927x127 HEAD VPRAVO

Crohnova choroba

Crohnova nemoc je chronické nespecifické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jednom i více úsecích trávicího ústrojí. Jedná se o autoimunitní onemocnění, což znamená, že imunitní systém agresivně reaguje na vlastní tkáň střevní stěny. Zánět se šíří ve všech vrstvách střevní stěny (sliznice, podslizniční vrstva, svalová a pojivová vrstva), i do přilehlých uzlin a má sklon k tvorbě píštělí a abscesů. Nejčastěji bývá postiženo tenké střevo v místě napojení na střevo tlusté (terminální ileum). Typické pro chorobu je postižení vždy jednoho úseku střeva, okolní části jsou zdravé, oproti ulcerózní kolitidě.

 

Průběh onemocnění je chronický, střídá se období klidu s obdobím potíží. Nejčastěji jsou úporné vleklé průjmy, které mohou být trvalé nebo s přestávkami a mohou obsahovat i krev, méně často hlen. Průjmy jsou doprovázené bolestí břicha, tělesnou teplotou kolem 38°C, únavou, ztrátou energie, slabostí, ospalostí, ztrátou chuti k jídlu, ztrátou tělesné hmotnosti a objeví se i křeče v břiše. Je porušeno vstřebávání živin a následně vzniká podvýživa. Ve stolici se objevují tuky (steatorea) a při chronickém krvácení může vzniknout anémie související s nedostatkem železa. Kromě vředů a zánětů se může Crohnova choroba projevovat zúžením průchodnosti střev, tvorbou abscesů a píštělí, což jsou kanálky spojující místa zánětu s jakýmkoliv jiným místem. Zanícená místa se hojí jizvami, které pak způsobují zúžení trávicí trubice.

Mimo střevních projevů choroby se může objevit vyrážka, záněty podkožní tukové tkáně (erythema nodosum), kožní vředy, též bolesti zad a neinfekční záněty oka.

Příčiny  z pohledu klasické medicíny

Crohnova choroba není nakažlivá, jasná příčina však není známá. Nejčastějšími příčinami vzniku jsou genetické vlivy, infekční původ v podobě bakterie Helicobakter pylori, plísní i dalších bakterií a virů. Ke vzniku může přispívat i porucha obranyschopnosti, nevhodná strava s vysokým obsahem rafinovaných cukrů a nedostatkem vlákniny, potravinové alergie, nedostatek vitaminů C a E. Nepříznivě působí i kouření, užívání nesteroidních antirevmatik a hormonální antikoncepce.

  • latinsky: Morbus Crohn, ileitis terminalis
  • jiný název: Crohnova nemoc, enteritis regionalis, terminální ileitida, regionální ileitida, cronický nespecifický zánět střev, idiopatický střevní zánět
  • skloňovaný název: crohnovou chorobou
  • související produkty: ;;932 ;;930 ;;929 ;;951
  • Skloňování 2: crohnovu chorobu
  • Příčiny z pohledu alternativní medicíny:

    Čínská medicína řadí Crohnovu chorobu mezi chronické průjmy s krví a neustálými změnami ve střevech. Příčin vzniku těchto potíží je podle tradiční čínské medicíny několik. Stejně je tomu tak i ulcerózní kolitidy.
    První z příčin je napadení zevní škodlivinou - buď vlhko/horko nebo horký toxin, jež atakují slezinu, žaludek a střeva. Také nepravidelná strava, nadměrná konzumace smažených, tučných či kořeněných jídel, alkohol, kouření. To vše zraňuje slezinu, žaludek a střeva. Může vytvářet vnitřní vlhko/horko nebo horký toxin. Velký vliv mají i emoční faktory – obavy, úzkosti, strachy, starosti, zloba atd. Všechny vyjmenované emoce atakují proudění jaterní energie čchi a způsobují její stagnaci, která pak utiskuje slezinu, žaludek a střeva. Stagnace energie čchi vede po čase ke vzniku horka a spolu s utiskovanou energií čchi ve slezině a žaludku vede ke vzniku vlhka a horka. Poslední příčinou může být konstituční oslabení energie sleziny, žaludku a ledvin.

  • Id hlavního postiženého orgánu: 852

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF