Vytisknout tuto stránku

Beta-glukany, pradávná medicína našich předků

Nejčastěji se pojmem beta-glukany označují přírodní polysacharidy, jejichž základní stavební jednotkou je molekula monosacharidu glukózy v určitém řetězci. Tyto látky tvoří součást buněčných stěn bakterií, kvasinek, hub, řas a vyšších rostlin, především obilovin, zpevňují buněčné stěny podobně jako „dráty v betonu“. Beta-glukanům je připisováno mnoho účinků na organizmus, např. beta-glukanům obilovin je připisován pozitivní účinek na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, beta-glukany kvasinek a hub mohou působit jako imunomodulátory, tj v organizmu plní ochrannou funkci.

Houby napříč kontinenty


Pozitivní působení hub je známo již po staletí, lidé nepotřebovali lékařské výzkumy na to, aby si všimli, že některé sušené houby jsou mimořádně prospěšné lidskému organizmu a podporují přirozenou obranyschopnost těla.
Indiáni v Severní Americe používají choroš březový, známý pro své protizánětlivé účinky. Lidová medicína Ruska a Pobaltí velmi hojně využívala prospěšných účinků houby rezatec šikmý neboli Čagu. V Japonsku je to shiitake, v Číně zase reishi. Maitake, nebo-li trstnatec lupenitý pochází taktéž z Japonska, ale je velmi rozšířený i v Americe. Hlíva patří mezi houby s nejstaršími dochovanými záznamy o využití jejích léčivých účinků, a to nejen v Asii, ale i v Evropě, Africe a Jižní Americe.
Vypadá to, že napříč všemi kontinenty lidé uctívali dřevokazné houby pro jejich mimořádné pozitivní účinky na lidský organizmus.


U Ötziho – ledového muže objeveného v alpském ledovci, byl nalezen váček s léčivými houbami, takže je jasné, že účinky hub byly známé již v pravěku.

 

Vynikajících účinků všech beta-glukanů je možné využít pouze v syrovém stavu, teplem se tyto látky rozkládají.

V hojném množství se beta-glukany vyskytují v pivních kvasnicích, v chlebu, ale díky tepelné úpravě již nefungují. Stejně tak v ovesných vločkách, které se před lisováním bohužel spařují. O účincích hlívy ústřičné v guláši je už zbytečné o beta-glukanech mluvit.
Proto se výtažky z léčivých hub získávají řízenou extrakcí za studena.

Je zajímavé, že beta-glukany samy o sobě nelikvidují žádné patogeny, ale podporují vlastní obranné mechanismy těla, aby si s infekcí nebo jinými patogeny poradily samy. Beta-glukany podněcují činnost makrofágů, ale také tvorbu imunoglobulinů. Posilují tedy specifickou i nespecifickou obranyschopnost těla. Této podpory je možné využít především při prevenci.
Za pozitivními účinky na lidský organizmus nestojí jen beta-glukany, ale fungují v synergické spolupráci s dalšími fytolátkami, které houby obsahují, jako jsou vitamíny, minerály, flavonoidy, organickými kyselinami nebo fytosteroly.


Využijme tedy pradávné moudrosti našich předků a jejich zkušeností. Užívání beta-glukanů je pradávná medicína našich předků, nikoliv záležitost moderního trendu.

viraimun 1c

 

Viraimun

Extrakty ze 4 světoznámých hub v 1 balení - Cordyceps, Reishi, Shiitake, Maitake

 

 

 

 

 

 

 

 

CASSIS šumák menší

Šumivé tablety CASSIS s ovesnými beta-glukany

Velký obsah vitamínu C, výtažky z černého bezu a Acai Berry.

 

 

 

 

 

 

 

TCD4 Imuserol celek

TCD4 Imuserol

Kozí kolostrum a ovesné beta-glukany.

 

 

 

 

 

 

Přejeme vám silnou imunitu :-)

Vaše Diochi

Přečteno 9718 krát Vytvořeno pátek, 16 říjen 2020 10:37 Naposledy změněno pátek, 08 leden 2021 10:19