927x127 HEAD VPRAVO

Padají vám vlasy? Podpořte čchi ledvin a jater!

  • Napsal(a) Mgr. Petra Srtmišková

Pokud se vlasy lámou, nadměrně padají, jsou suché nebo naopak mastné, ukazují pravděpodobně na možné zdravotní problémy. Tradiční čínská medicína vlasy spojuje s dráhou ledvin a jater. Husté, lesklé vlasy ukazují na zdravou čchi energie ledvin a jater. Problémy naopak poukazují na její nerovnováhu.

 Typické problémy:

Vypadávání vlasů

Padání vlasů je přirozeným procesem, nesmí jich však být mnoho. Nadměrné vypadávání je velmi častým problémem. Mnohdy nám vlasy padají i při častém barvení, nešetrném mytí a fénování. Příčinou může být dlouhodobý stres, hormonální nerovnováha u žen po porodu i závažné onemocnění. Pro zlepšení problému s padáním vlasů se doporučuje do stravy zařadit oves, amarant, červenou řepu, mrkev, špenát, červené hrozny, třešně, švestky, meruňky, sezamová a slunečnicová semínka. Cílem léčby padání vlasů je odstranění příčiny, podpora imunity, detoxikace organismu, doplnění živin, vitaminů a minerálů. Tradiční čínská medicína popisuje, že jde většinou o nedostatečnost krve v játrech nebo nedostatek esence ledvin, proto podporou a vyrovnáním nedostatečnosti navrátíme vlasům zdravý vzhled.

Alopecie neboli plešatost je náhlá ztráta vlasů, které vypadávají obvykle v celých chomáčích. Příčiny mohou být různé, většinou dědičné, dlouhodobý stres, nesprávné stravování.

Suché a lámavé vlasy

Nejčastější příčinou suchých a lámavých vlasů podle tradiční čínské medicíny je nedostatek krve jater nebo jinu ledvin. Nadměrnou jemnost, suchost a lámavost vlasů klasická medicína přisuzuje nedostatečné funkci sleziny a žaludku, protože špatně zpracované jídlo způsobí nedostatečné vyživení vlasů. Příčinou může být nadměrná úzkost a psychické napětí, které oslabují slezinu.
Suchým vlasům velmi prospějí olejové zábaly z olivového, mandlového nebo sezamového oleje s přírodním éterickým olejem z levandule, citronu, pomeranče nebo vaječný žloutek.

Mastné vlasy

Za mastné vlasy považujeme takové, které ztrácejí svěžest už po čtyřiadvaceti hodinách od mytí. Zdravé vlasy by měly zůstat čisté dva až tři dny. Mazové žlázky vlasů produkují tuk pro zachování správné pružnosti a výživy keratinu. Maštění způsobuje nadměrná činnost mazových žláz, za které mohou hormony, smog, dráždivé šampony. Postupů jak na mastné vlasy je mnoho: používejte zábal z kefíru, vaječných bílků, lněných semínek. Proti maštění pomáhají bylinné odvary, kterými po umytí opláchnete vlasy – heřmánek, kopřiva, mateřídouška nebo opláchnutí zředěným octem či zředěnou šťávou z citronu.

Lupy (seboroická dermatitida)

Lupy jsou šupinky odlupující se z poškozené pokožky hlavy. Lupy provázejí pocity svědění kůže na hlavě i ve vlasech a často nám nepříjemně snižují sebevědomí. Jsou velmi častým kosmetickým, ale i zdravotním problémem. Příčinou je nedostatečná imunitní ochrana pokožky, hormonální poruchy, stres, nedostatečná hygiena, nesprávná výživa a pomnožení běžných kvasinek rodu Pityrosporum ovale na základě konzumace velkého množství cukru, bílé mouky, mléčných výrobků.Tradiční čínská medicína však příčinu vidí v nedostatku krve jater, která nestačí k výživě pokožky hlavy.
Tip jak na lupy: do 2 dcl vody dáme 1 polévkovou lžíci jablečného octa a nalijeme do umytých vlasů, zabalíme ručníkem a necháme 5 minut působit, potom opláchneme jen vodou. Tento postup provádíme při každém mytí.

Předčasné šedivění vlasů

K šedivění vlasů dochází postupným snížením tvorby melaninu a patří k fyziologickým projevům stárnutí. Neznamená žádnou patologii. Existuje několik faktorů, které způsobují předčasné šedivění vlasů. Jsou to poruchy štítné žlázy, chudokrevnost z nedostatku vitaminu B12, časná menopauza, kouření. Britští vědci uvádějí, že kuřákům šedivějí vlasy čtyřikrát častěji než nekuřákům, bez ohledu na věk.
Nejčastější příčinou předčasného šedivění podle tradiční čínské medicíny je nedostatek krve jater nebo esence ledvin. Proto doplňte stravu o potraviny, které přispívají k posílení krve a ledvin (melasa, černá sezamová semínka, kopřivy, chlorofyl) a vyvarujte se nadměrné konzumace masa, mléka a mléčných výrobků.

Tipy na krásné a zdravé vlasy, co jim prospívá a čím je posilovat:

  • kůže na hlavě by měla mít dostatečný přísun vzduchu a světla
  • udržování čistoty pokožky hlavy mytím šetrnými prostředky, jemným sušením a vhodným způsobem česání – kupujte si šetrné, organické a přírodní produkty pro péči o vlasy
  • vyživování vlasových kořínků potravinovými doplňky s esenciálními mastnými kyselinami, jako je rybí tuk, lněný a  pupalkový olej
  •  kvalitní strava a vitaminy a minerály pomohou zkvalitnit vlasy zevnitř a zabránit problémům (zinek ovlivňuje lomivost a slábnutí vlasů; měď je důležitá pro tvorbu melaninu, pigmentu, který zbarvuje vlasy; biotin a komplex vitaminu B vlasy posiluje a zabraňuje padání; selen zlepšuje růst vlasů - Vyzkoušejte bioinformační DIOCEL BIOMINERÁL
  • každý týden provádějte masáž pokožky hlavy k povzbuzení krevního oběhu a uvolnění stresu
  • rozmarýna lékařská dokáže ztmavit šedé vlasy a pomáhá k odstranění lupů, kopřiva dvoudomá díky vysokému obsahu minerálů pomáhá na suché a padající vlasy, pokud se extrakt přidá do vlasové vody nebo šamponu
  • mandle a sezamová semínka podporují růst vlasů, pivo dává vlasům krásný lesk (používáme 2 díly vody a 1 díl piva, po umytí vlasy prolejeme a už neoplachujeme

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF