Slinné žlázy
Slinné žlázy vylučují sliny, které zvhčují sliznici dutiny ústní, omývají zuby (omezují tak tvorbu zubního kazu) a pro svou vazkost usnadňují polykání potravy. Slinné žlázy rozdělujeme na drobné (předsíň dutiny ústní) a velké.
Velké slinné žlázy
Žláza příušní - vyúsťuje ve výši korunky druhé horní stoličky
Žláza podčelistní
Žláza podjazyková
Sliny
Bezbarvá, průhledná tekutina, pH 7. Denně se jí vyloučí 1 - 1,5 litru.
Skládají se z 99 % vody a 1 % organických a anorganických látek. Organické látky zastupuje enzym ptyalin, který napomáhá štěpení cukrů, mucin, který dodává vazkost. Alfa amyláza zahajuje štěpení škrobů a lysozym má dezinfekční účinky.
Anorganické látky tvoří soli vápníku, draslíku, sodíku, chloridů a bikarbonátu. Podílejí se na tvorbě zubního kamene.
Sekrece slin začíná na základě nepodmíněného reflexu, při každém styku s potravou, ale i podmíněného reflexu, na základě pouhých představ o jídle.
Sliny udržují sliznici stále vlhkou, čistí zuby i dutinu ústní od zbytků potravy a zlepšují zpracování a polykání potravy. Sliny nám umožňují i lépe komunikovat a chrání sliznici před infekcí.