Vytisknout tuto stránku

Chcete zpomalit proces stárnutí?

Pálí vás žáha? Vaše tělo vám může říkat - pozor na překyselení!

Zdraví díky odkyselení a vyloučení škodlivin

pH (angl. potential of hydrogen, lat. pondus hydrogenia, tj. „potenciál vodíku“), též vodíkový exponent je číslo, kterým vyjadřujeme, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak zásaditě (alkalicky). Jedná se o stupnici s rozsahem hodnoty od 0 do 14, kdy hodnota 7, kterou má při standardních podmínkách voda, mluvíme o vyrovnané pH. Čím vyšší je číslo, tím je hodnota pH zásaditější, naopak čím je hodnota nižší, tím je kyselejší.


Většinou to znají ti, kdo mají doma bazén a upravují její pH tak, aby voda byla zdravotně nezávadná.

Základní chemické procesy v organizmu závisí na souhře mezi kyselinami a zásadami. Ty proudí lidským tělem ve střídajícím se rytmu a člověk je svou krevní pH-hodnotou 7,35 bytostí zásaditou.
Tělo je chemickou a tepelnou elektrárnou, ve které neustále probíhá získávání energie a její spotřeba. V každé buňce tak vzniká kyselina uhličitá, ke které se přidávají další kyseliny, které získáváme spolu s potravou.
Aby lidské tělo zabránilo výraznému kolísání této pH-hodnoty, potřebuje pro svůj zdravý chod dostatek vitamínů a minerálů, které jsou ze své podstaty zásadité a tím umí v organizmu neutralizovat kyseliny vznikající trávením a dalšími chemickými procesy. Potraviny našich civilizovaných zemí dnes již bohužel neposkytují požadované množství energeticky bohatých minerálních látek, které by byly schopny vykompenzovat nadbytek kyselých látek, případně by dokázaly přebytečné kyseliny rovnou neutralizovat. Na množství lidí, kteří jsou dnes postiženi tzv. „civilizačními nemocemi“ však lze vidět, že stav potravinářské „průmyslu“ (uvědomte si to strašné označení potravinářský průmysl) množství používaných chemických přísad do potravin vč. chemického ošetření ovoce a zeleniny spíš pomáhá pravidelnému překyselení organizmu.


Když je člověk mladý a zdravý, tak jeho tělo není zatím tolik zanešeno toxiny a kyselinami, ale postupem věku se však látková výměna stává kyselejší a proces překyselování se stává procesem stárnutí.

Stárnutí v podstatě není ničím jiným než kontinuální procesem otravy organizmu kyselými škodlivinami, v důsledku čehož dochází k různým poškozením a chorobným stavům.

S postupným stárnutím se stává člověk stále kyselejší, především ubývají zásoby minerálních látek tak, aby mohla probíhat neutralizace. Neustálý přebytek kyselin ničí také kolagenní vazivová vlákna, což vede k ochabnutí a stárnutí. Tělo opravuje vzniklé škody, ale pružnost vaziva se výrazně zhoršuje, nemůže plnit svoji ochrannou funkci a tělo předčasně stárne. Vrásky a celulitida jsou pouhým začátkem. Dlouhodobé překyselování vede k chronickým bolestem. Zhoršuje-li se neprůchodnost vaziva i nadále, buňky se dusí kvůli nedostatečnému zásobení kyslíkem. Jelikož se pojivová tkáň  vyskytuje v celém těle, je jejím stavem postižen celý organizmus.

Vazivo je ochranný systém a zásobárna kyselých látek. Kyseliny vnikají nejdříve do krve. Jsou-li však její ochranné látky (tzv. pefry, které tlumí výkyvy v acidobazické rovnováze) již vyčerpány, je přebytek kyselin odveden do vaziva. Kyseliny se v nich hromadí tak dlouho, dokud je tělo nevyloučí.

Hubnutí - Dobrou zprávou pro ty, kdo chtějí zhubnout je také to, že vedlejším účinkem zvýšené konzumace zásadotvorných potravitn nebo doplňků  stravy, je úbytek váhy, protože jestliže má tělo dostatek zásaditých látek na úpravu pH organismu, nemusí ukládat toxiny a kyseliny do vazivových tkání a tělo tak začne uvolňovat tukové zásoby spolu s kyselinami samo.

Ledviny jsou naším nejdůležitějším orgánem zabezpečujícím vylučování přebytečných kyselin, proto je zapotřebí je neustále udržovat v kondici. Ledviny jsou podle tradiční čínské medicíny vyživovány energetickou dráhou ledvin, pod jejíž vlivem jsou i kosti, uši, hrdlo, mandle, dolní končetiny, vnitřní orgány – zejména pak plíce a urogenitální orgány, klouby, páteř, podobně jako u meridiánu močového měchýře.
Všechny potíže ledvin spojené s jejich funkcemi, záněty v hrdle, poruchy sluchu, ušní šelesty, nedoslýchavost, nechutenství, angíny, astma, onemocnění kůže, akné, ekzémy, suchost dlaní, dušnost nebo vykašlávání krvavých hlenů, lapání po dechu, rozmazané vidění, poruchy plodnosti, sklon k potratům, poruchy menstruace nebo prostata, pomočování, časté močení, chronická únava, lámavé nehty, padání vlasů, křehkost kostí, kazivost zubů, osteoporóza mohou značit nerovnováhu v meridiánu ledvin.


Srdce je orgán, který může být nesprávným poměrem kyselin a zásad postižen nejvíce. Má totiž největší spotřebu energie a je tedy zapotřebí velké dávky látkové výměny. Kyselina uhličitá a kyselina mléčná, které v průběhu této přeměny vznikají, musejí být odstraněny krví. Jestliže však k tomuto odstranění nahromaděných kyselin nedochází, může dojít až na nejtěžší formy poškození.


„Překyselení organizmu“, tj. ACIDOÓZA se může projevit různými symptomy od usazenin krystalizovaných kyselin v cévách, kloubech, ve svalech, ve vazivových tkáních, tukových tkáních a v lymfatických cévách. Pokud ledviny nezvládnou odfiltrovat veškeré kyseliny a toxiny z těla močovými cestami, snaží se krev, co možná nejrychleji, uložit kyseliny do periferních částí těla, které jsou prokrvovány nejméně, např. do končetin, ramen, do oblasti zátylku, podél páteře apod. Samoozdravný mechanismus těla se stále pokouší neutralizovat nadměrné množství kyselin tvorbou solí, k čemuž používá minerálů. Následkem toho je odvápnění, resp. demineralizace kostí, nehtů, zubů a vlasového podloží.


Čím vším tělo překyselujeme?
Může za to především strava, náš „moderní“ jídelníček, přemíra smažených jídel, sladké limonády, energetické nápoje, alkohol, přemíra sladkých jídel, velká spotřeba bílé mouky, kávy, které se procesem trávení stávají silnými oxidanty a kyselost zvyšují. Na internetu najdete podrobné seznamy, které potraviny jsou kyselinotvorné, které jsou neutrální, a které jsou naopak zásadotvorné. Samotná chuť potraviny není rozhodující. Např. citron chutná kysele a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější (zdravější) vnitřní prostředí.


Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol.
Vyhněte se:
• Přemíře masa a uzenin (soli a velké množství kyseliny močové)
• Slaným a smaženým jídlům (transmastné kyseliny)
• Cukru a sladkým nápojům
• Alkoholu
• Stresu a duševnímu napětí. (Stres spouští chemické reakce, které spouští v těle nadměrnou tvorbu kyselých látek)


Doporučení:
• Zařaďte do jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky
• Pijte dostatek tekutin, nejlépe vody nebo bylinných čajů (bylinné čaje jsou zásadotvorné)
• Pohyb na čerstvém vzduchu vč. hlubokého dýchání – zajistit dostatečný přísun kyslíku
• Minerály a vitamíny lze doplňovat i potravinovými doplňky, které je obsahují v koncentrované formě. např. Diocel Supracid kapsle, které svým složením pomáhají upravovat pH, podobně i  Diocel Biomineral, Tromboserin multivitamín, CD Flavovonoidy nebo bylinné čaje

6 3c supracid1 3b diocel biomineralCDFTromboserin celeklyciium


Jak zjistit svou pH-hodnotu?
Hodnotu pH lze měřit pH papírky na kontrolu moči. Stačí ty jednoúčelové, jen na měření samotné pH. První ranní moč se ještě toleruje v hodnotách pod pH 7, ale přes den musí mít vaše moč min. pH 7 – ale raději ještě o pár desetin vyšší. Pokud máte v průběhu dne pH moči pod 7, měli byste začít měnit svůj přístup k tělu a změnit jídelníček.

Laboratoře Diochi vyrobily bioinformační kapsle Diocel Supracid, které harmonizují meridián ledvin a svým složením (minerály a vitamíny) pomáhají vyrovnávat acidobazickou rovnováhu – pH organismu.

 

Přejeme hodně zdraví
Vaše Diochi
Zdroj: Peter Jentschura, Josef Lohkamper „Zdraví díky odkyselení a vyloučení škodlivin“

Přečteno 5843 krát Vytvořeno čtvrtek, 02 duben 2020 15:36 Naposledy změněno středa, 06 duben 2022 09:17