Vhodné recepty na doplnění energie našeho trávení
- Napsal(a) Blanka Neoralová
Vhodné recepty na doplnění energie našeho trávení
Pojďme si uvařit něco dobrého, výživného, co naše tělo i smysly potěší...
Pokračování článku ze str. 15, Sféra č. 1/2016 - Močový měchýř
Dýně hokaido s rýží a krůtím masem
Suroviny:
krůtí maso, cibule, pórek, celer, sůl, zázvorová šťáva, dýně hokaido, rýže
Na sezamovém oleji orestujeme cibuli, na kousky pokrájené krůtí maso, přidáme nakrájený pórek, 1 lžičku zázvorové šťávy, osolíme a necháme dusit.
Dýni omyjeme, zbavíme jader, pokrájíme na kousky a rozložíme na polovinu plechu na pečicí papír, na druhou poklademe celer nakrájený na tenké plátky, osolíme a pokapeme sezamovým olejem. Pečeme v troubě 15 až 20 minut.
Podáváme s rýží.
Výživná kuřecí polévka na energii
Kuře je mladé, tedy je plné jangu, který nám mnohdy chybí.
Kuře, nejlépe bio nebo z nějakého spolehlivého zdroje, opláchneme, pokrájíme a dáme do studené vody, přidáme sůl a přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, sebereme pěnu a přidáme kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vaříme nejméně tři hodiny, a to na velmi mírném plameni, aby se z kuřete a kostí „vytáhla" síla. Když je maso měkké, obereme ho, pokrájíme a dáme zpět do vývaru. Kdo má rád ve vývaru nudličky, může si je do polévky přidat.
Tuto polévku je velmi vhodné snídat, uvidíte, jak vám vrátí energii.