Sléz lesní

Je dvouletá až vytrvalá lehce ochlupená rostlina o výšce 30-120 centimetrů. Má pětičetné listy posazené na řapících s vroubkovanými laloky a fialovorůžovými květy. Kvete od června do října. Plody tvoří rozpadavý diskovitý útvar. Dnešní název malva se vyskytoval již v antice. Je odvozen z řeckého moloché, malaché. Souvisí to se slovem malassó, což značí změkčuji, obměkčuji. Tato vlastnost je daná obsahem slizu v rostlině. Druhové jméno sylvestris jí dal botanik Linné nevhodně, protože v lese roste rostlina zřídka. Karel Veliký nařídil pěstování slézu v klášterech.

Rozšíření: Sléz je u nás rostlinou zcela běžnou zejména na rumištích, u cest, na lesních mýtinách, podél plotů a na suchých místech.

Obsahové látky: Květy obsahují mnoho slizovitých látek, fenolové kyseliny, flavonoidy, antokyanové glykosidové barvivo malvin, listy pak trochu tříslovin, silici a ocytocinovou látku.

 

 

 

Účinky a využití: Používá se při zánětu a kataru průdušek, kašli, laryngitidě a faryngitidě. Stimuluje činnost střev a zvyšuje účinnost vitaminu P. Dále se užívá při žaludečních potížích a zevně jako změkčovadlo na obklady. Je obsažen v přípravku Baktevir. A to také proto, že má podle nových výzkumů přímo excelentní účinky na plicní potíže.

Příprava čaje: Na 3/4 litru dáme 2-3 lžičky sušených květů a vaříme je 5 minut. Odvar ihned slijeme nebo necháme vyluhovat dalších 5-15 minut podle toho, jak silný čaj chceme mít. Slabší používáme na stimulaci funkcí organismu a silnější na detoxikaci. Čaj z květů je příjemným zpestřením mezi čaji a vyniká svou barvou.

Použití plodů: Mladé plody se dají jíst a jsou doslova pochoutkou s obsahem jemného slizu. Lidově se jim říká chlebíčky. Při vycházce si tak můžeme zpestřit pobyt na čerstvém vzduchu a okusit dary naší přírody. Pojídání plodů slézu (lidově boží chlieb) je rozšířené i na Slovensku a v jiných zemích. Plody nám mohou posloužit i na ozdobu různých dezertů. Nic tím nezkazíte a rozhodně překvapíte svou nápaditostí. Stejně tak lze na různé zdobení využít i květy. Velké květy příbuzného druhu slézu - topolovky růžové je možné využít na rychlé ozdobení dortů.

Pokus pro žáky: V chemii můžeme barvivo květů použít jako indikátor pro zásady a kyseliny. V kyselém prostředí zrůžoví, v zásaditém zmodrá. Žáci vyšších tříd, kteří mají již chemii, si doma mohou udělat jednoduchý pokus s přidáním octa nebo jedlé sody do extrahovaného barviva ve vodě. Květy vložte do skleničky, dřevěnou paličkou utlučte s vodou, pak slijte do dvou zkumavek. K jednomu roztoku přidávejte pomalu ocet a k druhému jedlou sodu. Pozorujte barevné změny, kterých docílíte.

Vladimír Ďurina

 

  • latinsky: Malva syslvestris
  • Skloňovaný název: sléz lesní
  • produkty: 929

Související položky (podle značky)

// EOF