Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Zápach z úst jako sociální bariéra
Nepříjemně zapáchající dech, vycházející z našich úst, odrazuje lidi v naší blízkosti. Pokud se nechcete nechat vyřadit ze společnosti, zjistěte příčinu nevábného odéru a co nejrychleji jej nahraďte dechem svěžím.
Nejčastější příčinou zápachu z úst jsou záněty dásní, které častokrát bývají následkem nedostatečné ústní hygieny. Příčinou je plak – mikroorganismy usazené v ústní dutině, jež obsahují bakterie, které vyvolají zánět. Dáseň často zduří a krvácí a mnohdy vede až ke vzniku paradontózy.
Čištění zubů nestačí
Pravidelné čištění zubů je samozřejmostí, ale častokrát pro odstranění nepříjemného dechu nestačí, obzvlášť pokud se již objevily první příznaky paradontózy.
Bioinformační posilující doplněk stravy Sagradin obsahuje vysoké procento čistého latexu ze stromu Croton lechleri, který se vyskytuje v Jižní Americe a je po staletí využíván místními indiány jako univerzální pomocník při řadě potíží. Sagradin má silný stahující účinek. Při vnitřním užití má další mnohé účinky a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
Žaludek není popelnice
Další velmi častou příčinou nepříjemného dechu je nesprávné složení jídelníčku. Přejídání se, špatná kombinace stravy, přílišná konzumace kávy a alkoholu taktéž způsobuje množení mikroorganismů v ústní dutině a vede k nepříjemnému dechu.
Astofresh tablety – vaše první pomoc
Kromě změny jídelníčku a stravovacích návyků, která bohužel v dnešní uspěchané době bývá pro mnoho lidí velkou překážkou, je takzvanou první pomocí při problémech se zažíváním a nepříjemným dechem posilující a osvěžující doplněk stravy Astofresh tablety.
Čistě přírodní bylinný produkt se rychle vstřebává a navrací tělu svěžest a vitalitu. Kromě toho, že skvěle nahrazuje použití ústní vody, je koncipován tak, aby podle tradiční čínské medicíny harmonizoval především meridián žaludku, sleziny se slinivkou a plic. Díky tomu si tělo samo přirozenou cestou upravuje problémy, které se pojí k disharmonii v těchto meridiánech a následujících oblastech. Astofresh tablety jsou skvělým přípravkem pro celkovou detoxikaci organismu, podporují přirozenou vlastní obranyschopnost organismu. Vždy si najděte příležitost vzít si jednu tabletu a osvěžit si dech.
Vista clear – dokonalý harmonizátor
Dalším důležitým krokem je vnitřní očista, ve které účinně napomáhají kapsle Vista clear. Výtažky z rostlin a éterické oleje v tomto doplňku stravy obsažené navrací tělu svěžest a vitalitu.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 08/2011
Zázvor pravý je jeden z šesti druhů zázvoru. Je to vytrvalá bylina, která každý rok z dužnatého, hlízovitě tučného oddenku vyhání několik přímých, štíhlých, asi metr vysokých lodyh. Vedle těchto olistěných lodyh vyrůstají z oddenku později též bezlisté, asi 30 cm vysoké květonosné stvoly, zakončené krátkým, klasovitým květenstvím. Okvětní plátky mají srostlou základnu, dvě jalové tyčinky, srostlé a přeměněné v barevný, obvykle světle fialový pysk, a jednu plodivou tyčinku. Plodem, který údajně nikdy zcela nedozrává, je trojpouzdrá, mnohosemenná tobolka.
Je vyšlechtěnou rostlinou a ve volné přírodě se nenachází. Hojně se pěstuje v teplejších končinách Asie. Rozmnožuje se výhradně vegetativně. Má rád vlhčí, ale nikoliv mokrou polohu.
Předmětem sběru a použití je oddenek, který se dováží obvykle loupaný, případně i mletý. V pravlasti zázvoru, Indii, je nazýván zázvor sringavera.
Oddenek obsahuje silici, v množství až do 3 %, jejíž hlavními částmi jsou seskviterpeny a alfa plus beta zingiberin, dodávající droze její typickou vůni. Dále jsou v silici přitomny bisabolen, borneol a farnesol. Izolován byl též keton zingeron. Fytoterapeutická „ostrost“ drogy je způsobena přítomností pryskyřicové složky, zvané shoagol.
Zázvor je typickou zahřívací drogou, lze ji s úspěchem použít zevně i vnitřně. Horké zázvorové obklady přikládáme na šíji při jejím ztuhnutí, při bolestech za krkem apod. Obklad přikládáme do dvojího vychladnutí, to znamená, že po vychladnutí prvého přikládáme obklad druhý. Celá procedura trvá zhruba půl hodiny. Potom je vhodné na uvolněnou šíji aplikovat masáž případně chiropraktické rovnání páteře. Přirozeně lze obklady provést i kdekoliv jinde na těle, nejenom na šíji.
Vnitřní použití zázvoru vychází především z prastarých praktik indické ayurvédy. Uplatňuje se při léčbě zažívací ústrojí, zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a povzbuzuje celkově metabolismus.
Pro použití na obklady rozmícháme čajovou lžičku mletého zázvoru ve sklenici vroucí vody. Necháme vychladnout do požadované teploty a nemusíme cedit.
Jelikož jsou zázvorové hořčiny poměrně silné, zacházíme s drogou obezřetně, zvláště pak při vnitřním použití. Kontraindikací jsou žaludeční , dvanáctníkové a střevní vředy, kolitida, Crohnova choroba, těhotenství, kojení a nižší dětský věk. Pokud chceme aplikovat zázvor ve směsích, nepoužíváme práškový kořen, ale drogu jemně sekanou na malé kousíčky, ve které směsi řádně rozmícháme.
budova T String, Masarykovo nám. 1484, Pardubice (6. patro, č. dv. 646)
Otevírací doba: Po 16-19, st 11.30-16, Čt 9-14, nebo dle tel. dohody
T: 605 280 499
Jak cesta těžkou nemocí proměnila Zdenčino vědomí? Existuje návod na duchovní probuzení? Jak vychovává své děti a jak si rozumí se svým mužem? Co vzkazuje těm, kteří se potýkají s podobnou diagnózou?
Na pšeničné placky budeme potřebovat :
300g pšenice
½ lžíce kmínu
lžička mořské soli
polévková lžíce oleje
1,5 dl vody
Všechny suroviny smícháme dohromady (pšenici rozemletou v drtiči nebo kávovníku). Vzniklé těsto vlijeme po placičkách na rozpálenou pánev. Z obou stran opékáme do zlatova. Podáváme s medem, nebo s některou z našich pomazánek.
Datle, fíky, jedlé kaštany – většina z nás má tyto plody spojeny hlavně s atmosférou adventu a Vánoc. Na trhu jsou však celou zimu, a tak by byla škoda je v jídelníčku opomíjet. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si tyto léčivé plody do sytosti užít.
Naučte se, jak nakupovat zdravě a chutně.
I relativně malé změny v nákupních zvyklostech mohou mít významný vliv na zdraví. Jak nakupovat zdravě?
Blíží se třetí ročník Festivalu zdravého nakupování - 21 míst, 15 měst. Nutriční terapeuti budou zákazníkům zdarma odpovídat na otázky vhodného výběru potravin, správné výživy a zdravého životního stylu. Poradí, jak se orientovat při nákupu potravin či jak číst správně údaje uváděné na potravinách. Pro zájemce budou k dispozici chytré osobní váhy na měření skladby těla a organizované společné nákupy s nutričním terapeutem.
Obecně prospěšná společnost "Vím, co jím a piju" otevře stánky Festivalu celkem na 21 místech v 15 městech. Důvodem je velký zájem veřejnosti, která se díky nutričním terapeutům, přítomným přímo v prodejnách, může dozvědět více o své kondici. A také o tom, jak číst údaje na potravinách a jak vybírat výrobky vhodné pro zdravý životní styl.
Zažít můžete i společný nákup s nutričním terapeutem, samozřejmostí jsou pak ochutnávky potravin certifikovaných logem Vím, co jím.
Záměrem celého festivalu je zvýšit povědomí o přímém vztahu mezi kvalitou a kvantitou přijímané stravy se zdravím a kondicí. Vyvážená strava v přiměřeném množství totiž významně omezuje vznik neinfekčních civilizačních onemocnění jako je nadváha, obezita, onemocnění srdce a cév, cukrovka 2. typu, a je tak součástí jejich prevence.
"Lidé se zajímají o zdravý životní styl čím dál více. Bohužel však nejsou tak pozorní při nakupování potravin. To je velká škoda, protože to, jak jíme, významně ovlivňuje naše zdraví. Proběhlo již mnoho srovnávacích testů na českých a zahraničních výrobcích a Češi se bohužel řadí mezi laxnější konzumenty a spokojí se s méně kvalitními potravinami. Naším úkolem je usnadnit výběr vhodných výrobků, které splňují základní požadavky racionální výživy. Samotné výrobky poznáte podle specifického loga Vím, co jím. Na Festivalu budete mít příležitost se poradit ohledně otázek výživy, změřit krevní tlak či si otestovat složení těla na chytré váze (dozvíte se, kolik vážíte, kolik procent z hmotnosti zaujímá tuk a kolik svaly) a ukážeme si, jak by měla vypadat skladba správného rodinného nákupu, kde nesmí chybět poměrné zastoupení všech důležitých živin.", přibližuje smysl Festivalu zdravého nakupování PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka a odborný garant obecně prospěšné společnosti Vím, co jím a piju.
Festival bude probíhat ve třech únorových termínech, vždy od čtvrtku do neděle, 15. - 18. 2., 22. - 25. 2., 1. - 4. 3. 2018. Společné nákupy s nutričním terapeutem budou probíhat vždy od 16:00, na některých místech i v 11:00.
Přesný harmonogram a bližší informace naleznete na www.vimcojim.cz, kde také můžete po celou dobu konání festivalu soutěžit o zajímavé ceny.
Hlavním partnerem festivalu je společnost Ahold Czech Republic a.s., provozovatel obchodní sítě Albert. Dalšími partnery jsou OZP - Oborová zdravotní pojišťovna, Unilever Česká Republika, značka Birell společnosti Plzeňský Prazdroj a.s., BONAVITA spol. s.r.o., EMCO spol. s.r.o., RACIO s.r.o., FABIO PRODUKT spol. s.r.o., ITALAT CZ s.r.o.. Hlavním mediálním partnerem pak Rádio Impuls. Iniciativa Vím, co jím a piju je smluvním partnerem globální iniciativy The Choices Programme. Program Choices vznikl v roce 2007 z podnětu Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ty totiž upozornily na živiny, které při nadměrné konzumaci mohou způsobovat neinfekční civilizační onemocnění, jako jsou nadváha, obezita, diabetes 2. typu nebo srdečně-cévní onemocnění. Potraviny nesoucí logo "Vím, co jím" obsahují žádné nebo minimální množství nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, soli a přidaných cukrů. U některých druhů potravin navíc logo hlídá celkové množství energie a poukazuje na potraviny bohaté na vlákninu. Databáze produktů nesoucích logo Vím, co jím je dostupná na www.vimcojim.cz.
Podle čínské medicíny si naši pozornost v prosinci žádá tlusté střevo, které řídí přepravu kalů i tělesných tekutin. Na vylučování stolice se vedle tlustého střeva podílí i plíce, a to svou funkcí řízení sestupu čchi v těle. Tlusté střevo nám pomáhá dovést do konce to, co jsme započali, a zbavovat se nepotřebného na fyzické i duchovní úrovni. To je velmi důležité, protože místo pro cokoliv nového vznikne jen tehdy, když nejprve vyřešíme a ukončíme staré záležitosti. Z hlediska psychiky je tlusté střevo místem našeho podvědomí, nejhlubších obav, strachů a stinných stránek. Podle orgánových hodin tlusté střevo nejvíce pracuje v době mezi 5. – 7. hodinou.
Čisté tlusté střevo je základ zdraví.
Jak se projevuje oslabení tlustého střeva?
Chorobné stavy se týkají především různých poruch vyměšování stolice. Pokud střevo nefunguje správně, dochází k zácpě nebo průjmům. Při chladu a prázdnotě v tlustém střevě je slyšet kručení v břiše, objevují se i bolesti břicha a průjmy. Je-li plnost a horkost, stolice se nadměrně zahušťuje a vysušuje, a proto dochází k zácpě. Vlhká horkost způsobuje nejen bolesti břicha, ale i srážení krve ve stolici. Pokud stolice nedostatečně prochází, může docházet k pocitům dušnosti v hrudi, kašli apod. Proto je důležité při upravování stolice zároveň harmonizovat čchi plic. Při zanesení tlustého střeva dochází ke zhoršení imunity, vstřebávání odpadních látek zpět do těla, nečistoty se poté odvádí kůží v podobě ekzémů, akné, pupínků. Objevuje se i únava, bolesti hlavy, migrény, opary a další nemoci. Čisté tlusté střevo je základ zdraví.
Co můžeme udělat pro své zdravé tlusté střevo?
Pokud si chceme uchovat dobré zdraví a cítit se svěží a plní energie, budeme muset svým střevům věnovat patřičnou pozornost a dopřát pořádnou očistu, která jim uleví a umožní správně fungovat. Střeva potřebují dostatek vlákniny a slizu. Doplňme je vhodně do jídelníčku. Pro každou očistu je důležitý pitný režim. Každá buňka v našem těle potřebuje vodu. Pro zdravý pohyb střev je důležitý také pohyb. Stačí rychlá chůze, procházky, protahovací a dýchací cvičení nebo cviky na břicho. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na správnou skladbu potravy. Pokud trpíme zácpou, vyhoďme ze svých skříní vše, co jsme rok nepotřebovali. Půjde to těžko, ale pomůže nám to zbavit se i starých myšlenek a vše uvolnit.
Jaké potraviny nám pomohou posílit tlusté střevo?
Obecně doporučujeme na podzim a v zimě konzumovat především jídla, která zahřívají organizmus a jsou vařená delší dobu. Důležitý je dostatek vlákniny, zeleniny, ovoce a vody. Nekombinujme velké množství potravin v jednom jídle a udržujme si dostatečnou pauzu mezi jídly, aby strava ve střevech nezahnívala a nezpůsobovala únavu a nadýmání. Mléčné výrobky z jídelníčku vypouštíme až do jara, jelikož vnáší do těla chlad a zahleňují organizmus. Příroda nám nabízí rozmanité plody, proto může být podzim pestrý a rozmanitý nejen v přírodě, ale i v našem jídelníčku. Vhodné potraviny pro tlusté střevo jsou podobné jako pro plíce. Jsou to tedy rýže, oves nebo pohanka, červená čočka, sójové boby. Důležitý je i česnek, cibule, pórek, zázvor, ředkev, kysané zelí. I jablka, hrušky, kaki, fíky mají své místo. Konzumujme všechny ryby, i tučnější vepřové maso. Na podporu trávení přidejme kmín, fenykl, anýz, téměř všechny druhy koření a nezapomínejme ani na byliny uklidňující střeva při těžkostech, např. plicník. Na prokrvení střev s dezinfekčním účinkem je příznivé modré hroznové víno, borůvky, ostružiny, maliny, černý rybíz a černá jeřabina.
Plíce a tlusté střevo pomůžou harmonizovat bioinformační preparáty DIOCHI - vyzkoušejte BAKTEVIR!
Vitamin P, známý pod pojmem flavonoidy, je označením pro čistě přírodní rostlinné látky a ve vodě rozpustná barviva, která mají silné antioxidační účinky a blahodárně působí na lidský organizmus, zejména cévní systém. Trápí-li vás problémy s křečovými žilami, mohou se stát vaší velkou oporou.
Zdroje flavonoidů
Černý bez (Sambucus nigra)
U plodů byl prokázán analgetický účinek při bolestech trojklanného nervu, páteře, kloubů, mírně snižují krevní tlak a ochraňují cévní systém.
Pozitivní účinky výtažků z černého bezu:
Obsahové látky plodů: flavonoidy - antokyany 0,2–1 %, třísloviny (3 %), kyanogenní glykosidy, sambucol – antivirový účinek, organické kyseliny, vitamin C, provitaminy skupiny A i B.
Vinné hrozny (Vitis vinifera)
Slupky z vinných hroznů obsahují přírodní antioxidanty zvané polyfenoly, a z nich zejména flavonoidy jsou z hlediska léčebného působení nejúčinnější chemické látky. Odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném víně jsou dokonce několikrát účinnějšími antioxidanty, než vitamin E. Mezi účinné antioxidanty ve slupkách hroznů patří dále např. kvercetin, u kterého bylo prokázáno protinádorové působení. Jeho množství, stejně jako obsah ostatních polyfenolů ve víně, závisí na tom, na jaké vinici bylo víno vypěstováno, na odrůdě, délce slunečního svitu atd. Ve slupce hroznů i v oplodí semen byl zjištěn účinný antioxidant resveratrol. Polyfenol resveratrol kromě protinádorových účinků působí preventivně proti vzniku aterosklerózy tak, že snižuje přilnavost cholesterolu k cévním stěnám. V červeném víně se ho podle výzkumu nachází padesátkrát až stokrát více než v bílém víně.
Víno lze podle posledních výzkumů považovat za jeden z nejúčinnějších léků k prevenci srdečních a cévních onemocnění, a to jak díky obsahu alkoholu, tak flavonoidů. Proto i bylinné kapky na bázi alkoholu firmy Diochi jsou v tomto směru výjimečné.
Pozitivní účinky výtažků z vína:
Obsahové látky vinných slupek a semínek: polyfenoly antokyany, anthokyanidiny, fenolové kyseliny, kyselina kaftarová, ferulová, kávová, galová, katechin, epigalokatechin galat, rutin, malvidin-3-O-glykosid a malvidin-3-O-p-kumaroglykosid, myricetin, quercetin-3-O-glykosid, stilben deriváty resveratrolu, resveratrol-3-O-glykosid, peonidin, malvidin a další.
Optimální množství flavonoidů vám zajistí unikátní potravinový doplněk CDFlavonoidy, kde je působení flavonoidů navíc posilněno vitaminem C a D.
Dávkování 1-2 kapsle denně.
Zeleninové a ovocné šťávy
Probereme se zajímavostmi o mangu, papáji a rebarboře – tedy všeobecně oblíbených zimních plodech.
Přes výborné léčivé účinky mají několik zdravotních úskalí, o nichž je dobré předem vědět. Za domovinu mangovníků bývá považována Indie. Postupem času se toto ovoce rozšířilo do zemí Asie a mnoha dalších tropických zemí po celém světě. Předností manga je vitamin B, a to především B6.
Mangová a papájová při pálení žáhy
Vitamin B6 podporuje například syntézu bílkovin v organismu, schopnost lepšího soustředění, dobrou funkci krevního oběhu, máte-li velké stresy, potřebujete určitě doplnit vitamin B6, protože při stresech se rychleji spotřebovává. Mango obsahuje také vitaminy B3 (posiluje nervový systém, podporuje kvalitní spánek apod.), B5 (má protistresové účinky, dodává tělu energii, působí proti předčasnému šedivění vlasů). Dále bohatý mix vitaminů A, C, E, minerální látky a stopové prvky, jako měď, hořčík, mangan, draslík, zinek. Na druhou stranu má v sobě mnoho cukru, proto mangová šťáva není vhodnou pochoutkou pro diabetiky, hypoglykemiky, při kvasinkových infekcích, některých alergických projevech a dalších zdravotních obtížích, které souvisejí s hladinou krevního cukru. Totéž platí o šťávě z papáji!
Pro ostatní, mangová šťáva rychle zažene žízeň a pro své výživné složení je vhodným nápojem při dehydrataci. Pomáhá též rozproudit krevní oběh a vyčerpanému tělu dodává nezbytnou energii. Kombinace šťávy z manga a papáji (v ředění 1 : 3) se doporučuje při problémech s pálením žáhy. Šťáva se pije po malých doušcích během jídla v celkovém množství jedné menší skleničky.
Papája pochází ze Střední Ameriky, ale v současné době se pěstuje i v Africe a v některých asijských zemích. Stejně jako mango, i papája obsahuje mnoho vitaminu A, B, C, a navíc má papájové enzymy, které ovlivňují zdárné trávení potravy, kožní onemocnění a alergie. Můžete vyzkoušet tzv. papájovou kúru – kdy po dobu jednoho týdne sníte každý den 1 papáju či z ní vypijete džus. Cílem je, abyste se cítili lépe, měli více energie, vitality a celkově se zlepšilo vaše zažívání.
Kombinace šťáv z manga a papáji působí pozitivně při odstraňování zažívacích problémů a také při otocích, zánětech, horečkách, psychických chmurách apod.
Jak zralost papáji, tak manga se pozná podle mírného stisku ovoce, které je poddajné, ale ne příliš měkké ani tvrdé. Nečekejte na úplnou měkkost, to bývá většinou již od středu nahnilé. Šťáva z manga se připravuje z oloupaného a vypeckovaného ovoce. Papáju také oloupeme, dužninu zbavíme semen a můžeme odšťavňovat.
Rebarborová pro přirozeně krásný chrup
Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové není tato šťáva úplně vhodná pro přímou vnitřní konzumaci. Přesto mají léčivé látky rebarbory při správném dávkování důležité léčebné využití. Kyselina šťavelová se uvolňuje i při vaření, proto lidé, kteří trpí revmatismem, žlučníkovými, močovými či ledvinovými kameny, by se měli rebarboře raději úplně vyhnout. Ostatním může rebarborová šťáva udělat velkou službu v následujících případech: Velmi efektivně prospívá při zubech „zašlých“ od cigaretového kouře, zubním plaku, zubním kameni, zubních kazech, zánětu sliznice dásní a paradontóze, aftech na dásních, jazyku apod. Co se týká „rebarborové péče“ o zuby, jsou k dostání různé rebarborové přípravky (v prášku), které lze využít také pro čištění zubů. Rebarborovou šťávou však můžete pravidelně vyplachovat ústa a kloktat.
Šťávu z rebarbory lze využít především vně, a to formou obkladů či „dezinfekční“ vody při proleženinách, snětích, ranách, bércových vředech apod. (Nejprve opatrně vyzkoušejte na menší ploše rány. Osvědčí-li se vám rebarborový obklad, můžete jej plně využívat.) V malých dávkách lze pít šťávu nebo jíst tepelně upravenou zeleninu při trápení se zácpou, ale i mírném průjmu, nadýmání, střevních parazitech apod. Díky vysokému obsahu vlákniny regeneruje střeva a očišťuje organismus od jedů a škodlivin. Rebarbora je velmi bohatá na vápník (pevné kosti a nervy), hořčík, mangan (správná funkce svalů), draslík (vylučování vody z těla, optimální přeprava živin z krve do tělesných buněk). Obsahuje mnoho vitaminu B pro zdravou tvorbu kůže, hezké vlasy atd., speciálně kyselinu listovou pro krvetvorbu, růst buněk, výživu mozku a nervů.
K přípravě šťávy a ke konzumaci se využívají jen zdužnatělé řapíky, které jsou jemnější a stravitelnější, nikoliv krajní listy obsahující mnoho výše zmiňované kyseliny šťavelové. Zelenina se musí před přímým zpracováním oloupat! Pokud vás zaujaly léčebné účinky rebarbory, zaměřte se spíše na její konzumaci v tepelně upravené formě, tedy kompotů, džemů, náplní apod. Šťávu využívejte spíše pro vnější léčbu.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 02/2011
Ovocné a zeleninové šťávy
V tomto předjarním období se zvyšuje výskyt chřipek a nachlazení, protože organismus se u mnoha lidí preferujících sedavý životní styl s nadbytkem nezdravých pokrmů nestačí přirozeně detoxikovat. Zkuste proto jako prevenci i „první pomoc“ místo léků pít čerstvě vylisované šťávy. Nejen, že do těla dostanete přirozené vitaminy, ale napomůžete zároveň jarní očistě organismu.
Mezi všeobecně nejznámější chřipkové vitaminy patří citrusové plody. Před odšťavňováním je nutné je kvůli chemickým postřikům oloupat (v případě, že nepoužíváte ovoce z ekologického zemědělství). Neloupejte však bílou měkkou slupku (těsně pod barevnou kůrou). V této části ovoce se nachází mnoho pro zdraví důležitých látek (například flavonoidů – působí proti mikrobům) a obsahuje několikanásobně více vitaminu C, než je přímo v ovoci. Citrusové šťávy můžete podle chuti kombinovat (i s jinými šťávami). Čím chutnější mix vytvoříte, tím budete spokojenější a zdravější, protože jej budete pít rádi.
Kromě univerzální pomerančové šťávy můžete využít mandarinkovou, která má mnohem jemnější chuť.
Sezona mandarinek sice koncem února pomalu končí, ale během chřipek se jedná o dobrý prostředek pro odhleňování. Pomáhá uvolňovat hleny usazené v dutinách, krku, dýchacím traktu a žaludku. Zmírňuje bolesti a křeče, které jsou důsledkem chřipkového onemocnění. Mandarinková šťáva je vhodným pomocníkem pro pročištění jater, což se v tomto období také hodí.
Stejně jako mandarinky a pomeranče, můžete zaměňovat citrony za lunetky, a naopak. Záleží, které ovoce se vám bude v obchodě více líbit. Limetková šťáva má jemnější chuť, a proto bývá před citrony preferována jako ochucovadlo některých pokrmů, polévek a nápojů.
Šťávu z těchto kyselých plodů můžete využít i ke kloktání při infekčních onemocněních v krku. Do vymačkané šťávy z jednoho citronu se přidá špetka kuchyňské soli. Často se touto směsí kloktá až do odeznění bolesti.
Podle ajurvédy se doporučuje pro dobrý začátek dne a pročištění zažívacího traktu šálek nápoje připraveného z medu, citronové šťávy a teplé vody. Pije se po douškách nalačno. Limetková šťáva (i citronová, mandarinková a pomerančová) zmírňuje svalové bolesti a křeče při chřipkách, uvolňuje i menstruační křeče. Pije se rozředěná teplou vodou po pár hodinách před jídlem (na půl šálku teplé vody dvě polévkové lžíce limetkové šťávy). Mandarinkovou a pomerančovou šťávu samozřejmě ředit nemusíte, jestliže nemáte problémy se zažíváním.
Čas pro vnitřní očistu
Začátek března bývá dobou očistných jarních kúr. Podle tradiční čínské medicíny platí, že, abychom byli na jaře fit, musí být v pořádku naše játra. Právě v tomto ročním období jsou klíčovým orgánem. Vyplatí se proto pít čerstvě vylisované šťávy, které je pomáhají pročistit a dodat jim potřebnou energii. Provádějte očistné jarní kúry každý rok, zvláště jestliže jste někdy v minulosti prodělali nějaké jaterní onemocnění či váš životní styl není zrovna nejlepší. Častým příznakem, že tomuto orgánu je třeba věnovat větší pozornost, bývá téměř stálá fyzická únava, problémy se zrakem (rozostřené vidění, zhoršené vidění za šera, pálení očí apod.), choleričnost, bolesti hlavy. Játrům prospívá pravidelné pití mrkvové šťávy, pokud možno z biomrkve!
Mrkev obsahuje minerální látky (například vápník, fosfor, železo), vitaminy (například A, skupinu B, C) a další výživné látky, jako přírodní cukry. Stejně tak mnoho jiných druhů zeleniny pomáhá neutralizovat překyselený krevní oběh a odvádí z těla toxické látky. V praktickém životě se zlepšení projeví ve zvýšené úrovni vitality a energie. Pití mrkvové šťávy prospívá též lidem s nemocnými střevy – optimalizuje jejich činnost, reguluje tvorbu žaludečních kyselin, a měla by být zahrnuta v jídelníčku při redukčních dietách. Očista zažívacího traktu a jeho optimální fungování má přímou souvislost s dobrou kvalitou pleti, vlasů a nehtů. Mrkvovou šťávu pravidelně pijte před odjezdem k moři a do slunečných oblastí, protože vytváří ochranu před UV zářením.
Při více zanesených či nemocných játrech je lépe si ze začátku připravovat šťávu v menším množství či ji ředit ve stejném poměru s chlorofylem – může to být šťáva z listového salátu, špenátu, jarních pampeliškových listů, z mladého ječmene apod. Játra se budou čistit a regenerovat pozvolna. Někdy méně znamená více. Nadměrnou náhlou očistu by nemocná játra nemusela dobře snášet a dala by vám to pěkně najevo například velkou únavou, výbuchy vzteku, přechodným zhoršením zdravotního problému. Mrkev (a další kořenovou zeleninu) před odšťavňováním neloupeme, ale důkladně omyjeme, případně vydrhneme kartáčkem. Chemicky ošetřovanou mrkev používáme minimálně. Je důležité, aby zelenina měla biokvalitu.
Vylisovanou dužinu nevyhazujte, můžete ji přidat do polévky, placek, salátů či jiných pokrmů.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 03/2010
Nestíháte? Cítíte se zavaleni úkoly a v noci přemýšlíte, na co jste zapomněli? Vyzkoušejte Babautův naprosto minimalistický systém deseti jednoduchých návyků na zlepšení produktivity a osobní rovnováhy.
„Vybral jsem ty nejlepší myšlenky z nejlepších systémů produktivity, které kdy byly vynalezeny – „Mít vše hotovo" Davida Allena a „7 návyků skutečně efektivních lidí" Stephena Coveyho, přidal k nim pár užitečných myšlenek a vydestiloval je v použitelný systém pro zvýšení produktivity nazvaný Zen a hotovo."
říká autor knihy Zen a hotovo Leo Babauta
Můžete ihned vyzkoušet minimalistické zavedení systému „ZEN a HOTOVO" do vašeho života
Co k tomu potřebujete? Nejdříve nástroje: malý zápisník a pero. To je vše.
A teď jak na to:
Přitom si stanovte jediný roční cíl a vždy se soustřeďte na další krok, který k tomuto cíli vede!
Z knihy Zen a Hotovo Leo Babauty, vydalo nakladatelství Jan Melvil publishing
Regenerace ve Sféře
Nemoci můžete předejít, když vyrovnáme nedostatek energie v meridiánech. Cílem našich ryze českých přípravků je zharmonizovat energetickou síť dříve, než dojde k dlouhodobému energetickému úbytku.
Vladimír Ďurina
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude v něm něco z krystalterapie, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.
Myslím si, že mnoho lidí, kteří onemocněli nějakou chorobou, dojde k tomu, že nejcennější v životě je zdraví. Tím to začíná a tím to končí.“
Roberto Carlos Gomez Colman
Diochi Paradise
České produkty, které pomáhají