Do střední Evropy ho přinesli v 10. století benediktinští mniši, kteří ho hojně využívali na výrobu likérů. Arabové zase připravují z yzopu nápoj nazývaný šerbet. Kvítky mají modrou, růžovou nebo bílou barvu a kvetou v červenci. Yzop lékařský obsahuje až 1 % silice se složkami pinokamfén, pinen a limonen. Obsahuje peridin, diosomín, který posiluje stěny cév. Pět gramů rostliny ho obsahuje asi 300 mg, 3 – 6 % flavonových glykosidů, 8 % tříslovin a triterpenové kyseliny oleanovou a ursulovou s antivirovým a antibakteriálním účinkem. Inhibuje virus HIV. Bylinkáři ho používají při chronické bronchitidě, průduškovém kataru, kašli, astmatu, zánětech bronchů a nervů, plicních, ledvinových, močových, chronických střevních, žlučníkových a žaludečních potížích, křečových žilách, hemeroidech, nadýmání.
Bylinkáři doporučují čaj na chřipku a nachlazení
Čaj si uděláme z 2 decilitrů vařící vody, kterou zalijeme 1 kávovou lžičkou drogy, necháme louhovat deset minut, přecedíme.