927x127 HEAD VPRAVO

Srdce, vládce všech orgánů, si v květnu žádá zvýšenou pozornost!

  • Napsal(a) Mgr. Petra Strmisková

Srdce je pánem krve a cév, hlavní silou cirkulace, je sídlem ducha, a proto má vliv nejen na psychické funkce, vědomí, myšlení, paměť, ale i spánek. Vnějším vývodem srdce je jazyk, je místem, kde se projeví všechny změny, a proto je diagnostika z jazyka pro čínskou medicínu velmi důležitým ukazatelem. Orgánové hodiny nám prozrazují, že srdce nejvíce pracuje v době mezi 11.–13. hodinou, nejslabší energii má každou noc mezi 23.–1. hodinou. V květnu je srdce nejvíce ohroženo a oslabeno. 

Podle čínské medicíny je srdce vládcem všech orgánů.

Jak poznáme oslabení srdce?

Chorobné procesy srdce jsou spojeny s hlavními úlohami srdce – řízení krve a cév, řízení ducha. Když je srdce v dobré kondici a má svou čchi harmonickou, je krev zdravá a má správnou konzistenci, protože je zajištěno její správné rození. Cévy jsou pružné a dobře průchodné. Srdce si udržuje pravidelné pulzování, krev proudí bez překážek po celém těle. Zdravé srdce se projevuje zdravou červenou barvou tváře a pravidelným, přiměřeně silným pulzem. Psychika je bez poruch, je bystrá mysl a správné vnímání na vnější podněty. Harmonie srdce se odráží i na vyvážené činnosti ostatních orgánů, neboť srdce je jejich vládcem.

Vnějším vývodem srdce je jazyk, proto je diagnostika podle jazyka tak důležitá.

Pokud není srdce nebo jeho čchi v harmoonii, projeví se to na kvalitě krve a na stavu celého krevního oběhu. Trpí-li srdce nedostatkem čchi a prázdnotou krve, tvář je bez barvy, velmi bledá a pulz je slabý a jemný. Pulz se totiž oslabuje a zhoršuje se prokrvenost organizmu. Objeví se i nedostatek krve, srážení krve a tím vyvolané bolesti v srdci, modrání rtů a nafialovělá barva jazyka. Pokud bude srdce trpět nedostatkem čchi nebo jinými poruchami, bude se to negativně přenášet i na cévy. Například jako uvolňování, deformování, kornatění cévních stěn atd. Poruchy srdeční energie ovlivňují kvalitu spánku, promítají se i do hormonálních poruch, bolestí páteře, špatného krevního obrazu. Nedostatek energie v srdečním meridiánu se projevuje v oblasti emocí stísněností, strachem, smutkem, pocitem nedostatku štěstí a radosti ze života. Naopak nadmíra energie v meridiánu srdce se projevuje mírnou euforií, abnormálním a nepřiměřeným smíchem, vzrušením.

Jak získat rovnováhu a jak posilovat srdce?

Svému srdci prospějeme správným jídelníčkem, pravidelným pohybem, spánkem, psychickou pohodou. I srdce potřebuje ke své práci dostatek výživných látek a kyslíku. Srdce vyživujte i láskou k sobě samému, ke druhým lidem a všemu kolem nás. Buďte otevření, komunikativní, mějte opravdový zájem o druhé, tak abyste měli pocit radosti a vnitřního uspokojení. Přesně to živí naše srdce a rozdmýchává životní energii. Pozor si dejme i na extrémní zátěž srdce v letním období a také podle orgánových hodin mezi 11.–13. hodinou. Mějte klidnější režim a nepřijímejte nic, co nás extrémně nabuzuje. Pro zdraví srdce a cév přispějeme pravidelnou denní fyzickou aktivitou a hlubokým dýcháním.

Potraviny pro zdravé srdce

Chuť elementu ohně je hořká. Proto všechny hořce chutnající potraviny, jako např. oregano, tymián a rozmarýn posilují srdce a působí preventivně proti hromadění vody v těle. Omezte černý čaj, kávu, energetické kofeinové nápoje, cigarety, protože mají vysušující účinky, které zvyšují dynamiku našeho hektického života, ty se pak projeví suchou pletí, tvorbou vrásek, vzrůstající nervozitou nebo poruchami spánku. Tyto látky vyčerpávají tekutiny srdce a cév, zvyšuje se nezdravý vliv na srdce i duševní aktivitu.

V létě se vyvarujte ostrých a pálivých jídel!

Naopak čekanka, rukola, pampeliška, červená řepa a některé druhy listového salátu působí proti vysušování srdce a pomáhají předcházet vnitřnímu neklidu a snižují energii. Tím pomáhají vyrovnat se se stresem, psychickou zátěží a nervozitou. Vyvarujte se konzumaci červeného masa, alkoholu, grilovaných, ostrých a pálivých jídel, která zvyšují v těle horký jang. Nejdůležitějšími pro letní výživu jsou rozličné druhy zeleniny v kombinaci s kvalitními oleji, oříšky, semínky, listovými saláty, čerstvými bylinami a obilím. Z ovoce poslouží grep, gdoule, maliny, borůvky, ostružiny. Na posílení srdce je vhodný čerstvý česnek, pomáhá snižovat krevní tlak a množství cholesterolu. Omega-3 mastné kyseliny stimulují krevní oběh, snižují riziko tvorby krevních sraženin a snižují krevní tlak.

Posilněte své srdce bioinformačním preparátem DIOCHI VENISFÉRBylinné bioinformační kapky Venisfér jsou doslova elixírem pro srdce, cévy a krevní oběh. Pomáhají předcházet vzniku křečových žil a vysokému krevnímu tlaku. Účinné látky obsažených rostlin napomáhají k čistění krve, podporují krvetvorbu, výživu a snižují její srážlivost. Dále působí na správnou činnost mozku, zlepšují paměť a také mají vliv na tvorbu kostní dřeně a obranných T-lymfocytů. Zlepšují periferní prokrvení končetin.

 

 

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF