant a podporuje obranyschopnost. Len setý příznivě ovlivňuje pravidelnou funkci střevního traktu,
Kadidlovník napomáhá k normální funkci kloubů, činnosti srdce, normální hladiny cholesterolu v krvi a duševnímu zdraví,
Intocel kapsle jsou vynikajícím mioinformačním doplňkem stravy s extrakty rostlin harmonizující především meridián opasku, který spojuje veškeré další energetické dráhy, proto posilujeme-li tuto energetickou dráhu, posilujeme celý energetický systém organizmu.
Žlutá barva značí působení v oblasti solar plexu.
V obchodech, většinou v samoobsluhách, je každému víceméně jasné, co si kupuje, ostatně jsou výrobky označené řadou piktogramů, které by rozluštil i pan Troglodytes (latinsky šimpanz). I negramotný pochopí, že obal má po konzumaci či vybalení třeba holicího strojku vyhodit do koše. I pan pes, tedy asi ne každý, ale ten z dětského vtipu se vyzná. Když se zdráhal vstoupit, protože na dveřích visel nápis „psům vstup zakázán", jeho druh mu dodal odvahy: „Nikde není psáno, že pes má umět číst!" Ovšem je pravda, že, bohužel, i s touto možností se počítá, a na dveřích je piktogram: škrtnutý obrázek psa...
Takže ve veřejném prostoru se dokáže orientovat i negramotný a možná opravdu i pes. Buď podle šipek, nebo podle obrázků, a dokáže najít záchod i místo, kde lze přebalit dítě, atd., atd. Zdá se, že tyto dovednosti či schopnosti si snadno dokážou osvojit i rozličné komunity z jiných zemí, které nyní v Evropě obývají celé čtvrti zejména velkoměst.
Zatím se ještě většinová společnost brání: integrovat se a požívat více „výdobytků", nejen drobtů spadnuvších či uzmutých, je možné jen po absolvování alespoň základního vzdělání.
Hrajeme tuto hru i se svými dětmi a vedeme je též k tomu, že ten, kdo více ví a umí, více vydělá a „má se lépe". Avšak co to je, mít se lépe? Mít větší dům, auto, více kalhot, košil, šatů, jídla, atd.? Dnes, a nejen v naší zemi, se rozumí tím mít se lépe, mít čas! Čas? Ano, čas na sebe, na rodinu, na přátele, na to, sednout si a sledovat západ slunce. Ale i východ, pokud se člověk dokáže brzo vzbudit. Nicméně i k tomu je dobré, přes všechny svody k vychvalované svobodě a nezávislosti, mít vzdělání. Skutečné, ne jen odseděné roky a k tomu papír o absolvování...
Takže hurá do školy? OK, ano, a je dobré děti neznechucovat litováním, že už je po prázdninách a zas musejí do školních lavic. Nebo že ta jejich škola je blbá, nebo naopak, že je nejlepší, a „blbé" jsou ty ostatní. Každá škola může a měla by vnímavému a chápavému žákovi orientovat se v životě a najít v něm své místo. A také obstát v konkurenci. Dobře je, napomohou-li rodiče dobrým slovem, že bez vzdělání, bez vědění, bez moudrosti je život podstatně obtížnější. Takže ano, hurá do školy!
Autor: Ing Josef Duben
Vyšlo v časopise Sféra 09/2014
Máte ve svém okolí někoho, koho považujete za charismatickou osobnost? Dobře se rozhlédněte. Třeba i zapátrejte ve své minulosti. Najdete? Jak byste popsali ono tajemné charisma? Vybavuje se mi jeden z mých kolegů. Vysoký muž, sportovec – bývalý karatista. Nikdy nepřišel nikam tiše. Jeho kroky rozeznívaly jakýkoliv prostor a jeho hlas zvučel jako fanfáry. Jak magnet přitahoval pozornost svého okolí a očividně mu to dělalo dobře. Fascinoval svými historkami a odvážnými, smělými plány. Provokoval a inspiroval k následování.
Původ slova charisma
Když zapátráte po významu slova, zjistíte, že charisma (odvozeno z řeckého „kharisma“) vyjadřuje ušlechtilost či laskavost. Původ slova je spojován s apoštolem Pavlem a s jeho dopisy napsanými někdy kolem roku 50 n. l. Je v nich prý použité slovo „charisma“ a pro Pavla znamenalo "dar Boží milosti“, tedy „duchovní dar“ – dar řečnictví, zvláštní osobní přitažlivosti a kouzla. A tak, jak je to u darů obvyklé, jejich význam roste s tím, zda se z něho těší jak majitel, tak širší okolí.
Je charisma něčím, čím bylo obdarováno jen pár jedinců, anebo jsme charisma obdrželi při narození úplně všichni a někde jsme jej v průběhu života ztratili?
Svůdná přitažlivost charismatu
Slovo „charisma, charismatický“ z teologie převzal německý sociolog a ekonom Max Weber (1864 – 1920). Všímal si, že síla a moc jedince nevychází jen z úřadu či významné pozice, ale také z jeho osobnosti, z psychologické moci. Charisma nejprve charakterizoval jako jistou „magickou kvalitu“. Pro spis „Wirtschaft und Gesellschaft“ (1925) svoji formulaci upřesnil – charisma tentokrát specifikuje jako nadání těla a ducha, totiž „výjimečný duchovní dar“. Měl na mysli především emocionální a vizionářské schopnosti kmenových kouzelníků, šamanů a válečníků, které podle něj nebyly dostupné každému.
Co utváří to, čemu říkáme „charisma“?
V průběhu času a bádání kolem fenoménu charisma vědci vymezili několik rysů, kterými charismatičtí lidé disponují. Ty rozdělili na charakteristiky vázané na fyzickou stránku jedince (například vzhled) a charakteristiky psychologické, tj. vlastnosti a schopnosti jedince a jejich vliv na ostatní lidi. Charisma začalo být popisováno jako jistý druh talentu. Ten zahrnuje schopnost jasně vyjadřovat přání, potřeby, myšlenky a záměry s patřičnou dávkou emocí, nadšení a zaujetí pro věc, což je způsob získávání příznivců, forma ovlivňování, přesvědčování a mobilizace k akci. Takové lidi často jejich okolí vnímá jako supermany a hrdiny, kteří dokážou nemožné. Oslovují touhy a přání lidí kolem. Objevují se často v krizi a mobilizují svým přístupem k dosažení náročných cílů. Mohou pozvednout druhé z letargie těžkostí, dokáží je podpořit – posílit jejich sebedůvěru či „nakopnout“ upadající víru, dávají věcem a úsilí opět řád a smysl.
Sama sobě musím přiznat, že obdivuji sebevědomé řečníky, neohrožené myslitele a bodré vypravěče. Třebaže mi teatrálnost a přemrštěná dramatičnost lezou na nervy. Pokud jde o šéfy či šéfové, mám mnohem raději ty, kteří mají „šťávu“. Tíhnu k otevřeným a přímým jedincům, kteří se netají originálními postoji a myšlenkami, silnou osobní vizí. Oceňuji jejich smysl pro humor, pevné držení těla, upravený vzhled, oční kontakt a jakýsi vnitřní magnetismus.
Během své kariéry jsem se však již také přesvědčila o tom, že celá řada vlastností, díky nimž mě daný člověk zaujme na první pohled, se postupem času stane důvodem, proč jsem nakonec zklamaná. Vysoká očekávání, která si vytvářím, se většinou nenaplní a je také snadné podcenit fakt, že vše má svůj rub i líc.
Odevzdáme-li zcela svojí sílu, své schopnosti, svou svobodnou volbu a rozhodování do rukou druhé bytosti či instituce (mnohdy aniž si to uvědomujeme) a spoléháme jen na ně a na to, že je o nás postaráno, hazardujeme s vlastní svobodou a mocí.
Margarita MAYO, výzkumná pracovnice v oblasti vedení a organizačního chování, zjistila, že hledáme záštitu a oporu u silných a charismatických vůdců tehdy, když pociťujeme úzkost a nejistotu. Kdykoliv se nacházíme v těžkostech, toužíme po tom, aby nás někdo „zachránil“ a nabídl nám jednoduché, snadné a bezbolestné řešení. Možná právě toto je důvod, který nás vede k tomu za určitých okolností vyhledávat ty, kteří na první pohled disponují silným sebevědomím a rozhodností, či prostě jen vystupují tak, že se s nimi v dané situaci cítíme o něco lépe a bezpečněji.
Stinná stránka charismatických jedinců
Hluboký vhled do lidských emocí, schopnost lehce vzbudit sympatie a „strhnout dav“ se mohou proměnit v nebezpečný nástroj. O to hrozivější, jde-li o člověka, který díky důvěře, svému šarmu a dalším silným stránkám získal přístup k značným zdrojům a právu o nich rozhodovat. Stále živý je příběh Adolfa Hitlera – z odmítnutého uchazeče o studium umění se rychle vyhoupnul do pozice charismatického a následně mocného „vůdce“ německého lidu. Chtěl si své „štěstí a práva“ vydobýt na úkor jiných lidí a národů.
Ani dnes nejsou výjimkou zprávy podobné těm o bývalém charismatickém šéfovi koncernu Volkswagenu Martinovi Winterkornovi, který byl obžalován z podvodu. Tento významný a neomylně působící muž ve snaze zajistit své firmě co nejvyšší prodejní čísla s co nejvyšším ziskem, prodal miliony dieselových aut značek VW, Škoda, Audi a Seat s nelegálně upraveným softwarem, díky němuž vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu. Podobné kauzy spojené se zpronevěrou, krácením daní, falšování dokumentů či zneužití informací, moci k vlastnímu obohacení a prospěchu čas od času otřásají světem politiky a byznysu.
Tyto zkušenosti vedly k přehodnocování významu charismatického kouzla lidí. Ukázalo se, že v určitém okamžiku chtějí charismatičtí jedinci vyhrávat za každou cenu a jsou ochotni tomuto cíli podřídit všechny možné a dostupné prostředky. Přestávají se zajímat o dopad svých činů na své okolí, nezajímají je názory ani postoje lidí, kteří je následují. Nevedou dialog. Rozhodující začnou být jejich osobní ambice, záměry a vize. Právě toto poznání vedlo psychology jako je Robert Hogan, Jonathan D. Raskin a další (1990) k tomu, že si začali klást otázky typu: Čím dokážou charismatičtí lidé své okolí okouzlit a jak zakrývají své ryze osobní motivy? Odpověď byla právě v jejich silně rozvinutých sociálních dovednostech, schopnosti zaujmout na výběrových řízeních – lidé s vyšší mírou narcismu se zpočátku jeví druhým jako lidé se sebedůvěrou a charismatem. Po čase se ovšem projeví jejich pocit nadřazenosti a oprávněnosti osobních nároků. Nevnímají své chyby a nejsou ochotni ani schopni se z nich učit. Zmiňovaný bývalý šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn byl pověstný tím, že vyžadoval extrémní úctu ke své osobě, běžné u něho bylo zastrašování, nestrpěl nesouhlas.
Achillovou patou těch, kteří jsou obdařeni charismatem, vnitřní energií a přitažlivostí pro druhé, je zdravá sebereflexe, kterou postupně ztrácejí a s ní také míru zodpovědnosti za celek, empatii a soucit. Snad aby nepromarnili život péčí o druhé a mohli si tak připisovat na své konto další vítězství.
Buďme hrdiny všedního dne
Jak se ukazuje, dnes se již nedá většina našich komplikovaných problémů vyřešit tím, že půjdeme slepě a oddaně v davu za nějakým „hrdinou“. Aby bylo možné postavit se všem spletitým výzvám dnešní doby, je zapotřebí širší perspektivy a skutečné spolupráce rozdílných sil a talentů bez ohledů na překážky a těžkosti. Potřebujeme lepší komunitní fungování a méně výjimečných hvězd, které září na obzoru sami.
A proto je nutné stát se „hrdinou všedního dne“. S tímto konceptem přichází profesor Philip Zimbardo, jeden z nejuznávanějších psychologů na světě. Jeho výzkumy ukazují, že hrdinou se člověk nenarodí, hrdinou je nutné se stát. A k tomu je často potřeba dostat se mimo zónu našeho pohodlí, ovládnout svůj strach. Abychom následovali naši životní vizi, je často potřeba jít jiným směrem, než kam jdou ostatní. Je to příliš těžké a výsledek je nejistý? Ano. Právě v tom je podstata osobní síly a hrdinství. Tento dar je v každém z nás – objevujme ho.
Kyselina askorbová, označovaná též jako vitamín C, je ve vodě rozpustná látka. Lidské tělo ji nedokáže vytvářet, musí ji tedy přijímat v potravě. Vitamín C se podílí na řadě biochemických pochodů v těle, např. na tvorbě kolagenu, syntéze karnitinu, metabolismu aminokyselin tyrosinu. Působí jako antioxidant, podporuje resorpci železa, zvyšuje obranyschopnost, ovlivňuje beta-oxidaci mastných kyselin, zvyšuje aktivitu enzymů, urychluje odbourávání cizorodých látek.
Vitamín C je v naší potravě, zejména v ovoci, zelenině, včetně brambor. Vzhledem k tomu, že vitamín C je látkou, která snadno oxiduje, čímž ztrácí svůj biologický účinek, musí být jeho kuchyňské úpravy šetrné. Tepelnou úpravou a stykem s neušlechtilými kovy se snižuje množství vitamínu C v potravinách.
Dostatečná konzumace vitamínu C posiluje obranyschopnost a také pomáhá předcházet vzniku degenerativních onemocnění.
Kolik je správná dávka?
Denní doporučená dávka pro dospělé je 100 mg. Zvýšený příjem vitamínu C mají mít lidé při fyzické námaze, psychickém stresu, při konzumaci alkoholu a drog. Dále lidé s chronickými chorobami, jako je diabetes, renální insuficience, infekce. Příjem 150 mg/den je doporučován kuřákům.
Nedostatek vitamínu C, kurděje, bývaly chorobou chudých lidí v zimních měsících a námořníků při dlouhých zaoceánských plavbách. Těžké formy nedostatku se dnes objevují jen vzácně, v extrémních podmínkách. Nemoc se projevuje krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby.
Projevy mírného nedostatku vitamínu C:
· Únava
· zhoršené hojení ran
· snížená odolnost k infekcím
· prodloužená rekonvalescence
Nadbytečný přísun vitamínu C způsobuje jen minimální klinické příznaky. Avšak malá část nevyužitého vitaminu C se konvertuje na oxalát, což by mohlo vést ke tvorbě močových kamenů, ovšem u zdravých osob je nebezpečí nízké. Denní příjem nemá přesáhnout 1000 mg. Podávání velmi vysokých dávek (5 g) vyvolává průjem.
Při vysokém příjmu vitamínu C, několik gramů denně, se většina této látky vylučuje močí. Může pak interferovat s celou řadou klinicko-biochemických stanovení při rutinním chemickém vyšetření moči, například se stanovením cukru v moči.
Flavonoidy
Flavonoidy patří mezi další nepostradatelné látky pro správné fungování lidského organismu.
Blahodárné účinky flavonoidů:
· protizánětlivé
· protivirové
· antioxidační
· ochraňují buňky před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího i z vnitřního prostředí
· brzdí degenerativní procesy ochranou proti následkům oxidačního stresu
Neresorbované flavonoidy se vylučují močí a stolicí jako jiné přirozené zbytky potravy. Vyskytují se v listech zeleného a černého čaje, eventuálně v jádrech červených hroznů a prakticky v různých poměrech téměř ve všech rostlinách, hlavně v plodech a semenech.
Rutin je chemická sloučenina patřící mezi flavonoidy. Má mnoho léčivých účinků, používá se k léčbě křehkosti krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Významným účinkem je jeho antioxidační aktivita a s tím související protinádorové účinky a schopnost zhášet volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C. Je obsažený v červené paprice, červených rajčatech a dalších červených a žlutých plodech. Dalšími nejvýznamnějšími zdroji rutinu jsou pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Rutin se vyskytuje v chřestu, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Jak dodávat a dávkovat vitamin C?
Optimální příjem je 500 až 1000 mg vitaminu C denně, a to zejména v době různých onemocnění. Jak takové množství do svého těla dostat? Kvalitní pestrou stravou a také pomocí různých potravinových suplementů. Nejlépe však ve formě perliček, kde se vitamin C postupně uvolňuje 8-12 hodin.
Optimální denní dávku vám zajistí:
CDFlavonoidy, dávkování 1-2 kapsle denně
T CD4 Imuserol kapsle, dávkování 2 kapsle 1-3x denně
Umělá sladidla nepříznivě ovlivňují život v našich střevech, zde usídlené bakterie se přeorientují na sladidla a začnou nepříznivě ovlivňovat trávení i hormon pocitu nasycení.
Umělá sladidla se používají právě tehdy, jestliže je záměrem snížení tělesné hmotnosti. Proto je mnozí používají, proto se jimi nahrazuje běžný cukr v různých potravinách. Dnes už řada odborníků připouští, že vliv umělých sladidel na organismus není patrně zdaleka jednoduchý.
Pokud chceme hubnout, je lépe zvolit vhodné stravování a nepokoušet se nahrazovat chuť cukru, která nám přece jen může chybět, umělými sladidly. Spíš si občas dopřát přírodní cukr, ale v malém množství. Zapomeňme na hody v cukrárně a na domácí koláče. Nebo snězme jen jeden a vydejme se na procházku do přírody. Nemusí to být zrovna běh, stačí přiměřená doba chůze.
Výzkumy jsou v počátečním stadiu, takže jejich závěry musíme přijímat s jistou opatrností, nicméně se zdá, že něco by na tom mohlo být. Otázka, kterou je především nutné zodpovědět, zní: Do jaké míry již můžeme výsledky dosavadních výzkumů zobecnit? Odpovědi bývají vesměs opatrnější.
Než se dostaneme k podrobnostem, musíme připomenout termín mikrobiom, jenž je poměrně nedávného data, kdy se díky moderním metodám zjistilo, že naše tělo, a týká se to nepochybně každého živého tvora, je doslova prosyceno různými bakteriemi a také viry. O drtivé většině z nich se zatím nic neví. Někteří vědci odhadují, že v těle dospělého člověka jsou snad dva kilogramy bakterií, z nichž valná většina žije v zažívacím traktu. Jen postupně se daří některé z nich identifikovat, ovšem mnohem obtížnější je zkoumání jejich úlohy. Shoda panuje víceméně v tom, že člověku nevadí a naše tělo je prostě pouze jejich hostitelem, ale zdá se, že některé z těchto mikroorganismů dokonce potřebujeme. Za dlouhé věky vývoje se obě strany, lidské tělo a bakterie, jakýmsi způsobem sžily a toto soužití je snad nakonec někdy prospěšné, ne-li dokonce nezbytné. Samozřejmě, že se to týká jen některých druhů těchto mikroorganismů. Současně se dnes ví, že v sobě nosíme potenciální hrozbu, protože dojde-li ke snížení imunity, mohou se některé z těchto bakterií přemnožit a vyvolat více či méně nebezpečnou chorobu. Podobný, obvykle mírnější stav, nastává po léčení antibiotiky, kdy nás lékař občas upozorní, že tyto léky narušily střevní flóru, tedy zlikvidovaly některé z oněch bakterií. Pak doporučí podávat laktobacily nebo si dopřávat jogurt či kyselé mléko. Další nebezpečí je případná mutace bakterií jinak neškodných, což může nastat v důsledku různých vlivů, opět včetně antibiotik.
Nyní však k umělým sladidlům. Ve skutečnosti panovaly již v minulosti názory, že jejich použití není tak docela bezpečné, jak by se mohlo zdát a jak obvykle tvrdí jejich výrobci. Postupně sice tyto pochybnosti sílily, ale byl to spíš řekněme pouhý pocit některých odborníků, vycházející z různých nepřímých pozorování. Nesmíme zapomínat na to, že každé takové pozorování se jen velmi obtížně zobecňuje, jak ostatně uvidíme za chvíli.
Jednoznačnější pokus, pokud jde o výmluvnost jeho výsledků, uveřejnili loni izraelští vědci. Použili k tomu deset týdnů staré myši, přičemž polovině pokusných zvířat podávali denně aspartam nebo sacharín, druhé skupině pak přírodní cukr, glukózu. Po uplynutí jedenácti týdnů se ukázalo, že myši, které dostávaly přírodní cukr, byly v naprostém pořádku, zatímco druhá skupina, na umělých sladidlech, měla abnormálně vysokou hladinu cukru v krvi, tedy známku cukrovky, na niž mohou navazovat další choroby. Podle odborníků to znamenalo, že myši, které dostávaly umělá sladidla, začaly projevovat sníženou schopnost odstraňovat cukr z krve, vykazovaly jeho nesnášenlivost.
Když se hledala příčina tohoto stavu, vědci usoudili, že by nějakou roli mohly hrát právě bakterie ve střevech. Aby se o tom přesvědčili, přestali první skupině myší podávat umělá sladidla, a začali je léčit širokospektrými antibiotiky, která vyhubila významnou část bakterií ve střevech. Když se pak tyto myši vrátily na normální stravu, nesnášenlivost cukru postupně zmizela – byly opět zcela zdravé. Takže stav, který byl uměle navozen sladidly, se dal zvrátit. Nutno si však uvědomit, že podávání umělých sladidel bylo v tomto pokusu krátkodobé.
Po tomto sdělení následovala řada výzkumů v laboratořích po celém světě, přičemž se ukazuje, že podle všeho používání umělých sladidel může vést k tomu, že tělo obtížněji snižuje hladinu krevního cukru, a následkem je nejprve obezita a pak její typický průvodce cukrovka, případně po ní její komplikace jako kardiovaskulární choroby, zhoršená funkce jater a další neduhy. Výsledky těchto výzkumů vesměs ukazují, že klíčovou roli hrají opravdu bakterie ve střevech. Jak se zdá, některé jejich druhy se doslova přeorientují na umělá sladidla, množí se a potlačují jiné bakteriální kmeny, které nějak souvisejí s metabolismem přírodního cukru. A také s produkcí leptinu, hormonu, který reguluje naši chuť k jídlu.
Porucha tvorby leptinu vede k tomu, že dotyčná osoba ztrácí pocit nasycení, jenž se nám běžně po jídle dostavuje, a nemáme touhu přijímat další potravu. Porucha tvorby leptinu je typická právě u obézních osob. Je to mnohdy skutečně začarovaný kruh, protože s rostoucí tloušťkou se ještě více snižuje tvorba leptinu a taková osoba se v posledku soustavně přejídá.
Takže, shrnuto, jak soudí někteří vědci, bakterie v našich střevech nejen regulují trávení různých látek, ale významně se podílejí na tvorbě leptinu. Ovšem pořád tu byla otázka, zda to jsou skutečně umělá sladidla, která porušují rovnováhu bakterií, a to se pak projevuje růstem hmotnosti. Na to se pokusili odpovědět opět izraelští vědci, když zpracovali data o 380 osobách, mužích a ženách, a zjistili, že ti z nich, kteří používali umělá sladidla, měli v průměru vyšší tělesnou hmotnost, a hlavně, objevovala se u nich snížená snášenlivost přírodního cukru. Ozvaly se však pochybovačné hlasy – právě ti, kdo měli nadváhu, používali umělá sladidla, přičemž však původní příčinou jejich obezity mohlo být něco úplně jiného než tyto látky. Na tom vidíme, jak obtížné je zkoumat lidi, protože každý z nich má jinou minulost, jiné stravovací návyky, žil v určitém prostředí, nikoli jednotném, jakým je akvárium pokusných myší.
Proto byl proveden pokus se sedmi normálními zdravými dobrovolníky, kteří nebyli obézní. Dostávali pět dní povolenou dávku sacharínu, načež se ukázalo, že čtyři z nich měli i po tak krátké době sníženou snášenlivost glukózy, a také, což bylo podstatné, se prokázala změna ve složení bakterií v jejich střevech. Po skončení pokusu se stav oněch čtyř vrátil poměrně brzy do normálu.
Mohli bychom pokračovat, ale toto snad postačí. Jaké závěry se za současného stavu dají činit? Především opatrné, protože již předchozí pokus byl výmluvný – změny se objevily u čtyř osob ze sedmi. Asi se tedy nedá úplně zobecňovat. To je problém zkoumání lidí, na rozdíl od myší. Myši v úvodním pokusu byly jednoho druhu, geneticky stejné, což samozřejmě neplatí o lidech. Je proto těžké činit úplně obecné závěry o lidech, protože každý z nás má jinou genetickou výbavu. Nemluvě o tom, že naše tělo je přece jen složitější než myší, i když v základních procesech se zase tolik nelišíme.
Současný závěr je takový, že umělá sladidla mohou být rizikem, ale záleží na tom, v jakém množství se podávají, jak dlouho, a navíc, jak dalece na ně bude tělo reagovat. U každého z nás to může být jiné. Zapomeňme na hody v cukrárně a na domácí koláče. Nebo snězme jen jeden a vydejme se na procházku do přírody. Nemusí to být zrovna běh, stačí přiměřená doba chůze. A máme pro Vás i tip z Diochi přírodní lékárny - přípravek Lipodestron, který napomáhá účinně odbourávat tuky z těla.
(Podle www.owlcloud.cz)
Pálí vás žáha? Vaše tělo vám může říkat - pozor na překyselení!
Zdraví díky odkyselení a vyloučení škodlivin
pH (angl. potential of hydrogen, lat. pondus hydrogenia, tj. „potenciál vodíku“), též vodíkový exponent je číslo, kterým vyjadřujeme, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak zásaditě (alkalicky). Jedná se o stupnici s rozsahem hodnoty od 0 do 14, kdy hodnota 7, kterou má při standardních podmínkách voda, mluvíme o vyrovnané pH. Čím vyšší je číslo, tím je hodnota pH zásaditější, naopak čím je hodnota nižší, tím je kyselejší.
Většinou to znají ti, kdo mají doma bazén a upravují její pH tak, aby voda byla zdravotně nezávadná.
Základní chemické procesy v organizmu závisí na souhře mezi kyselinami a zásadami. Ty proudí lidským tělem ve střídajícím se rytmu a člověk je svou krevní pH-hodnotou 7,35 bytostí zásaditou.
Tělo je chemickou a tepelnou elektrárnou, ve které neustále probíhá získávání energie a její spotřeba. V každé buňce tak vzniká kyselina uhličitá, ke které se přidávají další kyseliny, které získáváme spolu s potravou.
Aby lidské tělo zabránilo výraznému kolísání této pH-hodnoty, potřebuje pro svůj zdravý chod dostatek vitamínů a minerálů, které jsou ze své podstaty zásadité a tím umí v organizmu neutralizovat kyseliny vznikající trávením a dalšími chemickými procesy. Potraviny našich civilizovaných zemí dnes již bohužel neposkytují požadované množství energeticky bohatých minerálních látek, které by byly schopny vykompenzovat nadbytek kyselých látek, případně by dokázaly přebytečné kyseliny rovnou neutralizovat. Na množství lidí, kteří jsou dnes postiženi tzv. „civilizačními nemocemi“ však lze vidět, že stav potravinářské „průmyslu“ (uvědomte si to strašné označení potravinářský průmysl) množství používaných chemických přísad do potravin vč. chemického ošetření ovoce a zeleniny spíš pomáhá pravidelnému překyselení organizmu.
Když je člověk mladý a zdravý, tak jeho tělo není zatím tolik zanešeno toxiny a kyselinami, ale postupem věku se však látková výměna stává kyselejší a proces překyselování se stává procesem stárnutí.
Stárnutí v podstatě není ničím jiným než kontinuální procesem otravy organizmu kyselými škodlivinami, v důsledku čehož dochází k různým poškozením a chorobným stavům.
S postupným stárnutím se stává člověk stále kyselejší, především ubývají zásoby minerálních látek tak, aby mohla probíhat neutralizace. Neustálý přebytek kyselin ničí také kolagenní vazivová vlákna, což vede k ochabnutí a stárnutí. Tělo opravuje vzniklé škody, ale pružnost vaziva se výrazně zhoršuje, nemůže plnit svoji ochrannou funkci a tělo předčasně stárne. Vrásky a celulitida jsou pouhým začátkem. Dlouhodobé překyselování vede k chronickým bolestem. Zhoršuje-li se neprůchodnost vaziva i nadále, buňky se dusí kvůli nedostatečnému zásobení kyslíkem. Jelikož se pojivová tkáň vyskytuje v celém těle, je jejím stavem postižen celý organizmus.
Vazivo je ochranný systém a zásobárna kyselých látek. Kyseliny vnikají nejdříve do krve. Jsou-li však její ochranné látky (tzv. pefry, které tlumí výkyvy v acidobazické rovnováze) již vyčerpány, je přebytek kyselin odveden do vaziva. Kyseliny se v nich hromadí tak dlouho, dokud je tělo nevyloučí.
Hubnutí - Dobrou zprávou pro ty, kdo chtějí zhubnout je také to, že vedlejším účinkem zvýšené konzumace zásadotvorných potravitn nebo doplňků stravy, je úbytek váhy, protože jestliže má tělo dostatek zásaditých látek na úpravu pH organismu, nemusí ukládat toxiny a kyseliny do vazivových tkání a tělo tak začne uvolňovat tukové zásoby spolu s kyselinami samo.
Ledviny jsou naším nejdůležitějším orgánem zabezpečujícím vylučování přebytečných kyselin, proto je zapotřebí je neustále udržovat v kondici. Ledviny jsou podle tradiční čínské medicíny vyživovány energetickou dráhou ledvin, pod jejíž vlivem jsou i kosti, uši, hrdlo, mandle, dolní končetiny, vnitřní orgány – zejména pak plíce a urogenitální orgány, klouby, páteř, podobně jako u meridiánu močového měchýře.
Všechny potíže ledvin spojené s jejich funkcemi, záněty v hrdle, poruchy sluchu, ušní šelesty, nedoslýchavost, nechutenství, angíny, astma, onemocnění kůže, akné, ekzémy, suchost dlaní, dušnost nebo vykašlávání krvavých hlenů, lapání po dechu, rozmazané vidění, poruchy plodnosti, sklon k potratům, poruchy menstruace nebo prostata, pomočování, časté močení, chronická únava, lámavé nehty, padání vlasů, křehkost kostí, kazivost zubů, osteoporóza mohou značit nerovnováhu v meridiánu ledvin.
Srdce je orgán, který může být nesprávným poměrem kyselin a zásad postižen nejvíce. Má totiž největší spotřebu energie a je tedy zapotřebí velké dávky látkové výměny. Kyselina uhličitá a kyselina mléčná, které v průběhu této přeměny vznikají, musejí být odstraněny krví. Jestliže však k tomuto odstranění nahromaděných kyselin nedochází, může dojít až na nejtěžší formy poškození.
„Překyselení organizmu“, tj. ACIDOÓZA se může projevit různými symptomy od usazenin krystalizovaných kyselin v cévách, kloubech, ve svalech, ve vazivových tkáních, tukových tkáních a v lymfatických cévách. Pokud ledviny nezvládnou odfiltrovat veškeré kyseliny a toxiny z těla močovými cestami, snaží se krev, co možná nejrychleji, uložit kyseliny do periferních částí těla, které jsou prokrvovány nejméně, např. do končetin, ramen, do oblasti zátylku, podél páteře apod. Samoozdravný mechanismus těla se stále pokouší neutralizovat nadměrné množství kyselin tvorbou solí, k čemuž používá minerálů. Následkem toho je odvápnění, resp. demineralizace kostí, nehtů, zubů a vlasového podloží.
Čím vším tělo překyselujeme?
Může za to především strava, náš „moderní“ jídelníček, přemíra smažených jídel, sladké limonády, energetické nápoje, alkohol, přemíra sladkých jídel, velká spotřeba bílé mouky, kávy, které se procesem trávení stávají silnými oxidanty a kyselost zvyšují. Na internetu najdete podrobné seznamy, které potraviny jsou kyselinotvorné, které jsou neutrální, a které jsou naopak zásadotvorné. Samotná chuť potraviny není rozhodující. Např. citron chutná kysele a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější (zdravější) vnitřní prostředí.
Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol.
Vyhněte se:
• Přemíře masa a uzenin (soli a velké množství kyseliny močové)
• Slaným a smaženým jídlům (transmastné kyseliny)
• Cukru a sladkým nápojům
• Alkoholu
• Stresu a duševnímu napětí. (Stres spouští chemické reakce, které spouští v těle nadměrnou tvorbu kyselých látek)
Doporučení:
• Zařaďte do jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky
• Pijte dostatek tekutin, nejlépe vody nebo bylinných čajů (bylinné čaje jsou zásadotvorné)
• Pohyb na čerstvém vzduchu vč. hlubokého dýchání – zajistit dostatečný přísun kyslíku
• Minerály a vitamíny lze doplňovat i potravinovými doplňky, které je obsahují v koncentrované formě. např. Diocel Supracid kapsle, které svým složením pomáhají upravovat pH, podobně i Diocel Biomineral, Tromboserin multivitamín, CD Flavovonoidy nebo bylinné čaje
Jak zjistit svou pH-hodnotu?
Hodnotu pH lze měřit pH papírky na kontrolu moči. Stačí ty jednoúčelové, jen na měření samotné pH. První ranní moč se ještě toleruje v hodnotách pod pH 7, ale přes den musí mít vaše moč min. pH 7 – ale raději ještě o pár desetin vyšší. Pokud máte v průběhu dne pH moči pod 7, měli byste začít měnit svůj přístup k tělu a změnit jídelníček.
Laboratoře Diochi vyrobily bioinformační kapsle Diocel Supracid, které harmonizují meridián ledvin a svým složením (minerály a vitamíny) pomáhají vyrovnávat acidobazickou rovnováhu – pH organismu.
Přejeme hodně zdraví
Vaše Diochi
Zdroj: Peter Jentschura, Josef Lohkamper „Zdraví díky odkyselení a vyloučení škodlivin“
Upřímně řečeno chia semínka nejsou z kulinářského hlediska žádný zázrak. Chuť nemají, navíc nejsou lokální ani levná. Proč jsou tedy dezerty z nich v nabídkách kultovních kaváren? A proč mají zrovna chia semínka tak rádi food blogeři?
Faktem je, že mnozí z nás si je přidali do jídelníčku kvůli tomu, že mají být významně prospěšné pro zdraví. Jsou spojována s protizánětlivými omega-3 tuky, dalším benefitem jsou údajně komplexní bílkoviny a minerální látky. Jsou chia semínka skutečně zázračnou potravinou, nebo jejich prodejci pouze bohatě proplácí reklamu, a tak mají skvělé píáristy? Pojďme si rozebrat ta nejběžnější výživová tvrzení.
Prospěšné tuky v neprospěšné podobě
Chia semínka skutečně obsahují prospěšné omega-3 tuky. Ty běžně najdeme například v mořských rybách, které bychom právě proto měli pravidelně jíst. Znamená to, že jsou chia semínka prospěšná stejně jako ryby? Ne, nejsou. Ryby obsahují EPA a DHA, tedy hotové omega-3 tuky. V chia semínkách jsou omega-3 tuky v té nejméně vhodné podobě, jsou tam jen jejich prekurzory. Přeměna na skutečné omega-3 tuky je v lidském těle velmi omezená a nestojí skoro za zmínku. Běžně se udává, že z prekurzorů se na skutečné omega-3 mastné kyseliny přemění mezi 0,1 až 5 %.
Minimum špatně vstřebatelných bílkovin
Chia semínka bývají prezentována také jako zdroj bílkovin. Podobně jako živočišné potraviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, také jejich množství (20 g ve 100 g semínek) je slušné. Jenže sníst 100 g chia semínek je skoro nemožné, běžně jich v dezertech nebo v jogurtu sníte tak jednu až dvě lžíce, tedy něco mezi 15 a 30 g. Prodejci doporučují denně maximálně jednu lžíci semínek, tedy asi 15 gramů. A to není všechno, bílkoviny z chia semínek jsou ještě k tomu těžce dostupné. Nejvyšší dostupnost se udává z namočených semínek, pořád je to pouhých 24 %. V denní dávce o objemu jedné lžíce tak přijímáte asi 3 g bílkovin, z těch tělo dokáže využít méně než jeden gram bílkovin.
Vápník a zinek s omezenou využitelností
Tvrzení, že chia semínka obsahují slušné množství vápníku a zinku, je jenom polovina pravdy. Využití obou blokují antinutriční látky semínek, fytáty a lektiny. Fytáty omezují vstřebávání minerálních látek a jsou tepelně stabilní, jejich nepříznivý vliv se tedy nemění ani po tepelné úpravě. Lektiny jsou bílkoviny, které mohou dráždit střevní stěnu a omezovat vstřebávání mikroživin. Vliv antinutričních látek se snižuje několikahodinovým namáčením ve vodě.
Na co tedy jsou?
Chia semínka jsou skutečná potravina, mají slušný obsah některých živin a dobře fungují jako zahušťovadlo. Pro mě osobně jsou užitečný pomocník při vaření, pokud potřebuji zahustit konzistenci, třeba při přípravě marmelád bez pektinu (i když se přiznám, že v poslední době raději nechám přebytečnou vodu vyvařit a nezahušťuji vůbec ničím). Kvůli své konzistenci se určitě hodí také do jogurtových a vločkových dezertů. Mám je doma a ráda je používám, ale vím, že to není žádný zázrak. Spíš než superpotravina je to totiž aktuální výstřelek výživové módy. A více jak vyjádření proti chia semínkám prosím berte tento text jako příklad, jak číst potravinová tvrzení propagátorů čehokoliv.
Je třeba si uvědomit, že u téměř všech živin nejde pouze o absolutní číslo v obsahu. Zásadní je i forma, ve které se živina v potravině nachází a komplex dalších živin, které tam jsou s ní. Dalším typickým zcestným tvrzením je třeba srovnávání obsahu železa v luštěninách a mase, když v každé z těchto potravin je železo v jiné podobě a tak i v zásadně jiné využitelnosti v těle.
Chilli con carne
pro 4 osoby:
750 g hovězího mletého masa,
podzemnicový olej,
400 g sterilovaných fazolí několika druhů a barev,
3 cibule,
2-3 stroužky česneku,
2 sladké červené papriky,
1 lžička sladké mleté červené papriky,
podle chuti špetka mletého chilli koření,
2-4 chilli papričky,
kousek celé skořice,
350 g loupaných rajčat (čerstvých i sterilovaných),
3 lžíce rajského protlaku,
špetka sušeného oregana, lžička třtinového cukru,
nastrouhaná citrónová kůra, vývar z hovězího masa,
čerstvé lístky oregána,
2-4 čtverečky hořké vysokoprocentní čokolády,
sůl a pepř
Postup přípravy:
Drobně nasekanou cibulku orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou papriku a nasekaný česnek. Ochutíme špetkou mleté papriky a chilli. Přidáme hovězí maso, kousek celé skořice a za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přidáme špetku sušeného oregána, třtinový cukr rajský protlak. Zprudka zarestujeme, ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, zalijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí zvolna dusíme. Do téměř hotového pokrmu přidáme sterilované fazole a nakrájená loupaná rajčata. Společně krátce povaříme. Chilli con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a čerstvými lístky oregána.
Touto verzí chilli con carne si připomínám Dominikánskou republiku. Bylo to pro mě úžasné chuťové okouzlení jídlem i nádhernou zemí.
www.gurmánka.cz
Obchodní podmínky Reklamační řád Reklamační protokol
Copyright © 2018 DIOCHI SPOL. S R.O, Průmyslová 1306/7, 102 00 Praha 10, Česká republika