Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Podle čínské medicíny si naši pozornost v prosinci žádá tlusté střevo, které řídí přepravu kalů i tělesných tekutin. Na vylučování stolice se vedle tlustého střeva podílí i plíce, a to svou funkcí řízení sestupu čchi v těle. Tlusté střevo nám pomáhá dovést do konce to, co jsme započali, a zbavovat se nepotřebného na fyzické i duchovní úrovni. To je velmi důležité, protože místo pro cokoliv nového vznikne jen tehdy, když nejprve vyřešíme a ukončíme staré záležitosti. Z hlediska psychiky je tlusté střevo místem našeho podvědomí, nejhlubších obav, strachů a stinných stránek. Podle orgánových hodin tlusté střevo nejvíce pracuje v době mezi 5. – 7. hodinou.
Čisté tlusté střevo je základ zdraví.
Jak se projevuje oslabení tlustého střeva?
Chorobné stavy se týkají především různých poruch vyměšování stolice. Pokud střevo nefunguje správně, dochází k zácpě nebo průjmům. Při chladu a prázdnotě v tlustém střevě je slyšet kručení v břiše, objevují se i bolesti břicha a průjmy. Je-li plnost a horkost, stolice se nadměrně zahušťuje a vysušuje, a proto dochází k zácpě. Vlhká horkost způsobuje nejen bolesti břicha, ale i srážení krve ve stolici. Pokud stolice nedostatečně prochází, může docházet k pocitům dušnosti v hrudi, kašli apod. Proto je důležité při upravování stolice zároveň harmonizovat čchi plic. Při zanesení tlustého střeva dochází ke zhoršení imunity, vstřebávání odpadních látek zpět do těla, nečistoty se poté odvádí kůží v podobě ekzémů, akné, pupínků. Objevuje se i únava, bolesti hlavy, migrény, opary a další nemoci. Čisté tlusté střevo je základ zdraví.
Co můžeme udělat pro své zdravé tlusté střevo?
Pokud si chceme uchovat dobré zdraví a cítit se svěží a plní energie, budeme muset svým střevům věnovat patřičnou pozornost a dopřát pořádnou očistu, která jim uleví a umožní správně fungovat. Střeva potřebují dostatek vlákniny a slizu. Doplňme je vhodně do jídelníčku. Pro každou očistu je důležitý pitný režim. Každá buňka v našem těle potřebuje vodu. Pro zdravý pohyb střev je důležitý také pohyb. Stačí rychlá chůze, procházky, protahovací a dýchací cvičení nebo cviky na břicho. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na správnou skladbu potravy. Pokud trpíme zácpou, vyhoďme ze svých skříní vše, co jsme rok nepotřebovali. Půjde to těžko, ale pomůže nám to zbavit se i starých myšlenek a vše uvolnit.
Jaké potraviny nám pomohou posílit tlusté střevo?
Obecně doporučujeme na podzim a v zimě konzumovat především jídla, která zahřívají organizmus a jsou vařená delší dobu. Důležitý je dostatek vlákniny, zeleniny, ovoce a vody. Nekombinujme velké množství potravin v jednom jídle a udržujme si dostatečnou pauzu mezi jídly, aby strava ve střevech nezahnívala a nezpůsobovala únavu a nadýmání. Mléčné výrobky z jídelníčku vypouštíme až do jara, jelikož vnáší do těla chlad a zahleňují organizmus. Příroda nám nabízí rozmanité plody, proto může být podzim pestrý a rozmanitý nejen v přírodě, ale i v našem jídelníčku. Vhodné potraviny pro tlusté střevo jsou podobné jako pro plíce. Jsou to tedy rýže, oves nebo pohanka, červená čočka, sójové boby. Důležitý je i česnek, cibule, pórek, zázvor, ředkev, kysané zelí. I jablka, hrušky, kaki, fíky mají své místo. Konzumujme všechny ryby, i tučnější vepřové maso. Na podporu trávení přidejme kmín, fenykl, anýz, téměř všechny druhy koření a nezapomínejme ani na byliny uklidňující střeva při těžkostech, např. plicník. Na prokrvení střev s dezinfekčním účinkem je příznivé modré hroznové víno, borůvky, ostružiny, maliny, černý rybíz a černá jeřabina.
Plíce a tlusté střevo pomůžou harmonizovat bioinformační preparáty DIOCHI - vyzkoušejte BAKTEVIR!
Vitamin P, známý pod pojmem flavonoidy, je označením pro čistě přírodní rostlinné látky a ve vodě rozpustná barviva, která mají silné antioxidační účinky a blahodárně působí na lidský organizmus, zejména cévní systém. Trápí-li vás problémy s křečovými žilami, mohou se stát vaší velkou oporou.
Zdroje flavonoidů
Černý bez (Sambucus nigra)
U plodů byl prokázán analgetický účinek při bolestech trojklanného nervu, páteře, kloubů, mírně snižují krevní tlak a ochraňují cévní systém.
Pozitivní účinky výtažků z černého bezu:
Obsahové látky plodů: flavonoidy - antokyany 0,2–1 %, třísloviny (3 %), kyanogenní glykosidy, sambucol – antivirový účinek, organické kyseliny, vitamin C, provitaminy skupiny A i B.
Vinné hrozny (Vitis vinifera)
Slupky z vinných hroznů obsahují přírodní antioxidanty zvané polyfenoly, a z nich zejména flavonoidy jsou z hlediska léčebného působení nejúčinnější chemické látky. Odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném víně jsou dokonce několikrát účinnějšími antioxidanty, než vitamin E. Mezi účinné antioxidanty ve slupkách hroznů patří dále např. kvercetin, u kterého bylo prokázáno protinádorové působení. Jeho množství, stejně jako obsah ostatních polyfenolů ve víně, závisí na tom, na jaké vinici bylo víno vypěstováno, na odrůdě, délce slunečního svitu atd. Ve slupce hroznů i v oplodí semen byl zjištěn účinný antioxidant resveratrol. Polyfenol resveratrol kromě protinádorových účinků působí preventivně proti vzniku aterosklerózy tak, že snižuje přilnavost cholesterolu k cévním stěnám. V červeném víně se ho podle výzkumu nachází padesátkrát až stokrát více než v bílém víně.
Víno lze podle posledních výzkumů považovat za jeden z nejúčinnějších léků k prevenci srdečních a cévních onemocnění, a to jak díky obsahu alkoholu, tak flavonoidů. Proto i bylinné kapky na bázi alkoholu firmy Diochi jsou v tomto směru výjimečné.
Pozitivní účinky výtažků z vína:
Obsahové látky vinných slupek a semínek: polyfenoly antokyany, anthokyanidiny, fenolové kyseliny, kyselina kaftarová, ferulová, kávová, galová, katechin, epigalokatechin galat, rutin, malvidin-3-O-glykosid a malvidin-3-O-p-kumaroglykosid, myricetin, quercetin-3-O-glykosid, stilben deriváty resveratrolu, resveratrol-3-O-glykosid, peonidin, malvidin a další.
Optimální množství flavonoidů vám zajistí unikátní potravinový doplněk CDFlavonoidy, kde je působení flavonoidů navíc posilněno vitaminem C a D.
Dávkování 1-2 kapsle denně.
Zeleninové a ovocné šťávy
Probereme se zajímavostmi o mangu, papáji a rebarboře – tedy všeobecně oblíbených zimních plodech.
Přes výborné léčivé účinky mají několik zdravotních úskalí, o nichž je dobré předem vědět. Za domovinu mangovníků bývá považována Indie. Postupem času se toto ovoce rozšířilo do zemí Asie a mnoha dalších tropických zemí po celém světě. Předností manga je vitamin B, a to především B6.
Mangová a papájová při pálení žáhy
Vitamin B6 podporuje například syntézu bílkovin v organismu, schopnost lepšího soustředění, dobrou funkci krevního oběhu, máte-li velké stresy, potřebujete určitě doplnit vitamin B6, protože při stresech se rychleji spotřebovává. Mango obsahuje také vitaminy B3 (posiluje nervový systém, podporuje kvalitní spánek apod.), B5 (má protistresové účinky, dodává tělu energii, působí proti předčasnému šedivění vlasů). Dále bohatý mix vitaminů A, C, E, minerální látky a stopové prvky, jako měď, hořčík, mangan, draslík, zinek. Na druhou stranu má v sobě mnoho cukru, proto mangová šťáva není vhodnou pochoutkou pro diabetiky, hypoglykemiky, při kvasinkových infekcích, některých alergických projevech a dalších zdravotních obtížích, které souvisejí s hladinou krevního cukru. Totéž platí o šťávě z papáji!
Pro ostatní, mangová šťáva rychle zažene žízeň a pro své výživné složení je vhodným nápojem při dehydrataci. Pomáhá též rozproudit krevní oběh a vyčerpanému tělu dodává nezbytnou energii. Kombinace šťávy z manga a papáji (v ředění 1 : 3) se doporučuje při problémech s pálením žáhy. Šťáva se pije po malých doušcích během jídla v celkovém množství jedné menší skleničky.
Papája pochází ze Střední Ameriky, ale v současné době se pěstuje i v Africe a v některých asijských zemích. Stejně jako mango, i papája obsahuje mnoho vitaminu A, B, C, a navíc má papájové enzymy, které ovlivňují zdárné trávení potravy, kožní onemocnění a alergie. Můžete vyzkoušet tzv. papájovou kúru – kdy po dobu jednoho týdne sníte každý den 1 papáju či z ní vypijete džus. Cílem je, abyste se cítili lépe, měli více energie, vitality a celkově se zlepšilo vaše zažívání.
Kombinace šťáv z manga a papáji působí pozitivně při odstraňování zažívacích problémů a také při otocích, zánětech, horečkách, psychických chmurách apod.
Jak zralost papáji, tak manga se pozná podle mírného stisku ovoce, které je poddajné, ale ne příliš měkké ani tvrdé. Nečekejte na úplnou měkkost, to bývá většinou již od středu nahnilé. Šťáva z manga se připravuje z oloupaného a vypeckovaného ovoce. Papáju také oloupeme, dužninu zbavíme semen a můžeme odšťavňovat.
Rebarborová pro přirozeně krásný chrup
Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové není tato šťáva úplně vhodná pro přímou vnitřní konzumaci. Přesto mají léčivé látky rebarbory při správném dávkování důležité léčebné využití. Kyselina šťavelová se uvolňuje i při vaření, proto lidé, kteří trpí revmatismem, žlučníkovými, močovými či ledvinovými kameny, by se měli rebarboře raději úplně vyhnout. Ostatním může rebarborová šťáva udělat velkou službu v následujících případech: Velmi efektivně prospívá při zubech „zašlých“ od cigaretového kouře, zubním plaku, zubním kameni, zubních kazech, zánětu sliznice dásní a paradontóze, aftech na dásních, jazyku apod. Co se týká „rebarborové péče“ o zuby, jsou k dostání různé rebarborové přípravky (v prášku), které lze využít také pro čištění zubů. Rebarborovou šťávou však můžete pravidelně vyplachovat ústa a kloktat.
Šťávu z rebarbory lze využít především vně, a to formou obkladů či „dezinfekční“ vody při proleženinách, snětích, ranách, bércových vředech apod. (Nejprve opatrně vyzkoušejte na menší ploše rány. Osvědčí-li se vám rebarborový obklad, můžete jej plně využívat.) V malých dávkách lze pít šťávu nebo jíst tepelně upravenou zeleninu při trápení se zácpou, ale i mírném průjmu, nadýmání, střevních parazitech apod. Díky vysokému obsahu vlákniny regeneruje střeva a očišťuje organismus od jedů a škodlivin. Rebarbora je velmi bohatá na vápník (pevné kosti a nervy), hořčík, mangan (správná funkce svalů), draslík (vylučování vody z těla, optimální přeprava živin z krve do tělesných buněk). Obsahuje mnoho vitaminu B pro zdravou tvorbu kůže, hezké vlasy atd., speciálně kyselinu listovou pro krvetvorbu, růst buněk, výživu mozku a nervů.
K přípravě šťávy a ke konzumaci se využívají jen zdužnatělé řapíky, které jsou jemnější a stravitelnější, nikoliv krajní listy obsahující mnoho výše zmiňované kyseliny šťavelové. Zelenina se musí před přímým zpracováním oloupat! Pokud vás zaujaly léčebné účinky rebarbory, zaměřte se spíše na její konzumaci v tepelně upravené formě, tedy kompotů, džemů, náplní apod. Šťávu využívejte spíše pro vnější léčbu.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 02/2011
Ovocné a zeleninové šťávy
V tomto předjarním období se zvyšuje výskyt chřipek a nachlazení, protože organismus se u mnoha lidí preferujících sedavý životní styl s nadbytkem nezdravých pokrmů nestačí přirozeně detoxikovat. Zkuste proto jako prevenci i „první pomoc“ místo léků pít čerstvě vylisované šťávy. Nejen, že do těla dostanete přirozené vitaminy, ale napomůžete zároveň jarní očistě organismu.
Mezi všeobecně nejznámější chřipkové vitaminy patří citrusové plody. Před odšťavňováním je nutné je kvůli chemickým postřikům oloupat (v případě, že nepoužíváte ovoce z ekologického zemědělství). Neloupejte však bílou měkkou slupku (těsně pod barevnou kůrou). V této části ovoce se nachází mnoho pro zdraví důležitých látek (například flavonoidů – působí proti mikrobům) a obsahuje několikanásobně více vitaminu C, než je přímo v ovoci. Citrusové šťávy můžete podle chuti kombinovat (i s jinými šťávami). Čím chutnější mix vytvoříte, tím budete spokojenější a zdravější, protože jej budete pít rádi.
Kromě univerzální pomerančové šťávy můžete využít mandarinkovou, která má mnohem jemnější chuť.
Sezona mandarinek sice koncem února pomalu končí, ale během chřipek se jedná o dobrý prostředek pro odhleňování. Pomáhá uvolňovat hleny usazené v dutinách, krku, dýchacím traktu a žaludku. Zmírňuje bolesti a křeče, které jsou důsledkem chřipkového onemocnění. Mandarinková šťáva je vhodným pomocníkem pro pročištění jater, což se v tomto období také hodí.
Stejně jako mandarinky a pomeranče, můžete zaměňovat citrony za lunetky, a naopak. Záleží, které ovoce se vám bude v obchodě více líbit. Limetková šťáva má jemnější chuť, a proto bývá před citrony preferována jako ochucovadlo některých pokrmů, polévek a nápojů.
Šťávu z těchto kyselých plodů můžete využít i ke kloktání při infekčních onemocněních v krku. Do vymačkané šťávy z jednoho citronu se přidá špetka kuchyňské soli. Často se touto směsí kloktá až do odeznění bolesti.
Podle ajurvédy se doporučuje pro dobrý začátek dne a pročištění zažívacího traktu šálek nápoje připraveného z medu, citronové šťávy a teplé vody. Pije se po douškách nalačno. Limetková šťáva (i citronová, mandarinková a pomerančová) zmírňuje svalové bolesti a křeče při chřipkách, uvolňuje i menstruační křeče. Pije se rozředěná teplou vodou po pár hodinách před jídlem (na půl šálku teplé vody dvě polévkové lžíce limetkové šťávy). Mandarinkovou a pomerančovou šťávu samozřejmě ředit nemusíte, jestliže nemáte problémy se zažíváním.
Čas pro vnitřní očistu
Začátek března bývá dobou očistných jarních kúr. Podle tradiční čínské medicíny platí, že, abychom byli na jaře fit, musí být v pořádku naše játra. Právě v tomto ročním období jsou klíčovým orgánem. Vyplatí se proto pít čerstvě vylisované šťávy, které je pomáhají pročistit a dodat jim potřebnou energii. Provádějte očistné jarní kúry každý rok, zvláště jestliže jste někdy v minulosti prodělali nějaké jaterní onemocnění či váš životní styl není zrovna nejlepší. Častým příznakem, že tomuto orgánu je třeba věnovat větší pozornost, bývá téměř stálá fyzická únava, problémy se zrakem (rozostřené vidění, zhoršené vidění za šera, pálení očí apod.), choleričnost, bolesti hlavy. Játrům prospívá pravidelné pití mrkvové šťávy, pokud možno z biomrkve!
Mrkev obsahuje minerální látky (například vápník, fosfor, železo), vitaminy (například A, skupinu B, C) a další výživné látky, jako přírodní cukry. Stejně tak mnoho jiných druhů zeleniny pomáhá neutralizovat překyselený krevní oběh a odvádí z těla toxické látky. V praktickém životě se zlepšení projeví ve zvýšené úrovni vitality a energie. Pití mrkvové šťávy prospívá též lidem s nemocnými střevy – optimalizuje jejich činnost, reguluje tvorbu žaludečních kyselin, a měla by být zahrnuta v jídelníčku při redukčních dietách. Očista zažívacího traktu a jeho optimální fungování má přímou souvislost s dobrou kvalitou pleti, vlasů a nehtů. Mrkvovou šťávu pravidelně pijte před odjezdem k moři a do slunečných oblastí, protože vytváří ochranu před UV zářením.
Při více zanesených či nemocných játrech je lépe si ze začátku připravovat šťávu v menším množství či ji ředit ve stejném poměru s chlorofylem – může to být šťáva z listového salátu, špenátu, jarních pampeliškových listů, z mladého ječmene apod. Játra se budou čistit a regenerovat pozvolna. Někdy méně znamená více. Nadměrnou náhlou očistu by nemocná játra nemusela dobře snášet a dala by vám to pěkně najevo například velkou únavou, výbuchy vzteku, přechodným zhoršením zdravotního problému. Mrkev (a další kořenovou zeleninu) před odšťavňováním neloupeme, ale důkladně omyjeme, případně vydrhneme kartáčkem. Chemicky ošetřovanou mrkev používáme minimálně. Je důležité, aby zelenina měla biokvalitu.
Vylisovanou dužinu nevyhazujte, můžete ji přidat do polévky, placek, salátů či jiných pokrmů.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 03/2010
Nestíháte? Cítíte se zavaleni úkoly a v noci přemýšlíte, na co jste zapomněli? Vyzkoušejte Babautův naprosto minimalistický systém deseti jednoduchých návyků na zlepšení produktivity a osobní rovnováhy.
„Vybral jsem ty nejlepší myšlenky z nejlepších systémů produktivity, které kdy byly vynalezeny – „Mít vše hotovo" Davida Allena a „7 návyků skutečně efektivních lidí" Stephena Coveyho, přidal k nim pár užitečných myšlenek a vydestiloval je v použitelný systém pro zvýšení produktivity nazvaný Zen a hotovo."
říká autor knihy Zen a hotovo Leo Babauta
Můžete ihned vyzkoušet minimalistické zavedení systému „ZEN a HOTOVO" do vašeho života
Co k tomu potřebujete? Nejdříve nástroje: malý zápisník a pero. To je vše.
A teď jak na to:
Přitom si stanovte jediný roční cíl a vždy se soustřeďte na další krok, který k tomuto cíli vede!
Z knihy Zen a Hotovo Leo Babauty, vydalo nakladatelství Jan Melvil publishing
K prvku voda přináleží ledviny, jejich partnerský orgán močový měchýř, kosti a dřeň, mozek, vlasy, uši, kolena. Strach, nedostatek vůle, záchvaty paniky, plachost, podezírání, deprese, potíže s učením, slabost. Předčasné stárnutí a senilita, impotence, sterilita, opožděný růst, tmavé kruhy nebo váčky pod očima, touha po slaných jídlech či jejich odmítání, matné vlasy s roztřepenými konečky, vypadávání vlasů, předčasné šedivění nebo ztráta vlasů, otoky, bolesti ve spodní části zad, v kolenou, časté zívání, problémy s ušima, nedoslýchavost, časté močení, inkontinence nebo zástava močení, záněty močového měchýře. Trpíte-li zvýšeně těmito příznaky, měli byste věnovat více pozornosti svým ledvinám a močovému měchýři.
Podle tradiční čínské medicíny je mimořádně důležité pečovat o ledviny, orgán, ve kterém je uložena vrozená životně důležitá prenatální esence ťing považovaná za „kořen těla“, tj. za základní substanci, z níž se začíná formovat budoucí tělo po spojení esence muže a ženy. Nazývá se i vlastní esencí ledvin. Prenatální ťing vytváří naši konstituci, řídí náš vývoj, určuje délku života a vitalitu. Také se tvrdí, že ji lze jen těžko znovu naplnit, když je vyčerpaná. Předčasné stárnutí, nedostatek vnímavosti, nejasné chování, bolesti ve spodní části zad mohou upozorňovat na nedostatek této drahocenné esence, kterou potřebuje celé tělo se všemi svými orgány, aby prospívalo a přežilo. Dlouhotrvající práce nebo studium může ledviny oslabit a působit negativně i na slezinu. Ledviny jsou v úzkém vztahu se sexualitou. Přílišná sexuální aktivita, častá těhotenství mohou oslabit tělo a vyčerpat energii ledvin a v posledku vést ke snížení vitality.
Postnatální esence ťing je esencí orgánů cang-fu a vytváří se až po narození. Jejím zdrojem je potrava, ze které se činností žaludku a sleziny získává jemná esence, dopravuje se do ostatních orgánů, kde tvoří a doplňuje jejich esenci a šíří se po celém těle. Část se jí vrací do ledvin a stává se součástí jejich esence. Ledviny ji znovu vysílají k orgánům, a vytvářejí tak koloběh přijímání a vysílání esence ťing ledvinami, ze kterého je zřejmá podmíněnost mezi kvalitní činností vnitřních orgánů a kvalitou této životodárné látky. Zatímco prenatální esence je „kořenem těla“, postnatální esence je „zdrojem výživy těla“.
Prvek voda
Barvou prvku voda je modrá, modročerná až černá. Preferujete-li tyto barvy, nebo k nim naopak máte odpor, může se jednat o nerovnováhu prvku voda. Při této nerovnováze si člověk neustále stěžuje na maličkosti, vzdychá, hlásek má tenoučký, sotva slyšitelný, naříkavý. Cítí hluboký odpor k zimě, neustálým podupáváním se snaží zahřát a nosí obvykle o jeden svetr více než ostatní. Energií související s prvkem voda je chlad. Nízké teploty a vlhko mohou zhoršit příznaky, které k prvku voda patří, nebo je dokonce i vyvolat. Chlad proniká do organismu nohama a spodní částí zad. Proto je důležité teplé oblečení, především v oblasti beder. Šál uvázaný kolem pasu chrání „oheň ledvin“ a dodává tělu energii. V teple bychom měli mít také nohy, především chodidla. „Nohy v teple, nemoc v pekle.“
Pro energii chladu je typická ostrá silná bolest, tvrdost a plošnost. Dochází k různým zatvrdlinám, skleróze, otokům, cirhóze, tvorbě kaménků. Chlad kontroluje také kostní systém a dochází k úrazům a zlomeninám. Rovněž onemocnění ohrožující život (srdeční infarkt, mozková mrtvice) se projevují nadbytkem škodlivé energie chladu. Má-li pacient chladné celé tělo, je to projevem jin chladu ledvin, zatímco periodické pocity chladu signalizují jang chlad močového měchýře. Pronikne-li chlad do organismu, vyvolá horko. To se projevuje horečkou, zánětem močového měchýře či ledvin. Vnik chladu do těla usnadňuje nedostatek čchi nebo jangu. My tomu říkáme oslabená imunita. Čchi a teplo jsou obrana proti vnitřnímu chladu. Jejich vzniku napomáhá pohyb a výživa, přičemž nedostatek pohybu lze nahradit správnou výživou. Pokud však již trpíme nedostatkem čchi a jangu při jednostranné zchlazující výživě, nemůžeme jej odstranit pouze pohybem. Toho lze docílit jen neutrální a zahřívací stravou.
V zimním období je proto nanejvýš důležité jíst potraviny teplé a horké povahy – skopové maso, zázvor, pepř, cibuli, česnek, listovou zeleninu. Protože k prvku voda přináleží slaná chuť, je ideální potravou slaná teplá tekutina. Nezní to příliš lákavě, ale použijeme-li termín polévka, znamená to totéž. Melouny a vinné hrozny jsou dobrou prevencí močových kamenů, ale jsou chladivé, a proto je vhodné konzumovat je v létě.
Čínská dietetika doporučuje pro dobrou kondici ledvin také fazole, hrách, čočku, pohanku (zahřívá), proso (je zásadité), vepřové maso, šunku, ryby, datle, sušené ovoce, kořenovou zeleninu – hlavně celer, červenou řepu (pročišťuje ledviny, podílí se na tvorbě krve, obsahuje draslík, hořčík a vitamin A), brokolici, květák, kapustu, zelené fazole, neloupaný sezam (zostřuje vidění, posiluje kosti, vrací barvu šedivějícím vlasům), vlašské a lískové ořechy, hřebíček, skořici (povařením její kůry po dobu dvaceti minut lze připravit zahřívající čaj). Bylina rémanie (Rehmannia elata) má podle některých zdrojů schopnost posilovat esenci ťing. Omezit bychom rovněž měli alkohol, kávu, čaj, cukry, bílý chléb, sladkosti.
V zimním období nejsou namístě ani vyčerpávající tělesná cvičení. Vhodný je naopak přiměřený a dostatečný pohyb, jako jsou rychlé procházky, plavání, nezátěžová cvičení (strečink, tchaj-ťi a podobně), protože ty neodčerpávají, ale naopak doplňují životní energii. A teď to nejlepší: v zimě prospívá orgánům prvku voda, když si ráno, jak vám to jen okolnosti dovolí, poležíte pěkně dlouho v posteli.
Pitný režim?
Neustále nám bývá vnucováno, že je nutné denně vypít minimálně dva, někdy až tři litry tekutin. V poslední době se začínají ozývat hlasy, že ani odborníci na hydrataci netuší, jak tento názor vznikl. Tak jsou lidé pod neustálým tlakem pít, i když nemají žízeň, protože je to prý zdravé. Člověk pít musí, ale potřeba tekutin je individuální. Pokud jídelníček obsahuje převážně maso, uzeniny, hranolky, snadno dva až tři litry vypijeme, protože máme žízeň. Kdo jí převážně zeleninu, ovoce, vystačí si s několika šálky bylinného čaje. Kdo má slabou a vlhkou slezinu, nepotřebuje téměř vůbec pít. Nepřítomností žízně se tělo brání přísunu tekutin, protože je oslabená jeho schopnost přeměnit je ve vlastní šťávy, a přílišnému zatížení těla tekutinami. Při nedostatečnosti jin či krve bývá chuť k pití také oslabena. Člověk sice žízeň má a tělu tekutiny chybí, ale tento stav přehlíží. V tomto případě se doporučuje popíjet celý den po malých doušcích horký nápoj, který si lze připravit do termosky. Šťavnaté nebo krátce povařené ovoce a kompoty také dodají tělu nejenom tekutiny, ale i živiny, které organismus snadno zpracuje. Domněnka, že přebytečné tekutiny tělo vyloučí, aniž by se zatížilo, je mylná. Nadměrné pití přetěžuje ledviny, které musí vše, co vypijeme, přefiltrovat a vyloučit. Tělo je navíc zatíženo velkou dávkou minerálů. Dlouhodobá a nadměrná konzumace chlazených nápojů oslabuje jang ledvin a může způsobit inkontinenci i u mladých lidí.
Solit, či nesolit?
Ledviny sice vyžadují sůl, avšak její přemíra škodí. Vysušuje a vyztužuje tělo i ducha. Lidé, kteří příliš solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého. Vysušená jin ledvin se přes vyživovací cyklus projeví na játrech a žlučníku, dochází k vnitřnímu napětí a podrážděnosti. Sladké uvolňuje, proto mnozí lidé střídají oba extrémy. Z termického hlediska je sůl studená, ale svým vysušujícím účinkem způsobuje nedostatek jin, a tím horko v ledvinách, játrech i žlučníku a přes kontrolní cyklus i v oblasti srdce.
Jinou zajímavou kombinací je slané a alkohol. Tekutiny obsažené v alkoholu nejprve doplní ty, které byly odvedeny slaným. S tekutinami se vylučuje i přebytečná sůl. Avšak alkohol má i v malém množství vysušující účinky. Navíc uvolňuje emoční napětí tak, že je člověk sentimentální a emoce musí být opět stabilizovány pomocí soli. Jak z tohoto bludného kruhu ven? Nejprve musíme omezit příjem soli, pak lépe překonáme silnou touhu po sladkostech a po alkoholu.
Emocí prvku voda je strach
Proto jeho silné nebo dlouhodobé působení poškozuje ledviny, a naopak zase platí, že nedostatečnost ledvin je příčinou bojácnosti. Strach vyvolává přesun čchi směrem dolů, což vede k neudržení moči nebo stolice, způsobuje slabost dolních končetin, srdeční arytmie. Úzkostlivost při slabém jangu ledvin má základ v celkové oslabenosti a vyčerpanosti. Člověk je zbabělý, zodpovědnost přenáší na druhé. Posílit vlastní imunitu a jang ledvin můžeme tím, že se díváme věcem do očí, zatneme zuby a pokusíme se pomáhat a bojovat – získat, ztratit či najít kompromis. Když zjistíme, že protějšek má lepší argumenty nebo větší moc, můžeme ustoupit, aniž bychom ztratili tvář, a mít dobrý pocit, že jsme se alespoň o něco pokusili.
Vyvolávat ale konflikty jen proto, abychom dokázali, že jsme lepší, znamená, že cítíme, že nejsme rovnocenní. Moudré čínské pořekadlo praví, že „vyhraje ten, kdo nebojuje“. Jiná forma strachu má základy v hněvu. Negativní síla, kterou jsme vyslali do okolí, se vrací, a my pociťujeme stav nejistoty, ohrožení a potřeby ochrany před celým světem. Tak se může vyvinout nedůvěřivost již v útlém věku. K překonání tohoto strachu je nezbytné odložit nepřátelský postoj. K tomu je dobré pochopit, že existuje řada různých pohledů na věc, nejen ten náš. Žádné city bychom neměli brát příliš vážně. Je to opravdu okolí, nebo naše nitro, co způsobuje pocit, že je nám ublíženo? „Pozorovatel, pozorování a pozorované jedno jest.“ Zapšklý člověk vidí kolem sebe jen samou špatnost, vlídný jen věci příjemné. Kdo zkoumá pozitivní stránky, vidí kolem sebe samé přátele, koho zajímají jen chyby, nedůvěřuje nikomu. Jde tedy o to, porozumět tomu, jak škodlivá emoce vzniká a jak odchází – tím nad námi ztratí veškerou moc. Sebekázeň a odvaha pěstované v rozumné míře posilují ledviny; přílišná odvaha ale ohrožuje život a bojácnost zase činí život nudným.
Zima je čas velké jin, kdy všechen pohyb směřuje dolů a dovnitř. Vesmírem vládne tma a chlad. Je to doba určená k hromadění energie, což je stejně důležité jako správná výživa, klid a teplo. Je to čas upevňování a zastavení se. Můžeme přemýšlet o uplynulém roce a posoudit, čeho jsme dosáhli a co jsme se naučili. Večer života představuje moudrého člověka vyznačujícího se skromností, protože už poznal pomíjivost všech věcí.
autor: Ivana Karpenková
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 01/2011
Zimolez ovíjivý je popínavý keř, dorůstající obyčejně do pětimetrové výšky. Listy má krátce řapíkaté, podlouhlé a nejvyšší jsou nesrostlé. Květ vyrůstají ve vrcholových hlávkách, asi na pěticentimetrových stopkách. Vlastní květ má korunu o velikosti asi 40 až 50 mm, žlutavě bílou, často zevně červeně zbarvenou. Plody jsou červené, někdy srostlé bobule.
Je to roztroušeně rostoucí keř, rostoucí a vyhledávající lužní lesy, nivy, okraje listnatých lesů, křovinaté stráně a podobná místa. V současnosti je hojně používán zimolez japonský.
Předmětem sběru je květ sbíraný krátce po rozkvětu, nejlépe počátkem léta. Ze zimolezu japonského používáme ovšem poupata a čerstvé zvonky.
Účinnými látkami jsou flavonoidy, třísloviny, polysacharidy, stopy saponinů, kyselina sylicyová a minerální látky.
Květy působí jako výtečné antiastmatikum, podporující vykašlávání, tlumí křečové stahy a bolesti, mírně projímají.
Poupata jsou vhodná k podávání v začátcích hořečnatých onemocnění, dovedou působit na podporu látkové výměny a tím přispívat k detoxikaci organismu. Větvičky tlumí průjmová onemocnění a působí protirevmaticky.
Překročení dávky vyvolává pocit ošklivosti a posléze i zvracení. Není určen pro dlouhodobé používání, jelikož plody všech zimolezů jsou více či méně toxické a nejsou vhodné pro děti.
"Dobrý den,musím napsat,že kapky levamin jsou topka na zvládání jakéhokoliv stresu.Bratr ohledně koronaviru byl totálně vystresovaný..Dala jsem mu levamin a už na druhý den jsem ho nepoznávala,jak byl klidnější a vyrovnaný...Ještě hlavně užívám sagradin a viraimun po tom se zase já cítím velmi dobře...Opravdu přípravky co opravdu pomáhají a fungují"
Nic víc nás nepotěší, než takováto zpráva a navíc, když není jediná. Jsme rádi, že naše produkty pomáhají.
Nastalá situace není lehká a nápor na nervy, který v těchto dnech prožíváme je obrovský.
Mocná příroda jakoby věděla, že budeme vyčerpaní, unavení, ve stresu a tak má pro nás bylinky, které umí v těchto stavech pomáhat. Naše laboratoře z nich vyrobily extrakty, které vám můžeme nabídnout v produktech:
Nervamin- Bioinformační doplněk stravy, harmonizátor, adaptogen a trankvilizer. Harmonizuje především meridián plic a žaludku.
Levamin - bioinformační doplněk stravy vyrobený z extraktů bylin posilující meridián tří zářičů.
Odborníci radí dodržovat následující opatření:
Prevence COVID-19
Důležité je postupovat tak, jako při klasickém respiračním onemocnění:
Přejeme hodně zdraví a pevné nervy
Vaše Diochi
Co vás při Hudební lázni čeká?
Zvu vás do prostoru, který je vždy vyladěn do posledního detailu, vyčištěn zvukem a dřevem palo santo. Vstoupíte do sálu plného svící a luceren, v rohu praská krb a vzduchem se nese jemná vůně přírodního vykuřovadla. Můžete si vybrat, na jakou podložku si lehnete, přikryjete se dekou a na polštářku už na vás čeká maska na oči. Budu hrát na rozličné hudební nástroje a zpívat. Zvuk může různě působit na vaše tělo, emoce i na vaši duši. Je to reakce způsobená zákonem rezonance, který později vysvětlím. Zážitek je pro každého jedinečný, podle toho, co právě potřebujete, čím procházíte a jak moc si dovolíte se otevřít.
Začínáme...
Za doprovodu velké zpívající kovové mísy z Indie vás navedu krátkou meditací k uvolnění celého těla. Pak se průběh přizpůsobuje momentální situaci. Používám spoustu různých hudebních a zvukových nástrojů jako třeba deštný sloup, křišťálové mísy (čiré i matné), šamanský buben, indiánskou flétnu, chřestidla, sundrum, znějící dřevěnou mísu z Anglie, zvonkohry, zvonečky a můj milovaný shruti-box (indické varhánky). Při gongové lázni používám i skoro metrový gong značky Paiste. A samozřejmě svůj hlas. Trvalo mi roky se k němu propracovat a překonat svou nejistotu a obrovskou trému. Svůj hlas teď vnímám jako nástroj, který využívá vyšší zdroj k manifestaci toho, co je potřeba. Mým záměrem je vždy vytvoření prostoru k léčení, otevření srdce a vyslyšení hlasu duše. Protože právě vaše duše ví, co je pro vás nejlepší…
Dnešní dobou přetížená a zrychlená mysl nás udržuje ve stavu permanentního napětí a stresu. V momentě, kdy se naše mysl uvolní a přeneseme se do těla, tělo automaticky započně samoléčící proces. Například hluboké a pravidelné zvuky velkého šamanského bubnu, zpívajících mís a gongu jsou úžasné ke zpomalení mysli. Svými hlubokými frekvencemi přelaďují i mozkovou činnost do pásma meditace a relaxace i hlubokého spánku. Do přítomného okamžiku vás zase navedu hlasem a zvonkohrou na konci lázně.
Ze studia, z vlastní zkušenosti i ze zpětných vazeb od lidí, kteří hudební lázně zažili, vím, že se vám může ulevit na mnoha úrovních. Pomohou vám dočerpat energii, zlepšit spánek, ulevit od stresu, od bolesti, můžete si uvědomit své potřeby (např. potřebu odpočinku a sebepéče), prohloubit dýchání a další. Emocionálně se vám může ulevit odplavením potlačených pocitů a celkovým zklidněním a odstupem od každodenních problémů. Na duchovní úrovni se naladíte zpátky na sebe, vyslechnete si hlas své duše, otevřete své srdce, uvědomíte si, co je pro vás opravdu důležité.
Mé hudební lázně trvají většinou 80 minut a čas při nich plyne úplně jinak. Můžete toho prožít spoustu, nebo mít pocit, že to byla pouze chvíle. Hudební lázeň se dá zažít nejenom ve skupině, ale také individuálně. Při individuální hudební lázni je celý proces zaměřen přímo na vás a na vaše potřeby. Některé hudební nástroje přikládám přímo na tělo.
Zvukoterapie na základě analýzy hlasu
Do světa zvuků se můžete ponořit ještě hlouběji a využít tento úžasný „nástroj“ k hlubokému léčení – můžete se rozhodnout pro individuální Zvukoterapii na základě analýzy hlasu, kterou jsem vystudovala u Elaine Thompson ve Velké Británii. Od ní mám speciální software, který pomocí grafu ukáže, které tóny a frekvence ve své běžné mluvě často používáte, které méně často a které vám třeba chybí. Jsme totiž takovými chodícími symfoniemi.
Náš hlas vypovídá o našem celkovém stavu. Při základní hlasové analýze můžeme vidět rozložení energie podle systému čaker. Můžeme se ale také podívat na specifické frekvence a odhalit například to, který sval je ve stresu. Každá frekvence má jinou frekvenci, která je na ní navázaná – podobně jako houpačka. Pokud je frekvence jednoho svalu pod stresem, tzn. je zastoupená hodně, tak ta, která je na ní navázaná, bude naopak velice nízká. Pokud tu nízkou začneme doplňovat, houpačka se začne vyvažovat a frekvence pod stresem se začne snižovat – odezní třeba bolest.
Náš hlas vypovídá o našem celkovém stavu.
Během terapie, která obsahuje 4 sezení po zhruba týdnu, pracuji se třemi přístupy. Na speciálním lůžku s reproduktory testuji specifické frekvence, které jsou pro každého individuální. Během testování se mohou uvolnit fyzické i emocionální bloky. Vybrané frekvence potom dostanete domů na poslech po dobu 6–8 týdnů. Dále spolu budeme objevovat váš harmonizující hlas, což je specifický tón, který je potřeba do vašeho spektra frekvencí doplnit a při jehož poslechu i zpěvu vám bude dobře – budete se cítit vyrovnanější a více naladěni sami na sebe. Budete cítit podporu v sobě samých a to je důležité pro každou náročnější situaci v životě, kterou musíte projít.
Při sezeních pro celkovou harmonizaci organizmu používám specifické hudební nástroje – šamanský buben, kovové zpívající mísy (tibetské) a také projekci svého hlasu přímo do vašeho těla. Při tomto zpěvu používám i alikvótní zpěv, který je pro lidský organizmus nesmírně léčivý, protože matematické poměry alikvót jsou stejné jako posvátná geometrie uvnitř našeho organizmu.
Trochu teorie na závěr
Zvuk se již běžně využívá v lékařství, ve formě ultrazvuku, který vytváří třeba obrázky děťátka v břísku pro budoucí rodiče. Testuje se také jeho využití pro léčení rakoviny. Využívá se také běžně v tradičních alopatické i komplementární medicíně k úlevě od bolesti a zmírnění stresu.
Pokud trpíte únavou, úzkostmi nebo problémy se spánkem, lékař vám může doporučit relaxační CD, jako formu úlevy od těchto problémů. Jako pomoc s poruchami učení se využívá vysoce pokročilý systém stimulačních zvuků. Holistický psychoterapeut vám může nabídnout speciální zvuky na vyrovnání hemisfér a snížení mozkové aktivity.
Již Nikola Tesla prohlásil: „Chcete-li najít tajemství vesmíru, přemýšlejte o energii, frekvenci a vibraci.“ Vizionář Deepak Chopra mluví o našich tělech jako o orchestrech, které mohou být naladěny na zdraví pomocí hudby, manter a dalšími zvukovými prostředky. Doktor Andrew Weil (Self-Healing with Sound and Music) informuje o prokázání účinku zvukoterapie v léčení překvapivého spektra zdravotních problémů včetně srdečních poruch, artritidy, stresu a dalších. Doktor Mitchell Gaynor, autor Sounds of Healing, použivá křišťálové a kovové zpívající mísy pro zklidnění a relaxaci svých pacientů.
Všechno v našem vesmíru je vibrace. Zvuk, tak jak mu v dnešní době rozumíme, je vlna. Tato vlna se manifestuje jako pohybující se vzduch, který převezme vibraci objektu a umožní jí cestovat. Tato vlna zasáhne náš bubínek a poté pomocí neuvěřitelného bioakustického procesu je nejprve transformována do chemické formy a poté do elektrických impulsů v našem mozku. Zvuk se měři v cyklech za sekundu, jednotkou je hertz (Hz). Hodnota zvuku se nazývá frekvence. Člověk je schopen slyšet zvuky přibližně od 16 Hz do 16 000 Hz. Zvuky pod touto hranicí nazýváme infrazvuk a nad nimi ultrazvuk. Takže pokud něco nemůžeme slyšet, neznamená to, že tam žádný zvuk není. Například delfíni mohou vnímat a vysílat frekvence až do 180 000 Hz.
Od elektronů, které se pohybují okolo atomového jádra, po planety ve vzdálených galaxiích, které obíhají okolo hvězd, všechno je ve stavu vibrace, a tudíž všechno vytváří zvuk.
Důležitá pro zvukoterapii je rezonance. Rezonance je přirozená vibrace objektu, specifická frekvence, kterou vibruje. I tento časopis má svou frekvenci, stejně židle, na které teď sedíte. Objekt může rezonovat pouze v případě, pokud se setká s objektem se stejnou frekvencí, což se děje například u ladiček. Pokud máte ladičku naladěnou na 100Hz a rozvibrujete ji, další, které jsou naladěny také na 100Hz, začnou také vibrovat. Existují také objekty, které mohou začít vibrovat, i když má zdroj vibrace jinou frekvenci. Mezi tyto objekty patří například hudební nástroje, voda a co je pro zvukoterapii zásadní – lidské tělo, které rezonuje a reaguje na celou řadu různých frekvencí. Různé části našeho těla mají své vlastní specifické rezonanční frekvence, takže každý z nás je takovým neobyčejným orchestrem, který hraje a vytváří svou vlastní suitu. Pokud jsme v rovnováze a harmonii, jsme zdraví a cítíme se dobře (jsme dobře naladěni). Pokud část našeho těla vibruje mimo tuto harmonii, nazýváme tento stav nemocí (jsme rozladěni). Pomocí omlazení a znovuobnovení vlastních rezonančních frekvencí těla ustane nerovnováha a může začít proces léčení.
Náš mozek pulzuje a vibruje a vytváří elektromagnetiké frekvence, které se také měří v hertzech. Specifické zvukové frekvence ovlivňují mozkové vlny. Tímto způsobem nás mohou přivést do stavu relaxace. A nejenom to, zvuk má schopnost proniknnout do naší buněčné struktury a přeskládat naše molekuly.
Vědecká metoda, která se zabývá studiem frekvenčních jevů a vibrací, se nazývá kymatika.
Dokazuje na vibracích hmoty i buněk charakteristiku působení zvuku. Když nasypete např. písek na kovovou desku a použijete zvuk tónu na rozkmitání této desky, písek se začne formovat do určitého vzoru. Ale jen při určitých frekvencích se na desce vytvoří velmi čisté a symetrické vzory. Na internetu najdete spoustu videí, kde můžete tento fascinující jev vidět (zadejte si Cymatics).
Na světě existuje celé spektrum léčení zvukem, od zpívání manter, tónů, přes muzikoterapii, binaurální frekvence (např. Jeffrey Thompson), terapii na základě analýzy hlasu (Sharry Edwards, Elaine Thompson), kymatickou terapii (Dr. Peter Guy Manners), sonopunkturu (akupunktura zvukem), technologie sluchového vylepšení (Electric Ear, Alfred Tomatis) až po léčení rezonančními stoly, přírodními akustickými nástroji, ladičkami, zvukovými nahrávkami a hlasem. Svět zvuku čeká na vás!
Martina Jeličić
www.soundtherapy.cz
www.mysticgarden.eu
Facebook: @Hudebnilazen (Hudební lázeň)
Vzhledem je podobný ostatním žampionům, ale v porovnání s ostatními druhy, má tento žampion delší a silnější třen a vzrůstem je mnohem větší. Má výjimečné, výrazné mandlové aroma a sladkou chuť. V Japonsku se mu říká himenatsutake. Říká se mu také božská, královská nebo mandlová houba.
Rozšíření: Brazílie, Peru, Japonsko. Houba se pěstuje pro konzumaci a léčebné účely. Ve volné přírodě v Brazílii roste v horské oblasti Piedade.
Obsahové látky: Obsahuje zejména chitin, peptidoglykany, polysacharidy – beta-1,3-glukany, 1,4-alfa-glukany, beta-1,6-D-glukany, polysacharid HM3-G, 3 heteroglukany, proteoglukany známé pod označením ATOM zprostředkovávají působení komponent imunitního systému na 4 typy rakovinných nádorů. Obsahuje látky podobné antibiotikům, látku s hypoglykemickými účinky (Galamini), látky s desenzibilizujícími účinky (Paul Daguin). Dále obsahuje RNA – protein komplex, glukomannan, minerální látky, tuky, chitin, fosfolipidy, adenin, aminopurin, chlorpurin, bílkoviny, glykoproteiny, steroidy, vysoká množství ergosterolu s protirakovinným účinkem, terpeny, vitaminy B1, B2, nenasycené mastné kyseliny, enzymy nukleových kyselin. Je velmi bohatým zdrojem protirakovinného selenu.
Všehoj léčivý, nebo také ženšen – je všeobecně známý jako kořen života. Je to vytrvalá rostlina se štíhlým, napřímeným, asi půlmetrovým stonkem, který nese 4 – 5 dlouhých a řapíkatých listů. Listy má podobné jako kaštan koňský a skládají se z pěti částí. Z květu se vyvíjí zelené bobulovité plody, jsou to jedno a dvousemenné peckovice, zbarvující se postupným zráním v létě do červené barvy. Dospělá rostlina má obvykle okolo 30 plodů.
Žen šenu se ve vývoji daří v sibiřském prostředí – tajze přímořského a vladivostockého kraje, sever Číny a Koreje.
Jeho pěstování je poměrně náročné, protože kořen lze na plantáži sklízet nejdříve po čtyřech letech. Nejlepší je však sklizeň až okolo pátého až šestého roku pěstování. Avšak dožívá se stáří až několika století. Nejstarší nalezený kořen byl více než 360 let starý.
Předmětem sběru s hlavním účinkem působení je kořen, méně často list. Cena se na světovém trhu pohybuje od desítek do tisíc dolarů za kilogram. Někdy se pak také dělí na červený, bílý a paksam. Je také velmi často falšován, případně se obchoduje pouze s falešným jménem.
Obsahové látky jsou poměrně dobře prozkoumány, ale odborníci nacházejí stále nové a nové. K hlavním účinným látkám patří panax – saponiny, panax glykosidy, seskvirpenová silice, panax alkaloidy, směs mastných kyselin, škroby, nižší cukry, fytosteroly, pektiny, třísloviny, pryskyřice, slizy, řadu vitamínů, zvláště pak vitamin C, B a minerální látky.
Regenerace ve Sféře
Nemoci můžete předejít, když vyrovnáme nedostatek energie v meridiánech. Cílem našich ryze českých přípravků je zharmonizovat energetickou síť dříve, než dojde k dlouhodobému energetickému úbytku.
Vladimír Ďurina
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude v něm něco z krystalterapie, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.
Myslím si, že mnoho lidí, kteří onemocněli nějakou chorobou, dojde k tomu, že nejcennější v životě je zdraví. Tím to začíná a tím to končí.“
Roberto Carlos Gomez Colman
Diochi Paradise
České produkty, které pomáhají