Vytisknout tuto stránku

"Lékařské" byliny

Krásné české názvy bylinek s přívlastkem "lékařský"

Bylinky tvoří převládající zdroj přírodních léčiv, a proto už téměř od nepaměti slouží jako nejdostupnější prostředek proti mnohým zdravotním problémům. Lidové léčitelství se postupně vytvářelo z náhodných a empirických zkušeností celých generací a současné výzkumy léčivých rostlin potvrzují, že naší předkové správně poznávali léčivé účinky velkého množství rostlin.

Rozvoj a aplikaci léčivých rostlin až do 16. století silně ovlivňovaly poznatky starých, převážně východních kultur Orientu (Čína, Indie, Mezopotámie a Egypt). Řekové, kteří měli nejbližší styky s těmito národy, výrazně přispěli k vývoji medicíny a léčitelství. Přestože léčení prováděli převážně knězi – už v Řecku se lékařství osamostatnilo a vedle lékařů vznikli specializovaní odborníci, tzv. rhizotomoi, což lze přeložit jako „kráječi kořenů“ a kteří se specializovali na přípravu léků pro lékaře, dále to byli „unguentarii“, výrobci mastí a „pigmentarii“ a „aromatarii“ výrobci korigencií. Po celý středověk byla příprava léků spojena obvykle s klášterními lékárnami, kde se využívalo zejména rostlinného a živočišného materiálu a některé kláštery měly za tímto účelem i zahrady léčivých rostlin které lékařům dodávali. Na přelomu prvního tisíciletí, obohatili evropské lékařství zejména Arabové. Nejznámější a nejpoužívanější byla kniha Al-Kánún fi ttibb (Kánon medicíny/Canon Medicinae) od perského učence, filozofa, politika, básníka, přírodovědce a lékaře Avicenny. Avicenna je považován za „otce moderní medicíny“ a za jednu z nejvýznamnějších postav arabské středověké filosofie. Ve středověku se poznatky o léčivých rostlinách shromažďovaly do herbářů. První český herbář vydal Jan Černý (v roce 1514), ale ve větší známost se dostal až "Herbář neboli bylinář" Pietra Andrea Mattioliho (osobní lékař císaře Rudolfa II.) vydaný v Praze roku 1562 Jiřím Melantrichem z Aventina. S příchodem osvícenství a později průmyslové revoluce se výroba léků dostává do centra pozornosti průmyslu, což nebývale akcelerovalo i rozvoj přípravy léků z hlediska vědního až do dnešních dní, kdy farmacetický průmysl podléhá všem zákonitostem trhu, vč. reklamy, soutěživosti a boji o co největší finanční krajíc.

Podle nařízení EU nesmíme u doplňků stravy uvádět účinky, které jsou sice známé stovky i tisíce let, vč. účinků, které znali už peruánští indiáni, ale EU nám striktně vymezuje, co můžeme a nemůžeme u bylinek uvádět. Nicméně minulost nám alespoň zanechala krásné české názvy bylin, které už svým jménem navozují pocit (což EU nechce), že něco dokáží:

 

detoxin 681a23d9bda3cc6608e358bb4db90e3a XL

Kdo by neznal pampelišku lékařskou, díky které máme louky na jaře překrásně žluté. O jejích účincích už věděly naše pra pra pra pra prababičky a kořenářky, ale my k ní můžeme uvést pouze pár řádků.

V Diochi produktech je její extrakt obsažen v Detoxin kapkách a v Tromboserin kapslích.

V Detoxin kapkách je zároveň i Řepík lékařský a  Rozrazil lékařský.

 

 

 

 

dinavir d7115f2e533cc8bcf91823021f4ba6a2 XL

 

V kapkách DiNAvir najdete hned 3 byliny obsahující název lékařský:

Meduňku lékařskou, Bukvici lékařskou, Šalvěj lékařskou.

DiNAvir kapky posilují meridián plic a tlustého střeva, který má na starost dýchání.

 

 

 

4 3 diocel artrizone

 

Koho bolí klouby, kosti, svaly ví, že se má mazat mastí z kostivalu lékařského.

U nás ho najdete v ozónovém krému Diocel Artrizone. A nejen to, zároveň je tam i extrakt ze Zázvorníku lékařského.

 

 

 

 

 

deviral b6004aaf43dbcfb743aa1b54a758f57d XL

Jednou z nejznámějších českých bylin je Řepík lékařský, který mnozí lidé používají ke zlepšení mnohých neduhů od trávení až po problémy s vylučováním, játry a žlučníkem.

Podle TČM jsou střeva spojená s funkcí plic, proto extrakty bylin v Deviral plus kapslích posilují meridián plic a pomáhají tak s vylučováním hlenů z plic při problémech s dýcháním.

 

 

 

 

 

venisfer ff9d018aae83fbc06b5feba5a75d8897 XL

Venisfér kapky obsahují hned 4 "lékařské" byliny:

Bukvice lékařská, Yzop lékařský, Šalvěj lékařská, Pivoňka lékařská

Venisfér kapky posilují meridián srdce, který má spojitost s cévami - křečové žily, otoky apod.

 

 

 

 

baktevr 23da450944f0818162562a06dc761501 XL

 Jeden z nejvíce známých produktů Diochi jsou bioinformační kapky Baktevir, které obsahují lihový extrakt Proskurníku lékařského

a Chininovníku lékařského spolu s mnoha dalšími bylinami. Baktevir kapky posilují meridián plic a tlustého střeva a mají tak pozitivní vliv na dýchání.

 

 

 

 

 

estrozin319ff947d1e8d3f27976610814ba3f98 XL

Estrozin kapky jsou u nás nazývány ženskými kapkami. Obsahují, vedle mnohých jiných,  extrakty Měsíčku lékařského a Jeřabiny lékařské.

Měsíček lékařský v Diochi produktech najdete i v ozónovém krému Venisfér, který harmonizuje dráhu srdce, má tedy spojitost s cévami.

 

 

 

 

 

 sumak citrus

Embilika lékařská, nebo-li Amla, jejíž extrakt je v šumivých tabletách Citrus

 

 

 

 

 

 

astomin 04ccfa5912a78134b8056676f3532d14 XL

Galgán lékařský je obsažen v bioinformačních kapkách Astomin, které harmonizují meridián žaludku a mají tak příznivý vliv na trávení.

 

 

 

 

 

 

intocel 1990ac324e26b7e716caf3c87ed6c195 XL

 

Toten lékařský nebo-li Toten krkavec je obsažen v bioinformačních kapslích Intocel a v Intocel kapkách

 

 

 

 

 

 

Další "lékařské" bylinky najdete v Diocel kapkách, kde je Medvědice lékařská, v kapkách Androzin je extrakt Smilaxu lékařského, který dodáváme na trh i samostatně jako čaj. V Detoxin krému můžete najít Zemědým lékařský a mnoho dalších bylinek. V kapslích Vista Clear je extrakt Meduňky lékařské.

Vyhledávejte na internetu účinky bylinek, naštěstí je jich k dispozici dost. Staletá a tisíciletá moudrost našich předků má svou váhu a budeme moc rádi, když lidé pochopí, že marketing, peníze a mocenské zájmy dělají "své".

Přejeme hodně zdraví

Diochi

 

Přečteno 3861 krát Vytvořeno čtvrtek, 30 červenec 2020 13:24 Naposledy změněno pátek, 07 srpen 2020 11:29