927x127 HEAD VPRAVO

Žlučník – zrcadlo našich nálad i zdraví

  • Napsal(a) Alena Judit Bernardová

Narušení funkce žlučníku se projevuje celou škálou potíží a mnohdy nás ani nenapadne, že tenisový loket, kožní potíže, lupénka, problémy s klouby, nejčastěji kyčelními, že by za tím vším mohl být žlučník.

Tento orgán, původce mnoha chorob, těžkostí a nepříjemností, je velmi důležitý pro správný chod lidského organismu. V březnu je nejvíce ohrožen, i když obecně patří k nejvíc postiženým orgánům v průběhu celého roku. Schytává to chudák ze všech stran nejen do nás, ale i od jater, pod která spadá. A my naším způsobem života mu to neulehčujeme. Jíme, jak jíme, a hektický způsob života v dnešní době mu také neprospívá.

Zdravý žlučník – veselá tvář
Kritická doba pro žlučník je od třiadvacáté do první hodiny ranní, doba příznivá pro žlučník, kdy je na energetickém maximu, je od jedenácté do třinácté hodiny.
Potíže žlučníku se projevují říháním, tlaky za hrudní kostí, bolesti na pravé straně pod hrudníkem jdoucí až po pravou lopatku, návaly hněvu, tlaky a nevolnosti po jídle apod.
Žlučník řídí rozhodnost. Velká urážka pro Číňana je, pokud mu řeknete, že je „malý žlučník“, protože náš žlučník, to je naše duševní rozpoložení, povahové rysy člověka.

Podle čínské medicíny schopnost správně posoudit věci a rychle a rázně se podle toho rozhodnout závisí kromě jiného i na vyváženosti čchi žlučníku.

Proto žlučník bývá charakterizován jako „senzor, z něhož vyvěrá schopnost posuzovat a řešit“.

Daná oblast psychiky je v kompetenci jater – ta jsou „vrchním velitelem, z něhož vyvěrají úmysly a rozhodnutí“. Považujeme však za potřebné, aby dostávala i podporu od žlučníku.

„Játra jsou vrchním velitelem, rozhodnost si ale berou od žlučníku“. Dobrý zdravotní stav, čili bezporuchové plnění všech funkcí, pomáhá v člověku vytvářet takové duševní naladění, v němž je schopen s rozvahou a rozhodně řešit stávající problémy a s větší odvahou čelit obtížím.

Stav čchi žlučníku vedle toho určuje i míru odolnosti vůči silným stresovým činitelům (obavy, hněv apod.) a jejich případnému vyústění v onemocnění, neboť ovlivňuje normální cirkulaci čchi i krev a pomáhá uchovat vyvážené vztahy mezi orgány. Lidé s pevnou čchi žlučníku nepodléhají natolik psychickým stresům a poměrně lehce se z nich dostávají, ale prázdná, oslabená čchi žlučníku se naopak projevuje zvýšenou citlivostí na negativní vlivy a jejich patologickými následky. V povaze se odráží jako bázlivost, úzkostnost, malá odvaha, lekavost a též způsobuje nespavost, resp. neklidný spánek, těžké sny. Hněv je rovněž narušená funkce žlučníku, proto se pokud možno nehněvejte, ať „si nerozzlobíme žlučník“. Rovněž bolest svalů, ale i šlach spadá pod dysfunkci žlučníku.

Vhodným bioinformačním přípravkem Diochi na podporu správné funkce žlučníku je Detoxin

Jak můžeme zlepšit funkci našeho žlučníku:

  • Klíčení
    Jaro v přírodě je období růstu, bujení, ale i úklidu, a protože jsme i my součástí přírody, naše tělo se také snaží o úklid a my bychom mu měli vyjít vstříc alespoň tím, co je v našich možnostech. A jednou z těchto možností je dodat tělu minerály, enzymy, vitamíny v podobě klíčků.
    Nejlepší zkušenost mám s čočkou. Ale doporučuji koupit ji v bio obchodě, abychom měli jistotu, že je relativně bez toxických látek. 2 lžíce čočky propláchneme a přes noc namočíme v trojnásobném množství převařené vychladlé vody. Ráno čočku slijeme a vodu z ní vypijeme, nechutná to moc dobře, ale je to úžasná čistící a enzymatická záležitost. Čočku dáme do nakličovací misky a večer ji opět propláchneme. Toto děláme 2x denně po dobu čtyř dnů. Po této době má čočka malé klíčky. Denně bychom měli sníst dvě lžíce. Dá se použít do salátů, k jídlu, na chléb. Jen pozor na to, aby se nedala do horkého jídla, ztratila by tak svoji léčebnou schopnost. Toto je jeden ze způsobů jak pomoci našemu tělu a neplatit za předražené chemické vitaminy, které v důsledku s ostatními „přírodními“ produkty z nás s prominutím dělají odpadní nádoby naší moderní doby.
  • Živé rostliny
    Jedním z doslova zázraků pro náš organismus je kopřiva a úplně nejúčinnější jsou ty malé potvůrky, které sotva vykouknou ze země. Utrhnout je i s kořínky, pořádně propláchnout a pak záleží jen na nás, jestli si je přidáme do jídla, nebo si z nich uvaříme čaj. U čajů je vhodná dávka tři hrnečky za den. Ať je sebevíc léčivá, je to prostě droga. Vynikající je také následující recept, který výborně nakopne metabolismus a dodá tělu vše, co potřebuje. Je také vynikající místo snídaně.

Zdravý nápoj čerstvě natrhaný, vlastníma rukama připravený
Ráno vyběhneme na zahradu a posbíráme intuitivně bylinky (listy pampelišky, kopřivu, jitrocel, černý bez, maliník, různé pupeny, lichořeřišnice), doma dáme do mixéru s vodou, citronem a lžičkou medu. Rozmixujeme do hladka a vypijeme.

Kdo se zajímá o sběr léčivek v březnu, ví, že je vhodný na sběr vlaštovičníku většího. Patří k nejčastěji používaným léčivým bylinám. Tinktura z něj by měla být součástí domácích lékárniček, neboť nám pomůže s bolestí břicha, ale i kloubů. Tinktura působí nejen na játra a žlučník, ale i ledviny a částečně slinivku a slezinu. A můžeme si ji i koupit, takže odpadne složitá domácí příprava.

Jídlo napravuje

Příjemnou součástí našeho života je jídlo. Měli bychom si ho vychutnávat, ale mělo by i léčit, neboť ze 70 %, a to je opravdu hodně, dokáže zlepšit zdravotní stav.

Žlučníku přináleží kyselá chuť vychytávaná zejména játry, kde vyživuje a ochraňuje Yin, čímž „změkčuje játra“. Brání nadměrnému pocení, neklidu, výtokům. Ale pozor, „nadměrná konzumace kyselého vyvolá nepevnost svalů“.

Žlučník nemá rád teplo, neboť sám ho s játry produkuje, protože obsahuje rovněž 70 % Yangu, což bychom měli mít na zřeteli při sestavování jídelníčku.

Vhodné potraviny: 

  • švestka, višeň, kiwi, hroznové víno, vodní meloun, banán, grep, mandarinka, dlouhozrnná rýže, kukuřice, mrkev, salát, špenát, artyčoky, květák, brokolice, brambory, lilek, rajčata, červená řepa
  • kachní maso, vepřové maso

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF