Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Když poprvé uvidíte plody Kustovnice čínské (Lycium chinense, čínsky kou-čchi), napadne vás možná, že je odněkud znáte. Příbuzná této rostliny Kustovnice cizí (Lycium barbarum) totiž roste i u nás na železničních náspech, stráních nebo v živých plotech.
Nejen pro muže středního věku
Kustovnice čínská je trnitý keř s převislými větvemi, který má střídavé listy a kvete drobnými fialovými kvítky s nálevkovitě srostlými korunními plátky. Plody jsou jasně červené bobule na dlouhých stopkách. Kustovnice se silně rozrůstá, často zplaňuje a vytváří křoviny, které slouží ptákům jako úkryt a bobule jako potrava. V Číně se k léčebným účelům rovněž používají plody kustovnice cizí. V současné době je možné koupit kou-čchi v některých speciálních obchodech i u nás ve směsi dvou druhů Lycium chinense a Lycium barbarum.
Populární bobulky - V Číně bylo užívání drobných oranžových bobulí kustovnice čínské poprvé zaznamenáno již kolem roku 100 našeho letopočtu. A od té doby jejich sláva neuhasla. Plody kou-čchi zná velmi dobře každý Číňan a určitě vám rád prozradí, že jsou vhodné především pro muže ve středních letech. Ale nejen pro ně.
Podle tradiční medicíny mají kou-čchi sladkou chuť, neutrální povahu a působí na meridiány jater a ledvin, dále vyživují krev, rozhojňují jin i jang, tonifikují játra a ledviny, zvlhčují plíce a také zlepšují zrak, jehož ostrost podle tradiční čínské medicíny závisí právě na stavu jater. Muži ve středních letech (a nejen v Číně) potřebují často posílit jin jater a ledvin, zvláště pokud jej dosud neuvážlivě vyčerpávali (např. při častém sexu či nadměrném požívání alkoholu).
6 porcí – příprava do 60 minut
1 velký květák
3 lžíce olivového oleje
Salsa:
60g nasekaných a vypeckovaných oliv
1 lžíce nasekaných kaparů
½ lžičky sušeného drceného chilli
1 lžíce nasekané čerstvé petržele
60ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
Troubu předehřejte na 160 stupňů celsia. Velký plech vymažte 1 lžící oleje. Květák postavte nastojato košťálem dolů a rozkrájejte na 5-6 silných plátků. Plátky rozložte na plech a pečte asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů a pečte dalších 20 minut, až se květák začne při krajích opékat a pěkně zhnědne. Vyndejte ho a dejte stranou. Přísady na salsu spolu dobře promíchejte a salsou polijte květákové steaky. Osolit a popepřit dle potřeby. Posypte petrželkou.
Jakou kvalitu přinášíte do pracovní skupiny? Co zastupujete? Čeho se vám dostává méně? Inspirujte se tímto kvízem.
U každé otázky rozhodněte, zda na vás v daném okamžiku a v dané pracovní skupině sedí. Pokud „ANO“ zatrhněte ji. Pokud „NE“ nechte ji ležet, nezatrhávejte. Pouhých 24 odpovědí a získáte inspiraci o tom, v čem jste nepostradatelní.
Ano pro otázky: 1, 3, 5, 7, 11, 15, 19, 22 tj. SYSTEMATIK
Ano pro otázky: 4, 9, 10, 13, 16, 18, 21, 23 tj. TÝMOVÝ HRÁČ
Ano pro otázky: 2, 6, 8,12, 14, 17, 20, 24 tj. EXPERIMENTÁTOR
Vyhodnocení:
SYSTEMATIK: Dáváte přednost pracovnímu prostředí, ve kterém se dodržují „pravidla hry“. Máte rád/a, když se na druhé můžete spolehnout a dohody nejsou jen prázdná slova. Berete je vážně. Rád/a pracujete v klidném prostředí, které má pracovní „cvrkot“. Nepotrpíte si na dlouhé řeči. Osobní věci, pocity si „necháváte na doma“. Tlachání vás nudí a vlastně také zdržuje od práce. Jste spolehlivý/spolehlivá, nemáte rád/a, když vás někdo příliš kritizuje, sám/a dobře víte, kde se co dá vylepšit. Práce vás musí bavit.
EXPERIMENTÁTOR: Dáváte přednost pracovnímu prostředí, ve kterém můžete vyniknout. Rád/a soutěžíte s druhými o pozornost vašeho šéfa. Inspirujete druhé lidi, míváte plno nápadů (některé zapadnou) ale mnoho dokážete rychle realizovat. Omyl vás nerozhodí, rychle najdete jinou možnost, jak situací pohnout. Lichotí vám, když vás znají lidé nejen ve vašem oddělení, ale také v jiných částech organizace. Býváte považován za dobrého společníka/společnici. Nejvíc vás zlobí rigidní pravidla a postupy, které podle vás mnohdy věci zesložiťují. Máte odvahu i riskovat.
TÝMOVÝ HRÁČ: Dáváte přednost přátelskému prostředí. Jste považován/a za společenského člověka. Dokážete druhým lidem trpělivě naslouchat, kladete jim často zvědavé otázky. Baví vás práce v týmu, ráda s lidmi diskutujete a díky tomu vás napadají dobré věci. Nedovedete si představit práci v zavřené kanceláři, kde celý den neuvidíte „živáčka“. Býváte lidem sympatický/sympatická již od prvního dojmu. Často se za vámi chodí poradit i v osobních situacích. Jste důvěryhodný/á. Držíte skupinu pohromadě.
Další inspirace na www.alenajachimova.cz
V Brazílii mu domorodí obyvatelé říkají taheebo neboli mravenčí dřevo. Když totiž odumře, v kmeni se rádi zabydlí mravenci. Jeho dřevo je hodně tvrdé a Inkové ho využívali k výrobě luků. To ale zdaleka není jediný účel, k němuž se lapačo využívá.
Rozšíření: Strom kvete od prosince do února a v tomto období vyniká svojí neobyčejnou krásou. Roste na rozsáhlých územích Jižní a Střední Ameriky.
Zjištěné obsahové látky: Zejména alkaloidy a naftochinony-lapachol, lapachon a jejich deriváty, dále flavonoidy, quercetin, kyselina hydroxibenzoová, saponiny, přírodní antimykotika, vápník, selen a železo v organické formě.
Lapacho: čaj Inků
Lapacho (lapačo) je bylinný čaj pocházející z Jižní Ameriky, je nazýván též čaj Inků. Připravuje se z vnitřní vrstvy kůry stromu lapacho (Tabebuia serratifolia) zvaného též tawari, jehož domovinou jsou lesy Brazílie, Bolívie, Peru, severní Argentiny a Paraguaye. V oblasti And se tyto stromy dožívají stáří až 700 let a jejich kůra je ceněna v lidové medicíně nejen původních obyvatel, ale i na jiných kontinentech.
Domorodé užití zahrnuje stavy jako je malárie, anemie, respirační problémy, nachlazení, kašel, chřipka, plísňové infekce, horečka, artritida, revmatismus, je užíván proti hadímu uštknutí, špatnému krevnímu oběhu, syfilidě, vředům a rakovině. Traduje se, že droga byla z Ameriky do Evropy dovezena již Vikingy. Výčet pozitivních účinků čaje lapacho na lidské zdraví je velmi dlouhý, zatímco negativní účinky údajně nebyly nikdy pozorovány.
1. Odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy.
2. Normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny.
3. Podporuje trávení a látkovou výměnu.
4. Usmrcuje některé druhy plísní a bakterií.
5. Posiluje imunitní systém.
6. Je nápomocný při astmatu, horečnatých chorobách, zánětu průdušek a při zánětu žaludku.
7. Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak).
8. Má protinádorový účinek.
9. Zlepšuje prokrvení těla.
10. Posiluje srdce a krevní oběh.
11. Působí proti chudokrevnosti.
12. Má pozitivní vliv při léčbě leukemie.
13. Zabraňuje vytváření otoků.
14. Pomáhá odstraňovat usazeniny v cévách.
15. Podporuje normalizaci hladiny krevního cukru.
16. Má příznivý vliv na nemoci, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a revma.
17. Uklidňuje podrážděné nervy.
18. Posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů.
19. Pomáhá odstranit migrénu.
20. Pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
21. Působí močopudně.
22. Pozitivně ovlivňuje spánek.
23. Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
Protože lapacho je i u nás snadno dostupné, každý má možnost jeho blahodárný účinek na lidské zdraví vyzkoušet a sám posoudit, zda výčet jeho účinků je opravdu tak široký. Lapacho už dávno není jen předmětem zájmu alternativní medicíny. O jeho léčivý potenciál se zajímá i medicína moderní, která v něm objevuje farmakologicky účinné látky s možným využitím v terapii. V 60. letech minulého století byly publikovány výsledky úspěšné léčby některých forem rakoviny, což velmi urychlilo farmakologický výzkum této rostliny. Protirakovinný účinek čaje Inků je přičítán naftochinonům, derivátům lapacholu, které byly nalezeny ve dřevě, ale zejména vnitřní části kůry (lýku) tohoto jihoamerického stromu. Samotný lapachol vykazuje protirakovinné, protizánětlivé účinky, působí rovněž proti bakteriím a plísním a je toxický pro měkkýše a trypanosomy. Trypanosomy jsou parazitičtí prvoci a Trypanosoma brucei je původcem spavé nemoci.
Trocha vědy
Protirakovinné účinky lapacha byly původně přisuzovány lapacholu, ale ukázalo se, že podobné účinky mají také oba lapachony. Všechny tyto látky lze po chemické stránce zařadit mezi naftochinony. Výzkum posledních let ukázal, jakým mechanismem působí lapachol a jeho deriváty na rakovinnou buňku. Významným účinkem těchto látek je inhibice enzymů zvaných DNA – topoizomerázy. Topoizomerázy jsou enzymy, které odvíjí DNA z rigidní struktury chromozomu, protože pouze „uvolněnou“ DNA je buňka schopná využít jako genetickou informaci pro syntézu proteinů. Tím, že β-lapachon inhibuje topoizomerázu I, DNA se neuvolňuje a nedochází k syntéze bílkovin. Následkem toho buňka zastavuje dělení a růst. Protože rakovinné buňky rostou a reprodukují se mnohem rychleji než běžné buňky somatické, jsou mnohem vnímavější k inhibičnímu účinku β-lapachonu na topoizomerázu I. Lapachol a β-lapachon, podobně jako některé další inhibitory topoizomerázy I a II, jsou účinné u několika typů rakoviny včetně rakoviny plic, hrudníku, prostaty a také melanomů, a předpokládá se, že by mohly najít uplatnění také jako léčiva při artritidě. β-lapachon je dnes pokládán za významnější léčivý prostředek než lapachol, ale jeho použití v humánní medicíně je silně omezeno jeho vysokou toxicitou. Snahou výzkumníků je proto snížit toxicitu β-lapachonu vhodnou chemickou obměnou jeho molekuly. Takovou látkou je např. 3-allyl-β-lapachon nebo některé nově syntetizované 3-arylamino- a 3-alkoxy-nor-β-lapachony. Podobně jako u rakovinných buněk, zasahuje β-lapachon také do replikace virů, a to i HIV1 viru, který způsobuje AIDS, a tím zpomaluje postup choroby.
Slabikář tradiční čínské medicíny
Tak pravil Žlutý císař: „Jin-jang jsou vyjádřením nebes a země, příčinou a měřítkem všech věcí, zdrojem změny a původcem života i smrti, jsou sídlem božím. Na tomto základu (jin-jang) je třeba založit léčení nemocí.“ (Nei-ťing, 1. stol. př. n. l.)
Jak již bylo řečeno v minulém čísle, tradiční čínská medicína užívala k léčení řadu metod, mezi kterými nechybí dietologie. Pohled na veškeré dění podle principu jin-jang a teorie pěti prvků se tedy nevyhnul ani něčemu tak prostému, jako je náš každodenní jídelníček. Je však třeba zdůraznit, že hlavní důraz byl kladen především na prevenci. Starověký čínský lékař dostával svůj honorář pouze tehdy, jestliže byl člověk zdráv, a pro slovo „nemoc“ ani neexistoval čínský znak. Je to hlavně prevence, kde by stravovací systém mohl sehrát významnou roli, a pokud jde o léčení, největšího úspěchu můžeme dosáhnout právě tam, kde byla nemoc způsobena především chybnou stravou. Nelze se však spolehnout na léčivou sílu jídla. Potraviny nemohou pokaždé nahradit léky, a tam, kde jde o závažnější problém, je třeba i dobře míněné rady konzultovat s ošetřujícím lékařem. Nemůžeme sami o své vůli přerušit doporučenou léčbu jen proto, že jsme změnili restauraci.
Jak dobře víme, zdravotní potíže nastanou, je-li porušena harmonie mezi jin-jangem a jejich rovnováha je vychýlena na jednu či druhou stranu. A protože také dobře víme, že jin i jang jsou ve všem, je samozřejmé, že i potraviny se budou vyznačovat různými poměry těchto složek.
Vyváženost
Znamená to, že v čínské medicíně nebudeme hovořit o tom, že některé potraviny jsou zdravé a jiné nezdravé, ale že jsou některé z nich pro určitý typ osobnosti a podle dané situace méně či více vhodné. Využívají se prakticky všechny, „pouze“ se klade důraz na vyváženost a sleduje se shoda člověka, místa a času.
Každý přichází na svět s vrozenou neměnnou konstitucí, ale současně jsme stále v nějaké kondici, na jejíž stav má vliv naše chování a další okolnosti a která může naši konstituci ještě více posílit či její charakter potlačit. Jsme-li tedy příliš jinoví nebo jangoví, měli bychom vyhledávat potravu opačné povahy. S místem je to tak, že bychom měli dávat přednost potravinám ze svého regionu (udělali bychom také radost ekologům), a neměli bychom se tedy ani stravovat jako Číňané! Shodou s časem se myslí jíst to, co právě v dané době roste. V praxi to zjednodušeně řečeno znamená, že tropické ovoce na vánočním stole není právě nejlepší nápad, ale pomeranč v letním žáru nás může chránit před škodlivým vlivem horka. Protože v čínské filozofii není nic úplně jednoznačné, ale ve všem je vždy něco naopak, a její síla proniká i do klasické medicíny, nemělo by nás překvapit ani to, že citrusy mohou mít své místo i uprostřed české zimy, tehdy když nás zachvátí horečka.
Jestliže poobědváme pořádný steak (jang) a pocítíme chuť na sladký dezert (jin), vyrovnáme poněkud nerovnováhu mezi jin a jangem, ale půjdeme z extrému do extrému, což není vhodné. Výsledkem bude chuť zalehnout na kanape a dát si šlofíka, což je nakonec to nejlepší, co můžeme udělat. Beztak se silně prokrví zažívací systém na úkor svalů, mozku a srdce. Pokud jste hospodyňka a vaříte pro více lidí, z nichž každý má jinou potřebu stravy, nejlépe uděláte, když se budete co nejvíce držet zlatého středu. Je to nejlepší způsob nápravy.
Potraviny typu jang
Skupina vybraných potravin podle zvyšujícího se podílu jang: pohanka, jáhly, ryby, drůbež, sýry, maso savců, vejce, sůl. Potřebujete-li posílit jang potravin, dejte přednost grilování, uzení, opékání, smažení, dlouhému varu, použijte zahřívací koření (chilli, kari, česnek, zázvor, skořice, pepř, kmín, tymián, rozmarýn, pažitka), vařte s alkoholem.
Potraviny typu jin
Řazení vybraných potravin podle zvyšujícího se podílu jin vypadá následovně: rýže, ječmen, žito, kukuřice, luštěniny, zelenina, mořské řasy, ořechy, tuky, ovoce, mléčné výrobky, mléko, cukr. Nejvíce jin je většina léků. Pečením ovoce nebo zeleniny zmírníme jejich zchlazující jinový účinek, kvalitu jin posiluje krátké povaření v trošce vody, vaření s chladicími přísadami (ovoce, řasy, žampiony).
Dosažení zlatého středu
Místo prudkého smažení na tuku můžeme potraviny jen krátce podusit a na závěr přidat trochu oleje. Metody posilující jang vynechat v létě a místo ostrých koření použít čerstvé byliny. Módní letní grilování masa není ideální, a už vůbec ne pro muže, zvláště pak pro muže agresivního typu. A když už to musí být, neměli by nějaký čas usedat za volant. Lidé trpící chladem a vegetariáni by měli dávat přednost teplým jídlům, čajům z koření (skořicový, kmínový) nebo horké vodě. Pro zajímavost – horkou vodu pije Jeho Svatost dalajláma. Zahřívací koření nepoužívat ve velkém množství, zahřejí se pak totiž jednotlivé orgány a začnou ovládat ostatní. Lépe je používat jen špetku, ale zato dlouhodobě. Při chladu nebo nachlazení bychom neměli snídat pomerančovou šťávu, ani kvůli vitaminu C. Pražené vločky, dušená jablka se skořicí, vlašské ořechy a káva s kardamomem ochrání před nachlazením lépe. Nejlépe tělo harmonizují celozrnné obiloviny se zeleninou.
Doporučení podle typu
(O jednotlivých typech jsme se zmiňovali ve Sféře č. 8/2010.)
Nedostatek jangu: doporučuje se teplá snídaně a nejméně jedno teplé jídlo denně, zahřívací koření, vařené ovesné vločky, malá porce masa, ryb a vajec, luštěniny, horká voda jako nápoj.
Nadbytek jangu: doporučují se lehká jídla, krátce povařená zelenina, listový salát, kompoty, rýže, brambory, ovocné čaje. Vyhněte se grilovaným masům a na ohni opékaným jídlům, ostrému koření, alkoholu, kávě, stresu, nedostatku spánku.
Nedostatek jinu: doporučuje se krátce povařená zelenina, listový salát, čerstvé bylinky, malé porce ořechů, mandlí, semen (nejlépe slunečnicových), kompoty, rýže, brambory, slepice, sladkovodní ryby, ovocné čaje. Vyhněte se kávě, černému i zelenému čaji, alkoholu, červenému vínu, česneku, chilli, kari, smaženým a grilovaným jídlům, zvěřině, ovesným vločkám, intelektuálnímu vypětí, sledování televize, četbě večer, emočnímu stresu.
Přebytek jinu: doporučuje se jehněčí maso, malé množství dušeného libového masa, obilná káva s kardamomem, vařené ovoce, lehce podušená zelenina s čerstvými nebo sušenými bylinami a kořením, pít horkou vodu, čerstvý zázvor (zejména k masu), nehladovět, při pocitu hladu mezi jídly snězte trochu slunečnicových semen. Vyhněte se mléčným výrobkům, syrové stravě, medu a jiným velmi sladkým potravinám, dále těžkým mastným jídlům, tučným uzeninám, vepřovému masu. Jezte hlavně ráno a v poledne, večeři omezte.
Ivana Karpenková
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 10/2010
Příjemné teplo, ulevující chlad, voňavá směs bylin, vyživující olej či uzdravující látky z ovoce, zeleniny a dalších přírodních produktů, jako je mladý ječmen, propolis, aloe vera, přinášejí značnou úlevu při široké škále zdravotních neduhů.
Obkladová léčba se odvíjí především od vašich pocitů a nálad. Všeobecně platí pravidlo, že při zánětech, horečkách, angínách, otocích, modřinách, bolestech zubů, aftech na dásních, ekzémech a štípnutích hmyzem se přikládají studené (případně ledové obklady), a naopak při nachlazení, kašli, chrapotu, tlaku na průduškách, menstruačních křečích, bolestech břicha ze špatného zažívání a růstových bolestech svalů u dětí se využívají obklady teplé.
Základní pravidlo – zkoušení a pozorování
Připravujete-li si studený obklad, věnujte pozornost jeho teplotě. Ne vždy musí být pravda, že čím studenější, tím účinnější. Například některé angíny potřebují hodně studeno, a tak nejlepším prostředkem, jak zmírnit bolest, je jíst zmrzlinu. U některých typů angín byste si naopak uškodili.
Při horečkách se doporučuje studený zábal či obklad, ale nesmí být ledový! Nejste-li si proto jisti správnou teplotou, využijte spíše obkladu z tvarohu, který nanesete na chodidla, převážete ručníkem a necháte asi 20 minut působit. Podle potřeby postup opakujte. Při bolestech hlavy vám může ulevit příjemně chladný obklad na čelo, nebo naopak horký obklad na ramena a zátylek.
Stejně tak při zánětu středního ucha se všeobecně doporučuje studený obklad, ale zrovna vám může přinést úlevu obklad teplý a suchý. Snad jen u otoků kotníků, pohmožděných kolen a dalších obdobných úrazů dělají většině lidí dobře hodně studené obklady až ledování. Nepokládejte led či v pytlíku zmraženou zeleninu přímo na bolavé místo, ale zabalte jej nejprve do ručníku, abyste si přímým kontaktem nepoškodili kůži.
U ekzému, kopřivek, vyrážek se doporučují studené obklady na bolestivá místa. Jsou však lidé, kterým spíše pomáhá osprchovat podrážděné místo co nejvíce horkou vodou. Opatrně tedy zkoušejte, co vyhovuje vám, ve vašem individuálním případě. Pro inspiraci jsem připravila několik tipů na léčivé obklady. Snad vám přinesou úlevu.
Levandule pomáhá při nachlazení
Jednou ze širokého spektra možností využití léčivých účinků levandule jsou právě začínající bolesti v krku, kašel a rýma.
Levandulový masážní olej můžete vtírat do hrudníku, zad či oblasti krku. Poté přiložte teplý suchý obklad či zavažte krk teplým bavlněným šátkem. Můžete tak stihnout ještě odvrátit nepříjemný kašel a palčivou bolest na průduškách.
Využíváte-li působení bylinkových polštářů, teplo v nich delší dobu udržíte tím, že je před použitím dáte zahřát do trouby na mírnou teplotu.
Opar na rtech
Můžete využít různé druhy obkladů. Nejúčinnější jsou samozřejmě v počátečním stadiu onemocnění. Na vatový tampon nakapejte několik kapek propolisové ústní vody, kterou zakoupíte běžně v lékárně či v prodejnách se zdravými produkty. Můžete si též připravit obklad z hypermanganové vody. V případě nouze položte na rty použitý čajový pytlík (čaj černý i zelený obsahuje kyselinu taninovou, která má protivirový účinek) či kostku ledu. Obklad přiložte na několik minut a opakujte co nejčastěji, až do pocítění úlevy.
Stejně tak propolisová ústní voda pomáhá při aftech v ústech. Nakapejte na tamponek několik kapek tekutiny a přiložte na pár minut na bolavou dáseň. Při častém opakování příznaky brzy odezní.
Na opary se též osvědčilo přikládat zelený prášek z mladého ječmene, který se pro své léčebné, chladivé a stahující účinky též hodí pro ošetření řezných ran.
Šalvěj ulevuje od bolesti zubů
První pomoc při náhlé bolesti zubu vám může poskytnout šalvěj. Připravte si nálev a nechte jej vychladnout na příjemnou teplotu. Poté naberte tekutinu do úst a snažte se ji udržet co nejdéle (nejlépe dokud nevychladne), udělejte si zkrátka „vnitřní obklad“. Vyplivněte, a postup opakujte několikrát po sobě. Užívání šalvěje se nedoporučuje těhotným ženám!
Jírovec účinkuje při hemoroidech
Pro toto nepříjemné žilní onemocnění si můžete připravit obklad z jírovce podle receptu léčitelky Věry Slavíkové. Nasbírejte si v sezoně plody jírovce, usušte, oloupejte a jemně nastrouhejte. Tím získáte surovinu, kterou můžete používat po celou zimu, až do další sklizně. Půl čajové lžičky prášku smíchejte s trochou kvalitního oleje tak, aby směs zůstala tuhá. Potom ji zahřejte na 40 °C a tuto teplotu udržujte asi 2 minuty. Směs dejte do čistého plátýnka a vytvořte roubík. Nechte jej zchladnout na tělesnou teplotu, a poté přiložte na postižené místo asi na 20 minut.
Suché obklady na bércové vředy
Na běžně ošetřený bércový vřed přikládejte obklad ze směsi brutnáku lékařského a květu divizny v poměru 1 : 1. Do plátěného nebo bavlněného sáčku vsypte směs sušených a rozdrcených bylin. Vše zahřejte na teplotu těla, přiložte na postižené místo a obklad ponechte přes noc. Tento recept též pochází z repertoáru léčitelky Věry Slavíkové.
Krvácení z nosu chce zimu
Při akutním krvácení přiložíme hodně studený obklad (případně led v kapesníku či šátku) na kořen nosu a zátylek. Obklad obměňujeme, aby byl stále studený. Opakujeme do zastavení krvácení. (Kromě obkladu je nutné postiženou nosní dírku ucpat ihned vatou. Krvácení ustalo ve chvíli, kdy nemůžete na postiženou dírku dýchat.)
Kuří oko léčíme citronem
Před spaním na chvíli namočte postižené chodidlo do horké vody, aby mohlo kuří oko změknout. Poté nohu důkladně osušte a na problematické místo přiložte kousek kůry z citronu s trochou dužiny. Ovažte, aby obklad v noci nespadl. Ráno sejměte a opakujte několik večerů za sebou. Do týdne by mělo dojít ke znatelnému zlepšení.
Na hnisavý zánět nehtového lůžka hypermangan a aloe vera
Do misky či většího hrnku si připravte horkou lázeň z pár částeček hypermanganu (aby voda získala jen narůžovělou barvu; o správném dávkování hypermanganu se poraďte v lékárně!). Do lázně na několik sekund vložte postižený prst, poté vytáhněte, a za krátkou chvilku proceduru opakujte dokola asi 10 minut. Celý postup provádějte 4krát denně. Večer, po poslední proceduře, přiložte na bolavé místo kousek dužiny listu aloe vera. Bude-li vás prst stále moc bolet, je nutný chirurgický zákrok. Tento postup můžete též vyzkoušet na hnisavý zánět, který vznikl při poranění kůže apod.
Drobné popáleniny od vaření a žehličky
Okamžitě dejte postižené místo pod studenou tekoucí vodu, dokud se bolest neztiší. Můžete též přiložit studený obklad. Studená voda pomáhá zastavit šíření popáleniny či opařeniny a zmírňuje bolest. Nedávejte na postižená místa led, protože by ještě více poškodil kůži. Poté se podle starých receptů doporučuje spáleninu potírat bílkem. Vytvoří-li se puchýř, nechte jej být. Povrch puchýře funguje jako ochranná vrstva pro hojící se kůži pod ním a jeho protržení může vést k infekci. Výborným prostředkem na drobné popáleniny je levandulový olej. Někteří lékaři však použití oleje a masti nedoporučují, protože drží teplo v pokožce. Na druhou stranu má olej schopnost, kromě obsahu léčivých silic, izolovat ránu a zmenšit tak riziko infekce.
Akutní a chronická rýma a obklad ze soli
Na pánvi ohřejte sůl, a poté ji nasypte do bavlněné ponožky či lněného pytlíku. Prostředek horkého sáčku položte nad kořen nosu a konce na pravou a levou stranu od nosu. Teplem přichází úleva a zánět se postupně léčí. Postup opakujte podle potřeby i několikrát denně. Z použité soli můžete znovu a znovu připravovat další obklady. Sůl je vhodná jako teplý obklad i při jiných zdravotních problémech. Například tradiční čínská medicína využívá solných obkladů na chodidla při únavě a vyčerpanosti.
Pomoc při bolesti hlavy
Udělejte si kašovitý obklad z půlky kořene křenu podle starého lidového léčitelství. Nastrouhejte křen, přidejte dvě lžíce vody, hmotu rozetřete na lněný ručník. Poté ručník složte, aby ze všech stran byla látka, a přiložte na zátylek. Nechte působit až 5 minut. Citlivým lidem může zčervenat pokožka, proto nejdříve obklad vyzkoušejte na malém místě kůže. Křenové obklady mírní potíže také při revmatismu či artritidě. Místo křenu můžete vyzkoušet obklad z citronové kůry. Kousky citronové kůry zbavené bílé dužiny přiložte vlhkou stranou na spánky a nechte chvíli působit. Na místech, kde je citronová kůra přiložena, může bolest zintenzivnit, po chvíli by však měla slábnout, až úplně zmizet.
Řebříčkový zábal při zažívacích obtížích
Tento bylinkářský recept můžete využít při křečích v břiše ze zažívacích obtíží. Čtyři polévkové lžíce květů a listů řebříčku přelijte vroucí vodou, přikryjte a nechte pět minut louhovat. Poté nálev sceďte a namočte jím ručník (plátno). Takto připravený obklad přiložte na bolavé místo. Obklad udržujte stále teplý, například zahřívací lahví. Působení obkladů na břicho je vhodné doplnit masáží břicha. Masírujeme jemně ve směru hodinových ručiček, ve směru průchodu jídla zažívacím traktem. K masáži můžete použít trochu oleje.
Léčivé využití dužiny
Máte-li doma odšťavňovač ovoce a zeleniny, lze odpad, tedy dužinu, využít k léčivým obkladům. V knize Encyklopedie léčivých šťáv je uvedeno, že dužina ze zeleniny, která obsahuje síru, jako je zelí, kapusta kadeřavá, cibule, urychluje léčbu popálenin. Síra ránu dezinfikuje a napomáhá regeneraci poškozené tkáně. Obklad se vyměňuje po několika hodinách.
Dužinu z mrkve, okurky, tykve a dýně doporučuje autor knihy dr. Lendon Smith pro léčbu kožních zánětů, které byly způsobeny ekzémy, vyrážkami, oparem či sluncem. Obklad z dužiny této zeleniny je vhodný též při horečkách, kdy se přikládá na čelo, prsa a břicho. Obklady z dužiny zeleniny obsahující škrob (brambory, vodnice, tuřín) jsou vhodné při lokálních infekcích. Můžete ji tedy využít na diabetické vřídky na nohou, otevřené rány, gangrenózní boláčky, puchýře a obdobná kožní poranění.
Dužiny z velmi kyselých či stahujících šťáv mají uplatnění jako obklady při srůstání a hojení řezných ran nebo škrábanců. Pomáhají také zastavit krvácení.
Upozornění na závěr: Trpíte-li souběžně vážným zdravotním problémem, je třeba na něj brát zřetel a o působení přírodní medicíny se poradit nejprve se svým lékařem.
autor: Ing. Petra Forejtová
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 02/2010
LEDEN je prvním měsícem v novém roce a je spojován s velkými touhami, přáními, očekáváním, čeho chceme v dalším roce dosáhnout. Děláme si plány, dáváme si předsevzetí a máme novou vnitřní naději na lepší budoucnost.
MOČOVÝ MĚCHÝŘ, orgán měsíce ledna, je místem, kde se shromažďuje odpadová nepotřebná tekutina předtím, než je z těla vyloučena ven. Je produkována ledvinami a říkáme jí moč. Močový měchýř funguje jako skladiště ke shromažďování moče, proto je „správce nad vodními nádržemi“. Pokud se nahromadí v určitém množství, automaticky je moč vylučována přes močovou trubici z těla ven. Světle žlutá až průhledná barva nám ukazuje na dostatek tekutin v těle, naopak tmavě žlutá až hnědá na jejich nedostatek.
Orgánové hodiny nám prozrazují, že močový měchýř nejvíce pracuje v době mezi 15. – 17. hodinou, proto je vhodné v tomto čase jeho aktivitu podporovat.
Jak poznáme oslabení močového měchýře?
Chorobné procesy močového měchýře souvisí s jeho funkcí shromažďovat a vylučovat nepotřebné zbytky tekutin, a proto se jeví jako přílišné uvolnění moči v podobě častého chození na toaletu nebo naopak zahrazováním odtoku moči. Objeví se vlhká horkost v močovém měchýři nebo prázdný chlad. Mezi nejčastější důsledky napadení vnějšími škodlivinami nebo nevyváženou stravou se vznikem vlhké horkosti můžeme zařadit ztmavnutí moči, pálivé bolesti při močení, snížené nebo úplné zastavení močení, močové kameny, ostrá bolest v podbřišku, krev v moči.
Na začátku prázdného chladu stojí nedostatek jangu buď od narození, kdy se močový měchýř nestihne dostatečně vyvinout, nebo jeho vyčerpanosti ve stáří. Při nedostatku jangu vzniká noční pomočování u dětí, neudržení moči nebo časté močení. Pokud se k tomu přidá i prázdnota čchi ledvin, přidávají se další příznaky, např. celková únava, sexuální poruchy, závratě, hučení v uších, studené ruce a nohy aj. Jestliže máte chuť na slané, znamená to, že vaši pozornost si vyžaduje voda organizmu, není dost energie pro orgány a dráhy vody. Jestliže se objeví otoky končetin, organizmus požaduje draslík a slané jídlo je třeba vysadit, protože sodík a draslík regulují rovnováhu tekutin v těle.
Nadbytek energie v dráze močového měchýře, která je nejvíce jangovou dráhou těla, se projevuje prchlivostí, jízlivostí, agresivitou, lstivostí a neschopností ustoupit. Objevují se bolesti močopohlavního systému, vystřelující bolest v nohou, otoky a bolesti chodidel i malíčků nohou, napětí svalů podkolenní jamky a bolest a napětí kolem celé páteře. Objevuje se bolest vnitřního koutku oka, zánět spojivek, oslabení zraku, bolest hlavy v čelní a týlní oblasti, krvácení z nosu a častá rýma.
Nedostatek energie se v psychice člověka projeví slabou vůlí, slabošstvím, neochotou jednat, leností. Objevují se otoky pohlavních orgánů, impotence, necitlivost a hypotonie svalů podél páteře, také tíže nohou, slabá chodidla. Může se objevit i bolestivé močení, pomočování, zhoršení sluchu a celková oteklost.
Strach, zloba, obavy, bolest a nevíra v lepší budoucnost ovlivňují oblast pánve a ovládají ji. Oslabená místa jsou živnou půdou pro rozvoj bakterií a virů. Zánět a bolest močového měchýře jsou naše hluboko ukryté slzy a křivdy, které úzce souvisí s našimi vztahy. Naučme se zbavovat všeho starého, vyjadřujme své niterné pocity, příjemné i nepříjemné.
Jak získat rovnováhu a jak posilovat období vody?
V první řadě je důležité myslet na doplnění dostatečného množství tekutin do organizmu, nejlépe vodu a bylinkové čaje, které jsou pro tělo přirozené. Tekutiny propláchnou močový měchýř, aby se nezadržovaly nečistoty a bakterie.
I v zimě je nutné se věnovat fyzické aktivitě. Dráha močového měchýře je nejsilnější jangová dráha organizmu. Jestliže ji nebudeme rozhýbávat, voda organizmu začne stagnovat. Dopřejte si ranní rozcvičky, lyžování, sáňkování, pěší procházky. Pohyblivost kloubů a ohebnost těla zajišťuje dobrý stav vody.
Doporučuje se chodit po drsnějším koberci, masírovat míčkem chodidla a tím stimulovat krevní oběh chodidel. Můžeme také použít éterické oleje (rozmarýn, borovice, šalvěj, eukalyptus) k pravidelným masážím podbřišku. Jednou z nejlepších bylin na močový měchýř je lichořeřišnice větší. Působí jako přírodní antibiotikum.
Vhodné je vyvarovat se všemu uměle sladkému, slazeným nápojům nebo i cukru ve všech jeho podobách. Sladké nám znemožní odplavit bakterie z těla a zhoršuje nerovnováhu prvku
vody.
Smyslovým orgánem močového měchýře jsou uši, dávejte si tedy pozor na jejich ofouknutí zimním větrem.
Nezbytností je v dnešní době doplňovat vápník, který je nutný pro kosti a vitamin D, který zajistí lepší vstřebatelnost vápníku.
Při močení se uvolní nahromaděný tlak tekutiny v močovém měchýři. Přeneseno na naši duši, psychiku, je potřeba se naučit uvolňovat své vnitřní duševní tlaky. Strach, podrážděnost, vztek, neschopnost prosadit sami sebe nebo pocit nesvobody oslabuje, až blokuje náš močový měchýř. Je důležité naučit se vyjadřovat své emoce a potřeby bez přehnaného vzteku a zloby.
Jaké potraviny nám pomohou posílit močový měchýř?
V zimě je hlavním úkolem potravy dodat organizmu dostatek jangu, aby mohl močový měchýř odolávat vnějšímu chladu. Venkovní chlad je silný a my potřebujeme prohřívat organizmus.
Zahřívací energii má hlavně zelenina pěstovaná v severských zemích, protože zraje ve studených měsících, jsou to zelí, kadeřavá kapusta, pórek a karotka. Doporučujeme konzumovat luštěniny, zejména malé červené fazole adzuki, sójové boby nebo fazole. Vhodné z obilovin jsou pohanka, oves, amarant, kroupy nebo divoká rýže. Je vhodné zařadit více potravin slanější chuti a vyhnout se jednoduchým cukrům. Při zánětech je dobré doplňovat vitamin C v přirozené formě, který je potřebný k okyselení moči a tím pádem k boji organizmu s choroboplodnými zárodky. Preventivně také působí brusinky (šťáva nebo sušené plody). Příjemné zahřátí těla nám zajistí polévky. Pro dodání potřebných enzymů do organizmu můžeme použít miso pastu nebo umeocet.
Zdeňku, zde fotku – něco z výše uvedených potravin: kapusta, zelí, pórek, karotka, adzuki (červené fazole), oves...
Citrusové plody a mléčné výrobky je nutné úplně vypustit, jelikož do našeho těla přinášejí chlad a zahleňují. Vyhněte se také nadměrné konzumaci alkoholu.
Pro posílení močového měchýře si udělejme čaj z květů černého bezu, přesličky, jitrocele nebo břízy. Důležité je také omezení kávy, čokolády a neprochladnout. Reflexní bod pro močový měchýř leží na vnitřní straně obou chodidel, pod vnitřním kotníkem. Masírujeme opatrně a omezeně vzhledem k potížím.
Ledviny pomáhá harmonizovat nejen v zimním období bionformační preparát DIOCHI DIOCEL https://www.diochi.cz/cs/produkty/diocel. VYZKOUŠEJTE! :-)
Koriandr byl znám už ve starověkém světě jako součást kořeněných vín a léčivých přípravků. Býval obsažen i v nápojích lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.
Koupit ho lze i v běžném supermarketu, v ledničce dlouho ale nevydrží. Vypěstujte si ho sami!
Jak koriandr používat? Začněte třeba se salátem!
Jeho chuť vynikne v kombinaci s ledovým salátem, pomerančem a zálivkou z jemného olivového oleje s trochou citronu nebo balzamikového octa. Pro dochucení stačí špetka soli a pepře.
Když máme v lednici tvrdý kozí sýr nebo třeba Pecorino Romano, koncert chutí je dokonalý.
Pokud zrovna řešíte váhu, dejte si ho jako přílohu ke kuřecím prsům nebo hovězímu steaku. Ideální večeře bez sacharidů.
Kdo by neznal chuť lékořice - setkáváme se s ní v mnoha cukrovinkách (nejznámější je asi tzv. pendrek). Překvapením však může být, že mlsáním těchto pochutin zároveň prospíváme svému organismu. Lékořice je totiž jednou z nejstarších léčivek - zmínky o ní nalezneme již v nejstarších egyptských papyrech a spolu se ženšenem patří k tradičním pilířům čínské medicíny. V současné době je již dokonce vědecky prokázáno, že zmírňuje zhoršování paměti v důsledku stárnutí.
Lékořice lysá patří do čeledi rostlin bobovitých (Fabaceae). Do rodu lékořice řadíme asi dvě desítky druhů. Lékořice lysá je vytrvalá rostlina s kořeny dlouhými až 100 cm a oddenky. Dorůstá do výšky jednoho až jednoho a půl metru, její lodyhy jsou přímé a silné. Listy má lichozpeřené, jednotlivé lístky jsou vejčité, celokrajné, na spodní straně jsou žláznaté a lepkavé. Lékořice lysá kvete v červnu a červenci bledě fialovými květy, které skládají přímé hrozny. Plodem je lysý lusk (proto G. glabra, lékořice lysá), který obsahuje většinou tři až čtyři semena.
Rozšíření
Zástupci rodu lékořice jsou rozšířeny především v jižní Evropě, v Asii, méně na americkém kontinentě a v Austrálii. V těchto oblastech patří kořeny několika druhů lékořice k důležitým rostlinným drogám a jsou ceněny v lidovém léčitelství i oficiální medicíně. U nás se můžeme s lékořicí lysou setkat především na jižní Moravě, méně v Čechách. Na všech lokalitách se jedná o pozůstatek dřívější kultury. Lékořice lysá pochází původně z východního Středomoří, ale v našich zemích se hojně pěstovala od 16. století do druhé poloviny 19. století, kdy její pěstování postupně zanikalo a bylo nahrazeno dovozem. S pozůstatky dříve pěstované lékořice se můžeme setkat na výslunných stráních v okolí Hustopečí, Mikulova a Bzence.
Užívané části
Vlastní drogu tvoří kořen lékořice (radix liquiritiae). Ten se loupe a zbavuje zevní vrstvy, aby se snáze vylouhovaly účinné látky a odstranili nepříjemně chutnající pryskyřice. Sbírá se na podzim, nejlépe v říjnu, kdy rostlině opadávají listy z rostlin, které dosáhly věku minimálně tří let. Kořeny se suší ideálně při teplotě 20 až 35°C (teplota sušení by nikdy neměla přesáhnout 40°C). Droga má slabý charakteristický pach a sladkou chuť. Správně sušená, loupaná droga má sírově žlutou barvu. Pro lékařské účely je možné použít též kořeny různých variet lékořice, např. G. glabra var. typica, G. glabra var. violacea, G. glabra var. Glandulifera.
Glycirrhizin, který reprezentuje sladkou chuť lékořice je asi 50-ti násobně sladší než řepný cukr. Vědecký název rostliny pochází z řeckého glykys = sladký a rhiza = kořen. Název Liquiritia je latinská forma starořeckého označení rostliny. Druhové jméno glabra = lepkavý se vztahuje na žlázy lepkavých listů; běžněji se uvádí výklad lysý, holý (s ohledem na plody).
Historie použití
Lékořice patří k velice starým léčivým rostlinám, jejíž používání přetrvalo v evropské medicíně dodnes. Znali ji a používali ji už ve starověkém Egyptě. V roce 1923 byla archeology objevena ve velkém množství v jedné z faraónských hrobek. V indické ájurvédě jsou o lékořici zmínky starší než 4000 let. Pozdější, středověké pěstování lékořice v Evropě zmiňuje např. Matthioli ve svém herbáři. U nás se v minulosti hojně používal odvar proti kašli připravený z lékořice, rozinek a fíků.
Lidové pověry a magie
Lékořice je temným a tajemným kořenem. Je spojován s vášní ve všech jejích podobách (láska, nenávist, žádostivost, pomstychtivost, zuřivost, šílenství zrozené ze sexuálních posedlostí). Bylina působí zejména na způsob projevu základních instinktů. Její síla je magická, ukrytá a těžce přístupná. Lékořice vyvolává rozpolcenost, odděluje mysl od cítění. V žádném případě by se proto neměla podávat ženám, které jsou plaché, nesmělé či bojácné - bylina může vyvolat velmi silné cítění, může se stát, že tento druh energie nebudou schopny zvládnout. Lékořice je považována za ženskou obdobu kořene žen-šen (podobné složení látek i účinky). Žen-šen je však více stimulující, lékořice je spíše harmonizující.
Obsahové látky
Lékořice obsahuje monosacharidy a oligosacharidy s uronovými kyselinami. Dále triterpenoidní saponiny (glycyrrhizin, který je 50krát sladší než sacharóza), flavonidové glykosidy (likviricin, likviricigenin, izolikviricigenin, formononetin), oxykumariny, asi 20% škrobu, do 6% hořčin atd. Rostlina jako taková navíc obsahuje cyklitoly (pinitol) a její semena toxický kanavanin.
Vlastnosti
Expektorans, spazmolytikum, diuretikum, antiflogistikum, antiulcerosum, emenagogum, mírné laxans a chuťové korigens.
Účinky na organimus
Droga působí na sliznici žaludku a reflexně vyvolává zvýšenou sekreci v dýchacích cestách. Při krátkodobém užívání je lékořice mírné diuretikum, ale pokud se užívá déle a ve vyšších dávkách, působí naopak antidiureticky. Při dlouhodobé konzumaci drogy působí podobně jako kortikosteroidy, a proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje. Výjimkou je dlouhodobé používání lékořice při tzv. Addisonově chorobě (selhání nadledvinek v produkci hormonu kortizolu a případně i aldosteronu). Droga působí také estrogenně. Lékořice působí hojivě na žaludeční a dvanáctníkové vředy.
Len setý je letnička, vysoká asi ¾ metru. Má jednoduchou, nahoře větvící se lodyhu, s jednoduchými, úzkými, celokrajnými listy se třemi žilkami, které jsou v blízkosti lodyhy. Květy rostou ve složeném hroznu, před rozvitím visí dolů, po rozkvětu se vzpřímí. Jsou blankytně modré a jejich kalich i koruna jsou pětidílné. Plodem je pětipouzdrá tobolka s cca deseti semeny.
Je to pěstovaná, kulturní rostlina, vyžadující mírné, vlhčí podnebí a hnilitou nebo hnilitopísčitou půdu, vhodná pro podhorské a nižší horské oblasti.
Předmětem sběru a hlavní účelovou složkou lnu je semeno, sbírané v době, kdy nať začíná žloutnout. Len pěstovaný jen pro vlákno se sklízí ihned po odkvetení, v tomto případě pak už není možné získat semeno.
Semeno obsahuje především velmi účinný sliz, hydrolyzující na galaktozu, arabinózu, xylozu, ramnozu, fukozu, kyselinu galakturonovou, manuronovou a glukuronovou. Vysýchavý olej je složen převážně z glycerolů kyseliny linoleové, linolové a olejové. Dále v obsahu semena nacházíme protiny, fosfatidy, steroly a kyanogenní glykosidy linamarin a lotaustralin. Přítomny jsou i kyseliny myristionové, stearová a palmitová, některé enzymy a vitamín F.
Len je velmi účinný při zácpě, při zánětu žaludku a střev, při žaludečních vředech a dvanácterníkových, zevně pak při kožních zánětech, na spáleniny a jako kosmetikum při přesušené pokožce.
Poměrně vzácnou vlastností je skutečnost, že v žaludečních indikacích přídavek této drogy prodlužuje dobu, po kterou je čajovina účinná.
U málokteré rostliny záleží na formě podání jako u lněného semene. Chceme – li, aby semeno působilo v žaludku nebo ve dvanácterníku, podáváme slizovitý macarát. V případě, že potřebujeme zajistit působnost semena ve střevech, podáváme lněné semeno syrové, buď celé nebo čerstvě namleté. Mleté semeno ale neobvykle rychle žlukne, proto se musí mlít těsně před podáním.
Obyčejně se podává samostatně, ale pro zvýšení účinnosti je vhodné kombinovat se slézem nebo proskurníkem.
U lnu nejsou známé nežádoucí účinky a dávky jsou zcela bezpečné.
Luční 877, Třebíč
Otevírací doba: Út-Pá 09.00 - 12.00, nebo dle telefonické dohody
T: 777 066 566
Regenerace ve Sféře
Nemoci můžete předejít, když vyrovnáme nedostatek energie v meridiánech. Cílem našich ryze českých přípravků je zharmonizovat energetickou síť dříve, než dojde k dlouhodobému energetickému úbytku.
Vladimír Ďurina
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude v něm něco z krystalterapie, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.
Myslím si, že mnoho lidí, kteří onemocněli nějakou chorobou, dojde k tomu, že nejcennější v životě je zdraví. Tím to začíná a tím to končí.“
Roberto Carlos Gomez Colman
Diochi Paradise
České produkty, které pomáhají