Žaludeční vředy se projevují nejčastěji bolestí po jídle. Bolest se vyskytuje za hrudní kostí nebo na levé straně žaludku. Vředy se také mohou projevit zvracením žaludečních šťáv, kolísáním váhy, nebo například častým říháním.
Stěny žaludku či dvanáctníku jsou poškozeny přímým působením kyseliny chlorovodíkové. Ta je součástí žaludečních šťáv a slouží spolu s enzymy k trávení potravy.
Zdravé stěny trávicí trubice jsou proti působení kyseliny chráněny vrstvou hlenu, pokud je ale tato ochrana z nějakého důvodu narušena, může kyselina spolu s trávicími enzymy začít leptat sliznici a tvoří se vřed.
Velký podíl na tvorbě vředů má také bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a vyskytuje se až u poloviny populace v ČR.
Příčiny
Příčinou vzniku nemoci je nejčastěji přítomnost bakterie Helicobacter pylori nebo užívání léků proti horečce a bolesti.