Logo
Vytisknout tuto stránku

Léčivé obklady

Léčivé obklady

Příjemné teplo, ulevující chlad, voňavá směs bylin, vyživující olej či uzdravující látky z ovoce, zeleniny a dalších přírodních produktů, jako je mladý ječmen, propolis, aloe vera, přinášejí značnou úlevu při široké škále zdravotních neduhů.

Obkladová léčba se odvíjí především od vašich pocitů a nálad. Všeobecně platí pravidlo, že při zánětech, horečkách, angínách, otocích, modřinách, bolestech zubů, aftech na dásních, ekzémech a štípnutích hmyzem se přikládají studené (případně ledové obklady), a naopak při nachlazení, kašli, chrapotu, tlaku na průduškách, menstruačních křečích, bolestech břicha ze špatného zažívání a růstových bolestech svalů u dětí se využívají obklady teplé.

Základní pravidlo – zkoušení a pozorování

Připravujete-li si studený obklad, věnujte pozornost jeho teplotě. Ne vždy musí být pravda, že čím studenější, tím účinnější. Například některé angíny potřebují hodně studeno, a tak nejlepším prostředkem, jak zmírnit bolest, je jíst zmrzlinu. U některých typů angín byste si naopak uškodili.

Při horečkách se doporučuje studený zábal či obklad, ale nesmí být ledový! Nejste-li si proto jisti správnou teplotou, využijte spíše obkladu z tvarohu, který nanesete na chodidla, převážete ručníkem a necháte asi 20 minut působit. Podle potřeby postup opakujte. Při bolestech hlavy vám může ulevit příjemně chladný obklad na čelo, nebo naopak horký obklad na ramena a zátylek.

Stejně tak při zánětu středního ucha se všeobecně doporučuje studený obklad, ale zrovna vám může přinést úlevu obklad teplý a suchý. Snad jen u otoků kotníků, pohmožděných kolen a dalších obdobných úrazů dělají většině lidí dobře hodně studené obklady až ledování. Nepokládejte led či v pytlíku zmraženou zeleninu přímo na bolavé místo, ale zabalte jej nejprve do ručníku, abyste si přímým kontaktem nepoškodili kůži.

U ekzému, kopřivek, vyrážek se doporučují studené obklady na bolestivá místa. Jsou však lidé, kterým spíše pomáhá osprchovat podrážděné místo co nejvíce horkou vodou. Opatrně tedy zkoušejte, co vyhovuje vám, ve vašem individuálním případě. Pro inspiraci jsem připravila několik tipů na léčivé obklady. Snad vám přinesou úlevu.

Levandule pomáhá při nachlazení

Jednou ze širokého spektra možností využití léčivých účinků levandule jsou právě začínající bolesti v krku, kašel a rýma.

Levandulový masážní olej můžete vtírat do hrudníku, zad či oblasti krku. Poté přiložte teplý suchý obklad či zavažte krk teplým bavlněným šátkem. Můžete tak stihnout ještě odvrátit nepříjemný kašel a palčivou bolest na průduškách.

Využíváte-li působení bylinkových polštářů, teplo v nich delší dobu udržíte tím, že je před použitím dáte zahřát do trouby na mírnou teplotu.

Opar na rtech

Můžete využít různé druhy obkladů. Nejúčinnější jsou samozřejmě v počátečním stadiu onemocnění. Na vatový tampon nakapejte několik kapek propolisové ústní vody, kterou zakoupíte běžně v lékárně či v prodejnách se zdravými produkty. Můžete si též připravit obklad z hypermanganové vody. V případě nouze položte na rty použitý čajový pytlík (čaj černý i zelený obsahuje kyselinu taninovou, která má protivirový účinek) či kostku ledu. Obklad přiložte na několik minut a opakujte co nejčastěji, až do pocítění úlevy.

Stejně tak propolisová ústní voda pomáhá při aftech v ústech. Nakapejte na tamponek několik kapek tekutiny a přiložte na pár minut na bolavou dáseň. Při častém opakování příznaky brzy odezní.

Na opary se též osvědčilo přikládat zelený prášek z mladého ječmene, který se pro své léčebné, chladivé a stahující účinky též hodí pro ošetření řezných ran.

Šalvěj ulevuje od bolesti zubů

První pomoc při náhlé bolesti zubu vám může poskytnout šalvěj. Připravte si nálev a nechte jej vychladnout na příjemnou teplotu. Poté naberte tekutinu do úst a snažte se ji udržet co nejdéle (nejlépe dokud nevychladne), udělejte si zkrátka „vnitřní obklad“. Vyplivněte, a postup opakujte několikrát po sobě. Užívání šalvěje se nedoporučuje těhotným ženám!

Jírovec účinkuje při hemoroidech

Pro toto nepříjemné žilní onemocnění si můžete připravit obklad z jírovce podle receptu léčitelky Věry Slavíkové. Nasbírejte si v sezoně plody jírovce, usušte, oloupejte a jemně nastrouhejte. Tím získáte surovinu, kterou můžete používat po celou zimu, až do další sklizně. Půl čajové lžičky prášku smíchejte s trochou kvalitního oleje tak, aby směs zůstala tuhá. Potom ji zahřejte na 40 °C a tuto teplotu udržujte asi 2 minuty. Směs dejte do čistého plátýnka a vytvořte roubík. Nechte jej zchladnout na tělesnou teplotu, a poté přiložte na postižené místo asi na 20 minut.

Suché obklady na bércové vředy

Na běžně ošetřený bércový vřed přikládejte obklad ze směsi brutnáku lékařského a květu divizny v poměru 1 : 1. Do plátěného nebo bavlněného sáčku vsypte směs sušených a rozdrcených bylin. Vše zahřejte na teplotu těla, přiložte na postižené místo a obklad ponechte přes noc. Tento recept též pochází z repertoáru léčitelky Věry Slavíkové.

Krvácení z nosu chce zimu

Při akutním krvácení přiložíme hodně studený obklad (případně led v kapesníku či šátku) na kořen nosu a zátylek. Obklad obměňujeme, aby byl stále studený. Opakujeme do zastavení krvácení. (Kromě obkladu je nutné postiženou nosní dírku ucpat ihned vatou. Krvácení ustalo ve chvíli, kdy nemůžete na postiženou dírku dýchat.)

Kuří oko léčíme citronem

Před spaním na chvíli namočte postižené chodidlo do horké vody, aby mohlo kuří oko změknout. Poté nohu důkladně osušte a na problematické místo přiložte kousek kůry z citronu s trochou dužiny. Ovažte, aby obklad v noci nespadl. Ráno sejměte a opakujte několik večerů za sebou. Do týdne by mělo dojít ke znatelnému zlepšení.

Na hnisavý zánět nehtového lůžka hypermangan a aloe vera

Do misky či většího hrnku si připravte horkou lázeň z pár částeček hypermanganu (aby voda získala jen narůžovělou barvu; o správném dávkování hypermanganu se poraďte v lékárně!). Do lázně na několik sekund vložte postižený prst, poté vytáhněte, a za krátkou chvilku proceduru opakujte dokola asi 10 minut. Celý postup provádějte 4krát denně. Večer, po poslední proceduře, přiložte na bolavé místo kousek dužiny listu aloe vera. Bude-li vás prst stále moc bolet, je nutný chirurgický zákrok. Tento postup můžete též vyzkoušet na hnisavý zánět, který vznikl při poranění kůže apod.

Drobné popáleniny od vaření a žehličky

Okamžitě dejte postižené místo pod studenou tekoucí vodu, dokud se bolest neztiší. Můžete též přiložit studený obklad. Studená voda pomáhá zastavit šíření popáleniny či opařeniny a zmírňuje bolest. Nedávejte na postižená místa led, protože by ještě více poškodil kůži. Poté se podle starých receptů doporučuje spáleninu potírat bílkem. Vytvoří-li se puchýř, nechte jej být. Povrch puchýře funguje jako ochranná vrstva pro hojící se kůži pod ním a jeho protržení může vést k infekci. Výborným prostředkem na drobné popáleniny je levandulový olej. Někteří lékaři však použití oleje a masti nedoporučují, protože drží teplo v pokožce. Na druhou stranu má olej schopnost, kromě obsahu léčivých silic, izolovat ránu a zmenšit tak riziko infekce.

Akutní a chronická rýma a obklad ze soli

Na pánvi ohřejte sůl, a poté ji nasypte do bavlněné ponožky či lněného pytlíku. Prostředek horkého sáčku položte nad kořen nosu a konce na pravou a levou stranu od nosu. Teplem přichází úleva a zánět se postupně léčí. Postup opakujte podle potřeby i několikrát denně. Z použité soli můžete znovu a znovu připravovat další obklady. Sůl je vhodná jako teplý obklad i při jiných zdravotních problémech. Například tradiční čínská medicína využívá solných obkladů na chodidla při únavě a vyčerpanosti.

Pomoc při bolesti hlavy

Udělejte si kašovitý obklad z půlky kořene křenu podle starého lidového léčitelství. Nastrouhejte křen, přidejte dvě lžíce vody, hmotu rozetřete na lněný ručník. Poté ručník složte, aby ze všech stran byla látka, a přiložte na zátylek. Nechte působit až 5 minut. Citlivým lidem může zčervenat pokožka, proto nejdříve obklad vyzkoušejte na malém místě kůže. Křenové obklady mírní potíže také při revmatismu či artritidě. Místo křenu můžete vyzkoušet obklad z citronové kůry. Kousky citronové kůry zbavené bílé dužiny přiložte vlhkou stranou na spánky a nechte chvíli působit. Na místech, kde je citronová kůra přiložena, může bolest zintenzivnit, po chvíli by však měla slábnout, až úplně zmizet.

Řebříčkový zábal při zažívacích obtížích

Tento bylinkářský recept můžete využít při křečích v břiše ze zažívacích obtíží. Čtyři polévkové lžíce květů a listů řebříčku přelijte vroucí vodou, přikryjte a nechte pět minut louhovat. Poté nálev sceďte a namočte jím ručník (plátno). Takto připravený obklad přiložte na bolavé místo. Obklad udržujte stále teplý, například zahřívací lahví. Působení obkladů na břicho je vhodné doplnit masáží břicha. Masírujeme jemně ve směru hodinových ručiček, ve směru průchodu jídla zažívacím traktem. K masáži můžete použít trochu oleje.

Léčivé využití dužiny

Máte-li doma odšťavňovač ovoce a zeleniny, lze odpad, tedy dužinu, využít k léčivým obkladům. V knize Encyklopedie léčivých šťáv je uvedeno, že dužina ze zeleniny, která obsahuje síru, jako je zelí, kapusta kadeřavá, cibule, urychluje léčbu popálenin. Síra ránu dezinfikuje a napomáhá regeneraci poškozené tkáně. Obklad se vyměňuje po několika hodinách.

Dužinu z mrkve, okurky, tykve a dýně doporučuje autor knihy dr. Lendon Smith pro léčbu kožních zánětů, které byly způsobeny ekzémy, vyrážkami, oparem či sluncem. Obklad z dužiny této zeleniny je vhodný též při horečkách, kdy se přikládá na čelo, prsa a břicho. Obklady z dužiny zeleniny obsahující škrob (brambory, vodnice, tuřín) jsou vhodné při lokálních infekcích. Můžete ji tedy využít na diabetické vřídky na nohou, otevřené rány, gangrenózní boláčky, puchýře a obdobná kožní poranění.

Dužiny z velmi kyselých či stahujících šťáv mají uplatnění jako obklady při srůstání a hojení řezných ran nebo škrábanců. Pomáhají také zastavit krvácení.

Upozornění na závěr: Trpíte-li souběžně vážným zdravotním problémem, je třeba na něj brát zřetel a o působení přírodní medicíny se poradit nejprve se svým lékařem.

 

autor: Ing. Petra Forejtová

uveřejněno v časopise Sféra, vydání 02/2010

© Sféra 2015 | Všechna práva vyhrazena
Bez svolení vydavatele nelze rozšiřovat publikované materiály (nebo jejich části) ani fotografie. | Nevyžádané rukopisy, fotografie a kresby se nevracejí. | Vydavatel nenese zodpovědnost za případné následky nesprávného použití zveřejněných léčebných návodů a receptur. | Za příspěvky zodpovídají autoři, obsah nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. | Foto, není-li uvedeno jinak: thinkstock.com.