Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Kromě toho, že jsi uznávanou bylinářkou, jsi také výtvarnicí, ilustrátorkou, fotografkou, lektorkou, zahradnicí... Jak se to všechno „semlelo"? Vystudovala jsi výtvarnou školu, kudy vedla cesta k bylinkám?
Odmalička jsem byla zvídavé dítě a indiánka a to mi tak nějak zůstalo dodnes… I když někdy musím hrát roli rozumné matky tří dětí, přesto na stromy lezu pořád se svou nejmladší dcerkou. Moje maminka byla výtvarnice a lektorka a vedla mě ke kreslení a tvoření. Babička lékařka mi dala první knihu o léčivých rostlinách, a tím to asi začalo, zkoušela jsem bylinky sbírat i používat jako náčelnice tlupy mladších dětí indiánů v létě pod stanem. Když jsem se pak v dospělosti přivdala do rodinného statku na okraji Prahy a stala se ze mě maminka a zahrádkářka, nastalo období praktického bylinářství a pokusů a omylů na sobě a své rodině a jiné zvířeně… a to pokračuje dodnes, zatím všichni přežili.
Jaké jsou tvoje aktivity, co nabízíš zájemcům nejen o bylinky?
Dnes jsem na volné noze píšící výtvarnice a lektorka. Svou bylinkovou zahrádku jsem založila pro ženy a děti. Pořádám zde exkurze pro zájemce o bylinky, pro děti ze školek a škol, na zahradě máme velké indiánské týpí pro pořádání programů pro rodiny s dětmi. Přednáším na různých místech v Čechách a na Moravě, kam mě pozvou, i na vycházky s poznáváním a ochutnáváním planých bylin a vaření z nich. Vedu kurzy o bylinkách i pro učitelky lesních školek. Spolupracuji s „Živou radostí“ Ivety Kučerové na kurzech pro ženské zdraví, kde přednáším o bylinkách pro ženy. Píšu do časopisů a s přítelkyní Mariou Mojžíšovou připravujeme společně pořad do rádia Bohemia „Bylinář MaMa mia“. Do své zahrádky jsem vloni pozvala i skupinu nevidomých a slabozrakých spolu s několika vodícími pejsky. Bylinky poznávali hmatem, čichem i ochutnáváním a moc se to všem líbilo. Moji bylinkovou knihu mají jako e-book už ve své speciální audio knihovně sdružení SONS a je o ni prý velký zájem.
S bylinami, s matkou Zemí a přírodou musíš být asi hodně propojená – vnímala jsi to tak už od malička? Kým jsi chtěla být? Máš práci snů?
Rodiče mě brali do přírody, jezdili jsme v létě pod stan a na chalupu do hor, kde jsem prožívala své indiánské dětství. Nejprve jsem bylinky spíš zkoumala a kreslila, četla jsem dobrodružné cestopisy a toužila cestovat a poznávat cizí země a přírodu, žít jako Robinson. Svůj sen jsem si splnila po revoluci dobrodružnou cestou do Jižní Ameriky do Venezuely, ze které vznikla i výstava pro Náprstkovo muzeum. S dětmi na táborech sice střílíme z luku, ale namísto lovu divoké zvěře teď lovím divoké plevely… dokonce si je i přesazuji do zahrádky. Od malička mi bylo nejlíp venku, v lese, na louce, u ohně, ve skalách se cítím nejsvobodnější a zároveň jako doma. Nedokážu moc oddělit, co je v mém životě práce a co není, prostě žiju tak, jak to cítím, že je správně, a o tom i píšu, přednáším a kreslím, podle ohlasů čtenářů to má smysl i pro ostatní.
Prožívám velikou vděčnost ke všem přírodním bytostem.
Kreslíš portréty bylinek – vnímáš určitým způsobem jejich energii?
Zahrada a příroda mi slouží jako inspirace pro psaní a ilustrování knih i pro kreslení přírodních bytostí. Vnímám jejich jemné vyzařování a inspirují mě nejen obrazem, vůněmi, slovy, melodiemi, skládám si i vlastní písničky, které mi přicházejí jako poselství od bylin a stromů. Prožívám velikou vděčnost ke všem pomocným přírodním bytostem, bez kterých by zahrada i příroda byla bez života. Snažím se k úctě k Matce Zemi vést i ostatní. S dětmi sbíráme cizí odpadky v přírodě výměnou za rostliny, které si bereme. Také tvořím z keramiky sošky a květináče, které postupně zaplňují zahradu, pro děti ze školek mám vlastní maňásky bylinkových skřítků a baví mě společné vyrábění a tvoření s dětmi a učím v kroužku keramiky pro děti ve školce.
Před pár lety ti vyšla kniha „Bylinky pro děti a maminky", jsi autorkou textu, ilustrací i fotografií. Co bylo popudem k jejímu napsání?
Když jsem čekala svou první dceru, hledala jsem v knihkupectví knihu o bylinách, kterou by mohly používat i těhotné a kojící ženy a děti. Hledala jsem ale marně, přečetla jsem mnoho přeložených zahraničních knih o bylinách, ale chyběla mi v nich moudrost našich českých kořenů – babek bylinářek. Objevila jsem tento zdroj v podrobném sedmidílném herbáři léčivých rostlin pánů Janči a Zentricha. Pak jsem bylinky jako výtvarnice začala nejprve kreslit, a nakonec jsem se naučila fotografovat i psát a přijala tuto životní výzvu udělat celou knihu sama. Bylo to intenzivní období několika let, kdy jsem knihu musela sama na sobě a své rodině odzkoušet a prožít na vlastní kůži i s těmi dětskými nemocemi... a mezitím se mi narodila i třetí dcera a moje cesta poznávání bylin dál pokračuje, stále se mám co učit.
V současné době vychází v nakladatelství Grada její druhý díl – na co nového se čtenáři mohou těšit?
Už do té první knihy se mi nevešly všechny rostliny, které bych tam chtěla. Trvalo mi ale dalších deset let, než jsem další knihu dala dohromady. Při všech mých aktivitách mám čas na psaní jen přes zimu. Od jara do podzimu jsem víc venku, cestuji, zahradničím a fotím a kreslím. V herbáři mojí bylinkové „dvojky“ najdete „nejobyčejnější“ léčivky, jako je sedmikráska, řepík a jetel, ale i nové, méně známe bylinky, které lze u nás sbírat či vypěstovat – pelargonie, aloisie, konopí, stromy i keře – trnka, líska, kaštan, léčivé druhy obilovin jako ječmen a žito, zeleniny, ovoce a koření. Rozdělení herbáře je opět podle ročních období s doporučeními pro zdraví v úvodu. Nechybí ani oblíbený rámeček s radami pro těhotné, kojící maminky a děti, který v jiných podobných knihách nenajdete. Další kapitoly o domácím léčení těla i duše pomocí bylin a aromaterapie vyplynuly z mých osobních zkušeností se třemi dětmi. Na své si přijdou i tátové, kteří nechtějí být odstrčeni z kuchyně, neboť také rádi vaří a starají se o své děti. S texty do knihy mi pomáhá můj kamarád „Robinson“, jenž má od dětství stejné přírodní zájmy jako já… a výrobce bylinných vín Radim Řehák z Brna. Na Moravě míváme každoročně společné tvořivé semináře.
Překvapil mě čaj z pelargonie vonné – poprvé jsem ho pila v Andách.
Jaká je tvoje nejoblíbenější bylinka? Jaká tě nejvíc překvapila? A třeba nějaká zvláštnost či rarita?
Pelargonie vonná je mojí srdeční záležitostí. Čaj z ní jsem poprvé pila na cestách ve venezuelských Andách a ráda na to vzpomínám dodnes. Do té doby jsem ji znala jenom jako okrasnou pokojovou květinu. Všichni mají muškáty doma v truhlíku za oknem, ale málokdo zná jejich další léčivé a voňavé příbuzné. Překvapením pro čtenáře možná bude, že příbuznými africké pelargonie jsou i naše evropské kakosty – lidově čapí nůsky. Právě tento znak mají společný, když odkvetou vypadá jejich semeník jako čapí zobák. Také prý kakost pomáhá párům, které touží po dítěti, aby i k nim čáp přiletěl.
Blíží se léto, které bylinky lákají ke sběru? Jak je použít? Prozradíš zajímavý recept z nové knihy?
Květen a červen jsou z celého roku pro mne nejaktivnější bylinářské měsíce, zahrádka je nejrozkvetlejší. Sbíráme hlavně květy bezu, lípy, kakostů, tužebníku, jetele, třezalky, levandule, vonné byliny jako je máta, meduňka, aloisie. Blíží se sezóna třešní, které jsou též léčivé, zejména višně – obsahují hodně jódu potřebného pro naši imunitu, léčí srdce, ledviny i krevní oběh, i z jejich stopek lze uvařit čaj při horečce, a z pecek vyrobit látkový polštářek k nahřívání bolavých kloubů v zimě. Léto je též sezónou kvašených šumivých limonád z ovoce i bylin, skvělé jsou probiotické nápoje fermentované s tibetskou houbou. U nás jsou oblíbené domácí zmrzliny a jejich čas začíná už s teplými dny v květnu. Z vonných bylin jako je máta a meduňka si dělám sirupy a z nich zmrzky – sirup stačí smíchat s tvarohem či jogurtem a zmrazit ve formičkách na nanuky. Recepty? Vyzkoušejte třeba:
Tužebníkový sirup: 10 květů tužebníku dáme do větší třílitrové sklenice a zalijeme večer 1 litrem vroucí vody a necháme zakryté louhovat v chladu do druhého dne. Ráno přecedíme a výluh smícháme zastudena se stejným množstvím cukru a šťávou z 1 – 2 citrónů. Mícháme až do rozpuštění cukru a pak nalijeme do lahviček a označíme cedulkou, uchováváme v temnu. Sirup poslouží jako lék při horečce do vody, nebo pro dochucení letních tvarohových a ovocných dezertů.
Co všechno z bylin vyrábíš nebo zájemce učíš vyrábět?
Jako správná EKO-BIO žena si vyrábím skoro všechno… Vyrábím si nejen vlastní čajové bylinné směsi, bylinkovou sůl do kuchyně i do koupele, ale i hojivé mastičky. Krémy vůbec nepoužívám jen přírodní oleje obličejové a oleje pro péči o ruce a nohy, míchám si masážní aroma-olejíčky a deodoranty, šampon na vlasy, přírodní prostředky na praní a mytí nádobí, sirupy z voňavých bylin nebo z kořenů na kašel, různé fermentované nápoje a zelené šťávy z čerstvých bylin, klíčím semínka, vařím z planých rostlin… Doma i na seminářích vyrábíme podle aktuální roční doby – na jaře a v létě sirupy, pomazánky, saláty s jedlými plevely a květy, v zimě více aromaterapie a míchání mastí a olejíčků.
Hlavní svatojánskou bylinkou je třezalka.
Co tradice? Oživuješ je? Blíží se slunovrat, svatojánský čas – máš pro čtenáře nějaký svatojánský bylinkový tip?
Tradice jsem začala oživovat se svými dětmi a maminkami v mateřském centru Prokůpek, kde i vznikala moje první kniha. Pořádám na zahradě programy pro rodiny s dětmi jako je vítání jara, svatojánská, svatomartinská a vánoční setkání, kde společně tvoříme, zpíváme, hrajeme hry. Již několik let jezdím přednášet na svatojánskou slavnost do nádherné zahrady – Zahradní dvůr Listen u Nymburka.
Hlavní svatojánskou bylinou je třezalka, u které sbíráme kvetoucí nať nejlépe v den svatého Jana ráno na slunci a necháme ji předsušit, aby nebyla vlhká. Pak ji naložíme do uzavíratelné sklenice do kvalitního oleje, osvědčil se mi sojový nebo olivový, zatížíme, aby byla zcela potopená a necháme louhovat 3 týdny na okně na slunci a nakonec přecedíme. Olej se zbarví do červena a má úžasné hojivé působení na všechna drobná poranění, hlavně na popáleniny, ale mažu si s ním i ruce, když se třeba poškrábu na zahradě o trny růží. K třezalce můžeme přidat i další hojivé byliny, které v tu dobu obvykle kvetou – květy měsíčku a levandule, získáme tak trojnásobně hojivý i voňavý olej. Svatojánský olejíček pak vozím s sebou všude v létě v malé lahvičce. V batohu mám také pro první pomoc vždy lahvičku éterických olejů z levandule a Tea tree smíchaných stejným dílem. Poslouží nejen k dezinfekci, hojení ran, ale i jako repelent.
O čem sníš do budoucna? Co chceš zrealizovat?
Mým dlouholetým plánem je další knížka Bylinek dětem kapesního formátu pro praktické využití a tvoření pro rodiny s dětmi a školy, jakou by užily nejen učitelky lesních školek, ale i vedoucí skauta a táborů s dětmi. Moje zahrádka je součástí v létě rušného kempu s penzionem, restaurací a pivovarem, proto toužím najít své místo snů pro novou bylinkovou zahradu, která by mohla být otevřena i dalším zájemcům. Kdybyste o takovém klidném místě poblíž Prahy věděli, ozvěte se mi, prosím.
Čaj proti bušení srdce
Smíchejte 40 g květu hlohu obecného, 20 g natě meduňky lékařské, 20 g natě srdečníku obecného,10 g natě třezalky tečkované a 10 g kořene kozlíku lékařského. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2-4 šálky denně.
Při srdeční neuróze
Smíchejte 30 g srdečníku obecného, 10 g mochny husí, 20 g meduňky lékařské, 20 g kořene bedrníku obecného (lze nahradit řebříčkem obecným) a 10 g routy vonné. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x či 3x denně.
Smíchejte stejné díly jablečníku obecného a květu hlohu obecného. Převařte 1 lžíci ve 200 ml vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. K tomuto čaji užívejte kozlíkovou tinkturu.
Při bušení srdce, neuróze, srdeční slabosti, vysokém krevním tlaku, krvácení tepen
Smíchejte 1 čajovou lžičku sušených listů hlohu obecného a 1 čajovou lžičku květů hlohu. Směs přelijte 250 ml vroucí vody, nechte přejít varem, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte ráno a večer jeden šálek čaje.
Na srdeční slabost spojenou s otoky nohou (čaj na posílení srdce)
Smíchejte 20 g přesličky rolní, 30 g truskavce ptačího a 50 g hlohu obecného. Přelijte 1 čajovou lžičku směsi 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2-3 šálky teplého čaje denně.
Směs 15 g jablečníku obecného, 15 g chmele otáčivého a 50 g hlohu obecného: 1 čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte při srdeční slabosti s pokašláváním denně jeden šálek teplého čaje po doušcích.
Na zlepšení prokrvení srdečního svalu
Přelijte 2 čajové lžičky arnikových květů (prhy chlumní) 250 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2 x denně.
2 čajové lžičky květu hlohu obecného přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte denně 1-2 šálky hlohového čaje.
Přelijte 1 vrchovatou čajovou lžičku natě nebo květů tužebníku jilmového 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte přikryté a sceďte. Pijte při bušení srdce jen 3 dny, vždy mezi jídly.
Odvodňování:
Bříza bělokorá, kopřiva dvoudomá a petržel zahradní podporují odvodňování: 1 lžíci natě a kořene petržele přelijete 200 ml vroucí vody, 15 minut přikryté vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. Stejným způsobem se připravuje čaj z břízy i kopřivy.
Bylinné extrakty pomáhající posilovat dýchací systém a imunitu.
Bylinky byly od nepaměti součástí našich životů a je na čase se k prastaré moudrosti opět vrátit. Příroda si ví se vším rady. Není bylinky, aby na něco nebyla říkávaly naše babičky. Řepík lékařský, Šalvěj, Černohlávek, Máta, Eukalyptus, Lyšejník, Růže stolistá, Třapatka, Ženšen, Aloe Vera, Kozinec, to jsou jen některé, které pomáhají udržovat náš dýchací systém v pořádku a posilují imunitní systém.
Laboratoře Diochi sestavují receptury bylinných produktů na základě znalosti Tradiční čínské medicíny, a proto u produktů uvádíme energetické dráhy (meridiány), které dané přípravky harmonizují, např. meridián plic harmonizuje dýchání. Každá energetická dráha má na starosti orgány, které vyživuje. Např. Dráha plic ovlivňuje nos, vedlejší dutiny, hrdlo, hlasivky, plíce, hrudník, ale i horní končetiny.
Staňte se členem Sféra Klubu Diochi a získáte produkty s 20% slevou a k tomu další spoustu slev a výhod. Více info na 222 764 004 nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo si vyberte nejbližší klub Diochi po celé ČR.
Viraimun kapsle
TCD4 Imuserol kapsle
Astofresh cucavé tablety
A další produkty s výtažky bylin pomáhajících posilovat imunitní systém: čaj Prunella vulgaris - dráha plic, Intocel kapky, Diocel kapky - dráha ledvin močového měchýře, Astomin kapky - dráha žaludku, Gerocel kapky - dráha osrdečníku, slinivky a sleziny, Estrozin kapky - hormonální systém a další.
Staňte se členem Sféra Klubu Diochi a získáte produkty s 20% slevou a k tomu další spoustu slev a výhod. Více info na 222 764 004 nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo si vyberte nejbližší klub Diochi po celé ČR.
Přejeme hodně zdraví
Vaše Diochi
Bylinný čaj, doplněk stravy-Tradiční bylina používána k redukci tělesného tuku. Normalizuje trávení a posiluje přirozenou obranyschopnost organizmu.
Bioinformační a vitamínový doplněk stravy s flavonoidy, přírodními silicemi a vitamíny. Obsahuje vitamín D, C, B2, flavonoidy z vinných hroznů a černého bezu.
Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis)
Cesmína paraguayská je strom z rodu cesmína, původem z Jižní Ameriky. Z jeho listů se připravuje nápoj maté.
Obsahové látky: cesmína paraguayská obsahuje zejména antioxidanty, kyselinu chlorogenovou a její fenolické sloučeniny, ursulovou, olaanolovou, caffeoylshikimovou, kaffeoylquinovou 91,40/g, kyselinu kávovou 1,8mg/g, chinovou, 5 – hydroxy kyselinu pipekolinovou, polysacharidy, quercetin 2,2mg/g, rutin 5,2 mg/g, kaemferol 4,5mg/g, 3,4-dihydroxybenzaldehyd, methylxantiny kofein 5,4 mg/g a teobromin 2,7 mg/g s antidepresivním účinkem, theofylin, třísloviny, taniny,saponiny s protizánětlivým účinkem, xanthiny 7,6 mg/g(antioxidant), flavonoidy, alkaloidy, celkově fenoly, 178mg/g polyfenoly(antioxidanty). Má velký obsah manganu ale také: (Fe, Ca, Mg, Na, K, Zn a Cu). V nezralých plodech byly zjištěny saponiny odvozené především od kyseliny ursolové /oleanolové, acetyl ursolové nebo kyseliny pomolové.
Rozhovor s panem Vladimírem Ďurinou – tvůrcem produktů a majitelem firmy Diochi a Jaroslavem Slunečkem – ředitelem Diochi.
Dozvíte se unikátní informace o produktu Alfa Artrizone, který je na trhu od září 2019, a který vznikl na základě zdravotních problémů samotného autora produktu - pana Vladimíra Ďuriny.
Dalšími tématy jsou i ostatní produkty, časopis Sféra a Diochi Paradise v Jižní Americe.
Alfa Artrizone je prvním z řady produktů Regenerace podle Řeckého pentagramu. Dalšími v řadě přijdou Beta, Gama, Delta a Omega.
Elixír pro každého 50+
Přípravky podle Řeckého pentagramu jsou zcela unikátním způsobem zaměřeny na nejčastější problémy a nastolují zcela novou cestu k harmonizaci organizmu a tím i prevenci před zdravotními obtížemi.
Přejeme Vám příjemné sledování
Vaše Diochi
Cévy jsou drahami přepravy čchi a krve, která neustále koluje v organismu, přivádí živiny a odvádí odpadové látky; cévní systém, v němž krev proudí, určuje trasy i směr jejího pohybu, a současně ji určitým způsobem omezuje, neboť jí brání téci mimo stěny cév. Čili cévy mají v těle podobnou funkci jako břehy vodních toků v přírodě. V knize Ling-šu jsou proto charakterizovány takto:
"Cévy jsou tím, co ohrazuje vyživující čchi a způsobuje, že ona nemá kam uhýbat" .
Čang Ťie-pin k tomu připojuje následující komentář: "
Ohrazování označuje ochranné valy, podobně jako jsou násypy podél cest anebo hráze podél břehů řek; cévy jsou tedy tím, co způsobuje, že vyživující čchi nemá kam uhnout a musí se pohybovat uvnitř nich.
Z uvedených citací jasně vyplývá, že cévy jsou dráhami, jimiž jsou spolu s krví roznášeny po těle výživné látky, tj. v čínské medicíně vyživující čchi. Ze spojitosti čchi a krve vyplývá i jejich vzájemné ovlivňování se v případě chorobných stavů. Jeho princip je zevšeobecněn v poučce
"když se pohybuje čchi, pak se pohybuje i krev; když se čchi zahrazuje, pak se i krev sráží".
Je z ní možno odvodit, že původ onemocnění postihujících krev je často v předcházejícím narušení rovnováhy čchi a v jejím oslabení. Prázdná čchi nedokáže dostatečně podporovat pohyb krve, a proto dochází ke srážení krve; kromě toho prázdná čchi ani nestačí doplňovat krev, což vede k ubývání množství krve i ke zhoršování její kvality. Příliš silná, přeplněná čchi naopak může způsobit, že krev v žílách proudí prudce a dostává se i mimo ně. Kvalita čchi a krve (resp. její poruchy) se přirozeně přenáší i na kvalitu samotných cév; a jelikož čchi i krev závisí na vyváženosti příslušných funkcí srdce, plic, sleziny a jater, je možné konstatovat, že tyto orgány mají hlavní vliv na celkový stav cévního systému.
Ke správné činnosti srdce a cév pomáhá příprvek Diochi Venisfér.
VENISFÉR JE OTEVÍRAČ SRDCÍ, ELIXÍR PRO NAŠE CÉVY, PŘÍPRAVEK MOUDROSTI A DOKONALÉ PAMĚTI.
Dle čínské medicíny pojem „maj“ - cévy, (tčm nerozlišuje žíly a cévy, vše je pod označením „maj“), označuje v čínské medicíně všechny trubice - cévy, žíly, tepny, vlásečnice -, jimiž v těle proudí krev. Cévní systém se rozvětvuje do celého těla, a tím zabezpečuje, že krev a čchi se dostává do všech jeho částí. Z orgánů cévy jsou těsně spjaty se srdcem a plícemi. Spjatost se srdcem vyplývá z toho, že tento orgán je hlavní součástí a ústředím cévního systému, a kromě toho řídí krev i cévy; stejně důležitý podíl na kvalitě krve a jejím proudění, tedy i na stavu cév však mají vliv i plíce, jelikož ony řídí čchi. Cévy a čchi patří nerozlučně k sobě. Máme-li slabou čchi, nedokáže dovést krev kam je třeba a my se můžeme cítit unavení a nefunguje zásobení živinami.
To co nám proudí v cévách zařizuje i slezina.
Slezina řídí přepravování a přeměnu. Funguje jako pomyslné čerpadlo, která nahoru k plícím a srdci transportuje živiny, které žaludek rozmělnil. Srdíčko to obarví na červeno a plíce dodá vzduch a máme krev, která proudí v cévách. Přeprava a přeměňování potravy (z jídla a nápojů), která stoupá do plic a srdce. Přeprava a přeměňování tekutin (rozdělování a distribuce čistého a nečistého. Jestliže máme slabou slezinu, tak slezina nezvedá a my máme průjem.
Čchi může být silná pouze tehdy, nejsou-li slezina a žaludek oslabení a doplňují ji. Pokud je žaludek slabý, a jídlo se nepřeměňuje, žaludek a slezina slábnou a neživí čchi. Ta se stává prázdnou a vzniká nemoc.
Slezina ovládá krev
„Slezina má za povinnost držet krev pohromadě.“
Cévy jsou nositelem informací z celého organismu
Rytmickým stahováním srdečního svalu, jímž je krev vypuzována do oběhu, se vytváří pulz, pravidelné nárazy krve do stěn cév. Podle čínské medicíny se však na pulzu neodráží jenom stav srdce, nýbrž i stav všech orgánů a čchi v celém těle. Je to způsobeno tím, že krev není jenom samotná krevní tekutina, ale že je smíchána s čchi, a jednotlivé orgány, jako určité baterie čchi, mají tudíž vliv i na celkový stav čchi v krvi. I ony - vyváženost, resp. disharmonie jejich čchi - se podílejí na celkovém výsledném obrazu pulzu, protože prostřednictvím čchi se do něj přenáší jejich momentální funkční rozpoložení. Proto je podle čínské medicíny možné na základě vyšetření pulzu diagnostikovat harmonii anebo disharmonii jednotlivých orgánů i oslabenost anebo dostatečnost čchi v těle. Síla nárazové vlny na stěnách cév totiž přináší informace o síle čchi orgánů, neboť jí je podmíněna.
Nemocí pramenící z cévní a žilní nedostatečnosti je více, ale život ohrožující je srdeční arytmie
příčinou jsou elektrické aktivity membrán srdečních buněk.
Co jsou arytmie? Jsou to pomalé, nebo naopak vysoké klidové srdeční frekvence, nepravidelný srdeční rytmus, atypické místo vzniku spontánního vzruchu v srdci a jeho šíření abnormálními cestami a směry. Dělí se na bradykardie (poruchy s pomalým rytmem komor, které jsou pro srdeční výdej rozhodující). Bradykardie mají nejčastější příčinu v blokádách a léčí se implantací kardiostimulátoru.
tachykardie (kdy průměrná frekvence srdečních komor je vyšší než normální).
Musíme mít na paměti, že žádné antiarytmikum – blokátor iontového kanálu – membránové vlastnosti buněk nezlepšuje. Pouze zhorší funkci poškozených buněk natolik, že je vyřadí z činnosti.
Co je jejich příčinou...?
Příčin je několik, ale nejčastěji to bývá porucha proudění srdeční čchi a z důvodu její prázdnoty, v praxi to znamená, že Čchi tam prostě není a kde není čchi, tam není ani krev, patří k sobě. Zde je třeba prostě dobít baterky a získat ztracenou energii zpět.
Dalším důvodem je horko, které obtěžuje srdce, těch důvodů, jak vznikne je více. Příčinou mohou být emoce i od jater, kdy „přehřátá játra“ šlehají oheň k srdci, dále kořeněná jídla, která vytvoří horko. Zde je třeba zjistit příčinu, pokud to je od jater, kdy je vznětlivost, zlost, žlučovitost, tak léčit přes játra, nejíst kořeněná, ostrá jídla, černou kávu, vícestupňový alkohol. Vhodné je plzeňské, ale stačí třetinka denně. Ochladí a dodá játrům tolik potřebný Yin.
Další příčina: nedostatek krve srdce.
Příčin může být několik: nevhodná strava, oslabení sleziny, nadměrná ztráta krve, např. porod, úraz, ale i nadměrná mentální či emoční aktivita, nedostatek spánku, spotřebování krve sportováním bez její doplnění.
I blokace krve působí výše uvedené potíže: jsou za tím varikozity, pavoučkové cévy, křečové žíly.
Čínská medicína tyto všechny stavy řeší akupunkturou a čajem, kde obojí je přesně zacíleno dle individuální diagnózy s přesným zaměřením dle potíží.
Všeobecné tipy pro léčení cév
Tinktura červeného vína a komonice
Do jednoho litru nekonzervovaného červeného vína přidáme 10 gramů komonice lékařské (Mellilotus officinalis), zde má sušená přednost pře čerstvou. Necháme devět dnů louhovat a pak přefiltruje např. přes filtr na kafe. Užíváme tři dny třikrát denně malou lžičku a pak třikrát denně polévkou lžíci. Působí příznivě na hemeroidy, křečové žíly a cévy.
Bylinná léčba
Japonský zelený čaj – je velmi dobrým prostředkem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu. Je mu přikládán vliv na úpravu krevního tlaku, ošetřuje cévy a působí antioxidačně. Sypaný čaj zalévat horku vodou, ne vroucí.
Jedním z důležitých prvků pro srdce je hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů, proto jeho užívání pozitivně ovlivňuje srdeční činnost a práci oběhového systému. Dostatečný přísun hořčíku snižuje riziko infarktu a má ochranný vliv na cévy. Jeho užívání lze doporučit i při srdečních neurózách. Nedostatek hořčíku v organismu způsobuje zvýšené nervosvalové dráždění a negativně ovlivňuje cévní systém. Snížení celkového množství hořčíku v organismu může nastat u různých onemocnění ledvin, diabetu, u průjmů a poruch vstřebávání.
Z dalších vitaminů bychom neměli zapomínat na vitamin A, E, a C. koenzym Q 10, lecitin, a sladkovodní řasa Spirulina.
Samozřejmě platí všeobecná dietetická opatření (nejíst smažená jídla, kořeněná, konzervovaná a naopak se zaměřit na čerstvou stravu vařenou doma s láskou a péčí.
Recepty
Samozřejmě bychom měli snídat kaše, abychom zpevnili slezinu, která dle tčm podpoří srdíčko. Kaší je nepřeberné množství a mnohé jsou uvedeny již v předchozích Sférách. Základ je vždy stejný. Jakákoliv obilovina (rýže, vločky, jáhly, kuskus, qinoa) uvaříme ve vodě, nebo v rýžovém, mandlovém mléku, přidat můžeme ovoce dle chuti, rozinky, kokos, ořechy, med. Trochu kaše si schováme na odpolední svačinu, abychom neměli chuť na sladké.
Polévky:
ze strouhané zeleniny a červených fazolí
Ingredience: mrkev, petržel, celer, sůl, uvařené fazole, olej, sojová omáčka Tamari
Na trošce oleji orestujeme nastrouhanou zeleninu, zalijeme, osolíme a vaříme cca 5 minut. Přidáme předem uvařené fazole, dochutíme Tamari.
Kyselo s houbami
Ingredience: kořenová zelenina, cibule, houby, čerstvé mléko, vejce, olej, brambory, kmín, sůl,
Na oleji orestujeme cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalijeme vodou v poměru 1/3 s mlékem, osolíme, přidáme kmín, houby a na kostičky nakrájené brambory. Vaříme do měkka.
Ztracená vejce: do vařící vody s lžící octa položíme naběračku s trny, kterou používáme na špagety, do nich po jednom vklepneme vejce a když se bílek zatáhne, tak ho opatrně vyklopíme do vroucí vody. To opakujeme i s ostatními vejci. Pracujeme poměrně rychle, aby všechna vejce byla stejně uvařená. Vaříme cca 5 minut, pak přidáme do talíře s polévkou.
Krémová dýňová se sezamovým semínkem
Dýně hokkaido, cibule, bobkový list, olej, zázvor kořen, dýňová semínka, lžíce vloček, pažitka, sójovou smetanu
Na oleji orestujeme cibulku a vločky., zalijeme vodou, přidáme bobkový list, sůl, dýni a uvaříme. Vyjmeme bobkový list, vše rozmixujeme a dochutíme sójovou smetanou. Na talíři ozdobíme opraženými semínky a petrželkou.
Kuskus s dušeným květákem, tofu a lilkem s hlávkovým salátem
Suroviny :
Uzené tofu, květák, lilek, mořské řasy Nori, cibule, pórek, červená kapie, bio slunečnicový olej, mořská sůl, petrželka, kuskus, kari, tamari (jemnější varianta sójové omáčky, která je více agresivní, proto je vhodnější tamari,
hlávkový salát, na zálivku med a citrón.
Příprava:
Nejprve si připravíme kuskus, neboť než nám změkne, tak máme připravenou zeleninu.
Kuskus dáme do kastrolku, osolíme, přidáme kari, zamícháme a zalijeme vroucí vodou tak aby voda byla ½ nad kuskusem. Přikryjeme pokličkou, necháme 10 minut, než změkne a jdeme si připravit zeleninu.
Na jedné lžíci bio oleje pánvičce necháme zesklovatět cibulku, přidáme nadrobno pokrájený květák, pórek, lilek, u kterého pouze skrojíme konce, okořeníme 1 lžičkou mořskými řasami a restujeme cca 7 minut, než je zelenina měkká na „skus“, osolíme, přidáme na nudličky pokrájenou kapii a ještě chvíli dusíme. Nakonec zakápneme tamari, podlijeme 1 dcl vody, přiklopíme pokličkou, vypneme sporák a necháme dodusit pod pokličkou.
Na pánvi s troškou oleje lehce opečeme na plátky nalrájené uzené tofu
Salát:
Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, opereme, necháme okapat, natrháme do misky a přidáme zálivku z půlky citrónu, ve kterém rozmícháme lžičku medu.
Fazolový guláš s dušeným celerem a ledový salát se sezamovým semínkem a zázvorem
můj oblíbený, u nás se po něm vždycky jen zapráší, co tedy na něj budeme potřebovat
Suroviny:
fazole, cibule, lžíci bio slunečnicového oleje, mletá paprika, mletý kmín, mořská sůl, česnek, celer,.tamari.
Příprava:
Fazole si namočíme den předem. Vodu ve které se namáčely slijeme, zalijeme vodou a vaříme do měkka, nesolíme. Na pánvičce na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme na jemné kostičky nakrájený celer, ale i celerové řapíky, doba tepelné přípravy je přibližně stejná jako celerová bulva, osolíme a restujeme cca 5 až 10 minut, to záleží na množství celeru. Když je celer také sklovitý, tak přidáme na plátky nakrájený česnek a lehce orestujeme, u česneku musíme dávat pozor, aby se nám nepřipálil, byl by hořký. Zakápneme tamari, zamícháme a podlijeme ½ dcl vody. Přiklopíme a dáme pryč z ohně.
Dováříme fazole, když jsou do poloměkka, tak přidáme mletou papriku a kmín a necháme dovařit a dosolíme. Na talíři podáváme obložené zelenými listy salátu.
Salát :
Ledový salát pokrájíme, přidáme lžíci sezamových semínek, lžičku najemno nastrouhaného zázvoru, zakápneme olivovým olejem a přidáme zálivku z ½ citrónu a lžičky medu, promícháme.
Posilujte dráhu ledvin, je to vaše zásobárna vitality.
Příčinou může být nerovnováha v energetickém systému člověka. Základem dobrého zdraví dle tradiční čínské medicíny je rovnováha mezi energiemi jin a jang, která v těle proudí drahami, tzv. meridiány. Meridiány tvoří dohromady ucelenou a logicky propojenou síť od orgánu k orgánu a vzájemně se ovlivňují. Dráhy probíhají 3 až 5 mm pod kůží a v určitých bodech vystupují na povrch v tzv. akupunkturních bodech. Případná disharmonie v energetickém systému meridiánů má za důsledek jak fyzické nemoci, tak i poruchy psychických stavů.
Při řešení zdravotních komplikací je důležité věnovat pozornost celému systému, ne pouze jedinému orgánu, protože problém se může projevit na jiném místě v těle, než je skutečná příčina.
Podle čínské medicíny má člověk svou tvořivou energii a vitalitu uloženou v ledvinách, jedná se o esenciální energii, která nám byla dána zrozením. Jestliže se objevují problémy s únavou, pak je potřeba pozornost zaměřit na meridián ledvin a močového měchýře.
Nerovnováha v těchto meridiánech se na fyzické úrovni může projevit jako:
a další. Zde je vidět, jak se disharmonie v dráze ledvin může projevit prakticky po celém těle.
Hlavní funkcí vládnoucího orgánu meridiánu ledvin je filtrování krve a tělních tekutin a vylučování velké části odpadních produktů a jedů z těla. Pokud funguje správně a vylučovací systém je v rovnováze, neměly by nás trápit žádné zdravotní obtíže a onemocnění s tím spojené. Podle čínské medicíny je velmi důležité dobře se starat o ledviny, coby hluboko uloženou zásobárnu vitality, protože její nedostatečnost se může projevit i v partnerských vztazích a sexuální oblasti.
S funkcí ledvin je také velmi úzce spojena funkce srdce, neboť ledvinami přečištěná krev se vrací zpět k srdci a odtud do celého těla. Při vážných potížích v meridiánu ledvin se mohou objevit i problémy v meridiánu srdce – např. ateroskleróza, arytmie, problémy s vysokým krevním tlakem nebo bolestmi srdce.
Nejen čínská, ale i evropská medicína čerpá z letitých zkušeností fytoterapie, příroda nám poskytuje mnoho možností k obnově svého energetického systému a nastolení zdraví tělesného i psychického.
Začněte tedy s „doplňováním“ energie v podobě extraktů z bylin, jejichž energetické účinky jsou známé už tisíce let. V Diochi označujeme produkty harmonizující meridián ledvin a močového měchýře modrou barvou.
ALFA ATRIZONE kapsle - bioinformační doplněk stravy obsahující extrakty bylin:
DIOCEL kapky bioinformační doplněk stravy obsahující extrakty bylin:
Účinky dalších bylin vyhledejte v herbářích.
ANDROZIN kapky bioinformační doplněk stravy obsahující extrakty bylin:
SMILAX OFFICINALIS bylinný čaj
Vzhledem k nařízením EU nesmíme uvádět účinky bylin, proto je vyhledejte v herbářích.
Citroník je subtropický strom s výškou kolem 4 m s kulovitou nepravidelnou korunou. Větve má silné, obvykle trnité, mladé listy a poupata mají purpurové zbarvení. Listy jsou eliptické. Plody neboli bobule – mnohosemenné vytváří tzv. hesperidin, což jsou zvláštní bobule, které známe pod názvem citrony.
Je hojně pěstovaný i našimi citrusáři, přirozeně jen ve skleníkových podmínkách, protože otevřené květy a mladé plody jsou ohroženy již při teplotách +2st a teplota -5 st tvoří kritickou hranici pro růst celého stromku. Má cca 170 druhů.
Předmětem léčebného využití jsou jednak celé citrony tak i citronová kůra.
Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou a vitamin C, ovšem méně, než se všeobecně předpokládá, tedy 60 mg%. Z minerálních látek je nejvyšší obsah draslíku, asi 150 mg%, dále je zde sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor, síra a organické kyseliny. I přes kyselou chuť je citron zásadotvorný. Alkalitu je možno prohloubit pečením.
Citrony a jemuž přidružené citrusové plody jsou někdy označovány za léčivé potraviny. Citrony podporují pocení a odvodnění. Ředěná citronová šťáva je ideálním nápojem při hořečnatých onemocněních. Citrusový pektin účinně snižuje hladinu krevního cholesterolu a v kombinaci s přítomným vitaminem C můžeme rovněž hovořit o poměrně výrazném účinku protisklerotickém. Citronová silice má účinky protiplísňové a zejména v kombinaci se silicí australského čajovníku je antimykotické spektrum velmi široké.
Spolehlivý je také jako protikurdějový účinek.
S výjimkou velmi vzácné alergie nemá podávání citronů žádné kontraindikace a nejsou známé výraznější nežádoucí účinky.
Homeopaticky se nevyužívá.
Bylinný čaj doplněk stravy Citrus aurantium, nebo-li divoký pomeranč, je používán pro detoxikaci a posílení celého organizmu, velmi využívaný jihoamerickými indiány.
CITRUS AURANTIUM
(divoký pomeranč)
Čaj obsahující především bioflavonoidy, hořčiny a silice.
Harmonizuje meridiány: žaludku, srdce, sleziny, tří zářičů, žlučníku a řídící. Účinky jsou deklarovány: protibakteriální, protivirové, protizánětlivé, digestivní (zlepšující zažívání), imunitní, antioxidační, detoxikační, radioprotektivní, kardioprotektivní, sedativní, odbourávání tuků, odvodňování.
Účinky
• Bioflavonoidy – flavonoidy jsou většinou žlutě zbarvené látky. Bývají vázané na cukry. Vzácně představují hlavní účinnou látku v rostlině. Mají většinou příznivý vliv na cévní stěnu, zejména na kapiláry. Proto jsou často užívány při žilních onemocněních, vysokém krevním tlaku, ateroskleróze. Flavonoidy podporují působení dalších látek obsažených v rostlině.
• Hořčiny – mají zejména účinky na zažívání, zlepšení funkce trávicího ústrojí. Zvyšují vylučování žaludečních a slinivkových šťáv a žluči. Podporují chuť k jídlu. Přidávají se do žaludečních likérů. Jde o látky různého chemického složení a výrazně hořké chuti.
• Silice – neboli éterické oleje jsou lehce prchavé, většinou příjemně voní. Ve vodě jsou nerozpustné, snadno se odpařují s vodními parami. Mají povzbuzující vliv na pokožku a sliznice, rozpouštějí hleny a usnadňují kašel. Některé podporují chuť k jídlu.
Indikace
• Posílení obranyschopnosti organismu (preventivní pití)
• Chřipky, virózy, nachlazení – jako prevence i jako podpůrné kurativum (zlepšuje odkašlávání, pocení, snižuje teploty)
• Odvodňuje organismus, pomáhá normalizaci krevního tlaku a působí kardioprotektivně (zlepšuje srdeční činnost)
• Digestivní účinky – zlepšuje zažívání, zlepšuje vylučování žluči, celkově činnost žlučníku, žaludku, sleziny i slinivky, zlepšuje nadýmání
• Při redukčních dietách pomáhá uvolňovat zadržovanou vodu v těle a pomáhá odbourávat tuky
• Celkově posilující účinky při vyčerpání, sedativní účinky při stresech
• Laboratorně – snižuje možnost vzniku nádorových onemocnění
• Průjmová a parazitární onemocnění
• Radioprotektivní efekt
• Zlepšení růstu vlasů
Kombinace s ostatními preparáty Diochi
Citrus aurantium lze kombinovat se všemi preparáty. Vždy záleží na indikaci, k čemu ho potřebujeme a co potřebujeme posílit. Pokud jde o cévní nebo kardiální onemocnění, lze ho s výhodou kombinovat s Venisférem. Pokud jde o zažívací potíže, zejména o zlepšení funkce žlučníku a tím zažívání, pak je dobré využít kombinaci s Astominem. U viróz se dobře snese s Baktevirem. Ohledně onkologických onemocnění je možné kombinovat tento čaj s Gerocelem, Sagradinem, Cytonikem. Také je možné střídat čaje Uncaria tomentosa, Lapacho s Citrus aurantium – všechny čaje mají protektivní účinek při ozařování i chemoterapii. Při odstraňování tekutin z těla s výhodou využijeme kombinaci s Diocelem nebo Biominerálem anebo s Gerocelem. Čaje Diochi mají úžasné účinky, avšak u některých onemocnění nelze spoléhat na to, že ony samy zvládnou vyřešit daný problém. Chci řídi, že pokud má například člověk vysoký tlak, nemůže se jen spoléhat na to, že divoký pomeranč působí na stabilizaci krevního tlaku a na zlepšení funkce srdce a že, když ho bude pravidelně užívat, a nic jiného, bude zdravý. Tomuto smýšlení bych chtěla předejít. Opravdu to v životě nefunguje tak jednoduše. Když teď budu v kazuistikách popisovat jednotlivé případy onemocnění či zdravotních poruch a budu uvádět zásluhy tohoto čaje, mějme přitom na paměti, že nikdy nejde jen o jeho zázračný účinek. Ve hře je více faktorů – kombinace s ostatními preparáty, úprava životního stylu. Čaj zde svoji roli sehrává, pro jeho známé účinky je zde nasazován. Mnohde funguje sám, jinde v kombinaci s některým dalším produktem. Navíc mnohé čaje mají podobné účinky, takže například na chřipková onemocnění lze užít Rosu centifolia, Prunellu vulgaris a jiné, nebo právě jmenovaný pomeranč. Zde vhodný čaj pro dotyčného člověka vytestuji pomocí EAV.
Zkušenosti z ordinace a kazuistiky
*Pacientka (48 let) přichází pro rozkolísaný krevní tlak. Po vyšetření EAV zjišťuji, že velkou roli při kolísání tlaku u ní hraje psychika. Na svoji hypertenzi užívá pravidelně léky, které dle EAV na hypertenzi jejího typu fungují, proto je necháváme. Kromě alopatických léků testuji přírodní preparáty Diochi, a nejlépe mi vychází Citrus aurantium a Venisfér. Oba preparáty přidáváme k její medikaci. Čaj pije pravidelně denně ve vyšším dávkování (dvojnásobném), než je uvedeno v návodu. Venisfér bere 2x denně 10 kapek. Venisfér jí moc nechutná, cítí jeho mírně štiplavou chuť, ale přesto ho bere. Čaj má ráda a přikládá mu zklidňující účinky. Domácím tonometrem denně kontroluje TK, druhý měsíc se začíná tlak stabilizovat, již se neobjevují výkyvy do vysokých hodnot. Trvalou medikaci zatím ponecháváme dál. Předpokládám užívání Venisféru alespoň ½-¾ roku.
*Dítě (5 let) trpící opakovanými průjmy, které provázejí jeho jakékoli nachlazení. Na průjmové onemocnění je vytestován Citrus aurantium. Dítě čaj pije denně, nijak mu nevadí. Po nasazení čaje a dietních opatření průjmy mizí do 3 dnů. Nyní pije čaj preventivně na posílení imunity a na zlepšení stavu střev. Doplňujeme léčbu homeopatickým preparátem Oscilococcinum.
*Opakovaně testuji Citrus aurantium u pacientů, kteří mají jako pozůstatek proběhlého onemocnění (ať již virového, nebo bakteriálního) kašel, který je dráždivý, nijak výrazný, ale přesto obtěžující, a nelze se ho zbavit. V mnoha případech právě Citrus aurantium udělal svoji práci a dočistil dýchací cesty, a kašel ustal.
*Dobré zkušenosti s čajem udělaly i ženy, které měly tendenci k zadržování tekutin v těle, zejména pod vlivem hormonů a cyklu. Pokud pily čaj pravidelně, výrazně se u nich odbouralo zadržování vody v premenstruačním období.
*Někteří pacienti s onemocněním žlučníku nebo po operaci žlučníku s neustávajícími potížemi (postcholecystektomický syndrom) udávají velmi dobré pocity při pití tohoto čaje. Výrazně ubylo dyspeptických potíží, které byly vyvolány nevhodným jídlem. Zaznamenali lepší trávení, menší nadýmání i menší říhání. Vymizely i průjmovité stolice kvůli špatnému trávení.
*Čaj citrus aurantium mi velmi dobře vychází také jako detoxikační prostředek pro žaludek, slinivku, ale hlavně pro slezinu.
*Velmi dobře vychází také u všech pacientů s aterosklerózou. Někteří kardiaci ho vyžadují jako preventivní čaj ke své medikaci.
*Citrus aurantium zkoušely i ženy, které chtěly zhubnout. Zejména pro jeho zmiňované účinky na odbourávání a spalování tuků. Asi u poloviny žen se hubnutí dařilo, u poloviny ne. Myslím, že zde záleží na typu metabolismu dotyčné ženy a i na tom, jak dokázaly kromě pití čaje upravit svoji životosprávu. Nikdy nelze spoléhat jen na prokázaný účinek nějakého preparátu, bez vlastního přičinění.
*Čaj citrus aurantium vychází i u chřipkových onemocnění, u viróz, u různých nachlazení (i tam, kde vychází Rosa centifolia či Prunella vulgaris). Čaj zlepšuje pocení, odkašlávání, mírně snižuje i teploty. Je dobré pít denně více než ¾ litru, jak se uvádí v návodu na přípravu. Při teplotách se člověk odvodňuje, proto je dobré zvýšit přísun tekutin. Dobré zkušenosti udělali i lidé, kteří ho začínají pít pravidelně na podzim v období chřipkových epidemií a zvýšeného výskytu onemocnění dýchacích cest. Má imunostimulační účinky.
*Při testování pomocí EAV vychází i jako podpůrný čaj při výskytu některých druhů nádorového onemocnění. Zde rozhodně neradím pacientům, aby pili pouze tento čaj (laboratorně jsou jeho protirakovinné účinky prokázané), ale pokud ho vytestujeme, pak ho doporučuji jako podpůrný prostředek (podobně jako lapacho nebo uncarii tomentosu). Někdy vychází u nádorových onemocnění lymfatického systému, někdy gynekologického a jindy u střev. Zde nemohu paušalizovat jeho účinky. Ale i kdyby danému člověku vyloženě neseděl, pak i tak mu uškodit nemůže, vzhledem k jeho detoxikačním účinkům. Navíc pro obsah hořčin mnohým onkologicky nemocným usnadňuje trávení, odstraňuje nadýmání, a to také u pacientů, kteří mají po radioterapii poničené sliznice.
Autor: MUDr. Lenka Hodková
pozn.: Citrus aurantium lze pít také jako každodenní čaj pro jeho dobrou chuť. Ale u všech bylinkových čajů doporučuji po určité době přestat a vyměnit je za jiný druh.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 02/2010
Obchodní podmínky Reklamační řád Reklamační protokol
Copyright © 2018 DIOCHI SPOL. S R.O, Průmyslová 1306/7, 102 00 Praha 10, Česká republika