Vytisknout tuto stránku

Obrázky bylin na etiketách Diochi maluje světoznámá ilustrátorka

Když jsme v roce 2016 pro produkty Diochi hledali ilustrátora/ku, netušili jsme, že naši spolupráci zahajujeme s jednou z nejznámějších botanických ilustrátorek nejen v České republice, ale dokonce i světa. Obrázky Pavlíny Kourkové se nám natolik líbily svou propacovaností a smyslem pro detail, že jsme neváhali a zadali jí vytvořit ilustrace našich čajových směsí.

Diochi čajové směsi - DIOCEL, DETOXIN, REDIAN a ESTROZIN čaj se pyšní jejími ilustracemi a originály zdobí majiteli Diochi panu Vladimírovi Ďurinovi jeho domov.

Malování bylo od malička jejím koníčkem, zároveň se věnovala biologii a zahradní architektuře. A ta přivedla Pavlínu Kourkovou k její současné profesi, kterou je botanické umění. Své malby rostlin vystavuje po celém světě, sbírá jedno ocenění za druhým a stala se členkou prestižních společností botanických umělců.

Pavlína Kourková má velmi nezvyklou profesi, živí ji její koníček, kterým je malba rostlin. Ty na Pavlíniných obrazech vypadají téměř jako živé, a protože se malířka zaměřuje na velkoformátovou ilustraci, často tak vyniknou i sebemenší detaily. Dokonalost tahů štětcem, souhra barev i preciznost stínování, nad kterým malířka tráví nespočet hodin, pak dělají z obyčejného „obrázku rostliny“ neobyčejné umělecké dílo. Její obrazy jsou oceňovány na nejprestižnějších botanických výstavách světa a ceny originálů se pohybují v řádu desetitisíců. Na jeden čeká ve frontě hned několik zájemců. Kromě toho si zájemci mohou pořídit autorský tisk, který je cenově dostupnější.

Začalo to u čaje

Pavlína Kourková pochází z Velkého Beranova na Vysočině a většinu dětství pobývala v přírodě. Ta ji fascinovala natolik, že po absolvování gymnázia v Jihlavě vystudovala biologii a výchovu ke zdraví na Pedagogické fakultě UK v Praze, poté ještě pokračovala ve studiu zahradní a krajinné architektury na České zemědělské univerzitě. Jenže pořád cítila, že to není to pravé. V rámci studia odjela na studijní stáž do Holandska a zúčastnila se také vědeckého projektu v Západní Sahaře. Zde během dvou několikaměsíčních expedic vyhotovila perokresby léčivých rostlin, které byly využívány zdejším původním etnikem Sahařanů (Saharawiů). Tyto perokresby byly publikovány v knize Plantas Medicinales Saharaui. A Pavlína začala tušit, že malování ji baví ze všeho nejvíce. Po ukončení studií pracovala Pavlína dva roky v Anglii jako zahradní architektka. „Během návštěvy výstavy Chelsea Flower Show v Londýně jsem objevila krásu botanického umění, které mi doslova učarovalo. Po návratu do Česka jsem ještě nějakou dobu pracovala jako zahradní architektka, při tom se ale stále více věnovala malbě rostlin. Nakonec jsem se rozhodla, že se zkusím živit pouze malováním,“ popisuje své začátky malířka. Zkusila oslovit několik firem zabývajících se výrobou čajů a tinktur a začala pro ně malovat etikety na jejich produkty. K tomu se přidaly i ilustrace několika knih pro děti. Naplno se malování věnuje od roku 2013. A pokud prý po někom zdědila nějaké nadání, tak po dědečkovi, který je malíř krajinek.

 

Ocenění až z Jižní Koreje

Málokdo asi tuší, čeho všeho se dá ve světě botanického umění dosáhnout, ale Pavlína Kourková je mistrem svého oboru. V roce 2018 byla pozvaná jako první Češka na každoroční mezinárodní výstavu botanického umění v Moskvě, která se jmenovala „Rostliny. Mýty a legendy“, kde vystavovala nejen své obrazy, ale zároveň vedla master class – výuku velkoformátové ilustrace.

O rok později pak byla její práce vybraná na prestižní výstavu botanického umění Plantae 2019 v Londýně a díky tomu ji přijali i za členku Společnosti botanických umělců Anglie a Walesu, která je největší a nejstarší společností sdružující umělce z celého světa. V Británii má malba rostlin a květin obrovskou tradici. Sám princ Charles se o botanické umění zajímá a podporuje jej. Pořádá i některé akce včetně workshopů na malování rostlin ze své zahrady.

„V Anglii jsem tak získala titul Fellow member, který značí a zaručuje excelenci v oboru botanického umění, kdy vybraná díla posuzuje několikačlenná komise složená z botaniků a předních botanických malířů. Stala jsem se následně i členkou Americké asociace botanických umělců,“ doplňuje Pavlína, pro niž se toto období stalo dalším milníkem v jejím životě a malování.

kosatec Kourková

 
Obraz Tulipány byl oceněný v Soulu v Jižní Koreji    

 

Mohla si totiž dovolit postupně opustit firemní zakázky a začít se naplno věnovat vlastní volné tvorbě, která ji nejvíc těší a naplňuje. Začala se tedy pravidelně zúčastňovat mezinárodních výstav v Rusku,  Anglii, Americe a Jižní Koreji. Právě v Soulu získal její obraz Tulipány ocenění Honorable Mention. A na co je malířka, která dnes žije v Plzni, nejvíce hrdá? „Za svůj patrně největší dosavadní úspěch považuji, že v loňském roce by můj obraz Prstýnky pampelišek vybrán na hlavní plakát, který prezentoval výstavu Plantae 2021 v Londýně,“ říká Pavlína.

 

 

Úspěchy u nás

Pavlína tvoří pochopitelně i doma v Česku. Loni začala spolupracovat například s firmou Darré Náchod, se kterou společně vytvořily kolekci ložního povlečení a bytových doplňků nazvanou Voňavé snění. Do budoucna připravuje i další kolekce s květinovými motivy a také se chystá na kolekci porcelánu.

 

V českých galeriích však momentálně žádné originální obrazy nevystavuje. Jsou téměř všechny vyprodané, a pokud nějaké má, schraňuje si je na zahraniční výstavy. Jediným místem v Česku, kde by mohly být letos její autorské tisky přece jen vidět, je zámek Lešná u Valašského Meziříčí. Tato výstava už měla proběhnout v předchozích letech, ale byla z důvodu epidemie dvakrát odložená.

 

A jaké jsou další plány? „Co se týče letošního roku, opět se chystám do světa na zahraniční výstavy. Ráda bych se vrátila do své oblíbené Jižní Koreje, Anglie nebo i dalších států. Teď je začátek roku, vše se teprve plánuje a začíná formovat. Navíc v předchozích letech s výstavami výrazně zamíchal covid, tak uvidíme, jak to dopadne letos,“ uzavírá s nadějí malířka.

Zdroj: Pro ženy.cz

https://www.prozeny.cz/clanek/ve-svete-je-uznavana-u-nas-ji-nikdo-nezna-pavlina-kourkova-patri-mezi-nejlepsi-botanicke-malire-78712?mol-gallery--selected=406027#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=prozeny.sznhp.box&dop_req_id=5TPDKleYBST-202203021144&dop_id=78712&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest183_vzhled_vyh_pole_na_tel_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

 

diocel cajestrozin napoj cmyk s kytkoun mensiredian napoj cmyk mensiDETOXIN napoj

 

Přečteno 3378 krát Vytvořeno čtvrtek, 03 březen 2022 14:01 Naposledy změněno středa, 18 květen 2022 10:21