Vytisknout tuto stránku

Vápník a vitamín D pro zdravý pohyb bez bolesti

Osteoporóza – tichý zloděj kostí

"Osteoporóza výrazně trápí civilizovaný svět a výhled jejího výskytu a následky pro další dekády je pandemický", napsal host Radiožurnálu MUDr. Jiří Jenšovský, endokrinolog z Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN. Hlavním tématem rozhovoru byla osteoporóza.

Každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let v Česku onemocní osteoporózou. Nejde přitom o „pouhé“ řídnutí kostí, ale úbytek kostí často doprovází i úbytek svalové hmoty, upozorňuje endokrinolog Jiří Jenšovský. Prevence je tedy klíčová. „Jde o zdravý životní styl, pohyb nebo doplňování vápníku a vitaminu D…“ vypočítává. „V podstatě lze říct, že v tuto dobu prožíváme pandemii nedostatku vitamínu D“.

Co je na D vitamínu tak zázračného? Byl objeven cca před 100 lety a jeho význam v poslední době raketově roste. Základním působkem podílejícím se na vzniku osteoporózy je kromě vápníku i D vitamín. Byl nazván vitamínem, ale biochemicky má strukturu odpovídající steroidním hormonům. Zasahuje do mnoha lékařských oblastí nejen do osteologie, gynekologie, imunologie, dermatologie, psychiatrie, hematologie a dalších.

Je možné proces stárnutí zpomalit? „Je třeba se hýbat, u žen dbát na pravidelnou menstruaci a ženám v období menopauzy bych doporučoval preventivní měření hustoty a kvality kostí. Důležité jsou i bílkoviny a maso, které udržují svalovou hmotu.“

Je potřeba se starat o celé tělo, o celý pohybový aparát, je potřeba se hýbat, jíst dostatek bílkovin, které jsou základními stavebními kameny svalů a kostí. Dále je zapotřebí doplňovat tělu dostatek vstřebatelného vápníku, fosforu a dalších minerálů, které se spolu s vitamínem D podílejí na zdravé tvorbě kostní hmoty.

Osteoporóza není řídnutí kostí, ale měknutí kostí, což je v podstatě něco jako křivice u malých dětí a měl by se doplňovat především rizikovým skupinám obyvatelstva, dlouhodobě nemocným, seniorům, protože jeho nedostatkem netrpí jen kosti, ale i svaly, což se projevuje úbytkem svalové hmoty, tzv. sarkopenie. Většinou předchází úbytku kostní hmoty, někdy jdou ruku v ruce.

Osteoporóza je chronické, nebolestivé, věkem postupující onemocnění kostry, které je charakterizováno úbytkem a změnami kvality kostní hmoty, a které významně zvyšuje lomivost kostí.

Sarkopenie je progresivní postižení kosterních svalů provázející stárnutím které je charakterizováno úbytkem svalové hmoty i síly.

Osteoporóza i sarkopenie způsobující poruchy mobility, zvyšují riziko pádů a zlomenin, výrazně snižují kvalitu běžného života a jsou častým důvodem nutnosti ústavní péče.

Vitamín D a vápník

Je opravdu nutné vitamin D substituovat ve formě doplňků stravy? V dřívějších dobách bylo do roka věku dětí povinné podávání vitamínu D dětskými lékaři a v současné době to vidím jako velmi vhodné pokračovat v jeho doplňování i v dospělosti.

Nedostatek vitamínu D a vápníku v těle nebolí, je vidět až v momentě, kdy dochází k deformacím nebo úrazům z nedostatku. Proto je doporučováno doplňovat minerály a vitamíny preventivně než dojde poškození organizmu. Pokud přijde pacient, který už má osteoartritické zlomeniny, pak už v podstatě lékaři už jen bojují s následky a snaží se předejít dalším zlomeninám.

Vitamín D se syntetizuje z kontaktu slunečních paprsků na pokožku, ale v našich zeměpisných šířkách je slunečního svitu poměrně málo a v praxi se setkáváme s tím, že i v létě měření hladiny vitamínu D v organizmu je stále nedostatek, stejně jako v zimě. Proto bych nedoporučoval spoléhat se jen na pobyt na slunci, ale doplňovat jej i preventivně.

Hostem Radiožurnálu Českého rozhlasu byl MUDr. Jiří Jenšovský, endokrinolog z Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN.

6 3c supracid

 

Diocel Supracid

Přírodní bioinformační doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, která je zásobárnou biologicky dostupných minerálů - vápníku, hořčíku a dalších pro kosti, klouby, vazy, zuby, nehty i vlasy.

Slouží jako zdroj pro syntézu anorganických složek chrupavky. Podporuje snižování kyselosti žaludečního obsahu a pomáhá tak udržovat acidobazickou rovnováhu organizmu.

  • puntik Pískavice podporuje normální funkci žaludku a rovnováhu pH hodnoty, normální trávení, působí jako antioxidant
  • puntik Pískavice pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, metabolismus lipidů (tuků) a cholesterolu v krvi, chuť k jídlu
  • puntik Rdesno pomáhá normální činnosti kardiovaskulárního systému, hladiny cholesterolu v krvi
  • puntik Kadidlovník ovlivňuje normální stav střevního traktu, stav kostí a kloubů, duševní zdraví a normální funkci srdce

 

 

 

 

MINI vitamin D3

 

 

Vitamín D3 1000 IU v dobře polykatelných tabletách ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu, proto přispívá k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů, zubů.

 

  • puntik Přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu
  • puntik K udržení normálního stavu kostí a činnosti svalů
  • puntik K normálnímu stavu zubů
  • puntik K normální funkci imunitního systému
  • puntik Podílí se na procesu dělení buněk
  • puntik K normální hladině vápníku v krvi

 

 

 

 

 

 CDF

 CDFlavonoidy - doplněk stravy

Bioinformační a vitamínový doplněk stravy s flavonoidy, přírodními silicemi a vitamíny. Obsahuje vitamín  D, C, B2, flavonoidy z vinných hroznů a černého bezu.

  • puntik Vitamin C (vinné hrozny) napomáhá k normální činnosti kardiovaskulárního systému, pokožky a tvorbě kolagenu
  • puntik Tea tree silice působí jako přirozený antioxidant, podporuje pohyblivost kloubů a napomáhá k (před)menstruačnímu komfortu
  • puntik Bez černý působí jako přirozený antioxidant a normalizuje vylučování vody z organizmu
  • puntik Vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu pro funkci zubů, dásní, kostí, chrupavek
  • puntik Vitamin D působí protizánětlivě a B2 se podílí na procesu dělení buněk

 

 

 

 

Tromboserin celek

 

TROMBOSERIN MULTIVITAMÍN

Bioinformační doplněk stravy s Fruitflow, které pomáhá udržovat normální srážlivost krve. Tromboserin kapsle jsou multivitaminové, metabolické kapsle zaměřené na výživu a regeneraci organizmu. Obsahují vitamíny skupiny A, B-1 Tiamin, B-2 Riboflavin, B-3 Niacin, B-5 Kyselina pantotenová, B-6  Pyridoxin, B-12 Kobalamin, D-3 Caliciferol, Paba, E, H - Biotin, Kyselina listová, koenzym Q10 a extrakt houby ČAGA, která se vyskytuje hlavně na Sibiři, kde ji nazývají "Dar od Boha".

  • puntik Pampeliška působí protizánětlivě, jako probiotikum pomáhá k normální činnosti žaludku, jater a trávení, pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi
  • puntik Právenka latnatá pomáhá udržovat normální činnost oběhové soustavy (kardiovaskulárního a cévního systému)
  • puntik Fruitflow pomáhá zachovat normální srážlivost krve
  • puntik Vitamín B12 pomáhá udržovat norm. hladinu homocysteinu v krvi
  • puntik Právenka latnatá (Král hořkosti) pomáhá pročištění organizmu a udržovat normální hladinu cukru v krvi
Přečteno 3970 krát Vytvořeno čtvrtek, 12 leden 2023 11:31 Naposledy změněno pátek, 13 leden 2023 12:50