Stevia jako sladidlo
K oslazení nápojů i dalších potravin lze užít čerstvé nebo sušené listy, častěji se však používá izolovaný steviosid či rebaudiosid A nebo různé extrakty. Steviosid neobsahuje žádné kalorie a je 200-300x sladší než sacharóza; rebaudiosid A je ještě sladší (až 400x sladší než sacharóza). Využít je můžeme ke slazení jídla i teplých a studených nápojů. V potravinářství se stevie používá především ke slazení jogurtů, cereálií, žvýkaček, ovoce a nápojů. Obsahové látky stevie jsou termostabilní, proto je můžeme využít i při pečení, na rozdíl od některých umělých sladidel.
Léčivé účinky
Kromě sladké chuti vykazuje stevie i řadu léčivých účinků. Její účinnost a bezpečnost byla zkoumána v mnoha studiích, registrována byla také řada patentů. V tradiční medicíně používali jihoameričtí Indiáni kmene Gaurani stevii k léčbě cukrovky, vysokého krevního tlaku, průjmu a pálení žáhy a tyto účinky potvrzují i moderní farmakologické studie. Nejvýznamnějším účinkem stevie je účinek antidiabetický.
Stevie snižuje hladinu glukózy v krvi a zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a navíc zvyšuje citlivost inzulínových receptorů, proto je její používání diabetiky mimořádně vhodné. Díky nulovému obsahu kalorií ji mohou užívat i lidé s nadváhou. Příznivý vliv má také na kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Stevie má i antioxidační a antimikrobiální účinek, působí proti řadě patogenních bakterií a virů včetně bakterií, které způsobují zubní kaz a zánět dásní, což potvrzuje její tradiční využívání. Polyfenolické látky obsažené ve stevii mají protinádorový účinek. Při užívání stevie se neobjevily žádné nežádoucí účinky, pouze někteří lidé mohou vnímat kromě sladké chuti i chuť hořkou. Stevie nemá karcinogenní ani teratogenní účinek. Proto je její užívání bezpečnější než u jiných nízkokalorických sladidel.
Pěstování stevie
Stevii pěstujeme jako letničku nebo přenosnou rostlinu, protože pochází ze subtropů a není mrazuvzdorná. Nejlépe roste na slunci až v polostínu; při pěstování ve stínu se tvoří méně obsahových látek. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, protože snadno obrážejí. Semena obvykle špatně klíčí, proto stevii rozmnožujeme převážně řízkováním.
Autor: Mgr. Zdeňka Navrátilová, Jiří Patočka