Dyspepsii lze dělit podle příčiny na funkční, organickou a sekundární.
• Funkční dyspepsie je neorganická porucha, kdy se neprokáže onemocnění žádného z orgánů, a přesto pacienta trápí potíže.
• Organická dyspepsie má souvislost s orgány trávicí soustavy, souvisí tedy s vředy, nádory, záněty, refluxem, Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou.
• Sekundární dyspepsie je taková, kdy příznaky mají souvislost s orgánem, který není součástí zažívacího ústrojí.
Funkční dyspepsii rozdělujeme na horní a dolní podle převažujících příznaků.
Horní dyspepsie zahrnuje zejména žaludeční příznaky, projevující se bolestí a nepohodlím v oblasti žaludku, zápach z úst, říhání. Většinou jsou příznaky vázány na příjem potravy a trvají déle než jeden měsíc. Nejsou v tomto případě přítomny žádné známky organického onemocnění.
Dolní dyspepsie zahrnuje střevní projevy a je označována též jako syndrom dráždivého tračníku. Příznaky trvají alespoň 12 týdnů v roce s bolestmi a dyskomfortem, který se zmírňuje nebo zcela vymizí po vyprázdnění. Nejčastěji jsou pociťovány bolesti břicha, zácpa, průjem, pocit nedostatečného vyprázdnění.
Příčiny z pohledu klasické medicíny
Ke vzniku dyspepsie přispívá více faktorů.
• Nejčastěji jde o špatné stravování - přejídání, rychlé jedení, konzumace mastných, olejových a silně kořeněných jídel, kouření, pití velkého množství alkoholu, konzumace čokolády, kofeinu, sycených nápojů a některé léky.
• Velmi častým důvodem příznaků dyspepsie bývá přítomnost bakterie Heliobacter pylori.
• Změny na orgánech zažívacího ústrojí (orgánové dyspepsie) - zánět sliznice žaludku, nádory, žaludeční vředy, zánět slinivky a žlučové kameny.
• Jiná onemocnění - cukrovka, hormonální poruchy a poruchy nervového systému.
• Stres dokáže být spouštěčem dyspepsií.