Střevní chřipka je akutní zánět žaludku a střeva způsobený infekcí nebo dietní chybou. Jde o velmi nakažlivé infekční onemocnění. Inkubační doba, čili doba od vniknutí infekce do organismu po rozvoj prvních klinických příznaků, je 1 – 4 dny.
Projevuje se podobnými příznaky jako u chřipky, trvají velmi krátce. Odeznívají za několik hodin až 2-3 dny. Prvními příznaky jsou zvracení a průjem, typická je řídká, vodnatá stolice. Přidává se tlak v epigastriu s nechutenstvím, říháním, nevolností, nadýmáním a celkovou slabostí. Objevují se i závratě, křeče v břiše, kolikovité bolesti břicha, zvýšená tělesná teplota a další příznaky jako bolest svalů a kloubů.
Příčiny z pohledu klasické medicíny
Příčiny jsou různorodé. Akutní gastroenteritida vzniká na podkladě infekčních nebo neinfekčních. Bakteriální a virové infekce jsou nejčastější příčinou střevní chřipky. Nejčastějšími bakteriemi jsou Salmonela, E.Coli a Campylobacter . Virové infekce způsobují nejčastěji rotaviry, adenoviry a noroviry. Nebezpečné jsou hlavně u malých dětí z důvodu hrozící dehydratace při velké ztrátě tekutin častými vodnatými stolicemi. Méně časté jsou průjmy způsobené parazity.
Do organismu se dostávají potravinami a nápoji kontaminovanými bakteriemi, viry i parazity, nedodržováním hygienických pravidel, ale šíření původců střevní chřipky probíhá i kapénkovou infekcí, čili vzduchem.
Příčiny
z pohledu alternativní medicíny
Tlusté střevo řídí tělesné tekutiny. V tlustém střevě probíhá vstřebávání tekutin, hmota trávené stravy se zahušťuje a proměňuje ve stolici. Při onemocnění tlustého střeva vede k poruchám množství, cirkulace a kvality tělesných tekutin. Když je v tomto orgánu chlad a prázdnota, dochází k nedostatečnému vstřebávání vody, protože chybí transformační síla jangu. To se projevuje jako průjmy, kručení v břiše, bolesti břicha.
Chladný vítr vstupující do organismu blokuje energii a horký vítr šíří virózy.
Meridiány v nerovnováze: