927x127 HEAD VPRAVO

Nadváha - Proč někteří nemohou zhubnout

Nadváha

Proč někteří lidé nemohou zhubnout?

 Je to pár měsíců, co sezonně ve společenských časopisech proběhly všechny možné tipy, jak zaručeně zhubnout do letního oblečení. Přes Vánoce je naopak povoleno přibrat, a tak to jde rok za rokem stále dokola. Výsledkem bývá většinou pozvolný příbytek na váze. Může brát proto takové rady někdo ještě vážně? „Nedůležité“ hubnutí totiž neexistuje. Zahrávat si s vlastním tělem je nesmysl. Vůbec nejde o to, půl roku shazovat kilogramy a pak se vrátit ke starým návykům. To buďte raději tlustí! Proces hubnutí je život sám. Když se k tomuto kroku rozhodnete, musíte nenávratně změnit životní styl a ten pak již neustále dodržovat.

Hubnutí vyžaduje disciplínu, vytrvalost, nekompromisní zvládání chutí na oblíbené pochoutky, a hlavně se při tom všem moc nelitovat. Musíte mít chuť na opravdovou změnu. Věta: „Chci zhubnout!“ by neměla být pouze frází, kterou vypustíte z úst, když si v obchodě s oblečením zkoušíte v kabince o pár čísel menší kalhoty. Hubnutí zkrátka musíte myslet stoprocentně vážně.

Jakou máte motivaci?

Když se tedy se vší vážností rozhodnete k tomuto kroku, nejprve se na sebe podívejte milujícíma očima, které vás nebudou kritizovat, ale naopak vám budou chtít pomoci.

Dobrou prvotní motivací pro hubnutí je stanovení si cíle. Mladé dívky si například mohou přát postavu jako modelky. Lidé ve středním věku si třeba přejí vypadat dobře v plavkách na pláži, být přitažliví a mít možnost si koupit oblečení, které se jim líbí, a ne jen to, do kterého se nasoukají. Senioři často hubnou ze zdravotních důvodů. Vnitřní orgány obalené tukem nefungují optimálně. Při nadváze bývají voda a odpadní látky uloženy v tuku. Tkáň bývá křehká a náchylná k modřinám a úrazům, které se pak mnohem hůře hojí. Nadváha je zátěží také pro práci srdce. Při spaní se spotřebuje větší množství kyslíku. Více je namáhán hrudník. Zkrátka, nadměrná a svým způsobem zbytečná práce organismu je daní za to, že člověk miluje jídlo a v hojném množství si jej dopřává.

O kráse se v tomto článku zmiňovat nebudeme. Každý má svůj osobní názor na to, co znamená krása. Někdy je silná žena pěkná a přitažlivá, stejně tak muž. Hrají zde tedy roli i jiné faktory než jen perfektní postava. Zaměříme se pouze na oblast zdraví, protože tloušťka a zdraví nejsou vůbec kamarádi.

Dále uvedené informace si nekladou za cíl někoho se dotknout, nýbrž jen informovat a ukázat některé důvody, jež u mnoha lidí k tloušťce vedou.

Dělal jsem průzkum mezi svými pacienty s nadváhou, abych zjistil, které faktory u nich nadváhu způsobují. Tito lidé ke mně chodili na korekci páteře, kloubů apod. Kromě problémů s pohybovým aparátem měli nějaký ten kilogram navíc. Ve chvíli, kdy se jejich zdravotní stav díky terapiím zlepšoval, začala se jim také formovat postava a hubli. Toto byl však vedlejší účinek léčby, nikoliv cíl.

Nástrahy těhotenství a kojení

Zjistil jsem, že ve většině případů mají tlustí lidé partnera či partnerku. Než se s ním/ní seznámili, vypadali zpravidla jinak. Poté, co se vdaly a oženili, dost časem přibrali na váze.

Mezi hlavní faktory ztloustnutí patřilo u žen období těhotenství. V některých případech zapnulo genetickou náchylnost k tloušťce (to znamená, že vždy někdo z rodiny až do třetího pokolení zpět byl tlustý).

Většina žen dlouho kojí, protože si přečetly, že kojit co nejdéle je správné. Jestliže se jim však netvoří dostatek mléka, jedí ve velkém množství kalorická jídla. Cenou za více mléka pro miminko bývá ale většinou tloušťka maminky.

Pacienti – manželé těchto obézních žen říkají, že přestávají vidět svou ženu jako sexuální partnerku. Takovou holku si přece nebrali! Jsou zklamaní, protože si vybrali štíhlou dívku v minisukni, a teď mají doma zápasnici sumó. Zachránit vztah pak dokáže pouze „sebeoběť“. Muži mají své „náhle“ ztloustlé ženy rádi, ale vidí je již jinak – jako „mamču“. Je třeba zdůraznit, že tito muži vypadají většinou velmi dobře.

Trávící sexuální vztah

Náš mozek je zkonstruován tak, že když mu něco chybí, dokáže si vytvořit vhodnou náhražku. V našem případě u tlusté ženy bývá náhražkou jídlo za sexuální vztah. Proces jedení a polykání je prožíván jako sex – „trávící sex“ – sex s trávicími orgány. Místo pohlavních orgánů se spouští trávicí orgány. Když se tento mechanismus u žen spustí, je těžké jej ovládnout. Dosáhnout sexuálního uspokojení je dřina, ale dostat kus housky se šunkou do úst není vůbec problém.

Aby žena zvládla svůj přejídací návyk, musí mít dobrého partnera, který ji pochopí a bude se jí snažit pomoci. Je nutné, aby byl, nezávisle na fyzickém vzhledu, mezi partnery obnoven či vytvořen blízký kontakt, kvalitní sexuální vztah, kterému by žena dala přednost před houskou se šunkou či čokoládovou tyčinkou. A takový vztah musí být dlouhodobý. Nejde o to, že se muž na chvíli „přemůže“ a za měsíc se vše vrátí do starých kolejí.

Hormony

Další skupinou jsou ženy a muži, kteří říkají, že sexuální vztah s partnerem je v pořádku, ale přesto jsou tlustí. Tito lidé bývají nemocní hormonálně. Zhubnout lze pouze vítězstvím nad sebou. Takovou disciplínu snad ani není možné vydržet, proto se v mnoha případech zase vracejí k jídlu.

Jídlo lékem proti strachu

Jsou tací, kteří když nejedí, tak se bojí. Vědí, že zahánět strach jídlem je nesmysl, ale nedokážou s tím nic udělat. Stále musí něco žvýkat. Jídlo je pro ně reálná záležitost a drží je v přítomnosti. Když nejedí, jsou mimo realitu. Jedná se v podstatě o maniodepresi (tj. závažný psychický stav, kdy dochází ke střídavým změnám nálad od vitality k apatii až hlubokým depresivním stavům). Když tito lidé jedí, je pro ně život krásný a bezproblémový. Stejně tak se dá jídlem dobře zahnat smutek, stres, nervozita či jiné negativní stavy. Naopak při pocitech štěstí a radosti jídla tolik nepotřebujeme.

Ve zdravém těle zdravý duch

Jak naznačuje latinské přísloví: „Mens sana in corpore sano“ – „Ve zdravém těle zdravý duch“ – existuje vliv ducha na tělo a opačně. Je-li tělo nemocné, trápí se zároveň duch, a je-li nemocný duch, trpí tělo. V našem případě chce duch jíst a tělo trpí následky přejídání. Takové tělo dřív nebo později onemocní a trápí se, stejně tak trpí i duch. Člověk je v nepohodě a tento stav potřebuje určitým způsobem ventilovat. Záleží hodně na vyspělosti ducha, jak se v takovém případě projeví. Mnozí lidé jsou proto v dnešní době agresivní. Oni vědí, že jsou agresivní, ale neumí si pomoci. Stav, kdy jejich tělo trápí ducha (či obráceně) nedokážou řešit lépe než tím, že jsou agresivní vůči druhým.

Hubnoucí terapie

Jak již bylo mnohokrát řečeno, zaměřuji se na korekci a léčbu pohybového aparátu. Obezita tento proces velmi ztěžuje a prodlužuje dobu léčby. Proto pacientům vysvětluji, že je dobré zhubnout. Bývá nutné, aby upravili jídelníček a pravidelně jedli jen to, co jim doporučím. Ještě před první návštěvou přestaňte s konzumací všech mléčných výrobků. (Toto doporučení dávám všem svým pacientům.) Kromě úpravy jídelníčku a pomoci při nalezení psychické příčiny tloušťky podporuji proces hubnutí speciální terapií. Využívám k tomu patentovaný přístroj na neinvazivní (tj. bez injekcí, řezů a jiných chirurgických zákroků) hemodialýzu. Hemodialýza je – krátce řečeno podle klasické medicíny – procedura, která umožňuje čistit a filtrovat krev. Organismus se tak zbaví močoviny, toxických látek, nadbytečné soli a vody. Tento zákrok potřebují lidé, jimž selhaly ledviny.

A dále provádím celkovou lymfodrenáž. Tímto způsobem se dobře uvolní lymfa, aktivuje se funkce ledvin a střev. Laicky řečeno se toto uvolnění projeví například očistným průjmem či častým chozením na malou stranu. Dotyčný se tak krásně očistí od toxinů a začne hubnout v oblasti boků, zadku, břicha, stehen, lýtek, bočních stran těla, na rukou a v obličeji. Terapie nemá žádný vliv na zmenšení prsou (ta zůstanou stále stejně velká).

Protože je člověk odvodněný, má často žízeň. Někomu, kdo dříve málo pil, připadá takový stav nezvyklý a může si myslet, že se jedná o příznak cukrovky, ale není to tak. Tělo potřebuje propláchnout. Pak teprve začínají správně fungovat trávicí orgány, přestávají být potíže se střevy, ledvinami, močovým měchýřem, u žen s vnitřními pohlavními orgány. Mírní se onemocnění jater, slinivky a dalších vnitřních orgánů. Příjemným vedlejším účinkem přístrojové lymfodrenáže a hemodialýzy je rovnání nohou. Máte-li nohy do písmene O nebo X a zároveň splňujete určité podmínky, o kterých se více dozvíte v příštím čísle, je možné mít v jakémkoli věku krásné rovné nohy bez řezů a bolesti.

Terapie má též pozitivní vliv při skolióze, hrudní kyfóze (tzn. záda jsou kulatější, než je běžné) a bolestech zad. Prospívá lidem s artrózou páteře, kyčelních kloubů, kolen a kotníků. Pomáhá též při chronické blokaci žeber. Navíc si organismus při terapii vytváří více endorfinů neboli hormonů štěstí a dobré nálady. Pacient se tak stává novým člověkem.

 

autor: Ing. Petra Forejtová

Poradna Vjačeslava Kirjuchina

 

uveřejněno v časopise Sféra, vydání 07/2010

Bezlepková dieta - podpořte své zdraví

Podpořte své zdraví bezlepkovou dietou

Lepek neboli gluten patří mezi další důležité „zpomalovače“ uzdravovacího procesu u pacientů s nemocemi pohybového aparátu. Již jsme psali o mléčné bílkovině – kaseinu, infekcích, stresu, chudokrevnosti a dalších zdraví nebezpečných zatěžovačích organismu. O lepku se dnes všeobecně hodně mluví, má kromě jiného značný vliv na toxicitu organismu. Jinými slovy, je to jed, který dobrovolně jíme prostřednictvím pečiva, sušenek, těstovin a dalších moučných jídel.

Jedná se o průhlednou lepkavou, mazlavou hmotu s negativním vlivem na kvalitu krve a lymfy. Působením lepku krev a lymfa houstne, což se v jejich struktuře projevuje patologickými změnami. Tělní metabolismus považuje totiž lepek za cizorodé těleso. Přitom jeho vliv na zdraví není tak starou záležitostí – souvisí se zavedením hybridizace obilovin (tyto obiloviny mají změněné genetické a biologické vlastnosti, aby byly komerčně atraktivnější) a s genetickým inženýrstvím. Před započetím hybridizace (před první světovou válkou) měl glutenový protein jiné vlastnosti, než má dnes.

Střevo je základ zdraví

Střeva zdravého člověka mají dostatečnou výstelku a příznivou bakteriální flóru, mnoho glutenových částic se proto přirozeně vyloučí stolicí. U lidí s alergií na gluten je již tento proces značně narušen. Propustnost tenkého střeva je kvůli působení lepku mnohem větší, než by měla optimálně být. Místo toho, aby nežádoucí látky byly odváděny stolicí, dostávají se do těla – kloubů, vazů a vnitřních orgánů. Působení lepku narušuje všechny trávicí procesy. Tento fakt má hluboký dopad na zdraví každého člověka, ale ve zvýšené míře na děti. Lidské tělo se glutenovým částicím brání zvýšenou tvorbou bílých krvinek – leukocytů. Ty však mají obdobnou strukturu jako lepek. Produkují hustou hlenovitou látku, kterou obalí pozřené jídlo, aby gluten nemohl již tělu dále škodit. Výsledkem je ale příliš mnoho téměř nestravitelné hmoty v tenkém střevě. Je-li tenké střevo plné hmoty, kterou produkují bílé krvinky, dobré střevní bakterie v takovém střevním prostředí dlouho nepřežijí a imunita tenkého střeva je v tu chvíli oslabena – stává se vhodnou půdou pro kvasinky a jiné patogeny. Tyto cizopasníci ničí zbývající, pro organismus užitečné bakterie. Střevo nemá dostatečný „pohon“ pro svou práci, dochází k poruchám trávení a organismus ze stravy nezíská všechnu potřebnou výživu pro svoji optimální funkci. Prvním krokem k nápravě je vyčištění střeva změnou jídelníčku, případně jinou efektivní a bezpečnou technikou, a přechod na konzumaci především bezlepkových potravin a mléčných výrobků (byla prokázána úzká souvislost mezi nesnášenlivostí glutenu a kravským mlékem).

Varovné signály

Lepek se ukládá v tkáni Achillovy šlachy, kotníků, kolen – časem se dostavují bolesti a neléčený stav může vyvolat artritidu či artrózu; v lymfatickém a tukovém systému břicha – zhoršuje se stav celulitidy, objevují se bolesti v trávicím traktu, poruchy trávení, pocity stálé únavy, pálení očí. Lepkem je ovlivněna také zóna páteře a lidé s alergií na lepek mívají bolesti jak v páteři, tak v kloubech. Kromě negativního působení na pohybový aparát a stavbu těla má tato látka vliv na vznik dalších degenerativních chorob. Byly prokázány souvislosti mezi působením lepku a nervovými chorobami, jako je roztroušená skleróza či schizofrenie. Ve všeobecném podvědomí je již známá informace, že glutaman sodný, který je derivátem glutenu, má vliv na funkci mozku a duševní poruchy (zvláště pak u dětí). Má se za to, že lepek může vyvolat šedý zákal. Lékařská obec se rozchází v názorech, jestli je toto onemocnění virového, či metabolického původu. V každém případě ale lepek urychluje degeneraci oka.

Pohybový aparát

Je-li mému pacientovi diagnostikována citlivost nebo alergie na lepek a začne-li praktikovat bezlepkovou dietu, výrazně tak napomůže efektu terapií pohybového aparátu. Navíc vedlejší účinek terapií bývá velmi příjemný. Například mizí otoky postižených míst, upravuje se teplota končetin, lepší se prokrvování těla. Pacienti si všímají také změny tvaru nohou a jsou s ním více spokojeni než dříve. Po nějaké době od započetí terapie se může objevit štípavá bolest, svědění a píchání v kotnících, v břiše, od loktů či zápěstí až ke konečkům prstů apod. Tyto pocity jsou signálem, že organismus začíná lepek odbourávat. Doba trvání štípání se odvíjí od intenzity léčby. Čím jsou terapie intenzivnější, tím rychleji tyto stavy odeznívají.

Kde se lepek nachází?

V hybridizovaných obilovinách, jako je pšenice, žito, oves, ječmen a ještě některé druhy kukuřice a rýže. Nemocemi, které způsobuje lepek, tedy degenerativními změnami, jsou ohroženi lidé, u nichž hlavní složkou jídelníčku je chléb, rohlíky, sušenky, dorty, některé druhy těstovin, müsli a další moučné výrobky. Zdraví lidé samozřejmě omezené množství produktů z obilovin jíst mohou, protože jej zdravá střeva vyloučí. Je-li však moučných produktů nadbytek, zcela jistě se dříve či později vyskytnou charakteristické zdravotní problémy. Přesvědčte se sami o působení lepku na váš organismus. Eliminujte ze svého jídelníčku moučné výrobky – místo chleba si dejte zeleninovou polévku či místo knedlíků pohanku, a pak pozorujte, jak se cítíte.

 

Poradna Vjačeslava Kirjuchina

 

uveřejněno v časopise Sféra, vydání 04/2010

  • Zveřejněno v Výživa
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Martina Šindýlková

Ing. Martina Šindýlková vystudovala Stavební fakultu VUT v Brně a krátce působila jako statik, dnes je maminkou pěti dětí. Svoji lásku a péči dává nejen jim, ale dalším potřebným ve svém okolí. Pracuje jako tazatelka společnosti zabývající se průzkumem veřejného mínění. Radost jí dělají nejen děti, ale i účinkování ve sboru Kdur v Kuřimi. Díky povinnostem a životním peripetiím nabrala 25 kg, pociťuje únavu a říká, že je na čase něco s tím udělat.

// EOF