Vytisknout tuto stránku

Jak posílit imunitu proti nemocem

Jak posílit imunitu a odolnost těla před nemocemi?

Zdravý životní styl je tou nejlepší prevencí před vznikem různých onemocnění. Možná si ani neuvědomujeme, kolika škodlivým vlivům je naše tělo každý den vystaveno. Imunitní systém musí reagovat na množství virů a bakterií z prostředí, ve kterém se nacházíme, a to nejen během chřipkového období. K tomu, aby nás každodenně chránil, můžeme přispět i my a podpořit jeho činnost zdravým životním stylem.

Imunitní systém
Lidské tělo má svůj samostatný systém, jehož úkolem je bojovat proti všem škodlivým vlivům a udržovat zdraví člověka. Imunitní systém sestává z orgánů, tkání, buněk a proteinů, které společně ochraňují organismus před bakteriemi, viry nebo parazity, které mohou způsobit onemocnění nebo infekci. Tento systém je neustále aktivní a pořád zjišťuje, zda buňky patří do našeho organismu nebo ne. V případě, že zachytí hrozbu, spustí imunitní reakci a zničí ji. Při imunitní reakci systém uvolní protilátky, které se navážou na patogeny a zabijí je.

Imunitní systém můžeme rozdělit na dvě základní formy:
1. Přirozená imunita - je to ochrana organismu, kterou získáme při narození, a jde o první ,,linii" v obraně a boji proti infekci. Při infekci reaguje na škodlivý patogen rychle a pokusí se ho vyplavit produkcí hlenu nebo spálením pomocí horečky.
2. Získaná imunita - jde o typ imunity, kterou získáváme během života očkováním nebo tím, že jsme vystaveni onemocněním. Adaptivní systém používá ke zničení nepřítele protilátky, jejichž úkolem je zničit a zbavit se útočníka.
Spolupráci obou forem imunitního systému můžete vidět například při řešení problému. Adaptivnímu systému může rozpoznání a tvorba protilátek pro zničení útočníka trvat 5 - 10 dní. Během této doby se o hrozbu postará přirozená imunita, která ji udrží na uzdě a zabrání jejímu šíření.

 

Horečka a zánět
Horečka a zánět jsou nástroji imunity v boji proti škodlivým patogenům, tyto projevy jsou nepříjemné a vám se může zdát, že jde o něco špatného. Opak je však pravdou, vznik zánětu nebo horečky je dobré znamení, protože to signalizuje, že tělo reaguje tak, jak má. Účelem zánětu je omezit vliv dráždivé látky. Poškozené buňky uvolňují histamin, který způsobuje zvětšení buněčných stěn. Výsledkem je typické zarudnutí, bolest a otok při zánětu. Při horečce dochází k uvolnění bílých krvinek, zvýšení metabolismu, a také zabránění šíření organismů v těle člověka.


Imunitní systém je komplex typů buněk, které působí na různé mikroby. Vědci zatím neznají odpověď na to, které a kolik imunitních buněk je potřeba posílit. Je však známo, že organismus neustále vytváří imunitní buňky s názvem leukocyty (bílé krvinky) a lymfocyty. Přirozený a získaný imunitní systém potřebuje pro fungování správné typy buněk, ve vhodném množství. Je potřeba se ještě hodně dozvědět o propojení a složitosti imunitní reakce, ale na to, aby správně fungoval systém, je potřeba rovnováha a harmonie. Co tedy můžete pro správné fungování imunitního systému udělat? Nejrozumnější cestou je získání zdravých návyků, které budou prospěšné pro celý organismus a zároveň imunitní systém.


Podpora imunitního systému
Svému organismu a imunitnímu systému nejlépe pomůžete osvojením si zdravého životního stylu a správných návyků. Díky nim může být imunitní systém lépe připraven na boj například i proti virům. Patří mezi ně:
• konzumace ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin
• pravidelné cvičení
• pití alkoholu s mírou
• omezení kouření
• udržování zdravé tělesné hmotnosti
• dostatek spánku
• mytí rukou
• redukce stresu


Potraviny pro podporu imunity
Váš imunitní systém můžete podpořit příjmem vhodných živin, které zlepší schopnost organismus bojovat se škodlivými mikroby.
1. Borůvky - v borůvkách se nachází důležitý flavonoid antocyanin, který se vyznačuje antioxidačními vlastnostmi a významem pro imunitní systém. Extrakt z borůvek najdete v kapslích Vista clear.
2. Citrusové ovoce - patří mezi ně citrón, limetka, pomeranč, mandarinka nebo grapefruit. Skoro všechny citrusové plody jsou bohaté na vitamín C, což je důvodem, proč jsou známým bojovníkem proti nachlazení.
3. Zázvor - má antioxidační vlastnosti a může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu. U nás ho najdete v Gerocel kapkách.
4. Kurkuma - koření žluté barvy je díky obsahu kurkuminu prospěšné v podpoře imunity. Kurkumin má podle výzkumu z roku 2015 také protizánětlivé a antioxidační účinky. V Diochi produktech ho najdete v kapslích Alfa Artrizone nebo kapkách Gerocel a Venisfér.
5. Červená paprika (red bell peppers) - vyznačuje se vysokým obsahem vitamínu C a beta-karotenu. Možná vás to překvapí, ale červená paprika obsahuje 2x více vitamínu C než citrusové plody.
6. Mandle - důležitým vitamínem pro zdravý imunitní systém není pouze vitamín C, ale i vitamín E. Jeho skvělým zdrojem jsou mandle, které mimo jiné obsahují i zdravé tuky.
7. Ryby - mastné ryby, jako například tuňák, losos nebo sardinky, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jejich konzumace má pro člověka mnoho výhod a jednou z nich jsou jejich protizánětlivé účinky.
8. Drůbež - kuřecí polévka během nemoci není pouze teplá voda do žaludku. Ochraňuje a snižuje příznaky nachlazení. Kuřecí a krůtí maso má vysoký obsah vitamínu B6, který se podílí na několika procesech v lidském těle, například při tvorbě červených krvinek. Kromě toho je kuřecí vývar zdrojem chondroitinu, želatiny a dalších živin prospěšných pro trávicí trakt a imunitu člověka.


Vitamíny a minerály, které podporují obranyschopnost
Ideálním řešením je získávat vitamíny a minerály ze stravy, pokud si však nejste jisti, zda jste jich přijali dostatek, zvažte doplňky výživy. Pokud už se rozhodnete zlepšit imunitu pomocí jednosložkových nebo komplexních suplementů, přinášíme vám tipy na vitamíny a minerály, které podporují fungování imunity:
• vitamín C - zřejmě nejznámější vitamín na podporu imunity, který organismus potřebuje pro tvorbu neurotransmiterů a kolagenu. Kromě toho, že se nachází v ovoci a zelenině, je dostupný i ve formě výživových doplňků, u nás v Diochi ho najdete v kapslích CDF nebo v šumivých tabletách Citrus, Tropic a Cassis, který navíc obsahuje i betaglukany.
• vitamín A - má antioxidační vlastnosti, nachází se v zelenině bohaté na karotenoidy, například na beta karoten. Organismus je přemění na vitamín A, a použije v ochraně před infekcemi, pro správné fungování očí a jiných orgánů.
• vitamín D - nachází se v mastných rybách jako losos nebo tuňák, vitamín D můžeme také získat ze slunce, případně suplementů. V Diochi se nachází v kapslích CDF. Kromě podpory imunity je také potřebný pro vstřebávání vápníku a růst kostí.
• vitamín E - je antioxidant, který chrání buňky před jejich poškozením oxidačním stresem. Vitamín E najdete například v mandlích, arašídech nebo slunečnicových semínkách.
• vitamín B6 - je potřebný v mnoha biochemických reakcích a je důležitý i pro podporu imunity. Pyridoxin, což je jiný název pro vitamín B6, najdete ve stravě, ale i ve formě suplementu jako samostatný vitamín, např. v kapslích CDF
• vitamín B9 (kyselina listová) - jeden z důležitých vitamínů typu B, který je užitečný při tvorbě DNA a tvorbě červených krvinek. Nachází se v hrášku, luštěninách a listové zelenině.
• železo - minerál, který pomáhá doručovat kyslík do buněk a při tvorbě některých hormonů.
• zinek - minerál důležitý pro zdravý růst, imunitní systém nebo hojení ran. Zinek najdete v drůbeži, cizrně nebo jogurtu.
• selen - důležitý pro obranu před oxidačním stresem nebo pro zdravou štítnou žlázu. Najdete ho v brokolici, česneku nebo ječmeni.

Mnoho výše uvedených vitamínů je obsaženo v bioinformačních kapslích Tromboserin. Svými protizánětlivými účinky jsou známé i zázvor a kurkuma, které jsou obsaženy v kapslích Alfa Artrizone nebo v bioinformačních kapkách Venisfér.
Imunitní systém člověka je komplexní stroj na ochranu před neviditelnými nepřáteli, s nimiž se můžeme setkat prakticky kdekoliv. Dokáže se vypořádat s mnoha bakteriemi nebo viry, ale pro své fungování potřebuje dostatek živin, spánku nebo důkladnou hygienu. Určitě se mu bude lépe pracovat, pokud ho podpoříte zdravým životním stylem a vyhýbáním se alkoholu.

Přejeme Vám hodně zdraví

Diochi

Přečteno 4166 krát Vytvořeno čtvrtek, 26 březen 2020 13:28 Naposledy změněno čtvrtek, 26 březen 2020 14:08