927x127 HEAD VPRAVO

Rostlinná strava má zelenou

  • Napsal(a) Eva Dědková

Chcete žít déle, vypadat a cítit se mladě, mít více energie? Chcete zabránit vzniku mnoha chorob a výrazně snížit spotřebu léků? Předejít mrtvice, impotenci, vyhnout se Alzheimerově chorobě?

Z rostlinné stravy získáme daleko vhodnějším způsobem mnohem více živin než ze stravy živočišné. Zde je Shrnutí výsledků největší dietologické studie všech dob – Čínské studie (ČS) T. C. Campbella, Ph.D., knihy, která získala titul Kniha roku USA:

Geny samy nemoc nevyvolají. Působí pouze tehdy, jsou-li aktivovány, a tu hraje hlavní roli výživa

Některé geny "spí", jiné jsou aktivní. A toto vše způsobuje prostředí, a zvláště to, co jíme. ČS dokládá, že geny způsobující rakovinu jsou ovlivněny konzumací bílkovin. Výzkum, popsaný v ČS, zjistil, že u zvířat můžeme škodlivé geny aktivovat a deaktivovat jednoduše pouhými úpravami množství přijímaných bílkovin v potravě.

Desítky studií dokazují, že když lidé migrují, přijímají riziko nemocí zemí, do kterých se přestěhovali. Nemění své geny, a přesto trpí nemocemi, které se v jejich rodné vlasti téměř nevyskytují. Jen jedí jinak.

Během dvou desetiletí se navíc procento obézních zdvojnásobilo. Do minulého století byly nemoci jako diabetes, srdeční choroby a další tzv. nemoci blahobytu vzácné, přitom genetický kód se nemohl významně změnit.

Na genech však hodně záleží. Vezměme si např. dva Američany žijící ve stejném prostředí, kteří jedí stejnou masitou stravu. Jeden zemřel na infarkt v 54 letech a druhý na rakovinu v 80. Tyto odlišnosti vysvětlují právě geny. Nemůžeme přesně říct, ke kterým nemocem jsme náchylnější, díky ČS ale víme, jak můžeme rizika vedoucí k nemocem ovlivňovat stravou. Oba tito muži tady ještě mohli být a žít kvalitnější život, kdyby jedli optimální stravu.

Výživa může podstatně ovlivňovat nežádoucí účinky škodlivých látek

Předpokládá se, že bez antibiotik a hormonů podávaných hospodářským zvířatům by bylo maso daleko bezpečnější. Pravé nebezpečí však spočívá v tom, že maso představuje nevyvážený soubor živin bez ohledu na nebezpečné látky.

ČS dokládá, že účinek vysoce kancerogenní chemické látky, aflatoxinu, může být úplně potlačen pomocí správné výživy. Pokud byli pokusní potkani krmeni stravou s nízkým podílem bílkovin, zůstávali zdraví. Aktivity chemických kancerogenů (jako u genů) jsou v prvé řadě ovlivňovány živinami, které přijímáme v potravě. 

„Čisté" hovězí je asi poněkud zdravější, ale oba druhy hovězího jsou z nutričního hlediska stejné.

Stejná výživa, jež chrání před vznikem a rozvojem nemocí, může nemoc v pozdějších stadiích zastavit nebo vyléčit.

Výsledky výzkumu prováděného u lidí ukazují, že přírodní rostlinná strava léčí srdeční chorobu, pomáhá obézním hubnout, diabetikům umožňuje vysadit terapii... Nejobávanější jsou autoimunitní nemoci, protože jakmile se tělo obrátí proti sobě, už ho nemusíme zastavit. Ale i tady lze některé nemoci zpomalit či potlačit správnou stravou.

Výživa prospěšná u jedné chronické nemoci je prospěšná celkově

Biochemická podstata nemocí ukázala, jak mnoho mají nemoci společného. Tyto shody ukazují, že stejná správná výživa je podmínkou dobrého zdraví a může nás ochránit před mnoha nemocemi. Přírodní rostlinná strava je sice účinnější při léčbě srdeční choroby než u rakoviny mozku, ale nevyvolá jednu nemoc, když druhou potlačuje. Nikdy nám neuškodí.

Správná výživa podporuje zdraví ve všech oblastech naší existence

Špatné stravovací návyky nenapravíme jen pravidelným běháním. Prospěch a rizika, která s sebou nese strava, jsou mnohem významnější. Samozřejmě fyzická aktivita, emoční a duševní zdraví a dobré životní prostředí jsou pro zdraví taky hodně důležité. Vše je spolu propojeno.

Lidé, kteří správně jedí, mají více energie. Správná výživa a cvičení na sebe působí, účinky se násobí a člověk je zdravější. Ti, kdo se cítí spokojeni, se budou pravděpodobně více starat i o své zdraví. A takto se využívá méně přírodních zdrojů, vytváří se méně znečištění a zvířata méně trpí.

Tyto zásady mohou pomoci zmenšit chaos v informacích o stravě. Už nás nevyvede z míry, když bude za kancerogenní označena další chemická látka nebo když vyjde nová kniha o stravě či když uvidíme novinový titulek, že genetický výzkum vyřešil nějakou nemoc.

 

Z ČS zpracovala Eva Dědková,

více na www.svitani.eu

Více z této kategorie: « Nezdravosti ve zdravé výživě

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF