Vytisknout tuto stránku

Co jsou antioxidanty a jak fungují

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály a chrání buňky před poškozením. Ty se v těle tvoří při metabolických reakcích (trávení), poškozují buňky a přispívají ke vzniku řady závažných onemocnění, vč. těch nejtěžších. Antioxidanty na sebe naváží volné radikály, čímž je neutralizují a zabrání tomu, aby v těle napáchaly škody.


Co jsou antioxidanty a jak fungují?
Lidské tělo se skládá z bílkovin, tuků a deoxyribonukleových kyselin (DNA), což jsou v podstatě obrovské molekuly tvořené stovkami až tisíci vzájemně spojených atomů.
Lidský organizmus funguje v podstatě jako chemická továrna, která má za úkol udržet se při životě tím, že zachovává stálost vnitřního prostředí, kterého dosahuje díky chemickým reakcím. Tyto reakce dohromady označujeme jako metabolismus. Během těchto chemických reakcí dochází ke štěpení větších molekul na menší a naopak ke spojování menších molekul do větších. Aby byla molekula stabilní, musí obsahovat správný počet elektronů. Při metabolických reakcích však neustále vznikají volné radikály.
Pokud stabilní molekula při metabolických reakcích ztratí elektron, může z ní vzniknout takzvaný volný radikál. Volné radikály jsou nestabilní, elektricky nabité molekuly v buňkách, které mohou reagovat s ostatními molekulami v buňce a poškodit je, zároveň mohou vyvolat řetězovou reakci a poškozovat tak další molekuly.


Jak funguje antioxidant?
Když molekula ztratí elektron a stane se z ní volný radikál, molekula antioxidantů se zapojí do reakce a “poskytne” volnému radikálu svůj volný elektron, čímž ho účinně zneutralizuje. Antioxidanty tedy fungují tak, že poskytují elektrony volným radikálům, což vede k jejich neutralizaci a brání jim v působení dalších škod.
Antioxidanty i volné radikály jsou pro život důležité.
Kdybychom neměli antioxidanty, dokázaly by volné radikály náš organizmus velmi rychle zničit.
Je však potřeba mít na paměti, že i volné radikály plní v těle určité funkce, které jsou nezbytné pro přežití organizmu. Např. buňky imunitního systému využívají volné radikály k zabíjení bakterií, které nás mohou napadnout a vyvolat infekční onemocnění. Všude v přírodě platí, že je potřeba rovnováha, tj. že volné radikály tělo potřebuje, ale zároveň potřebuje také antioxidanty, které si poradí s volnými radikály.

Oxidační stres
Pokud dojde k narušení této rovnováhy, může vzniknout problém. Pokud počet volných radikálů (tedy pro-oxidačních látek) překročí počet antioxidantů, může vzniknout stav, kterému se odborně říká oxidační stres.
Mezi známé faktory, vyvolávající vznik volných radikálů a oxidačního stresu patří:


• Znečištění vzduchu
• Kouření cigaret
• Konzumace alkoholu
• Toxiny a škodlivé látky přijímané v potravě (smažená jídla, uzeniny)
• Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie)
• Konzumace velkého množství polynenasycených mastných kyselin
• Elektrosmog
• Bakteriální, houbové i virové infekce.
• Nadměrná obsah těžkých kovů v organizmu
• Nedostatek kyslíku v organizmu (hypoxie)
• Intenzivní a dlouho trvající cvičení, při kterém dochází k poškození tkání
• Nedostatek antioxidantů v organizmu


Dlouhodobý oxidační stres vede ke zvýšenému riziku vzniku nežádoucích zdravotních problémů, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění nebo některé druhy nádorových onemocnění. Oxidační stres také urychluje stárnutí organizmu.
Antioxidanty jsou nezbytné pro přežití všech živých organizmů.
Lidské tělo si dokonce umí některé antioxidanty samo vyrobit, jiné potřebuje přijímat z potravy. Příjem antioxidantů z potravy je velmi důležitý. Náš život totiž do slova a do písmene závisí na některých antioxidantech, zejména na vitamínu C a vitamínu E. Ovšem nic se nesmí přehánět.
Antioxidanty najdeme v ovoci a zelenině, méně již v masných výrobcích a rybách. Bobulovité plody (například borůvky) jsou obzvlášť bohatým zdrojem antioxidantů. Najdeme je i v čaji nebo kávě.
Antioxidanty také prodlužují trvanlivost přírodních i průmyslově vyráběných potravin. Proto se často používají jako potravinářské přísady. Například vitamín C potravinářské firmy často přidávají do svých výrobků jako konzervační látku.


Druhy antioxidantů v potravinách
Obecně lze antioxidanty rozdělit do dvou skupin, a to na antioxidanty rozpustné ve vodě, které působí uvnitř i mimo buňky a antioxidanty rozpustné v tucích, které působí především na buněčných membránách.


Hlavní antioxidanty, které přijímáme z potravy:
Vitamín C: Hlavní ve vodě rozpustný antioxidant a jedna z nejdůležitějších esenciálních živin, které musíme přijímat v potravě.  (čaje, šumivé tablety Cassis, Tropic a Citrus)
Vitamín E: Hlavní antioxidant rozpustný v tucích, který hraje zásadní úlohu při ochraně buněčných membrán před poškozením oxidačním stresem.
Flavonoidy: Velká skupina rostlinných antioxidantů, které mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Flavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu. V současné době je známo těchto látek přes 20 000. Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit jako klasické vitamíny. Lze se bez nich obejít, při pravidelném užívání však dokáží pomoci ulevit od nežádoucích projevů nemocí a posilují energetický systém organizmu. K nejznámějším patří rutin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin a další. V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení. Některými autory jsou flavonoidy zařazovány do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění tzv. permeability, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy – pružného kolagenuVitamín C, E, flavonoidy a mnoho dalších obsahují kapsle CDF.


Mezi další antioxidanty se řadí vitamíny A, B6, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy (resveratrol, katechin), fenoly a karotenoidy, jako je beta-karoten, lutein, zeaxanthin a další. Vitamíny A, B6 a koenzym Q10, vč. fruitflow obsahují multivitamínové kapsle Tromboserin.
Za zmínku stojí například kurkuminoidy (kurkumin), který se nachází v koření kurkumě nebo oleocanthal, který najdete například v extra panenském olivovém oleji. Tyto látky fungují jako antioxidanty, ale mají současně výrazné protizánětlivé účinky. Kurkumin najdete v produktech Alfa artrizone, Gerocel a Venisfér kapky.

Produkty Diochi, ve kterých jsou obsaženy přírodní antioxidanty:

Bioinformační kapky VENISFĚR, kapky GEROCEL                 kapsle ALFA ARTIZONE                     TROMBOSERIN multivitamín            CD Flavonoidy kapsle

Venisfer celekGerocel celekALFA ARTRIZONETromboserin celekCDF
Dostatečný příjem antioxidantů ze stravy je důležitý pro udržení optimálního zdravotního stavu. Nejlepší způsob, jak si zajistit dostatečný příjem antioxidantů je strava bohatá na ovoce a zeleninu, spolu s dodržování zásad zdravé výživy a dostatečným pohybem na čerstvém vzduchu.
Na druhou stranu užívání doplňků stravy, které obsahují přiměřené dávky antioxidantů, může být přínosné, pokud trpíte nedostatkem některých živin nebo se momentálně nemůžete stravovat podle zásad zdravé výživy. Mnoho produktů Diochi obsahuje extrakty bylin, které byly i Evropskou Unií označeny za antioxidanty,

Vitamínové šumivé tablety TROPIC    CITRUS                               CASSIS s Beta glukany   kapky Diocel Biominerál       kapsle Diocel Supracid

 

sumak tropic sumak citrusCASSIS šumák menší1 3b diocel biomineral6 3c supracid

Přečteno 5243 krát Vytvořeno pondělí, 30 březen 2020 17:22 Naposledy změněno úterý, 29 září 2020 12:15