Vytisknout tuto stránku

Podpora zdraví kloubů kurkuminem

Poklad zvaný kurkuma

Chrupavka je pojivová tkáň, která se skládá z chondrocytů, kolagenních a elastických vláken a amorfní mezibuněčné hmoty. Je pevná, přesto poměrně pružná a plní funkci jakéhosi tlumiče. Funkci chrupavky můžeme přirovnat k mycí houbě – při působení tlaku dochází k vytlačování vody z chrupavky, v klidu je voda nasávána zpět do tkáně spolu s jistým množstvím látek obsažených v kloubním mazu – synoviální tekutině. Ta chrupavku vyživuje a zajišťuje pevné přilnutí ploch k sobě a zmírňuje tření. Nedostatek této tekutiny poškozuje kloubní chrupavku, zhoršuje se její výživa i regenerace a to vede k omezení funkčnosti a odolnosti kloubů a následně k rozvoji osteoartrózy.  Proto je důležité, aby synoviální tekutina obsahovala dostatek potřebné výživy. Pokud se však synoviální tekutiny tvoří nadbytek např. při úrazu, infekci nebo jiné degenerativní změně, může zaplavit kloubní prostor, způsobí otok a vyvolá ještě větší bolest. V tomto případě je zapotřebí odstranit z vnitrokloubního prostoru nahromaděnou tekutinu tzv. punkcí, lidově tomu říkáme  „tahání vody z kloubu“.

Pokud se začne objevovat bolest kloubů, na vině může být celá řada faktorů, a tím nejčastějším je degenerativní onemocnění kloubu, tzv. artróza, artritida nebo revmatoidní artritida. Chrupavky jsou během života velmi namáhány – obzvláště potom u aktivních sportovců nebo fyzicky těžce pracujících jedinců. Na opotřebení našich kloubů má také zásadní vliv věk, po třicítce může docházet k prvním příznakům opotřebení kloubů, a mohou se objevit první bolesti a začíná se rozvíjet degenerativní zánětlivé pochody, které ničí kloubní tkáně.

Není zcela jasné, co artritické potíže vyvolává, ale známe několik nepřímých příčin, které stav chrupavek a kloubů ovlivňuje. A tím je úraz, ať už náhlý a silný nebo postupně nahromaděné účinky mnoha drobných poranění, např. při sportu. Dále to mohou být různé infekce např. borelióza, autoimunitní onemocnění – revmatoidní artritida nebo metabolické onemocnění – dna. Dále pak obezita, zatěžování kloubů, svoji roli také hraje dědičnost. Ve zkratce lze říci, že základem artritických obtíží je hlavně poškození kloubní chrupavky, a tím i zhoršený kluzný pohyb kloubních ploch vůči sobě.

Jak pomoci tělu, aby udrželo normální stav kloubů a chrupavek a slova artritida, artróza nebo osteoartróza byly jen cizími slovy ve slovníku?

Základem zdravých kloubů je dostatečná výživa. Příroda nám nabízí mnoho možností a jednou z nich je kurkumin obsažený v kurkumě. Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Jeho podstatnou a nejvíc zmiňovanou složkou jsou antioxidanty a polyfenoly, z nichž je hlavní kurkumin. Tato sloučenina rozpustná v tucích má prokazatelné pozitivní schopnosti týkající se pohybového aparátu. Funguje jako antioxidant a působí protizánětlivě. Kromě kurkuminu dále kurkuma obsahuje sacharidy, proteiny, vlákninu, dále vitamíny C, E, K, B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a z minerálů vápník, železo, hořčík, draslík, sodík, mangan, zinek, měď, selen nebo fosfor.

Účinky kurkuminu jsou velmi známé především v jeho působení na klouby a chrupavky. Kurkuma pomáhá udržovat normální stav kloubů, pozitivně ovlivňuje jejich pohyblivost, pevnost chrupavek a tkání. Kurkuma prospívá i zdraví našich kostí. Tyto a další účinky však dokáže zajistit jen dostatečně vysoké množství kurkumy podávané v pravidelných dávkách po dobu několika týdnů.

Efektivní užívání kurkumy

Pokud chcete plně využít blahodárných účinků kurkuminu, bohužel nebude stačit jednoduše zařadit kurkumu do každodenní stravy. Kořen kurkumy obsahuje asi 3 % kurkuminu a pro lidský organizmus je složité ho v přírodní podobě absorbovat, protože se nerozpouští ve vodě. V syrové formě dokáže lidské tělo vstřebat pouze 1 % kurkuminu. Tím pádem pouze kořenit kurkumou nestačí. Pro efektivní užití kurkuminu a jeho přirozené působení v organizmu je nejlepší užívat extrakt z kurkumy nebo přípravek, který ho obsahuje spolu s jinými prospěšnými látkami.

Aby měl kurkumin maximální účinek, má to jednu podmínku – Je třeba ho opepřit!

Výzkum zveřejněný v časopise Molecules upozorňuje na to, že se kurkumin obtížně vstřebává do krevního oběhu. Nemá-li jeho konzumace tedy přijít vniveč, je dobré zlepšit biologickou dostupnost. Zkombinujte kurkumu třeba s černým pepřem! Obsažený piperin zvyšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 procent. Proto kapsle ALFA ARTRIZONE obsahují spolu s velkým podílem kurkuminu i piperin, pro výraznější vstřebávání. Zároveň obsahuje i extrakt kaštanu koňského s obsahem aescinu, který farmaceutický průmysl využívá pro výrobu léků při cévní nedostatečnosti, křečových žilách nebo těžkých nohou.

ALFA ARTRIZONE

 

ALFA ARTRIZONE v 1 kapsli obsahuje:

300 mg kurkumin – 95% suchý extrakt

155 mg pupečník asijský (podporuje normální činnost cévní soustavy, kardiovaskulární systém a prokrvení, zároveň udržuje normální funkci imunitního systému)

20 mg lékořice lysá (působí jako antioxidant a tím podporuje imunitní systém, pomáhá udržovat normální stav kloubů)

10 mg pelargónie vonná (pomáhá udržovat normální stav kloubů)

10 mg kaštan koňský - aescin (působí hlavně proti otokům a zánětům)

5 mg pepřovník černý – 95% piperin (podporuje vstřebávání kurkuminu, beta-karotenu nebo koenzymu Q10)

 

 

Studie publikovaná v magazínu Journal of Traditional and Complementary Medicine prokázala, že kurkumin podporuje zdraví kloubů tím, že inhibuje molekuly, které se velkou měrou podílejí na zánětech. Z jejích poznatků také vyplynulo, že kurkumin jako velice silný antioxidant neutralizuje volné radikály, čímž napomáhá regeneraci a poškození kloubů předchází.

Zdroje: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26007179/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/

 

 

 

 

Přečteno 21763 krát Vytvořeno pátek, 04 listopad 2022 12:33 Naposledy změněno úterý, 03 leden 2023 13:18