927x127 HEAD VPRAVO

Cukrovka

Cukrovka nebo-li diabetes mellitus je chronické onemocnění spojené s poruchou metabolismu cukrů. Je charakteristické výskytem nadměrného množství cukru v krvi (hyperglykémie). Vzniká v důsledku nedostatku inzulinu, jeho nedostatečného účinku nebo kombinací obojího.

Cukrovka je charakterizována glykémií nalačno >7 mmol/l a glykémií za 2 hodiny >11,1 mmol/l při orálním glukózovém tolerančním testu (oGTT) s podáním 75 g glukózy.

 Rozlišujeme několik typů:

• Diabetes mellitus 1. typu (absolutní nedostatek inzulinu - IDDM) se projevuje předrážděností, častým močením velkého množství moče, dehydratací a velikou žízní. Objeví se i zvracení, nechutenství, tělesná slabost, únava, noční pocení, hubnutí a bolesti břicha. Zásoby cukrů jsou v krvi a v buňkách chybí, tělo si energii bere z tuků. Při přeměně tuků vznikají odpadní látky (ketolátky a aceton), zvyšují překyselení těla a nepříznivě ovlivňují další procesy. Proto cítíme pach acetonu z úst a v moči se aceton objevuje společně s glukózou. Léčba probíhá podáváním inzulinu.

• Diabetes mellitus 2. typu (relativní nedostatek inzulinu - NIDDM) se projevuje více příznaky. Časté bývá zamlžené vidění, snížené vnímání sladké chuti, svědění kůže, ospalost, únava, kožní infekce, pomalé hojení ran, bolesti nohou a mravenčení. Může se přidat i ztráta ochlupení na nohou. Postupně se zvyšuje krevní cukr, uniká do moči a bere s sebou vodu, což způsobuje nadměrné močení a žízeň. Řeší se dietou, léky snižujícími glykémii, případně inzulinem.

• Těhotenský diabetes (gestační diabetes mellitus - GDM) je dalším typem cukrovky. Těhotenská cukrovka většinou nebývá silná a způsobuje obtíže matce, ale o to více jejímu plodu. 

 • Ostatní specifické typy diabetu spojené s dalšími nemocemi. Mohou být způsobeny genetickým defektem B buněk a inzulinu, změnou glukotolerance, onemocněním pankreatu atd.

Větším problémem než sama cukrovka jsou její komplikace, které postihují hlavně oči, ledviny, nervovou soustavu a obvodové cévy, nejčastěji na dolních končetinách. Dochází k nezvratným změnám tkání a orgánů.

 

 Příčiny  z pohledu klasické medicíny 

Cukrovka může mít odlišné příčiny vzniku, podle toho rozdělujeme dva hlavní typy:

Diabetes 1. typu vzniká z důvodu nedostatečné produkce inzulinu (hormon slinivky břišní), propuká nejčastěji v dětství nebo v mládí. Buňky slinivky břišní jsou ničeny vlastním imunitním systémem, proto se jedná o autoimunitní chorobu. Z neznámého důvodu si naše tělo začne vytvářet protilátky proti buňkám slinivky břišní tvořícím inzulin. Inzulin je nutný pro vstup cukru do buněk. Bez inzulinu cukr v buňkách chybí, hromadí se v krvi a uniká do moče.

Diabetes 2. typu je svým původem metabolické onemocnění zapříčiněné sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu. Inzulinu se tvoří dostatek, ale špatně funguje. Vyskytuje se hlavně v dospělosti, u obézních pacientů, vzniká pozvolna. Rizikovým faktorem bývá tedy obezita, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl a výživa. Je nejčastější formou cukrovky.

 

• Těhotenská cukrovka má souvislost s těhotenskými hormony, které zvyšují nároky na funkci slinivky břišní. Pokud se slinivka nedokáže se zvýšenými nároky na výrobu inzulinu vyrovnat, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Objevuje se u žen, které nikdy neměly potíže a po porodu odeznívá. Je nutno ji však léčit, jelikož může způsobit mnoho komplikací.

  • latinsky: Diabetes mellitus
  • jiný název: úplavice cukrová, diabetes, zkratka DM, diabetes mellitus 1. typu, DM 1, diabetes mellitus 2. typu, DM 2, těhotenský diabetes, diabetizmus, IDDM, NIDDM, GDM Zařazení: hormonální soustava
  • skloňovaný název: cukrovkou
  • související produkty: ;;938 ;;930 ;;935 ;;947 ;;959 ;;956
  • Skloňování 2: cukrovku
  • Příčiny z pohledu alternativní medicíny:

    Z pohledu čínské medicíny se jedná v první řadě o dysfunkci sleziny (tvoří spolu se slinivkou jeden orgán) a ledvin. Cukrovce se říká siao kche, neboli "syndrom žíznivého plýtvání". Diagnóza diabetu zní: „syndrom nedostatku Jinu a vnitřního horka“. Příčinou je tedy nedostatek Jinu, společně s patogenem, který napadá teplotou plíce, žaludek a ledviny. Když chybí Jin, vytváří se teplo, protože teploty Jin "spalují".
    Faktory, které přispívají k vypotřebování Jinu a tím napomáhají vzniku diabetu, jsou nezdravá strava, dlouhotrvající emoční poruchy (úzkost, deprese, hněv), stres a únava, časté nachlazení.
    Příznaky cukrovky jsou nadměrná žízeň, hlad a vylučování spojené s nedostatkem Jinu. Nedostatek plicního Jinu se projevuje nadměrnou žízní, se suchem v ústech a hrdle. U nedostatku žaludečního Jinu pociťuje pacient únavu, nadměrný hlad, ale zároveň hubne. Při nedostatku ledvinového Jinu, trpí pacient nadměrným močením, nočním pocením, bolestmi v bedrech a červenými tvářemi.

  • Id hlavního postiženého orgánu: 1123

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF