927x127 HEAD VPRAVO

Cévy - dráhy pro přepravu čchi a krve

  • Napsal(a) Alena Judit Bernardová

Cévy jsou drahami přepravy čchi a krve, která neustále koluje v organismu, přivádí živiny a odvádí odpadové látky; cévní systém, v němž krev proudí, určuje trasy i směr jejího pohybu, a současně ji určitým způsobem omezuje, neboť jí brání téci mimo stěny cév. Čili cévy mají v těle podobnou funkci jako břehy vodních toků v přírodě. V knize Ling-šu jsou proto charakterizovány takto:

"Cévy jsou tím, co ohrazuje vyživující čchi a způsobuje, že ona nemá kam uhýbat" .
Čang Ťie-pin k tomu připojuje následující komentář: "

Ohrazování označuje ochranné valy, podobně jako jsou násypy podél cest anebo hráze podél břehů řek; cévy jsou tedy tím, co způsobuje, že vyživující čchi nemá kam uhnout a musí se pohybovat uvnitř nich.
Z uvedených citací jasně vyplývá, že cévy jsou dráhami, jimiž jsou spolu s krví roznášeny po těle výživné látky, tj. v čínské medicíně vyživující čchi. Ze spojitosti čchi a krve vyplývá i jejich vzájemné ovlivňování se v případě chorobných stavů. Jeho princip je zevšeobecněn v poučce
"když se pohybuje čchi, pak se pohybuje i krev; když se čchi zahrazuje, pak se i krev sráží".
Je z ní možno odvodit, že původ onemocnění postihujících krev je často v předcházejícím narušení rovnováhy čchi a v jejím oslabení. Prázdná čchi nedokáže dostatečně podporovat pohyb krve, a proto dochází ke srážení krve; kromě toho prázdná čchi ani nestačí doplňovat krev, což vede k ubývání množství krve i ke zhoršování její kvality. Příliš silná, přeplněná čchi naopak může způsobit, že krev v žílách proudí prudce a dostává se i mimo ně. Kvalita čchi a krve (resp. její poruchy) se přirozeně přenáší i na kvalitu samotných cév; a jelikož čchi i krev závisí na vyváženosti příslušných funkcí srdce, plic, sleziny a jater, je možné konstatovat, že tyto orgány mají hlavní vliv na celkový stav cévního systému.

Ke správné činnosti srdce a cév pomáhá příprvek Diochi Venisfér.
VENISFÉR JE OTEVÍRAČ SRDCÍ, ELIXÍR PRO NAŠE CÉVY, PŘÍPRAVEK MOUDROSTI A DOKONALÉ PAMĚTI.

Dle čínské medicíny pojem „maj“ - cévy, (tčm nerozlišuje žíly a cévy, vše je pod označením „maj“), označuje v čínské medicíně všechny trubice - cévy, žíly, tepny, vlásečnice -, jimiž v těle proudí krev. Cévní systém se rozvětvuje do celého těla, a tím zabezpečuje, že krev a čchi se dostává do všech jeho částí. Z orgánů cévy jsou těsně spjaty se srdcem a plícemi. Spjatost se srdcem vyplývá z toho, že tento orgán je hlavní součástí a ústředím cévního systému, a kromě toho řídí krev i cévy; stejně důležitý podíl na kvalitě krve a jejím proudění, tedy i na stavu cév však mají vliv i plíce, jelikož ony řídí čchi. Cévy a čchi patří nerozlučně k sobě. Máme-li slabou čchi, nedokáže dovést krev kam je třeba a my se můžeme cítit unavení a nefunguje zásobení živinami.

To co nám proudí v cévách zařizuje i slezina.

Slezina řídí přepravování a přeměnu. Funguje jako pomyslné čerpadlo, která nahoru k plícím a srdci transportuje živiny, které žaludek rozmělnil. Srdíčko to obarví na červeno a plíce dodá vzduch a máme krev, která proudí v cévách. Přeprava a přeměňování potravy (z jídla a nápojů), která stoupá do plic a srdce. Přeprava a přeměňování tekutin (rozdělování a distribuce čistého a nečistého. Jestliže máme slabou slezinu, tak slezina nezvedá a my máme průjem.

Čchi může být silná pouze tehdy, nejsou-li slezina a žaludek oslabení a doplňují ji. Pokud je žaludek slabý, a jídlo se nepřeměňuje, žaludek a slezina slábnou a neživí čchi. Ta se stává prázdnou a vzniká nemoc.

Slezina ovládá krev
„Slezina má za povinnost držet krev pohromadě.“

Cévy jsou nositelem informací z celého organismu

Rytmickým stahováním srdečního svalu, jímž je krev vypuzována do oběhu, se vytváří pulz, pravidelné nárazy krve do stěn cév. Podle čínské medicíny se však na pulzu neodráží jenom stav srdce, nýbrž i stav všech orgánů a čchi v celém těle. Je to způsobeno tím, že krev není jenom samotná krevní tekutina, ale že je smíchána s čchi, a jednotlivé orgány, jako určité baterie čchi, mají tudíž vliv i na celkový stav čchi v krvi. I ony - vyváženost, resp. disharmonie jejich čchi - se podílejí na celkovém výsledném obrazu pulzu, protože prostřednictvím čchi se do něj přenáší jejich momentální funkční rozpoložení. Proto je podle čínské medicíny možné na základě vyšetření pulzu diagnostikovat harmonii anebo disharmonii jednotlivých orgánů i oslabenost anebo dostatečnost čchi v těle. Síla nárazové vlny na stěnách cév totiž přináší informace o síle čchi orgánů, neboť jí je podmíněna.

Nemocí pramenící z cévní a žilní nedostatečnosti je více, ale život ohrožující je srdeční arytmie

příčinou jsou elektrické aktivity membrán srdečních buněk.

Co jsou arytmie? Jsou to pomalé, nebo naopak vysoké klidové srdeční frekvence, nepravidelný srdeční rytmus, atypické místo vzniku spontánního vzruchu v srdci a jeho šíření abnormálními cestami a směry. Dělí se na bradykardie (poruchy s pomalým rytmem komor, které jsou pro srdeční výdej rozhodující). Bradykardie mají nejčastější příčinu v blokádách a léčí se implantací kardiostimulátoru.
tachykardie (kdy průměrná frekvence srdečních komor je vyšší než normální).
Musíme mít na paměti, že žádné antiarytmikum – blokátor iontového kanálu – membránové vlastnosti buněk nezlepšuje. Pouze zhorší funkci poškozených buněk natolik, že je vyřadí z činnosti.

Co je jejich příčinou...?

Příčin je několik, ale nejčastěji to bývá porucha proudění srdeční čchi a z důvodu její prázdnoty, v praxi to znamená, že Čchi tam prostě není a kde není čchi, tam není ani krev, patří k sobě. Zde je třeba prostě dobít baterky a získat ztracenou energii zpět.

Dalším důvodem je horko, které obtěžuje srdce, těch důvodů, jak vznikne je více. Příčinou mohou být emoce i od jater, kdy „přehřátá játra“ šlehají oheň k srdci, dále kořeněná jídla, která vytvoří horko. Zde je třeba zjistit příčinu, pokud to je od jater, kdy je vznětlivost, zlost, žlučovitost, tak léčit přes játra, nejíst kořeněná, ostrá jídla, černou kávu, vícestupňový alkohol. Vhodné je plzeňské, ale stačí třetinka denně. Ochladí a dodá játrům tolik potřebný Yin.

Další příčina: nedostatek krve srdce.
Příčin může být několik: nevhodná strava, oslabení sleziny, nadměrná ztráta krve, např. porod, úraz, ale i nadměrná mentální či emoční aktivita, nedostatek spánku, spotřebování krve sportováním bez její doplnění.
I blokace krve působí výše uvedené potíže: jsou za tím varikozity, pavoučkové cévy, křečové žíly.
Čínská medicína tyto všechny stavy řeší akupunkturou a čajem, kde obojí je přesně zacíleno dle individuální diagnózy s přesným zaměřením dle potíží.

Všeobecné tipy pro léčení cév

Tinktura červeného vína a komonice
Do jednoho litru nekonzervovaného červeného vína přidáme 10 gramů komonice lékařské (Mellilotus officinalis), zde má sušená přednost pře čerstvou. Necháme devět dnů louhovat a pak přefiltruje např. přes filtr na kafe. Užíváme tři dny třikrát denně malou lžičku a pak třikrát denně polévkou lžíci. Působí příznivě na hemeroidy, křečové žíly a cévy.

Bylinná léčba
Japonský zelený čaj – je velmi dobrým prostředkem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu. Je mu přikládán vliv na úpravu krevního tlaku, ošetřuje cévy a působí antioxidačně. Sypaný čaj zalévat horku vodou, ne vroucí.

Jedním z důležitých prvků pro srdce je hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů, proto jeho užívání pozitivně ovlivňuje srdeční činnost a práci oběhového systému. Dostatečný přísun hořčíku snižuje riziko infarktu a má ochranný vliv na cévy. Jeho užívání lze doporučit i při srdečních neurózách. Nedostatek hořčíku v organismu způsobuje zvýšené nervosvalové dráždění a negativně ovlivňuje cévní systém. Snížení celkového množství hořčíku v organismu může nastat u různých onemocnění ledvin, diabetu, u průjmů a poruch vstřebávání.
Z dalších vitaminů bychom neměli zapomínat na vitamin A, E, a C. koenzym Q 10, lecitin, a sladkovodní řasa Spirulina.
Samozřejmě platí všeobecná dietetická opatření (nejíst smažená jídla, kořeněná, konzervovaná a naopak se zaměřit na čerstvou stravu vařenou doma s láskou a péčí.

Recepty

Samozřejmě bychom měli snídat kaše, abychom zpevnili slezinu, která dle tčm podpoří srdíčko. Kaší je nepřeberné množství a mnohé jsou uvedeny již v předchozích Sférách. Základ je vždy stejný. Jakákoliv obilovina (rýže, vločky, jáhly, kuskus, qinoa) uvaříme ve vodě, nebo v rýžovém, mandlovém mléku, přidat můžeme ovoce dle chuti, rozinky, kokos, ořechy, med. Trochu kaše si schováme na odpolední svačinu, abychom neměli chuť na sladké.

Polévky:

ze strouhané zeleniny a červených fazolí
Ingredience: mrkev, petržel, celer, sůl, uvařené fazole, olej, sojová omáčka Tamari
Na trošce oleji orestujeme nastrouhanou zeleninu, zalijeme, osolíme a vaříme cca 5 minut. Přidáme předem uvařené fazole, dochutíme Tamari.

Kyselo s houbami
Ingredience: kořenová zelenina, cibule, houby, čerstvé mléko, vejce, olej, brambory, kmín, sůl,
Na oleji orestujeme cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalijeme vodou v poměru 1/3 s mlékem, osolíme, přidáme kmín, houby a na kostičky nakrájené brambory. Vaříme do měkka.
Ztracená vejce: do vařící vody s lžící octa položíme naběračku s trny, kterou používáme na špagety, do nich po jednom vklepneme vejce a když se bílek zatáhne, tak ho opatrně vyklopíme do vroucí vody. To opakujeme i s ostatními vejci. Pracujeme poměrně rychle, aby všechna vejce byla stejně uvařená. Vaříme cca 5 minut, pak přidáme do talíře s polévkou.

Krémová dýňová se sezamovým semínkem
Dýně hokkaido, cibule, bobkový list, olej, zázvor kořen, dýňová semínka, lžíce vloček, pažitka, sójovou smetanu
Na oleji orestujeme cibulku a vločky., zalijeme vodou, přidáme bobkový list, sůl, dýni a uvaříme. Vyjmeme bobkový list, vše rozmixujeme a dochutíme sójovou smetanou. Na talíři ozdobíme opraženými semínky a petrželkou.

Kuskus s dušeným květákem, tofu a lilkem s hlávkovým salátem
Suroviny :
Uzené tofu, květák, lilek, mořské řasy Nori, cibule, pórek, červená kapie, bio slunečnicový olej, mořská sůl, petrželka, kuskus, kari, tamari (jemnější varianta sójové omáčky, která je více agresivní, proto je vhodnější tamari,
hlávkový salát, na zálivku med a citrón.
Příprava:
Nejprve si připravíme kuskus, neboť než nám změkne, tak máme připravenou zeleninu.
Kuskus dáme do kastrolku, osolíme, přidáme kari, zamícháme a zalijeme vroucí vodou tak aby voda byla ½ nad kuskusem. Přikryjeme pokličkou, necháme 10 minut, než změkne a jdeme si připravit zeleninu.
Na jedné lžíci bio oleje pánvičce necháme zesklovatět cibulku, přidáme nadrobno pokrájený květák, pórek, lilek, u kterého pouze skrojíme konce, okořeníme 1 lžičkou mořskými řasami a restujeme cca 7 minut, než je zelenina měkká na „skus“, osolíme, přidáme na nudličky pokrájenou kapii a ještě chvíli dusíme. Nakonec zakápneme tamari, podlijeme 1 dcl vody, přiklopíme pokličkou, vypneme sporák a necháme dodusit pod pokličkou.
Na pánvi s troškou oleje lehce opečeme na plátky nalrájené uzené tofu
Salát:
Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, opereme, necháme okapat, natrháme do misky a přidáme zálivku z půlky citrónu, ve kterém rozmícháme lžičku medu.

Fazolový guláš s dušeným celerem a ledový salát se sezamovým semínkem a zázvorem
můj oblíbený, u nás se po něm vždycky jen zapráší, co tedy na něj budeme potřebovat
Suroviny:
fazole, cibule, lžíci bio slunečnicového oleje, mletá paprika, mletý kmín, mořská sůl, česnek, celer,.tamari.
Příprava:
Fazole si namočíme den předem. Vodu ve které se namáčely slijeme, zalijeme vodou a vaříme do měkka, nesolíme. Na pánvičce na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme na jemné kostičky nakrájený celer, ale i celerové řapíky, doba tepelné přípravy je přibližně stejná jako celerová bulva, osolíme a restujeme cca 5 až 10 minut, to záleží na množství celeru. Když je celer také sklovitý, tak přidáme na plátky nakrájený česnek a lehce orestujeme, u česneku musíme dávat pozor, aby se nám nepřipálil, byl by hořký. Zakápneme tamari, zamícháme a podlijeme ½ dcl vody. Přiklopíme a dáme pryč z ohně.
Dováříme fazole, když jsou do poloměkka, tak přidáme mletou papriku a kmín a necháme dovařit a dosolíme. Na talíři podáváme obložené zelenými listy salátu.
Salát :
Ledový salát pokrájíme, přidáme lžíci sezamových semínek, lžičku najemno nastrouhaného zázvoru, zakápneme olivovým olejem a přidáme zálivku z ½ citrónu a lžičky medu, promícháme.

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF