Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Bylinný čaj - doplněk stravy
Čajový odvar z kůry a lýka zdřevnatělé liány "kočičí dráp", používaly celé generace domorodých indiánů v lidovém léčitelství. Kočičí dráp přispívá ke zlepšení obranyschopnosti těla. Posiluje meridián žaludku, slinivky a sleziny., které mají na starost trávení a vylučování toxinů z těla.
Oznámení pro poradce Sféra klubu DIOCHI,
kteří si provizi fakturují a plátce DPH.
Vážení poradci Sféra klubu Diochi,
Dle zákona o dani z přidané hodnoty č. 235/2004 Sb. je plátce povinen vystavit daňový doklad nejpozději do 15 dnů od zdanitelného plnění.
Tj. do 15. dne následujícího měsíce vystavit daňový doklad na provizi MDV.
Př. MDV 08/17 (za srpen) nejpozději do 15.9.
Provize ze sítě MLM za rok 2017 bude DIOCHI spol. s.r. o. uznávat pouze daňové doklady vystavené do 15.1.2018.
V opačném případě nárok na provizi zaniká.
Fakturujte si své provize včas.
Děkuji za pochopení.
Za Diochi spol. s r.o.
JUDr. Jaroslav Slunečko, jednatel
Datum vydání rozhodnutí: 23.5.2017
Vánoce budou. A brzo. Brzo je relativní, pro děti školou povinné je to až za měsíc a ještě kus. Pro nás poněkud starší a mírně pokročilé už jsou jednou nohou ve dveřích. A proto pilně chystáme prosincové číslo.
Odpočinout od úklidu si můžete nad rozhovorem s Janem Onderem. Prozradí nám něco o profesi tanečníka a poodhalí roušku letošní soutěže Stardance, které je hlavním choreografem.
Dočteme se o tom, jaký přínos má pro lidi meditace, duševní i zdravotní.
Když budete hledat inspiraci na nějaká nová cukrovíčka, poslouží vám kuchařka z domova i ze světa.
Když budete chtít utéct od toho všeho, pozveme vás do kina na nové zpracování Malého prince.
Také chystáme překvapení − vánoční pohlazení.
A teď už vás budu jen napínat, co tam bude ještě...
Blanka Neoralová, šéfredaktorka
Velké množství žen se trápí opakovaně s problémy typu kvasinkové infekce, výtoky, střídající se bolestí močového měchýře v lepším případě a zánětem v případě horším.
Průběh je následující. V okamžiku, kdy se objeví výtoky a kvasinkové infekce, běžíme ke gynekologovi, který nastaví léčbu, která je účinná na kvasinky a plísně. Za několik dní se stav díky bohu zlepší. Za nějakou dobu, někdy už během užívání se začnou dostavovat bolesti podbřišku. V extrémních případech je nutné opět vyhledat lékařskou pomoc a je diagnostikován zánět močového měchýře. Dostaneme antibiotika a jdeme domů. Antibiotika zaberou a za nějaký čas se opět objeví výtoky. Je to začarovaný kruh.
Co se vlastně děje?
Při měřeních na oberonu jsem zjistila zajímavou věc. Tento stav způsobují bakterie a kvasinky s plísněmi. V okamžiku vymizení bakterií v těle, se přemnožily plísně a kvasinky a naopak, při snížení množství kvasinek a plísní se přemnožili bakterie. Udělala jsem si test, který oberon umožňuje. Postupně jsem nulovala jednotlivé patogeny a zjistila, že žijí jakoby v symbióze. Začaly jsme s klientkami zkoušet různé kombinace přípravků, které by obsáhly účinnost na obou stranách.
Když dojdeme k lékaři s určitým problémem, tak on zareaguje na situaci a nastaví vhodnou léčbu. Jsou-li problémem bakterie, dostaneme antibiotika, je-li problémem plíseň, dostaneme k užívání antimykotika. Není možné v této situaci z lékařského hlediska řešit situaci jinak.
My máme však možnost bylinkami začít řešit obě zátěže najednou. Kombinací přípravků můžeme obsáhnout obě věci, jak bakterie, tak i plísně. Co je ještě důležité, posilovat zároveň orgány, kde se problém vyskytuje. Což je v tomto případě močový měchýř, ledviny, ženské orgány a také střeva.
Taková základní kombinace v těchto případech je kombinace přípravků Sagradin, Diocel biominerál a čaj Maytenus. Vnitřně vtíráme do pochvy krém Diozon Clear. Není třeba obávat se nějakých reakcí, pouze v případě, kdy je narušena sliznice, krém lehce pálí, což po druhé třetí aplikaci vymizí. Dále se vše dá podpořit krémem Diocel Artrizone, který nanášíme do oblasti močového měchýře a ledvin. Sagradinová silice má účinky na bakterie, plísně, je přírodním antibiotikem, je protizánětlivá. Diocel Biominerál nám dodá do těla minerály v přírodní formě, a dále podpoří oblast ledvin a močového měchýře. Čaj Maytenus podpoří mimo jiné močový měchýř a hormonální systém. Krém Diozon Clear zničí na místě nanášení bakterie a plísně, krém Diocel Artrizone je protizánětlivý a opět podpoří ledviny a močový měchýř.
Tato kombinace, která se v mnoha případech osvědčila. S úspěchem byla použita i na onemocnění genitálními opary. Jak je však známo, že každý jsme originál. Někdo je více citlivý, někdo snese větší dávkování. Každý má oslabené jiné orgány. Proto je důležité k tomuto takto přistupovat. Dávkujeme u citlivých jedinců 5 kapek 3x denně, není-li problém se snášenlivostí přípravků, můžeme až k dávce 20 kapek 3x denně.
Musím upozornit, že vše je třeba opakovat nejméně 3-4x za sebou, tzn. 3-4 třítýdenní kůry. Po ukončení této kombinace pak přidat přípravky na podporu imunity.
V BŘEZNU je podle TČM nejvíce ohrožen žlučník. Funkčně je z orgánů cang spojen s játry. Je řazen nejen mezi šest fu, ale i mezi tzv. zvláštní orgány fu.
Žlučník řídí uschovávání a vylučování žluči, ta vzniká akumulací čchi jater, poté vtéká do žlučníku, v něm je uskladňována, a proto je žlučník nazýván skladištěm. Žluč je zelenožlutá tekutina hořké chuti, jejímž hlavním úkolem je napomáhat procesu trávení, a tím podporovat i správnou činnost sleziny a žaludku.
Na vyváženosti čchi žlučníku závisí i schopnost správně posoudit věci, rychle a rázně se podle toho rozhodnout. Žlučník řídí rozhodnost, což se odráží na duševním rozpoložení, povahových rysech člověka. Játra jsou vrchním velitelem, rozhodnost si však berou od žlučníku. I kdyby byla čchi jater silná, bez žlučníku nemá rozhodnost. Játra a žlučník si vzájemně pomáhají a z toho se rodí smělost a odvaha. Podle orgánových hodin žlučník nejvíce pracuje v době mezi 23 –1. hodinou, proto je vhodné v tomto čase jeho aktivitu podporovat.
Jak poznáme oslabení žlučníku?
Chorobné procesy v žlučníku jsou spojeny s jeho hlavním úkolem uchovávat žluč a jejím vylučováním následně podporovat trávicí funkce sleziny a žaludku. Jestliže vylučování žluče není v pořádku, oslabují se i funkce sleziny a žaludku. Vznikají zažívací poruchy provázené např. nadýmáním nebo průjmy. Jestliže játra a žlučník zablokuje tzv. vlhká horkost, játra nedokážou udržovat patřičnou vnitřní průchodnost, žluč se dostává i mimo tenké střevo do krve. Poznáme to podle vznikající žloutenky, zežloutnutí očí a pokožky.
Čchi žlučníku v normální situaci klesá dolů. Pokud nějaká chorobná příčina způsobí obrácení jejího toku, objevuje se hořkost v ústech a sucho v krku z horkosti v žlučníku. Dalšími příznaky jsou zvracení hořkých šťáv, bušení srdce, závratě. Horkost blokuje vylučování žluče, proto dochází i k poruchám v činnosti žaludku a sleziny, které se projevují nadýmáním, krkáním či vystupováním kyselých šťáv.
Pevná čchi žlučníku znamená odolnost proti stresům.
Stav čchi žlučníku určuje míru odolnosti vůči silným stresovým vlivům (strach, hněv) a jejich případnému vyústění do onemocnění, neboť ovlivňuje normální cirkulaci čchi i krve, a pomáhá uchovat vyvážené vztahy mezi orgány. Lidé s pevnou čchi žlučníku nepodléhají tolik psychickým stresům a lehce se s nimi vyrovnávají. Prázdnota nebo oslabení čchi žlučníku se naopak projevuje zvýšenou citlivostí na negativní vlivy. Projevuje se stavy úzkosti, obav, nedostatku rozhodnosti, dále poruchami spánku, množstvím snů, bušením srdce, podrážděností, nutkáním na zvracení a závratěmi.
Jaké potraviny nám pomohou žlučník posílit?
Žlučník potřebuje detoxikaci a podporu v regeneraci. Každé ráno nalačno začněte sklenicí teplé vody s citrónem. Na jaře jsou vhodná teplejší jídla, dušená zelenina kombinovaná se syrovou. Konzumujte vše, co začíná růst (hořčičné listy, řeřichu potoční, špenát, listy pampelišky). Zařaďte také nakládanou kvašenou zeleninu, kyselé zelí, z obilovin přidejte bulgur, kuskus, pšenici, špaldu, rýži, žito. Vhodné je cokoliv naklíčené.
Chuť prvku dřeva je kyselá, konzumujte tedy vše přirozeně kyselé. Kyselá chuť je stahující, vhodná k zamezení ztráty tělesných šťáv, brání tedy pocení a průjmu. Jejich nadbytek však vede k zadržování vody. Kyselá chuť pohybuje čchi v organizmu směrem dovnitř a dolů, což je vhodné v případě vnitřního horka, emoční podrážděnosti, vzteku a při poruchách spánku.
Proti tvorbě kamenů jsou dobré ořechy, fazole, hrách, sója. Je i mnoho bylin s hořčinami, které napomáhají trávení, podporují správnou funkci žlučníku. Máta peprná účinně upravuje trávení, tymián navíc podporuje tvorbu žluče. Namíchejte si své čaje z bylin, jako je nať máty peprné, list smetanky lékařské, nať čekanky, přidat můžete ještě list ostružiníku, květ měsíčku, kořen kurkumy, nať řepíku, jablečníku či kořen oman.
Z bioinformačních produktů DIOCHI je balzámem pro žlučník a játra DETOXIN. Vyzkoušejte!
Červenec je obdobím horkého léta a řadí se k elementu ohně, který souvisí se vším, co je horké povahy a co stoupá vzhůru. V tomto měsíci si pozornost zaslouží KREVNÍ OBĚH.
Krevní oběh je uzavřený systém cév, který společně se srdcem zajišťuje rozvádění kyslíku, živin, enzymů, hormonů a tepla do tkání a odvádění CO2 a odpadních látek z těla ven přes vylučovací orgány. Oběhová soustava vytváří a udržuje stálé vnitřní prostředí v rovnováze. Je rozdělena na malý a velký srdeční oběh. Malým oběhem probíhá krev mezi srdcem a plícemi, zatímco ve velkém oběhu krev koluje mezi srdcem a celým tělem.
Jak poznat oslabení krevního oběhu a nastavit jeho rovnováhu?
Krevní řečiště a jeho správné fungování je závislé na srdci a jeho zdraví. Cévy jsou tzv. skladišti krve a cestami pro přepravu. V celém organizmu je pro jejich funkčnost nejpodstatnější stálá průchodnost. Dojde-li v nich ke vzniku bloků, např. z kalné vlhkosti nebo v důsledku chladu, průtok krve se zadrhává a stagnuje čchi i krev. Současně platí i opačně, stagnace čchi a krve z libovolných příčin snižuje průchodnost cév. Krev je spolu s energií čchi symbolem životní energie. Podle orgánových hodin je mezi 19. – 21. hodinou nejsilnější energie krevního oběhu, nejslabší pak ráno mezi 7. – 9. hodinou.
Je mnoho jasných projevů oznamující oslabení krevního řečiště. Choroby cév se týkají hlavně narušení plynulosti cirkulace krve, a to zbrzděním nebo vyléváním krve mimo cévy.
Jsou jimi především změny srdečního rytmu, výskyt křečových žil, kornatění cév, poruchy srážlivosti krve, poruchy spánku, celková tělesná slabost, křeče dolních končetin a nízký nebo vysoký krevní tlak. V případě lokálních blokád jsou choroby provázeny bolestmi, otékáním a znecitlivěním až nedokrvením či odumíráním tkání, při odtoku krve z cév se objevují různé formy krvácení.
Vysoký krevní tlak mají jinoví lidé.
Nízkým krevním tlakem trpí lidé, kteří mají málo životní energie proudící pomalu a slabě, proto mají chladnější končetiny, závratě a sklony k omdlévání. Proto je důležité u nich rozproudit krev pohybem, aktivitou i vědomím zdravých hodnot života a vlastní důležitostí.
Vysoký krevní tlak mají „jinoví“ lidé, které může trápit bolest hlavy a bušení srdce. Jsou velmi často v napětí, velmi rychlí, vyvolávají konflikty a tím zatěžují své srdce. Vhodné je zklidnění a umírnění dominantnosti.
Jaké potraviny nám pomohou posílit krevní oběh?
Zásadní význam má jednoznačně kvalita potravy a zásady zdravého stravování. Je důležité vyživit celé tělo i podpořit krevní oběh. Je nutné konzumovat méně tučných pokrmů a do značné míry omezit množství soli, která nepříznivě působí na krevní tlak. Omezit kouření, nerozčilovat se a snížit stres.
Ve stravě se zaměřte na přísun omega3 mastných kyselin (lněný olej, rybí tuk, ryby – makrela, tuňák, losos, pstruh, dýňová semínka a vlašské ořechy), antioxidantů (vitamín E, karoteny), vlákniny. Přidejte zeleninu ve velkém množství, hlavně listovou, která příznivě působí na krvetvorbu. Podle zásad zdravého stravování by měla zelenina zaujímat polovinu talíře. Z luštěnin jsou vhodné mungo, sója nebo červené fazolky adzuki. I koření a bylinky pozitivně působí na krevní oběh. Z koření vybírejte zejména skořici, barevný pepř, fenykl, koriandr, kmín, rozmarýn a majoránku. Z bylinek zařaďte meduňku, kopřivu, sedmikrásku, smetánku, břízu, diviznu, vřes, kostival, řebříček, rakytník, rozrazil, ginkgo biloba, černý bez aj. Česnek by v jídelníčku neměl chybět, stejně jako bychom si měli pohlídat minerály, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík.
V létě je, ještě více než po zbytek roku, důležité dbát na dostatečný příjem tekutin, aby bylo tělo zásobeno potřebným množstvím, protože dochází v horkých dnech k velkým ztrátám pocením. I zde platí, že ideální tekutinou je voda, můžeme pít i slabé čaje nebo čerstvé ovocné šťávy. Tekutiny pijte nejlépe vlažné, vyvarujte se nápojům moc studeným se spoustou cukrů a alkoholu.
Jako prevenci pro dobrý krevní oběh se doporučuje pohyb. Fyzická aktivita zvyšuje krevní tok, proto je nutné, aby se cvičení stalo součástí vašeho života hned teď. Vhodným pohybem jsou procházky, rychlejší chůze, plavání, mírný běh, jóga, relaxace s cvičením správného dýchání.
Vyzkoušejte přírodní pomoc k posílení krevního oběhu – bioinformační preparát Venisfér kapky .
Posílíte-li meridián srdce, osrdečníku, tenkého střeva, slinivky a sleziny, pak si tělo přirozenou cestou upraví problémy vznikající disharmonií v oblastech mozku, srdce, cév, krve a centrálního nervového systému.
BIOTERAPEUT VLADIMÍR ĎURINA DOPORUČUJE
Podzim je období, které klade vysoké nároky na ochranu před nemocemi. Je to období náročné nejen na vyrovnávání se se změnami počasí, ale i výkyvy nálad. Dny se zkracují, noci prodlužují, příroda se zklidňuje, míza se stahuje z větví stromů směrem dolů, stromy se začínají zbavovat listí, které tak na zemi tvoří ochrannou vrstvu před mrazíky a poskytuje útočiště drobným živočichům. Příroda si vytváří ochrannou vrstvu proti vnějším vlivům a to je právě úkol elementu KOV. Na podzim se můžeme začít zbavovat nepotřebného a poslat to dál a naopak zařizovat důležité. Člověk by, stejně jako celá příroda, měl mírnit svou aktivitu a připravovat se na období zimního spánku, tedy klidu.
Plíce patří hybné síle elementu KOV, ten představuje dozrání, pevnost a ochranu. Plíce jsou párovým orgánem v hrudní oblasti a jejich hlavním úkolem je zásobovat tělní buňky kyslíkem, který je k nim dopravován krví. Zároveň plní ochrannou funkci, mají střežit před vnějšími klimatickými vlivy jako je vítr, chlad a vlhkost, které jsou pro plíce škodlivé. Podle tčm jsou původcem nerovnováhy energií nevyjádřené a nezpracované emoce – stres, melancholie, smutek. Plíce mají mnoho společného s procesem vypouštění emocí, stejně jako je vypouštění oxidu uhličitého a jedovatých látek z těla. Dlouhodobější nevypouštění negativních emocí může vést až k fyzickým obtížím.
Partnerským orgánem plic je tlusté střevo, proto může docházet i k problémům s vyměšováním.
Tlusté střevo a nerovnováha
Tlusté střevo, stejně jako plíce, patří taktéž hybné síle elementu KOV. Pokud se energie tlustého střeva dostane do nerovnováhy, trpí tím celé tělo. Jeho hlavním úkolem je přijímat zbytky strávené potravy z tenkého střeva, transportovat ji, přeměňovat a vyměšovat zbytky nestrávené potravy jako stolici. Pokud je naše tlusté střevo slabé, nejsme často ochotni se konfrontovat s potížemi, chybí nám rozhodnost, což může vést ke zklamání a zoufalství. Emoce přiřazena k prvku kov, je zármutek, Je v pořádku cítit a prožít si bolest a žal, ale také je potřeba tyto emoce zase propustit. Jinak se v našem organizmu bude hromadit zbytečný odpadní materiál. Rovněž je velmi důležitá schopnost a ochota odpouštět, aby nevznikaly např. vředy nebo zácpy. Pokud existují situace nebo věci, které neustále odmítáme, nechceme je přijmout, může naopak docházet průjmům.
V Diochi označujeme plíce a element kovu barvou tmavě růžovou, proto produkty s touto barvou je vhodné používat při potížích s dýcháním. Stejně tak je k dýchání a kovu přiřazena barva tyrkysová, která patří k produktům ASTOFRESH kapky a cucavé tablety. Hlavní bylinou Astofresh je eukalyptus, který je jednou z nejznámějších bylin pro dezinfekci horních cest dýchacích, dutiny ústní a pomáhá zklidňovat kašel i trávení. Proto pan Vladimír Ďurina doporučuje pro toto období užívání tohoto produktu i preventivně, aby meridián plic a dýchací systém byl dostatečně chráněn.
Astofresh kapky, tablety 2 + 1 za 50%
Tmavě růžovou barvu patřící k dráze plic má i doplněk stravy – DiNAvir kapky, který, jak již název napovídá, pomáhá proti virovým náložím, a který tak účinně chrání dýchací systém před vnějšími vlivy. I ty vám nabízíme v akci DiNAvir kapky 2 + 1 za 50%
Výborným prostředkem pro ochranu plic a dýchání jsou i bioinformační kapky Baktevir nebo bylinné kapsle Deviral plus, které nejen že usnadňují dýchání, ale zároveň pomáhají i při očistě tlustého střeva, které je, jak už víme, párovým orgánem plic.
Nejlepším vánočním dárkem je podpora zdraví
Za chvíli již začneme přemýšlet o tom, čím obdarovat své blízké na Vánoce a co si přát na Vánoce nejvíc, než pevné zdraví? Chcete-li svým blízkým pomoci od nejrůznějších zdravotních problémů, darujte jim uzdravující sílu přírody, která nabízí nespočet účinných bylin. Začněte tedy vyčištěním střev, které jsou základem pro silnou obranyschopnost organizmu. Vynikajícím prostředkem jsou bylinné kapsle INTOCEL, které díky obsahu humátů, dračí krve a čistících bylin jsou jedničkou proti různým trávicím problémům. Když INTOCEL kapsle spojíte se silou multivitaminových tablet TROMBOSERIN kapsle, získáte nepřemožitelnou dvojku na ochranu srdce, cév a krevního tlaku. Tromboserin kapsle obsahují extrakt nepřemožitelné smetanky lékařské, právenky latnaté, dále pak velké množství vitamínů vč. tolik potřebného D3, extrakt sibiřské houby ČAGA, koenzym Q10, patentovanou látku na podporu mikrocirkulace krve Fruitflow® a patentovanou látku ResistAid®, s vědecky potvrzenými ochrannými účinky. Darujte tuto kombinaci doplňků stravy se slevou 15%.
Intocel + Tromboserin kapsle.
Ke stálicím mezi vánoční kombinace produktů patří již několik let kombinace pro ženy – ESTROZIN kapky a DIOLIFT hydrogelu, to ocení každá žena v každém věku. Přírodní fytohormony v kapkách Estrozin pomáhají harmonizovat ženský organizmus a Diolift hydrogel pomůže hydratovat, regenerovat a ochraňovat pleť.
I tento akční balíček získáte se 15% slevou.
Pro muže pan Ďurina připravil kombinaci ANDROZIN kapek, jejichž hlavním úkolem je nastartovat a vyladit mužský hormonální systém pomocí extraktů bylin jako jsou kotvičník zemní, ženšen pravý nebo smilax lékařský, které dostanou muže znovu do formy, spolu s kapkami VENISFÉR, které díky obsaženým bylinám chrání srdce, cévy a podporuje prokrvení. Akční balíček pro muže získáte taktéž se slevou 15%.
Využijte sílu přírody, sílu bylin a darujte svým blízkým zdraví, vitalitu a silnou imunitu.
Cyklus dvanáctiletí se pomalu ale jistě uzavírá. Začal Krysou v roce 2008 a skončí Vepřem koncem roku 2019. Nacházíme se tak v období, kdy vládnou stále slabší a pasivnější energie. Díky tomu je pro nás vše stále těžší a více vyčerpávající. Pokud chceme v tomto posledním období dvanáctiletého cyklu něčeho dosáhnout, musíme tomu věnovat velmi mnoho energie, a to není dobře. Naše vyčerpání by mohlo být tak silné, že by nás mohlo oslabit na velmi dlouhou dobu. Navíc vyčerpání velmi dobře vnímáme (obvykle na podvědomé úrovni) jako ohrožení. A víme, že člověk reaguje na ohrožení pouze třemi možnými způsoby: bojem, útěkem, nebo hrou na „mrtvého brouka“.
V roce 2019 nám bude vládnout Zemský Vepř. Navazuje tak na velmi přísnou vládu Zemského Psa, jehož úkolem bylo nastavit pořádek, řád a systém, aby nám vše správně fungovalo. S tím souviselo i odstranění všeho, co nefunguje, co je rozbité a co by nám mohlo v dalších letech uškodit či ublížit.
Pes se měl postarat o to, abychom vše nefunkční a ohrožující ze svého života odstranili. A protože je to pes, tak jeho přístup může být velmi ostrý a neúprosný. Mnozí lidé tak v roce 2018 museli projít i bolestnou „očistou“ ať již např. ve svých vztazích, v podnikání, ale např. i ve zdraví. Zbavení se nezdravého (jak říkají Číňané – kalného) mohlo být pro mnohé z nás velmi nepříjemné.
Období vlády Zemského Vepře znamená ukončení dvanáctiletého cyklu (ten začal v roce 2008 Zemitou Krysou). Celé dvanáctiletí tak bylo „zatíženo“ energií Země, které s vládou Zemského Vepře také končí. Země má přinášet stabilitu, rovnováhu, jistotu a pevnost. Potřebuje realitu a reálný pohled na svět. Pracuje s fakty, ne s domněnkami. Proto ničemu, co nebylo příliš reálné, se v tomto dvanáctiletí příliš nedařilo. Snaha dosáhnout něčeho nereálného tak mohla být velmi vyčerpávající až devastující. Zároveň je to ale také energie úrody a plození. Proto vše, co bylo postaveno na reálném základě, mohlo prosperovat a přinášet bohatou úrodu.
Zemský Vepř ukončuje dvanáctiletý cyklus.
Vepř toto dvanáctiletí uzavírá. Je to konečná fáze cyklu. Její energii můžeme přirovnat k energii zimy či noci. V noci spíme a v zimě máme odpočívat. Je to energie, která je určována fází Vody, tj. nejpasivnější a nejnižší formou energie. Z toho tedy jasně vyplývá, že rok Zemského Vepře má hlavně sloužit k regeneraci a posílení energie, abychom mohli plni síly vykročit do následujícího dvanáctiletí, které začne Kovovou Krysou v roce 2020. A protože to bude dvanáctiletí „kovové“, je opravdu důležité, abychom měli dostatek sil ho ustát. Kovová energie (hlavně její jangová forma) se řadí k tzv. energii Nebes a ta jsou zcela bezlítostná. Zde zcela zřetelně platí heslo: štěstí přeje připraveným.
Energie Země nám bude vládnout opravdu velmi silně. Její energie se projevují na právě probíhajícím dvacetiletí, které je také pod vládou Země, pak nás ovlivňuje Země právě končícího dvanáctiletí, a nakonec je to právě Země, která bude vládnout roku 2019. Země je velmi silná forma energie. Na jedné straně přináší velký potenciál prosperity a toho, že se nám bude dařit dobře, na druhé straně ale působí tíhou. Proto se musíme zaměřit na to, abychom potenciál prosperity Země co nejvíce využili a naopak, abychom tíhu Země co nejvíce eliminovali.
Vepř potřebuje nadbytek.
Prosperitu Země získáme tak, že budeme věnovat všemu náležitou péči. Je to energie matky, která se stará o své děti. Pokud se tedy budeme řádně starat o své záležitosti, pak nás Země podpoří a výsledky budou více jak hojné. Hojnost Země dokáže zabezpečit nejen naše potřeby, ale umí nám dodat i jistý nadbytek. A právě tento nadbytek potřebuje mít Vepř. Proto se musíme snažit, abychom ze svých aktivit vytěžili opravdu co nejvíce a netrpěli nedostatkem. Pozor jen na to, abyste svoji snahu o vlastní hojnost nevyvíjeli na úkor ostatních. Tím byste ztratili podporu Vepře, který naopak více myslí na ostatní než na sebe. Vaše péče a snaha tak musí být zaměřena především na hojnost a prosperitu celku.
Jak jsme se již zmínili výše, Země je spojena s realitou. Proto je důležité, abyste si v následujícím roce uvědomili reálnost svých plánů a cílů. Neplánujte si nic, na co nemáte dostatek sil, energie či prostředků. Pracujte s fakty, ne s domněnkami. Nic neřešte subjektivně.
V roce 2019 platí „dvakrát měř a jednou řež“!
Země nemá ráda žádná rizika. Ta by narušila její potřebnou stabilitu a rovnováhu. Proto se v tomto roce nepouštějte do ničeho, co by mohlo způsobit nejistotu ve vašem životě. Pokud plánujete nějaké aktivity, které mohou ovlivnit vaši budoucnost, pak jednejte opravdu velmi obezřetně. V následujícím roce bude platit pravidlo „dvakrát měř, jednou řež“ více, než kdy jindy. Pokud nebudete mít určitou míru jistoty a kontroly, pak se do takových aktivit raději vůbec nepouštějte.
S rizikem souvisejí i změny. Každá změna přináší něco nového do života. A tím, že je to nové, tedy neozkoušené, neosahané, je zde vždy potenciální riziko. Ale protože život je změna, budou vás změny provázet i v roce 2019. Důležité ale je, abyste tyto změny měli co nejvíce pod kontrolou. Rozhodně se vyhýbejte náhlým změnám. Neměňte zaměstnání ze dne na den, nestěhujte se do nového místa příliš rychle apod. Změnu byste měli v roce 2019 řídit jako projekt. Dejte si na čas. Nepospíchejte.
Mějte změny pod kontrolou!
Vepř samotný přináší s sebou nejnižší energie Vody – tzv. jinovou Vodu. Tu si můžeme připodobnit jako hluboké černé jezero, jako hlubokou noc či tichou temnou zimu. V této fázi vývoje je energie nejvíce pasivní a klidná. Nepodporuje téměř žádné aktivity a jejím hlavním úkolem je uchování a regenerace energie pro další fázi, kterou bude fáze Dřeva – tedy začátek nového roku.
Z tohoto pohledu je důležité, abychom v roce 2019 co nejvíce odpočívali a regenerovali. Měli bychom se ujistit, že vše máme pečlivě uchováno a zabezpečeno, aby nám energie neunikaly a my se tak neoslabovali.
Vepř má rád hojnost a to na všech úrovních. Proto zde platí heslo: „Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě…“. Rok 2019 je opravdu jakousi pomyslnou zimou, kdy byste měli čerpat energii z toho, co jste vybudovali a „nasbírali“ v předcházejících obdobích. Nic nového byste neměli podnikat, ani začínat. Všechny starty v roce 2019 budou mít ve vínku slabou energii a tu budete muset posilovat svojí vlastní energií. Proto tyto aktivity mohou být velmi vyčerpávající.
Vše musíte dělat uvolněně, nechat se energií více vést, než ji „tlačit“ před sebou. Snažte se využít co nejvíce energii Vody, která právě nabízí plynutí a pozvolnou cestu k cíli. Využívejte pro své činnosti pravidla, systémy a jiné nástroje, které vám cestu k cíli co nejvíce usnadní. Voda má ráda Kov, ten jí dodává sílu a všechna pravidla jsou právě energií Kovu. Takže veškeré aktivity si předem dobře naplánujte a připravte si „Fahrplan“, kterého se pak jen již budete držet, a sám vás dovede k cíli.
Kovová energie patří také k tzv. „nápomocným přátelům“. Tato energie nám říká, že bychom neměli na nic být sami. Proto se snažte pro své aktivity získat pomoc přátel, kolegů, členů rodiny apod. Čím větší podporu okolí získáte, tím méně energie sami budete muset vynakládat.
K energii Vody patří také jednoduchost. Proto se snažte v tomto roce vše řešit tím nejjednodušším způsobem. Nic nekomplikujte. K jednoduchosti patří také dělat v daném čase jen jednu věc, nesnažte se řešit více věcí najednou.
Vepř miluje hojnost nejen pro sebe, ale i pro druhé. Tento rok byste se tedy měli věnovat ostatním, kteří vaši energii či pomoc potřebují. Pokud máte přebytky, podělte se o ně s těmi, kterým se nedostává. Je to vhodný rok pro různé charitativní aktivity. Nemusíte rozdávat jen peníze, můžete pomáhat různou službou, nebo prostě přiložit ruku k dílu.
Ledviny a močový měchýř jsou párové orgány vodního hospodářství organizmu. Ledviny řídí metabolismus vody, podílejí se na zahřívání, řídí tvorbu kostí a vytváření dřeně (ledviny živí dřeň - dřeň živí kosti), výběžky kostí jsou zuby. Ledviny jsou centrem vůle a motivace, dále mají na starosti ukládání paměťových stop, a to pro dlouhodobější paměť.
Močový měchýř se nachází v dolním ohništi a je řízen ledvinami. Má funkci shromažďování a vylučování odpadních tekutin. Do močového měchýře může sestoupit škodlivá vlhkost ze sleziny či po dráze jater horko z tohoto orgánu nebo přes tenké střevo horko ze srdce. Narušení funkce močového měchýře se objeví také při stagnaci čchi jater nebo při napadení vnějšími škodlivinami.
Meridiány ledvin a močového měchýře mají za úkol vylučování toxinů z organizmu, úzce spolupracují i s lymfatickým systémem, který odvádí škodliviny prostřednictvím lymfy. Energeticky mají na starost i uši, hrdlo, šíji, mandle, páteř, kolena, dolní končetiny, klouby a urogenitální orgány.
Z hlediska tradiční čínské medicíny jsou ledviny základní zásobárnou životní energie, o kterou je zapotřebí pečovat a zbytečně jí neplýtvat. Jak na to? Heslo TČM je „emoce jsou nemoce“, proto je zapotřebí uvědomovat si emoce, které naším systémem procházejí, strach - zejména v oblasti vztahů, vztek - většinou na partnera, přecitlivělost, záchvaty pláče, nedůvěra, špatné nálady, deprese. To všechno jsou emoce, které je zapotřebí si uvědomit, nebránit jejich průchodu, ale také se s nimi vnitřně nespojovat, jen je nechat projít. Zaujmout postoj „vše co přichází, také odchází“. Schopnost přijetí a přizpůsobení se je klíčový pojem činnosti močového měchýře, a to na všech rovinách vědomí, těla i ducha.
Proto bioterapeut pan Vladimír Ďurina pro toto období doporučuje doplňovat dostatečné množství minerálních látek, odkyselení organizmu a pro lehčí trávení a průchod potravy organizmem i dostatečnou očistu centrálního emočního centra – plexus solaris. K tomuto účelu jsme pro vás připravili množstevní akce na produkty modré řady a žluté řady 3 + 1 za 50%, abyste ušetřili při 3 – 4 měsíčním užívání, což je i velmi doporučováno.
Vzhledem k chladnému zimnímu období a velkému náporu na imunitní systém pan Vladimír Ďurina doporučuje preventivně, ale i při akutních problémech s dýcháním nebo nachlazením, užívat přírodní silice obsažené v ASTOFRESH tabletách. Nejen, že pomohou s uvolněním dechu, ale zároveň dezinfikují dutinu ústní a zklidňují podráždění jak žaludku a trávení, tak i dýchání a dušnost.
Jako každý rok si lidé s příchodem nového roku dávají různá předsevzetí a jedním z nich bývá i zhubnutí a zvyšuje se obsazenost fitcenter. Přizvěte na pomoc i přírodu a využijte její síly pro regeneraci svalů a navýšení energie prostřednictvím kapslí LIPODESTRON, kde vám extrakty bylin jako je galgán lékařský nebo cesmína paraguayská pomohou s odvodněním a vyloučením škodlivin z organizmu a zároveň podpoří spalování tuků. Kapsle DIOCEL SUPRACID zase pomohou doplnit minerály důležité pro kosti, svaly, vlasy a nehty a zároveň upraví acidobazickou rovnováhu, přispějí ke správné hladině pH a tím i podpoří hubnutí. Tyto dva produkty naleznete v akčním zlevněném balíčku nazvaném „HUBNUTÍ A ODKYSELENÍ“.
Aby člověku bylo teplo, nestačí jen teplé oblečení. Určitě znáte situaci, kdy jste nabalení jako cibule a stejně cítíte vnitřní chlad. Je zapotřebí zahřát organizmus zevnitř, dodat buňkám vnitřní teplo, tj. zvýšit výkonnost mitochondrií, což jsou organely vykonávající funkci buněčné elektrárny. Toho docílíte užíváním metabolických kapslí TROMBOSERIN MULTIVITAMÍN, jejichž obsažené vitamíny a extrakty bylin podporují krevní výživu, podporují normální srážlivost a mikrocirkulaci krve až do vlásečnic, což pocítí ti, kdo trpí na studené ruce a nohy. K tomu posílíte i ledviny s močovým měchýřem organickými minerály z macerátu šungitu v kapkách DIOCEL BIOMINERÁL. Balíček se jmenuje „Vnitřní teplo“.
Dalším balíčkem na podporu krevního oběhu a vnitřního tepla je i balíček s názvem „PROKRVENÍ“, který obsahuje Diocel a Venisfér kapky. Oba získáte se slevou 15%.
Možná i vy pociťujete, že vám chybí sluníčko, že častěji přichází tzv. „blbá nálada“. Jednou z příčin může být to, že organizmus hlásí nedostatek vitamínu D, který je v našich zeměpisných šířkách nutno doplňovat víc než kde jinde. Nemáme dostatek slunečního záření na pokožce, a musíme přistoupit k jeho doplnění prostřednictvím doplňků stravy. Proto jej nabízíme v akci 2 + 1 zdarma, abyste ho měli dostatek až do jara. Vitamín D je velmi důležitý nejen pro posílení imunity, ale i pro dostatečné vstřebávání vápníku a fosforu pro zdravé a silné kosti.
Zimní období prověřuje především imunitu a její obranyschopnost bojovat s vnějšími nepříznivými vlivy, prověřuje její reakce na podněty, a to nejen zvenčí, ale i zevnitř. V zimě máme větší potřebu zahřívat organizmus a tak jíme více hutnější a více zpracovanou stravu, trávení je tak více zatěžováno než v létě. Proto jsme se rozhodli zařadit do zimních akcí i kapky INTOCEL, které obsahují extrakty bylin podporujících trávení, vč. dračí krve, latexu ze stromu croton lechleri, který má univerzální čistící vlastnosti. Během ledna a měsíce je taktéž získáte se slevou 3 + 1 za 50%.
Přejeme hodně zdraví
Vladimír Ďurina - Diochi
Láska a sex
U vás bude v tomto roce platit, že kdo si počká, ten se dočká. Ti, kteří čekají na novou lásku, budou mít šanci v březnu, červnu, listopadu a prosinci. Obzvláště konec roku by měl být skvělý. Ti co mají stávající vztah, budou čelit situacím chvíli slunečno a chvíli bouřka. Začátek roku bude takový neslaný nemastný, kdy můžete mít pocity osamocení. V březnu pozor na úlety, sklony k nevěrám a podvodům. Je možné, že budete nuceni se zamýšlet nad současným stavem a některé přístupy začít měnit. Letní měsíce by měly být poněkud problémové. Pak ale dojde ke změnám a vstřícnosti, závěr roku bude mnohem lepší.
Zdraví
Připravte se na to, že do dubna budete mít možnost začít aktivně pracovat na svém zdravotním stavu. Pokud se nebudete cítit v pohodě, bude to pravděpodobně hodně souviset s psychikou. Začněte s nějakým sportem, nebo aktivitou, která bude posilovat vás jako celek. Květen a červen budou měsíce, kdy pravděpodobně uvidíte výsledky a budete se cítit lépe. V červenci a září pozor na úrazy a sebedestrukční činy, budete to mít ve vlastních rukách. Jak se vy budete chovat ke svému tělu, tak vám bude oplácet. Koncem přidejte na úsilí zdravého životního stylu a vše bude v pohodě.
Peníze
S financemi v tomto roce zacházejte velmi rozumně a cíleně. Budete mít příležitosti jak peníze vydělat i jak je utratit. Zvláště v květnu, červnu, srpnu a prosinci budou tyto svody k nadměrnému a neuváženému utrácení největší. V těchto měsících raději ani neinvestujte, nevyplatilo by se vám to. Naopak v lednu, červnu, září a listopadu by se vám mělo finančně dařit a mohli byste si tak přijít k většímu obnosu. Také z hlediska investování a to hlavně do věcí hmotných by vám mělo přinést uspokojení. Celý rok bude platit, že dobré bude nechávat si vždy rezervu a neutratit všechno.
Kariéra a práce
Počátkem roku to nebude úplně pravděpodobně podle vašich představ, můžou se objevit komplikace typu kontrol, obhajování a nesouladu s tím, co byste a jak byste chtěli. Buďte připraveni, mějte vše v pořádku a obrňte se trpělivostí. V dubnu se budete asi rozhodovat nad zásadní věcí, možná je i změna místa. V květnu pozor na podvody a intriky, které by mohly vyústit v zásadní změnu. Srpnem by se měla situace obrátit a mělo by se vám začít pracovně dařit. Měli byste být hlavně emočně spokojeni. Osmý měsíc by měl přinést velké pracovní úspěchy, které byste mohli do konce roku úspěšně zúročit.
Připravila Šárka Škachová
www.gurmanka.cz
A pamatujme, že ta úplně nejlepší vánoční vůně není ta, která se vznáší nad miskou plnou cukroví... Ta nejlepší vánoční vůně je esencí poskládanou z drobných pocitů všech malých radostí, které prožíváte se svými nejbližšími na nejkrásnějším místě na světě... doma!
Vanilkové rohlíčky
Doba přípravy: 1 hodina, pro 4 osoby
Ingredience: 150 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 100 g másla, 50 g mletých lískových oříšků, 1 žloutek, vanilka a moučkový cukr na obalení, vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence
Tato dávka vyjde na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně vypracujeme hladké těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme v chladu odpočinout cca 30 minut. Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova cca 20 minut. Ještě horké obalujeme ve vanilkovém cukru.
Linecké těsto ze staré vídeňské kuchařky
Recept pro všechny ctitele pravého lineckého pečiva podle receptu z Linze
Doba přípravy: 1 hodina, pro 6 osob
Ingredience: 150 g másla, 230 g hladké mouky, 110 g cukru, 3 žloutky, bílek z 1 vejce na potírání, 60 g mletých mandlí, 40 g kandovaného cukru, 80 g pikantní rybízové zavařeniny
Chladné máslo promícháme s prosátou moukou, cukrem a žloutky. Těsto vypracujeme a vyválíme na 4 mm silný plát, poté vykrájíme formičkami požadované tvary. Upečeme v předehřáté troubě do světle růžova a po vychladnutí spojujeme pikantní zavařeninou. Stará vídeňská receptura radí pomazat upečené pečivo bílkem a posypat ho směsí mletých mandlí a kandovaného cukru.
Medvědí tlapky dle staročeského receptu
Doba přípravy: 1 hodina, pro 6 osob
Tradice oblíbenosti má kořeny už v kuchařkách Rettigové i Sandtnerové. Toto tmavé formičkové cukroví velmi dobře kontrastuje na jedné míse s bělostnými rohlíčky plnými vanilky.
Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 260 g másla, 120 g mletých vlašských ořechů, na špičku nože skořice a hřebíčku
V míse promícháme všechny sypké ingredience a přidáme plátky másla. Prsty propracujeme a uhněteme na vále bochánek těsta. Necháme ho v chladu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 ° a těsto vymačkáme do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku a vmáčkneme ji do formičky. Pečeme na plechu ve středně teplé troubě cca 20 minut. Vyklopíme z formiček a necháme prochladnout.
Recept od perníkářky na velmi dobrý perník
Doba přípravy: 24 hodin odpočinek + 20 minut příprava, pro 6 osob
Ingredience: 100 g tekutého medu, 50 g rozehřátého tuku (Hera), 4 celá vejce, 250 g moučkového cukru, špetka mleté skořice, špetka tlučeného anýzu, 6 tlučených hřebíčků, 20 g sody, 650 g hladké mouky, 1 vejce na potírání perníčků před pečením, 1 vejce na potírání perníčků po pečení
V míse utřeme med s tukem, vejci, cukrem a veškerým kořením. Přidáme sodu a mouku. Těsto důkladně vypracujeme a necháme ho do druhého dne odpočinout. Druhý den z rozváleného těsta vykrajujeme všechny možné tvary a potíráme rozšlehaným vejcem. Pečeme na plechu, který jsme důkladně vytřeli tukem. Upečené horké perníčky ještě jednou potřeme vajíčkem. Když perníčky vychladnou, zdobíme je bílkovou polevou.
Perníková rada: Aby byl doma upečený perník velmi dlouho vláčný, je potřeba přidat při zadělávání těsta trochu černého neslazeného čaje.
Pečená krůta s nádivkou
Rozhodně by nádivka chybět neměla, protože ta tvoří tu pravou slavnostní atmosféru a posouvá obří drůbež blíž ke gastronomickému nebi. V tomto receptu se pěkně snoubí chuť uzené slaniny a sušených meruněk.
(pro 8-10 osob)
Potřebujeme:
• 1 celá krůta
• hrst lístků šalvěje
• 200 g uzené slaniny
• 3 stroužky česneku
• 3 šalotky
• bílé pečivo (housky nebo veka)
• sušené meruňky
• 4-6 vajec (dle velikosti krůty)
• sůl
• pepř
• muškátový oříšek
• strouhaná citrónovou kůru
• 3 jablka
Krůtu prošpikujeme slaninou, ale do masa můžeme píchnout i rozmarýnovou větvičku a klínky nakrájeného česneku. Břišní dutinu vyplníme připravenou nádivkou, kterou si připravíme z pokrájené uzené slaniny orestované s pokrájenou šalotkou, šalvějí a poté smícháme s pečivem nakrájeným na kostičky. Spojíme vejcem, okořeníme a přidáme na menší kousky nakrájené sušené meruňky a na klínky nakrájená šťavnatá jablka. Břišní otvor zašijeme, ale můžeme ho též uzavřít celým jablkem. Povrch krůty pomažeme rozpuštěným máslem, zakryjeme alobalem a na každé kilo váhy počítáme nejméně půl hodinky pečení v troubě. Pravidelně během pečení poléváme vypečenou šťávou.
Nejčastěji se krůta nadívá do prostoru mezi kůží na prsou a prsíčky drůbeže od otvoru, který vznikl odříznutím hlavy a části krku. Prsty se vnikne od krku pod kůži na prsou a oddělí se kůže od masa, kterou pojí blána na hrudní kosti. Při tom je třeba dbát, aby část kůže dole u břišního otvoru zůstala od masa neoddělena. Do takto vzniklé kapsy se vkládá nádivka. Samozřejmě jen tolik, aby mohla při pečení zvětšit svůj objem. Zbylá kůže krku se pak podsune a spínacími jehlami připevní k zádům drůbeže. Dobrým zvykem je u drůbeže svázat potravinářským motouzem biskupa a nohy. Drůbež bude mít při pečení nejen pěkný tvar, ale nebude se vysušovat.
Severská vánoční polévka
Rybí smetanová polévka z mořských ryb a plodů
(pro 6-7 osob)
Potřebujeme:
• 100 g čerstvého řapíkatého celeru
• 50 g čerstvého fenyklu
• 100 g čerstvé papriky (červené)
• 100 g cibule
• 100 g čerstvých hub (žampiónů nebo mražených hříbků)
• 200 ml bílého vína nebo vermutu
• sůl + několik lžic rybí omáčky
• 750 ml zeleninového vývaru
• 1 lžíce rajského protlaku
• 1 kostka cukru
• 150 g másla
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce hladké mouky
• 300 ml sladké smetany
• ryby – losos, treska, podle možností krevetky i mušle
• kopr nebo pažitka na ozdobu
Postup přípravy:
Na másle orestujeme pokrájenou zeleninu s plátky česneku a kostkou cukru. Zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, přidáme rajský protlak a zalijeme zeleninovým vývarem s přidáním bílého vína. Polévku dobře promícháme, aby v ní nezůstaly žmolky a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut a nakonec polévku zjemníme smetanou. Do tohoto polévkového základu vkládáme ryby, které jsme vařili zvlášť. Jako vložku do polévky přidáme na másle orestované houby a posypeme čerstvým koprem, jemně nasekaným. Podáváme s bílými toasty.
Moučné máslo připravíme tak, že 40 g másla prohněteme s 80 g hrubé krupice a vytvoříme v prstech malé kuličky, které zaváříme před koncem varu do polévky. Neodmyslitelnou součástí této polévky jsou na kostičky nakrájené a na másle osmahnuté žemle.
"Osteoporóza výrazně trápí civilizovaný svět a výhled jejího výskytu a následky pro další dekády je pandemický", napsal host Radiožurnálu MUDr. Jiří Jenšovský, endokrinolog z Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN. Hlavním tématem rozhovoru byla osteoporóza.
Každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let v Česku onemocní osteoporózou. Nejde přitom o „pouhé“ řídnutí kostí, ale úbytek kostí často doprovází i úbytek svalové hmoty, upozorňuje endokrinolog Jiří Jenšovský. Prevence je tedy klíčová. „Jde o zdravý životní styl, pohyb nebo doplňování vápníku a vitaminu D…“ vypočítává. „V podstatě lze říct, že v tuto dobu prožíváme pandemii nedostatku vitamínu D“.
Co je na D vitamínu tak zázračného? Byl objeven cca před 100 lety a jeho význam v poslední době raketově roste. Základním působkem podílejícím se na vzniku osteoporózy je kromě vápníku i D vitamín. Byl nazván vitamínem, ale biochemicky má strukturu odpovídající steroidním hormonům. Zasahuje do mnoha lékařských oblastí nejen do osteologie, gynekologie, imunologie, dermatologie, psychiatrie, hematologie a dalších.
Je možné proces stárnutí zpomalit? „Je třeba se hýbat, u žen dbát na pravidelnou menstruaci a ženám v období menopauzy bych doporučoval preventivní měření hustoty a kvality kostí. Důležité jsou i bílkoviny a maso, které udržují svalovou hmotu.“
Je potřeba se starat o celé tělo, o celý pohybový aparát, je potřeba se hýbat, jíst dostatek bílkovin, které jsou základními stavebními kameny svalů a kostí. Dále je zapotřebí doplňovat tělu dostatek vstřebatelného vápníku, fosforu a dalších minerálů, které se spolu s vitamínem D podílejí na zdravé tvorbě kostní hmoty.
Osteoporóza není řídnutí kostí, ale měknutí kostí, což je v podstatě něco jako křivice u malých dětí a měl by se doplňovat především rizikovým skupinám obyvatelstva, dlouhodobě nemocným, seniorům, protože jeho nedostatkem netrpí jen kosti, ale i svaly, což se projevuje úbytkem svalové hmoty, tzv. sarkopenie. Většinou předchází úbytku kostní hmoty, někdy jdou ruku v ruce.
Osteoporóza je chronické, nebolestivé, věkem postupující onemocnění kostry, které je charakterizováno úbytkem a změnami kvality kostní hmoty, a které významně zvyšuje lomivost kostí.
Sarkopenie je progresivní postižení kosterních svalů provázející stárnutím které je charakterizováno úbytkem svalové hmoty i síly.
Osteoporóza i sarkopenie způsobující poruchy mobility, zvyšují riziko pádů a zlomenin, výrazně snižují kvalitu běžného života a jsou častým důvodem nutnosti ústavní péče.
Vitamín D a vápník
Je opravdu nutné vitamin D substituovat ve formě doplňků stravy? V dřívějších dobách bylo do roka věku dětí povinné podávání vitamínu D dětskými lékaři a v současné době to vidím jako velmi vhodné pokračovat v jeho doplňování i v dospělosti.
Nedostatek vitamínu D a vápníku v těle nebolí, je vidět až v momentě, kdy dochází k deformacím nebo úrazům z nedostatku. Proto je doporučováno doplňovat minerály a vitamíny preventivně než dojde poškození organizmu. Pokud přijde pacient, který už má osteoartritické zlomeniny, pak už v podstatě lékaři už jen bojují s následky a snaží se předejít dalším zlomeninám.
Vitamín D se syntetizuje z kontaktu slunečních paprsků na pokožku, ale v našich zeměpisných šířkách je slunečního svitu poměrně málo a v praxi se setkáváme s tím, že i v létě měření hladiny vitamínu D v organizmu je stále nedostatek, stejně jako v zimě. Proto bych nedoporučoval spoléhat se jen na pobyt na slunci, ale doplňovat jej i preventivně.
Hostem Radiožurnálu Českého rozhlasu byl MUDr. Jiří Jenšovský, endokrinolog z Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN.
Diocel Supracid
Přírodní bioinformační doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, která je zásobárnou biologicky dostupných minerálů - vápníku, hořčíku a dalších pro kosti, klouby, vazy, zuby, nehty i vlasy.
Slouží jako zdroj pro syntézu anorganických složek chrupavky. Podporuje snižování kyselosti žaludečního obsahu a pomáhá tak udržovat acidobazickou rovnováhu organizmu.
Vitamín D3 1000 IU v dobře polykatelných tabletách ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu, proto přispívá k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů, zubů.
CDFlavonoidy - doplněk stravy
Bioinformační a vitamínový doplněk stravy s flavonoidy, přírodními silicemi a vitamíny. Obsahuje vitamín D, C, B2, flavonoidy z vinných hroznů a černého bezu.
TROMBOSERIN MULTIVITAMÍN
Bioinformační doplněk stravy s Fruitflow, které pomáhá udržovat normální srážlivost krve. Tromboserin kapsle jsou multivitaminové, metabolické kapsle zaměřené na výživu a regeneraci organizmu. Obsahují vitamíny skupiny A, B-1 Tiamin, B-2 Riboflavin, B-3 Niacin, B-5 Kyselina pantotenová, B-6 Pyridoxin, B-12 Kobalamin, D-3 Caliciferol, Paba, E, H - Biotin, Kyselina listová, koenzym Q10 a extrakt houby ČAGA, která se vyskytuje hlavně na Sibiři, kde ji nazývají "Dar od Boha".
Největší expert léčebného stravovacího systému východní medicíny Michio Kushi přináší mnoho užitečných rad, jak dosáhnout dobrého zdraví a dlouhověkosti.
Hledejme rovnováhu jin a jang
Nemoc v tomto pojetí není považována za nevysvětlitelnou negativní záležitost způsobenou viry či bakteriemi, ale za naše odchýlení se od řádu vesmíru, řádu přírody, nerovnováhu v nás a ve vztahu k našim blízkým. Základní pravidlo pro to, abychom se opět uzdravili, vypadá na první pohled jednoduše – obnovit v těle rovnováhu energií tak, aby správně proudily ve všech meridiánech, tj. akupunkturních drahách.
Strava se stává neoddělitelnou součástí životní filosofie. Jejím cílem je udržet či obnovit naše zdraví, ovšem v globálním měřítku také zásadně přispívá k ozdravení společnosti i celé naší planety. Rozhodně však nejde o to, zužovat tyto myšlenky na striktní dodržování dietetických předpisů pro každého jedince.
Nic není předem určeno
Příprava stravy v tomto pojetí není dogma, na základě něhož se „zuby nehty" držíme daného receptu, nakoupíme požadované suroviny, předepsaným způsobem je zpracujeme a dáme na talíř. Nikoliv! Potrava je považována za zdroj života a kuchař zůstává umělcem mnoha improvizací, který pracuje s vlastnostmi surovin – jejich tvary, barevností, chutěmi. Je jako kouzelník, který pomocí jednoduchých triků stvoří zdraví celé rodiny, dá jejím členům pocit pohody, klidu a míru na duši a pozvedne je k vyššímu vědomí. Takovýto dobrý kuchař ovládá všechna kouzla s kombinováním potravin, používáním soli, oleje, koření od sestavení jídelníčku přes jeho uvaření a servírování.
Zásady mají logiku
Pokrm na talíři musí být oku lahodící a chuť probouzející. Mistr kuchař musí umět přizpůsobit ingredience a přípravu pokrmů sezónním změnám. Správně vycítí, jaké nádobí na které jídlo použije, jak pokrm na talíři upraví a nazdobí. Vždyť i špetka koření či kousek oblohy stačí k tomu, aby se změnila energie vycházející z jídla. Samozřejmě, že zdravé a léčivé je pouze jídlo čerstvé, protože svojí energií zvýší naši vitalitu, oproti ohřívaným zbytkům, které ji snižují.
Kuchař též navazuje na odkaz našich předků, pokud respektuje skutečnost, že oheň stál u zrodu civilizace a kultury lidstva - proto nepoužívá k vaření elektřinu, ale pokud je aspoň trochu možné, plynový plamen.
Opravdový mistr vaří vždy s láskou, radostí a klidem v mysli. Výsledkem jeho práce je pak pokrm naplněný harmonií a vyzařující pozitivní energii. Pokud by vařil rozladěný nebo ve stresu, pokrm na talíři by byl horší chuti a kvality.
Kruh se uzavírá
Optimálně má jídlo na talíři uspokojovat všech našich 5 chutí - slané, sladké, hořké, kyselé
a pikantní. Všichni, kdo se jídla účastní, by k němu měli přistupovat s úctou. Podle Kushiho není až tak podstatné, zda před začátkem jídla vyjádří stolovníci vděčnost Bohu a lidem, kteří se na jídle podíleli svoji prací, než se dostalo na stůl – zásadní zůstává malá chvilka ticha a naladění mysli na pokrm tak, aby byl strávníkům ku prospěchu a zdraví. I to přispívá k léčivým účinkům jídla a harmonii v rodině.
Klid hodujících a důkladné žvýkání předloženého pokrmu jsou posledním článkem řetězu, který by měl ty předcházející propojit v duchu slavné Hippokratovy věty: „Nechť Tvá strava je Tvým lékem".
Výzva k zamyšlení
Vaření a jídlo v pojetí Michia Kushiho nám přináší do dnešní doby plné stresu a všemožných problémů VÝZVU k tomu, abychom se alespoň u jídla zastavili a proměnili jej v malý rituál pro radost, zdraví a klid mysli. Když už nic jiného, zařaďme do svých uspěchaných dnů 2 malé pokusy...
Nejprve absolvujme 2-3 dny stravování ve fast foodech, které i u nás vyrostly jako houby po dešti (v USA už je těžší sehnat obyčejnou vodu než coca-colu...). Postavíme se pěkně do fronty, ale nevadí. Vše jde rychle jako na běžícím pásu. Rychle se najíme, vždyť za námi už čekají další. Hlas svého partnera stěží slyšíme, ale můžeme se radovat z toho, že jsme nasyceni. Co na tom, že nám pak může být těžko od žaludku (pokud jsme spokojeni, je to v pořádku ).
A pak si ověřme, že když něco chceme, čas se vždycky najde. Udělejme si čas na vaření i jídlo samotné, vyzkoušejme alespoň pár nových způsobů, které přinesly mnoha lidem úplně jiný pohled na život. Umožnily a umožňují jim, prožívat ho daleko intenzivněji díky výrazně vyššímu přísunu energie, rozhodující pro celkové zdraví. Do ničeho se nenuťme! Ale i malá změna k lepšímu je vždy pozitivní.
Zkusme si dát šanci! S vysokou pravděpodobností zažijeme zázrak, že nám bude prostě „jen" dobře. Je to moc či málo? Rozhodnutí zůstává vždy na nás, byť nad ním musíme přemýšlet a následně i něco vykonat.
(Podle knihy Michia Kushiho a Alexe Jacka Makrobiotikou k dokonalému zdraví, www.svitani.eu)
Tento tradiční stravovací systém je postaven na zásadách, jejichž platnost a účinnost je ověřena staletími. I my máme nyní možnost ho použít k svému prospěchu. Ať vám všem slouží ke zdraví!
Nora Chvojková
Vařit s dětmi je radost a trošku starost. Aby si neublížily, aby suroviny byly ve správném množství a na správném místě, abychom všichni neměli moc velký hlad, než dílo dovedeme až na talíř...
Jsem přesvědčena, že radost nakonec převládá. Pocit, že můžu hned zjistit a ochutnat výsledek své práce! Pojďte to zkusit s námi!
V tomto receptu, stejně jako v některých dalších, budeme rozpouštět čokoládu. Víš vlastně, proč se dá čokoláda rozpustit? Když držíš čokoládu dlouho v rukách za chvíli začne měknout a ty máš pak umazané prsty. To proto, že v ruce čokoládu zahřeješ a ona začne pomalu povolovat a roztékat se. Způsobuje to obsah kakaového másla. Má v podstatě stejné vlastnosti jako máslo, které si mažeš na chleba. Když je studené, je tuhé a špatně se maže, když ho naopak zahřeješ, povolí nebo se začne úplně roztékat. A díky tomu můžeš jednoduše rozpustit čokoládu, nalít ji do formiček a vyrobit si tak vlastní tvary, třeba i kuličky. Bílá čokoláda má stejné vlastnosti, jen se liší od té hnědé tím, že neobsahuje žádné kakao, kakaové máslo však ano. Rozpustíš ji úplně stejně jako tu hnědou.
Ingredience:
• 80 ml smetany ke šlehání
• 200 g bílé čokolády
• 2 lžíce másla
• 1 lžička vanilkového extraktu
• kokos na obalení kuliček
• mandle nebo pistácie
1. Spolu s maminkou rozehřejte smetanu. Opatrně do ní nalámej bílou čokoládu, odstav z plamene a přidej máslo a vanilkový extrakt.
2. Pečlivě metličkou rozmíchej, až se čokoláda rozpustí. Přikryj fólií a odložte do chladu úplně vystydnout. Hmota ztuhne a bude se s ní lépe pracovat. Tuhnutí trvá asi hodinu. Pokud by se ti zdála směs pořád příliš tekutá, dej ji do lednice, tam se to určitě podaří.
3. Jakmile je hmota tuhá, můžeš začít válet kuličky. Pokud máš rád oříšky, můžeš přidat do každé kuličky jednu celou mandli nebo pistáciový oříšek.
4. Na talíř si vysyp strouhaný kokos a každou kuličku v něm obal.
5. Kuličky vydrží asi týden až dva, ale skladuj je pro jistotu v ledničce.
V celé kapitole se mluví o hnětení těsta, jako by to bylo docela jednoduché, ale správně uhníst těsto je taky kumšt. Mouka nebo kvasnice bývají často docela fajn kamarádi. Ale někdy se stane, že se mezi ně někdo připlete nebo jim uděláš něco, co se jim nelíbí. To si pak postaví hlavu a odmítají kynout, držet tvar a vůbec dělají různé neplechy. Než začnete s maminkou míchat těsto, zapamatujte si pár základních rad. Pak už vás těsto bude vždycky poslouchat.
1. Droždí a sůl nejsou kamarádi. Míchejte je k mouce vždy odděleně.
2. Když liješ do těsta vodu nebo mléko, nikdy by tě neměly pálit do prstíku. Když bude tekutina moc horká, droždí se spaří a kynutí se nebude konat.
3. Uhníst těsto vyžaduje většinou hodně síly a trpělivosti. Každé těsto v této knížce by se mělo odlepovat od stěn mísy a mělo by být heboučké. Nech pracovat maminku nebo dejte těsto zpracovat do robotu. Udělá to za vás oba a ani se přitom nezapotí.
4. Pokud těsto necháš kynout moc dlouho (většinou déle než hodinu), může překynout a pak se to odrazí na jeho chuti. Překynuté těsto poznáš tak, že přestane růst do kopečka a začne se zase propadávat dolů.
Ingredience na 6 bulek
• 250 g hladké mouky
• 150 ml vody
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky třtinového cukru
• 1 vejce
• 1 lžička soli
• 1/2 balíčku sušeného droždí
• mák nebo sezamová semínka na posypání
5. Všechny sypké ingredience nasyp do nějaké větší misky (nebo do mísy kuchyňského robotu) a lehce promíchej vařečkou.
6. Teď postupně přidáš tekuté suroviny. Už umíš rozbít vajíčko? Pokud ti to ještě moc nejde, popros maminku, abys z těsta nemusel vybírat skořápky. Jestli to ale zvládáš levou zadní, rozklepni vajíčko do malé mističky, pečlivě ho prošlehej vidličkou a potom zhruba polovinu nalij do těsta. Druhou polovinu si zatím nech stranou, budeš ji potřebovat na potírání bulek před pečením.
7. Pak přilij do mísy k sypkým surovinám ještě vodu a olivový olej.
8. Maminka nebo domácí robot těsto zpracuje, až bude hladké, lesklé a příjemné na dotek. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto zhruba hodinu v teple kynout.
9. Až těsto vyroste, posypte si pracovní plochu moukou a těsto na ni vyklopte. Můžete si pomoct navlhčenou stěrkou.
10. Rozdělte těsto na 6 dílů. Z každého kousku vytvarujte co nejkulatější bulku. Naskládejte je s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. V troubě totiž ještě trochu nabydou, tak ať mají kolem sebe místo.
11. Nech bulky na plechu ještě chviličku růst, jen než se ti rozehřeje trouba na 200 stupňů.
Než bulky vložíš do trouby, každou pečlivě potři rozšlehaným vajíčkem a posyp mákem nebo sezamovými semínky, podle toho, co máš rád.
12. Bulky se pečou asi 15 minut. Nespoléhej se úplně na minutku a po očku je sleduj.
Jakmile budou zlaté, může je maminka vytáhnout a přesunout na mřížku.
Recepty pocházejí z kuchařky Vaříme s dětmi pro děti, Petra Novotná
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
VAŘÍME S DĚTMI PRO DĚTI
pro maminky a děti od tří do deseti let
Petra Novotná
Podstata vavřínu je horká a suchá. Má schopnost rozpouštět a drobit. Rozpouští kámen a pomáhá při všech nemocech močového měchýře, při trombóze jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Na nejrůznější jedy působí jako protijed. Pomáhá při bolestech v kostech a kříži a při bolestech sedacího nervu.
Silice vavřínu vznešeného má silné detoxikační účinky. Dle tradičního léčitelství se používá při kašli, katarech horních cest dýchacích a průdušek, infektech močových cest, hučení v uších, revmatu, diabetu. Úspěšně pomáhá rozpouštět soli v těle.
Regenerace ve Sféře
Nemoci můžete předejít, když vyrovnáme nedostatek energie v meridiánech. Cílem našich ryze českých přípravků je zharmonizovat energetickou síť dříve, než dojde k dlouhodobému energetickému úbytku.
Vladimír Ďurina
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude v něm něco z krystalterapie, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.
Myslím si, že mnoho lidí, kteří onemocněli nějakou chorobou, dojde k tomu, že nejcennější v životě je zdraví. Tím to začíná a tím to končí.“
Roberto Carlos Gomez Colman
Diochi Paradise
České produkty, které pomáhají