Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Lupenatá dřevokazná houba, které se říká také maitaké, roste na starých pařezech. Trsnatec vytváří trsy plodnic široké a vysoké 150–400 mm, které lze v létě a na podzim najít na bázi starých dubů. V přírodě nalezené trsy jsou někdy až 25 kg těžké a skupiny mohou mít 100 cm v průměru, kde jich může být až 200. Hlavní třeň se rozděluje na více odnoží a ty se dále dělí a přecházejí v lupenovité kloboučky. Kloboučky jsou polokruhovité a rostou střechovitě nad sebou, srostlé bokem nebo středově, vějířovité, zvlněné, tenké 5–10 mm, na povrchu drsné, jemně srstnaté, světle žluté, světlehnědé až světle olivově zelené. Rourky jsou krátké (2–3 mm), bílé, sbíhající na třeň. Výtrusy mají rozměr 5,5 x 3,5–4,5 µ, jsou elipsoidní a bezbarvé nebo bílé. Příliš staré plodnice příjemnou houbovou chuť ztrácejí. Používá se k jídlu a léčebným účelům.
Rozšíření:
Trsnatec lupenitý roste v Evropě, východní Kanadě a USA, Číně a severovýchodním Japonsku, kde roste na pařezech a odumřelých kmenech listnatých stromů. Na pařezech začíná tvorba plodnic po 1–3 letech po naočkování. Výskyt: říjen, srpen až do podzimu. Velmi dobře se dá přehlednout a splývá s okolím. Trsnatec je pěstován zejména v Japonsku. V některých evropských státech je chráněn a je na seznamu ohrožených hub.
Obsahové látky: Obsahuje zejména chitin, polysacharidy s protinádorovou, antivirovou a imunostimulační aktivitou, jako je například grifolan, kyselina grifolová, beta-1,3- a beta-1,6 glukan – GRN, maitaké D – frakce, enzym grifolisin, glykoproteiny.
Turanka kanadská nebo také jinak zvaný Turan je letnička s odstále chlupatou, přímou lodyhou, dorůstající do výšky až jednoho metru. Listy má střídavé, nedělené, velmi čatné, úzké, obkopinaté, v řapík zúžené, záhy opadavé, horní listy čárkovité, přisedlé,celokrajné. Květy v latě, mnohoúborové, hroznovitě uspořádané. Úbory malé, o průměru 4 mm, terč nažloutle bílý, květní jazýčky bílé nebo načervenalé, pouze 1 mm dlouhé. Plodem je ochmýřená nažka. Kvete v červnu a říjnu. Často si jej můžeme plést se sedmikráskou.
Turanka je u nás jako léčivka málo známá. Pochází se Severní Ameriky. U nás zdomácněla na polích, úhorech, rumištích, pasekách, písčinách a podél cest. Často roste na znečištěných místech, železničních náspech nebo skládkách.
Předmětem sběru je kvetoucí nať.
Obsahuje silici s hlavní složkou limonenem, připomínající vůní kmín. Dále nacházíme flavonoidy, třísloviny, cholin, kyselinu gallovou, pryskyřičné látky, vosky atd.
Je předvším výborným prostředkem močopudným, málo dráždícím ledviny. Výrazně podporuje vylučování kyseliny močové a tak může sloužit jako hodnotné antirevmatikum a specifický prostředek proti dně. Tlumí vnitřní krvácení, průjmy a představuje velmi účinný lék proti bronchitidě. Výrazně podporuje látkovou výměnu, zejména při kožních chorobách. Příznivě ovlivňuje tvorbu bílých krvinek.
Je vhodná pro samotné podávání, tak pro aplikaci do směsí. Nejsou známy žádné další vážnější kontraindikace jejího podávání, ani vážnější nežádoucí účinky. Lze ji podávat i těhotným a kojícím ženám, ale přibližně v poloviční dávce než obvykle, případně ve směsích. Malým dětem samostatné podávání drogy zásadně nedoporučujeme, ve směsích jen ve vážnějších případech. Naproti tomu v geriatrii je turanka velmi vhodná, protože staří lidé na ni reagují příznivě a bez problémů. Vhodnými partnery pro kombinaci jsou především vřes, rdesno ptačí truskavec a i ostatní rdesna, březový list, kořen jehlice trnité nebo oddenek pýru.
Je vhodná v homeopatii.
V lidovém názvosloví se tužebníku říká tavolník, ačkoliv ten představuje jiný, velmi příbuzný a podobný druh. Je také též nazývaný medunišník, je vytrvalá rostlina, která vyhání z dřevnatého oddenku přímou, asi 1,5 metru vysokou, hranatou, lysou lodyhu, která se u vrcholu rozvětvuje v široký tzv. kružel. Což je druh neobvyklého květenství. U tohoto květenství je hlavní osa, zakončená květem, silně zkrácena. Kvítky jsou drobné, bělavé.
Celé květenství nápadně připomíná květenství černého bezu. Kvete v červnu až v srpnu, plodem je zobákovitá, jednosemenná, lysá, nepukavá nažka. Listy jsou přetrhovaně zpeřené, složené z lístků střídavě zcela malých a velkých, podlouhle vejčitých a ostře, nestejně pilovitých. Na spodu řapíku mají listy polosrdčité, pilovité palisty.
Tužebník roste hojně ve křovinách, u potoků a na vlhkých lukách.
Předmětem sběru a hlavní účinnou složkou je květ. Lidově doporučován sběr tužebníku obecného, zvaného tlustokořenný, kde je dávána přednost sběru kořene.
Obsahuje silici s obsahem spireinu a gaulterinu, salicylový aldehyd, kyselinu salicyovou, methylsalicyl, flavonové glykosidy, vanilin, heliotropin, třísloviny a další látky.
Má vynikající protirevmatický účinek. Silný potopudný účinek, výhodný při infekčních horečnatých chorobách všeho druhu. Tlumí průjmy, krvácení a bolesti hlavy, je močopudná a napomáhá k odstranění otoků. Zlepšuje látkovou výměnu a příznivě tím ovlivňuje různé kožní choroby. Zabraňuje nežádoucímu kvašení a hnilobnému rozkladu střevního obsahu při střevních zánětech, dyspepsiích nebo při poruše střevní mikroflóry následkem antibiotické léčby. Je vhodná též do čajových směsí proti obezitě a dále všude tam, kde chceme zvýšit vylučování solí z organismu.
Způsob přípravy čaje je velmi nejednotný, my doporučujeme bylinářský čaj, v dávce asi 0,6 až 0,8 litru denně. Též je vhodné použití homeopatického čaje s nižší potencí U3.
Mezi nemocnými pacienty je velice dobře tolerována a není znám vznik nesnášenlivosti, snad jen při velkém předávkování.
Můžeme s úspěchem podávat samostatně, ale dáváme zásadně přednost kombinaci do směsí. Kontraindikace podávání nejsou známy, nedoporučujeme však masivní léčbu tužebníku osobám s většími problémy se srážlivostí krve, jakými jsou například těžší hemofilici.
Homeopaticky zpracováváme především květ, když normálně je základem celá kvetoucí nať. Květ trháme nejlépe při plně rozkvetlé bylině, okolo deváté hodiny ranní.
Tymián je trvalka, dorůstající do výšky asi 30cm. Lodyhy má dole dřevnaté, čtyřhranné. Listy jsou kratičce řapíkaté, eliptické, vstřícné. Květy jsou nachové barvy a pyskaté. Plodem jsou tvrdky. Kvete v pozdním jaru a počátkem léta.
Je ušlechtilou odrůdou mateřídoušky. Roste na slunných a suchých místech a postačí mu zemina nepříliš bohatá na živiny.
Předmětem sběru u této bylinky je kvetoucí nať, která svým, dalo by se říct i poněkud silnějším účinkem, vyrovná mateřídoušce. Vzhledem k tomu, že v mnoha oblastech je z ekologického hlediska mateřídouška ohrožena, doporučuje se terapeuticky používat především tymián.
Obsahuje především velmi vonnou silici s tymolem a karvakrolem, cineolem, pinenem, linalolem a borneolem. Dále nacházíme třísloviny, organické kyseliny, triterpeny, hořčiny, saponiny, flavonové glykosidy. Tymián celkově působí fytoncidně a je uváděn jako jedna z nejsilněji působících antibiotických drog.
Tymián působí antibioticky. Je výborným desinfekčním prostředkem zejména dýchacích cest, ale také trávicího ústrojí. Působí rovněž spasmolyticky, protikřečově, a uplatní se i proti střevním parazitům a některým plísním., ba i proti prvokům. Zlepšuje také trávení. Velmi účinná je také zevní aplikace jako kloktadla a různé obklady.
Avšak přednostní lékovou formou je nálev, připravený a podávaný podle běžných pravidel. Při samostatném podávání doporučujeme 0,4 až 0,7l litru nálevu denně, nejlépe teplého.
Zásadně není vhodný pro dlouhodobé užívání a nedoporučujeme ani překračování dávek. Zvláště dětem podáváme snížené dávky, krátkodobě. Tak může nejlépe vyniknout výborná účinnost tymiánu. Čistý tymol ani silici nepoužíváme vůbec, protože terapeutické dávky hraničí s toxickými a může dojít k poškození červených krvinek a ledvinových klubíček.
Velmi účinné jsou taktéž například tympánové koupele, které posílí ruce nebo nohy. Koupel má trvat 10 až 15 minut, provádíme obden. Dále se získá antibiotický účinek přidáním do tympánového čaje TeaTreeOil.
Pojďme si na úvod dát krátké opáčko z řečtiny: Psycho, vyjadřuje dech či vanutí. Tedy nehmotnou podstatu živého těla, jeho oživení. Soma pak jest hmotné tělo – živé či mrtvé. Jediný rozdíl mezi živým a mrtvým tělem do doby, než nastanou viditelné tělesné změny, je v tom, že tělo bez života není již vybaveno duchem – spiritem, a tedy dechem (a tedy psyché a vědomím). Poslední dech odletí jako motýl (symbol transformace)… Řecké slovo psycho rovněž značí motýla. Z řečeného plyne, že soma – tělo, je přechodným příbytkem člověka, a tak lze říci, že máme tělo. Tvrzení, že máme duši, je tedy pomýlené. Duše, to jsme my! Ovšem z absolutního pohledu nám ani to tělo nepatří. Patří Univerzu, patří Životu, patří Zemi. Co nám vlastně tedy skutečně patří, pokud něco vůbec? To si řekneme ke konci tohoto povídání…
Naše tělo nám po celý život slouží. O tom jistě nikdo nemůže pochybovat. Slouží nám však mnohem více, než běžně chápeme. Ono nás i učí, školí (alespoň se snaží). Pokud vše funguje, nezabýváme se jím. Pokud toto je dlouhodobým či dokonce celoživotním faktem, je to důkazem našeho souladu s principy života a se svým vyšším Já, tedy duchem. Není to důkaz, že jsme pochopili život či sebe, nýbrž že jsme toto přijali! Jak málo však chodí takových lidí po světě. Tělu bychom měli věnovat laskavou pozornost pokud možno denně v krátké meditaci. Málokdo je učen či veden vnitřním hlasem meditovat na své tělo a na jeho orgány.
Naše tělo je živé, a tedy vnímá naše emoce a myšlenky. Energeticky jej to ovlivňuje. Tímto způsobem je možné se léčit a takto je možno i onemocnět. Ale o tom příště.
Denně tedy myslete na svůj nemocný orgán, představujte si jej, posílejte mu pomocí psycho (dechu) zář, teplo, něhu, cokoliv pocítíte jako hojivé… Rozmlouvejte v duchu s orgány, děkujte jim, za to, co pro vás dělají. Nic za to nechtějí, jen trochu té pozornosti a ohleduplnosti… Můžeme tomu procesu říkat (opět pomocí staré řečtiny) psychohygiena. V tom fofru (chronos) zapomínáme na laskavost a soucit k sobě a ke svému tělu. Pokud nějaký tělesný orgán vysílá SOS, děje se to dlouho a velmi laskavě přes energetické body tělesného povrchu. Pět tisíc let starý ajurvédský (indický) systém, na který navázala a detailně rozpracovala čínská tradiční medicína, má v této oblasti úžasné a celistvé znalosti. Jsou přesně zmapovány energetické dráhy orgánů v kůži a tisíce jejich zakončení. Mistři mohou rozeznat i jednotlivé anatomické či funkční části tělesných orgánů. Např. v játrech, slinivce, ledvinách nebo ženském prsu. V konečném důsledku může nádor z prsu vycházet z buněk mléčné žlázy (téma výživy) nebo z buněk zajišťujících elasticitu a tedy tvar (ženství). Zásadní psychosomatickou roli hraje i strana. Levá polovina mozku je racionální a mužská a zkříženě pak pravá strana těla. A naopak… emoční vnímání zajišťuje pravá hemisféra a odráží se na straně levé.
Pokud nějaký tělesný orgán vysílá SOS, děje se to dlouho a velmi laskavě přes energetické body tělesného povrchu.
Takto může terapeut znalý zákonitostí psychosomatiky pátrat jako špičkový kriminalista a hledat prvotní zdroj nemoci (zločinu). Zde ovšem nepátráme po pachateli. Tím je vždy samotný nemocný, ať se to může zdát velmi nespravedlivé a necitlivé. Omlouvám se. Tělo je jediný důkaz naší opravdovosti. Je to vlastně jediná pravda o nás, kterou můžeme fyzicky předložit. Moderní vědecká medicína založená na důkazech a celý zdravotní systém může konat technické i chemické zázraky, leč pochopení nemoci – a tím i skutečné uzdravení – z principu nemůže trpícímu přinést. Moderní lékaři by neměli opovrhovat starými a moudrými psychosomatickými vědami. Jejich neznalost je zásadním lékařským hendikepem. Proto vědecká medicína ve smyslu vyléčení nefunguje. Moderní lékaři by se ji měli učit. Když ne na univerzitě, tak alespoň v postgraduálních programech. Či na vlastní pěst. A pokud ani to ne, tak by měli ochotně spolupracovat s těmi (ať svými kolegy lékaři či nelékaři), jež psychosomatiku ovládají a mají léčebné výsledky. Z principu – odsuzování něčeho, čemu nerozumím a nemám s tím osobní hlubokou zkušenost, jest projevem nejen emočního, nýbrž i rozumového primitivizmu. V oblasti zdraví, kdy jde často o život, je to pak zločin z nedbalosti.
Moderní medicína založená na důkazech může konat technické i chemické zázraky, ale pochopení nemoci, a tedy skutečné uzdravení nemůže přinést.
Zpět ale do pozitivního programu. Pokud jste nábožensky zaměřeni, využijte své naladění. Navrhuji vám zabývat se myšlenou, že pokud se modlíte, bude se modlit (i) k vašemu tělu a budete do něj vcházet jako do jakéhokoliv kamenného chrámu. Jediným skutečným chrámem je právě vaše tělo! S trochou odlehčení si můžete připustit, že váš kostel má veškerou fyzickou (somatickou výbavu). Včetně věže či kopule (hlava, klenutí ústní dutiny, tedy patra), kazatelny (hlasivky, jazyk, rty), zvonu (srdce), gotický tvar hrudi, dokonce i ty varhany pracují na stejném principu jako plíce a průdušky. Konečně i svěcenou vodu možno v sobě, ve vlastní nádobě nalézti… Konečně samo tělo je samá voda. Vcházejte tedy do svého skutečného chrámu. Je to velmi snadné. Čiňte tak jediným možným způsobem. Pomocí vědomí. I člověk upoutaný na lůžko toto může dělat a to tak často, jak je chce. Není třeba vykonávat svaté poutě a klanět se svatým. Navíc naše těla mají skrze čakrový energetický systém přímé napojení na zdroj Života (na Boha, chcete-li). Velmi všem doporučuji uctívat život v sobě a své živé tělo. Dokud tělo máš, tak se snaž! To mi říkala jedna z duchovních učitelek. Humor nechť je vaším nerozlučným druhem na cestě. Humor, nadhled a čirá radost. To jsou léky, to je prevence. Jednoduchost, svoboda, bláznovství. Nestarejte se o minulost. Žádná není! Nestarejte se o budoucnost. Žádná není! V celém Stvoření je jen přítomný okamžik. A ten vám plně patří… Nic jiného! Jak jednoduché, jaká úleva!
Pokud jste zaměřeni ryze racionálně, materiálně a ateisticky, výborně! Jděte přímo na věc! Můžete si na své tělo máknout? Klidně zůstaňte v iluzi, že to fyzické tělo jste vy. Chovejte se k němu slušně. A respektujte ho. Vždyť jste to vy! Netřeba si komplikovat situaci. Dokonce ani nemusíte hledat smysl života. Je to jen ztráta energie (pokud tedy na energii věříte) a přítomnosti. Vězte, že ani ti největší mudrci, již po této Zemi chodili, ani ty nevyšší duchovní a náboženské veličiny žádný smysl nenalezly. Zkuste přijmout odvážnou myšlenku, že nic, včetně samého Života, smysl mít nemusí. A taky nemá… (směji se). Až odevzdáte zemi své fyzické tělo, budete se asi hodně divit. Zjistíte, že jste stále ve hře (směji se). Věřící patrně zjistí, že jejich náboženství – veškerá další někam zmizela i se svými svatými. Zkuste vnímat svět a život jako hru. Není žádná jistota, nejsou žádná pravidla. Máte jedinou možnost: Tuto hru přijmout a hrát si. Vaše soma, všechny jeho buňky budou nadšeny a vaše psycho bude všemu vládnout. Nechtějte ovládat, kontrolovat, lpět na „jistotách“. Pusťte ty nesmysly z hlavy. Také ale nikomu nedovolte ovládat a kontrolovat vás! Ani vy sami se neovládejte a nekontrolujte. Rebelství, což? Směji se…
V dalším dílu se budu podrobněji zabývat konkrétními psychosomatickými projevy. Tento text je možno považovat za širší úvod do této tajemné oblasti našeho bytí. Do psychosomatiky.
MUDr. Tomáš Lebenhart
Charakteristické znaky elementu Oheň (chuo)
Element Ohně představuje energii čchi na jejím nejvyšším vrcholu, nejvíce jang, na rozdíl od elementu Vody, který je nejvíce jin. Pět prvků má mezi sebou vzájemnou provázanost a je ve vzájemných vztazích. Ve vztahu ke koloběhu života znamená Oheň dospělost. Ve vztahu k ročním obdobím jej chápeme jako léto a v podnebí představuje horko. Celá příroda a spolu s ní i člověk se intuitivně snaží nahromadit energii Slunce na celý rok. Jeho čchi má silně jangovou povahu, je horký a šlehá směrem vzhůru, proto souvisí se vším, co je horké povahy a stoupá nahoru. Čchi srdce představuje hlavní jangovou energii v těle. Jeho funkcí je ohřívat, zateplovat a vysušovat. Funkcí srdečního jangu je zateplování vnitřku těla. Ve fázi cyklu proměn představuje dorůstání, nárůst. Oheň se rodí ze dřeva – dřevo je teplé povahy a při tření vzniká oheň, dřevo je navíc i potravou pro oheň. Oheň rodí zemi – oheň je horký, spálí dřevo, zůstane popel, tím vytváří zemi. Oheň je ovládán vodou, proto zasažený vodou uhasíná. Oheň ovládá kov, může jej roztavit.
K Ohni přináleží jižní světová strana. Jihu patří červená, rudá barva. Hlavním orgánem elementu Ohně je srdce. Patří k němu dále tenké střevo, cévy, tvář, dráha Ochránce srdce a trojitý ohřívač. Vývodem Ohně je jazyk. Čchi jihu se uchovává v srdci, proto se nemoci budou odrážet na orgánech cang, protože srdce je vládcem cangových (jinových, plných) orgánů. Chuť Ohně je hořká, proniká do srdce, aby je ochladila a vyčistila. Je pod znamením planety Mars, číslem je sedmička, z pachů k ní patří pach spáleniny. Radost je citem Ohně. Člověk pod vlivem Ohně vnáší svou energií do světa sílu lásky, světla, vědomí, je výřečný, přitažlivý, má dar slova a osobní kouzlo. Díky Ohni poznáme to, co nás doopravdy naplní a uspokojí. Bez Ohně budeme postrádat porozumění sami sobě, soucit sami se sebou a budeme mít komplikované vztahy s druhými. Láska je nejvyšším výrazem elementu Ohně.
Srdce (sin)
Srdce je nazýváno vládcem všech orgánů. Podle čínské medicíny existuje srdce z masa a krve a srdce duchovní, které je příbytkem ducha Šen (někdy překládáno jako Mysl, vědomí či duch). Srdce zastává v organizmu mnoho funkcí. Hlavní z nich je řízení krve a cév. Srdce má na starosti ovlivňování kvality krve a zajišťuje její cirkulaci. Řídí i kvalitu a stav celého systému drah krevního oběhu, tj. tepen, žil i vlásečnic. Hromadně je čínská medicína pojmenovává Maj a přisuzuje jim funkci „skladiště krve“. Řídících funkcí srdce vzhledem ke krvi je několik. Projevuje se tím, že srdce dopravuje krev se všemi živinami pravidelným pulzováním do celého těla. Zajišťuje udržení krve v cévách a taktéž srdce rodí krev. Čili esence potravy smíchaná s čchi ze vzduchu se přimíchává v srdci do krve a doplňuje ji. Srdce také řídí ducha Šen, neboli myšlení, psychiku, vědomí.
Lidská psychika není výsledkem aktivity mozku, ale je projevem činnosti pěti orgánů cang (srdce uchovává ducha, játra jangovou duši, plíce jinovou duši, slezina uvažování, promítání a ledviny vůli). V jaké kondici máme, srdce poznáme na tváři, jelikož se na ni srdce promítá, neboli vybarvuje. Zdravé srdce zbarví tváře zdravě dočervena a pokožka je svěží, pružná a lesklá. Každý jinový orgán má svůj vývod, který zajišťuje jeho spojení s vnějším prostředím. Pro srdce je to jazyk. Není přímo srostlý se srdcem, ale je s ním spojen odbočkou z dráhy srdce vedoucí přes kořen jazyka. Proto říkáme, že jazyk je „výhonkem srdce“. Srdce tedy ovlivňuje i správné funkce jazyka, jeho vnímání a citlivost chutí a schopnosti správné artikulace.
Tekutinou srdce je pot. Pot má společný původ s krví a krev je řízena srdcem, existuje přímý vztah mezi pocením a činností a stavem srdce. I když je srdce jinový orgán, tak je povahy jangové.
Srdce má svou nejvyšší aktivitu mezi 11. – 13. hodinou, jak prozrazují orgánové hodiny.
Chorobné procesy u srdce
Choroby srdce se podle čínské medicíny týkají disharmonie (přemíra nebo oslabení) jin-jangu srdce a čchi a krve srdce. Budou se projevovat poruchami krve a psychiky. Nadbytek jangové čchi se projeví bušením srdce, rychlým pulzem, zrudnutím jazyka, krvácením z nosu, vyrážkami v ústech a na jazyku, suchostí v ústech, přecitlivělostí, nespavostí, velkým množstvím snů, pomatenou řečí. Prázdnota jangové čchi se naopak projevuje psychickou únavou, sníženou chápavostí, zpomalenými reakcemi, ospalostí, dusivým pocitem a bolestí na hrudi, úzkostí, zkrácením dechu, studenými končetinami, chladem v těle, bledostí obličeje, malým močením a otoky.
Nedostatek jinu srdce způsobí noční pocení, tenký a rychlý pulz, zrudnutí jazyka, poruchy spánku a noční neklid, krev nenaplňuje dostatečně cévy.
Tenké střevo (siao-čchang)
Tenké střevo je dutým jangovým orgánem elementu Ohně. Je součástí trávicího ústrojí. Řídí příjem a naplňování se a řídí přeměňování věcí. Ze žaludku se strava posune do tenkého střeva a naplní jej. Ve střevě zůstává a dále je trávena, přeměňuje se na vyživující esenci, kterou potřebujeme pro život a chod celého organizmu. Tenké střevo také řídí vylučování a oddělování čistého od kalného. „Čisté“ označuje jemné esenciální látky trávení, „kalné“ naopak nestrávené a pro tělo nepotřebné zbytky stravy, které z něj odcházejí. Vznikají také odpadové zbytkové tekutiny. Čínská medicína přisuzuje tenkému střevu úlohu „řízení tělesných tekutin“, protože se podílí na metabolizmu tekutin v těle a částečně se podílí na tvorbě moče a její dopravy do močového měchýře. Oddělování funguje jak na fyzické, tak na mentální úrovni. Například nám pomáhá rozhodnout se o tom, co je pro nás důležité. Tenké střevo má nejvyšší činnost podle orgánových hodin v době mezi 13. – 15. hodinou.
Chorobné procesy u tenkého střeva souvisejí se zmíněnou funkcí a projevují se poruchami trávení buď při oddělování čistého od kalného, nebo při posouvání zbytků potravy. Funkční poruchy v činnosti tenkého střeva mohou vedle zažívacích obtíží, jako jsou kručení v břiše, bolesti břicha, průjmy, způsobit i různé poruchy močení – snížení tvorby moče, zrudnutí moče, bolestivé močení, krev v moči.
Trojitý ohřívač, trojitý zářič neboli tři zářiče (san-ťiao)
Trojitý zářič má jméno, ale nemá tvar, symbolizuje horní, střední a dolní část trupu s příslušnými orgány. Horní je pod srdcem a dosahuje k bránici a kardii, střední po pylorus (pupek), dolní k močovému měchýři. Funkcí zářiče je přeprava prvopočáteční čchi do celého těla, je hybnou silou a materiálním podkladem pro činnost všech orgánů. Přispívá také k přepravě tekutin a stravy, je tedy „dráhou přepravy poživatin“. Vedle celkového působení trojitého zářiče má každý i samostatnou funkci. Horní zářič je jako mlha, souvisí s činností srdce a plic, rozptyluje ochrannou čchi na povrch těla a současně ho zatepluje. Podílí se na rozvodu výživné a osnové čchi. Tyto jím prosakují do celého těla jako mlha. Prostřední zářič je jako mokřaď, souvisí s trávícími procesy spojenými se slezinou, žaludkem, játry a žlučníkem. Podporuje transformaci a transport potravy, obnovování čchi a krve a jejich transport. Je v místě, kde se potrava rozkládá a kvasí jako v bažině (mokřaď). Řídí její přeměňování. Spodní zářič je jako kanál, pomáhá posouvat zbytky dolů. Souvisí s ledvinami, močovým měchýřem, tenkým a tlustým střevem. Trojitý zářič podporuje transport čchi a přepravu tekutin po celém těle.
Chorobné procesy trojitého zářiče se projevují stagnací a zahrazováním buď čchi nebo tekutin. Dochází k měkkým vodnatým opuchlinám, nadýmání, pocity plnosti apod. Kromě celkových příznaků vznikají poruchy jednotlivých orgánů. Nemoci horního zářiče prozradí kašel, dušnost, u středního zářiče dochází k zažívacím potížím. Jestliže není v pořádku spodní zářič, pak negativně ovlivňuje funkci ledvin, střev a močového měchýře. Při harmonizaci působíme na jednotlivé orgány.
Tipy na léto
Element Ohně musíme nejvíce chránit v létě. Je dobré hodně pít a taky se chladit. V létě tělo zatěžujme co nejvíce fyzickou prací, sportem, jakýmkoliv pohybem. To vše posiluje srdeční sval a očistí cévy od stagnace zimy. Pohyb na vzduchu a slunci stimuluje hormonální soustavu, tenké střevo a přirozeně posiluje emoce, vytváří příjemnou náladu a naplňuje organizmus svěžími silami. V létě jezme co nejvíce aromatických bylin, ovoce a zeleniny. Potřebujeme také více hořčin, které stahují energii dolů. To má vliv i na emoce, kterých je v létě více. Pro element je vhodná kukuřice, skopové maso, zelená listová zelenina, švestky. Z bylin a koření preferujme heřmánek, mátu peprnou, kopr, bazalku, česnek, pampelišku a chřest.
Titulek je zdánlivě protismyslný, protože umělá sladidla se používají právě tehdy, jestliže je záměrem snížení tělesné hmotnosti. Proto je mnozí používají, proto se jimi nahrazuje běžný cukr v různých potravinách. A přece – v poslední době se objevují určité pochybnosti o umělých sladidlech. Alespoň o některých. Jsou to zatím výzkumy v počátečním stadiu, takže jejich závěry musíme přijímat s jistou opatrností, nicméně se zdá, že něco by na tom mohlo být. Otázka, kterou je především nutné zodpovědět, zní: Do jaké míry již můžeme výsledky dosavadních výzkumů zobecnit? Odpovědi bývají vesměs opatrnější, přesto však dnes už řada odborníků připouští, že vliv umělých sladidel na organismus není patrně zdaleka jednoduchý.
Než se dostaneme k podrobnostem, musíme připomenout termín mikrobiom, jenž je poměrně nedávného data, kdy se díky moderním metodám zjistilo, že naše tělo, a týká se to nepochybně každého živého tvora, je doslova prosyceno různými bakteriemi a také viry.
O drtivé většině z nich se zatím nic neví. Někteří vědci odhadují, že v těle dospělého člověka jsou snad dva kilogramy bakterií, z nichž valná většina žije v zažívacím traktu. Jen postupně se daří některé z nich identifikovat, ovšem mnohem obtížnější je zkoumání jejich úlohy. Shoda panuje víceméně v tom, že člověku nevadí a naše tělo je prostě pouze jejich hostitelem, ale zdá se, že některé z těchto mikroorganismů dokonce potřebujeme. Za dlouhé věky vývoje se obě strany, lidské tělo a bakterie, jakýmsi způsobem sžily a toto soužití je snad nakonec někdy prospěšné, ne-li dokonce nezbytné. Samozřejmě, že se to týká jen některých druhů těchto mikroorganismů. Současně se dnes ví, že v sobě nosíme potenciální hrozbu, protože dojde-li ke snížení imunity, mohou se některé z těchto bakterií přemnožit a vyvolat více či méně nebezpečnou chorobu. Podobný, obvykle mírnější stav, nastává po léčení antibiotiky, kdy nás lékař občas upozorní, že tyto léky narušily střevní flóru, tedy zlikvidovaly některé z oněch bakterií. Pak doporučí podávat laktobacily nebo si dopřávat jogurt či kyselé mléko.
Další nebezpečí je případná mutace bakterií jinak neškodných, což může nastat v důsledku různých vlivů, opět včetně antibiotik.
Nyní však k umělým sladidlům. Ve skutečnosti panovaly již v minulosti názory, že jejich použití není tak docela bezpečné, jak by se mohlo zdát a jak obvykle tvrdí jejich výrobci. Postupně sice tyto pochybnosti sílily, ale byl to spíš řekněme pouhý pocit některých odborníků, vycházející z různých nepřímých pozorování. Nesmíme zapomínat na to, že každé takové pozorování se jen velmi obtížně zobecňuje, jak ostatně uvidíme za chvíli.
Jednoznačnější pokus, pokud jde o výmluvnost jeho výsledků, uveřejnili loni izraelští vědci. Použili k tomu deset týdnů staré myši, přičemž polovině pokusných zvířat podávali denně aspartam nebo sacharín, druhé skupině pak přírodní cukr, glukózu. Po uplynutí jedenácti týdnů se ukázalo, že myši, které dostávaly přírodní cukr, byly v naprostém pořádku, zatímco druhá skupina, na umělých sladidlech, měla abnormálně vysokou hladinu cukru v krvi, tedy známku cukrovky, na niž mohou navazovat další choroby.
Podle odborníků to znamenalo, že myši, které dostávaly umělá sladidla, začaly projevovat sníženou schopnost odstraňovat cukr z krve, vykazovaly jeho nesnášenlivost.
Když se hledala příčina tohoto stavu, vědci usoudili, že by nějakou roli mohly hrát právě bakterie ve střevech. Aby se o tom přesvědčili, přestali první skupině myší podávat umělá sladidla, a začali je léčit širokospektrými antibiotiky, která vyhubila významnou část bakterií ve střevech. Když se pak tyto myši vrátily na normální stravu, nesnášenlivost cukru postupně zmizela – byly opět zcela zdravé. Takže stav, který byl uměle navozen sladidly, se dal zvrátit. Nutno si však uvědomit, že podávání umělých sladidel bylo v tomto pokusu krátkodobé.
Po tomto sdělení následovala řada výzkumů v laboratořích po celém světě, přičemž se ukazuje, že podle všeho používání umělých sladidel může vést k tomu, že tělo obtížněji snižuje hladinu krevního cukru, a následkem je nejprve obezita a pak její typický průvodce cukrovka, případně po ní její komplikace jako kardiovaskulární choroby, zhoršená funkce jater a další neduhy. Výsledky těchto výzkumů vesměs ukazují, že klíčovou roli hrají opravdu bakterie ve střevech. Jak se zdá, některé jejich druhy se doslova přeorientují na umělá sladidla, množí se a potlačují jiné bakteriální kmeny, které nějak souvisejí s metabolismem přírodního cukru. A také s produkcí leptinu, hormonu, který reguluje naši chuť k jídlu.
Porucha tvorby leptinu vede k tomu, že dotyčná osoba ztrácí pocit nasycení, jenž se nám běžně po jídle dostavuje, a nemáme touhu přijímat další potravu. Porucha tvorby leptinu je typická právě u obézních osob. Je to mnohdy skutečně začarovaný kruh, protože s rostoucí tloušťkou se ještě více snižuje tvorba leptinu a taková osoba se v posledku soustavně přejídá.
Máte-li problém s nadváhou, účinně a přitom jemnou přírodní formou vám může pomoct Lipodestron kapsle, bioinformační přípravek Diochi. Více informací naleznete zde.
Takže, shrnuto, jak soudí někteří vědci, bakterie v našich střevech nejen regulují trávení různých látek, ale významně se podílejí na tvorbě leptinu. Ovšem pořád tu byla otázka, zda to jsou skutečně umělá sladidla, která porušují rovnováhu bakterií, a to se pak projevuje růstem hmotnosti. Na to se pokusili odpovědět opět izraelští vědci, když zpracovali data o 380 osobách, mužích a ženách, a zjistili, že ti z nich, kteří používali umělá sladidla, měli v průměru vyšší tělesnou hmotnost, a hlavně, objevovala se u nich snížená snášenlivost přírodního cukru. Ozvaly se však pochybovačné hlasy – právě ti, kdo měli nadváhu, používali umělá sladidla, přičemž však původní příčinou jejich obezity mohlo být něco úplně jiného než tyto látky. Na tom vidíme, jak obtížné je zkoumat lidi, protože každý z nich má jinou minulost, jiné stravovací návyky, žil v určitém prostředí, nikoli jednotném, jakým je akvárium pokusných myší.
Proto byl proveden pokus se sedmi normálními zdravými dobrovolníky, kteří nebyli obézní. Dostávali pět dní povolenou dávku sacharínu, načež se ukázalo, že čtyři z nich měli i po tak krátké době sníženou snášenlivost glukózy, a také, což bylo podstatné, se prokázala změna ve složení bakterií v jejich střevech. Po skončení pokusu se stav oněch čtyř vrátil poměrně brzy do normálu.
Mohli bychom pokračovat, ale toto snad postačí. Jaké závěry se za současného stavu dají činit? Především opatrné, protože již předchozí pokus byl výmluvný – změny se objevily u čtyř osob ze sedmi. Asi se tedy nedá úplně zobecňovat. To je problém zkoumání lidí, na rozdíl od myší. Myši v úvodním pokusu byly jednoho druhu, geneticky stejné, což samozřejmě neplatí o lidech. Je proto těžké činit úplně obecné závěry o lidech, protože každý z nás má jinou genetickou výbavu. Nemluvě o tom, že naše tělo je přece jen složitější než myší, i když v základních procesech se zase tolik nelišíme.
Současný závěr je takový, že umělá sladidla mohou být rizikem, ale záleží na tom, v jakém množství se podávají, jak dlouho, a navíc, jak dalece na ně bude tělo reagovat. U každého z nás to může být jiné. Přesto můžeme nejspíš uzavřít, že pokud chceme hubnout, je lépe zvolit vhodné stravování a nepokoušet se nahrazovat chuť cukru, která nám přece jen může chybět, umělými sladidly.
Spíš si občas dopřát přírodní cukr, ale v malém množství. Zapomeňme na hody v cukrárně a na domácí koláče. Nebo snězme jen jeden a vydejme se na procházku do přírody. Nemusí to být zrovna běh, stačí přiměřená doba chůze.
Bylinný čaj - doplněk stravy
Čajový odvar z kůry a lýka zdřevnatělé liány "kočičí dráp", používaly celé generace domorodých indiánů v lidovém léčitelství. Kočičí dráp přispívá ke zlepšení obranyschopnosti těla. Posiluje meridián žaludku, slinivky a sleziny., které mají na starost trávení a vylučování toxinů z těla.
Oznámení pro poradce Sféra klubu DIOCHI,
kteří si provizi fakturují a plátce DPH.
Vážení poradci Sféra klubu Diochi,
Dle zákona o dani z přidané hodnoty č. 235/2004 Sb. je plátce povinen vystavit daňový doklad nejpozději do 15 dnů od zdanitelného plnění.
Tj. do 15. dne následujícího měsíce vystavit daňový doklad na provizi MDV.
Př. MDV 08/17 (za srpen) nejpozději do 15.9.
Provize ze sítě MLM za rok 2017 bude DIOCHI spol. s.r. o. uznávat pouze daňové doklady vystavené do 15.1.2018.
V opačném případě nárok na provizi zaniká.
Fakturujte si své provize včas.
Děkuji za pochopení.
Za Diochi spol. s r.o.
JUDr. Jaroslav Slunečko, jednatel
Datum vydání rozhodnutí: 23.5.2017
Vánoce budou. A brzo. Brzo je relativní, pro děti školou povinné je to až za měsíc a ještě kus. Pro nás poněkud starší a mírně pokročilé už jsou jednou nohou ve dveřích. A proto pilně chystáme prosincové číslo.
Odpočinout od úklidu si můžete nad rozhovorem s Janem Onderem. Prozradí nám něco o profesi tanečníka a poodhalí roušku letošní soutěže Stardance, které je hlavním choreografem.
Dočteme se o tom, jaký přínos má pro lidi meditace, duševní i zdravotní.
Když budete hledat inspiraci na nějaká nová cukrovíčka, poslouží vám kuchařka z domova i ze světa.
Když budete chtít utéct od toho všeho, pozveme vás do kina na nové zpracování Malého prince.
Také chystáme překvapení − vánoční pohlazení.
A teď už vás budu jen napínat, co tam bude ještě...
Blanka Neoralová, šéfredaktorka
Velké množství žen se trápí opakovaně s problémy typu kvasinkové infekce, výtoky, střídající se bolestí močového měchýře v lepším případě a zánětem v případě horším.
Průběh je následující. V okamžiku, kdy se objeví výtoky a kvasinkové infekce, běžíme ke gynekologovi, který nastaví léčbu, která je účinná na kvasinky a plísně. Za několik dní se stav díky bohu zlepší. Za nějakou dobu, někdy už během užívání se začnou dostavovat bolesti podbřišku. V extrémních případech je nutné opět vyhledat lékařskou pomoc a je diagnostikován zánět močového měchýře. Dostaneme antibiotika a jdeme domů. Antibiotika zaberou a za nějaký čas se opět objeví výtoky. Je to začarovaný kruh.
Co se vlastně děje?
Při měřeních na oberonu jsem zjistila zajímavou věc. Tento stav způsobují bakterie a kvasinky s plísněmi. V okamžiku vymizení bakterií v těle, se přemnožily plísně a kvasinky a naopak, při snížení množství kvasinek a plísní se přemnožili bakterie. Udělala jsem si test, který oberon umožňuje. Postupně jsem nulovala jednotlivé patogeny a zjistila, že žijí jakoby v symbióze. Začaly jsme s klientkami zkoušet různé kombinace přípravků, které by obsáhly účinnost na obou stranách.
Když dojdeme k lékaři s určitým problémem, tak on zareaguje na situaci a nastaví vhodnou léčbu. Jsou-li problémem bakterie, dostaneme antibiotika, je-li problémem plíseň, dostaneme k užívání antimykotika. Není možné v této situaci z lékařského hlediska řešit situaci jinak.
My máme však možnost bylinkami začít řešit obě zátěže najednou. Kombinací přípravků můžeme obsáhnout obě věci, jak bakterie, tak i plísně. Co je ještě důležité, posilovat zároveň orgány, kde se problém vyskytuje. Což je v tomto případě močový měchýř, ledviny, ženské orgány a také střeva.
Taková základní kombinace v těchto případech je kombinace přípravků Sagradin, Diocel biominerál a čaj Maytenus. Vnitřně vtíráme do pochvy krém Diozon Clear. Není třeba obávat se nějakých reakcí, pouze v případě, kdy je narušena sliznice, krém lehce pálí, což po druhé třetí aplikaci vymizí. Dále se vše dá podpořit krémem Diocel Artrizone, který nanášíme do oblasti močového měchýře a ledvin. Sagradinová silice má účinky na bakterie, plísně, je přírodním antibiotikem, je protizánětlivá. Diocel Biominerál nám dodá do těla minerály v přírodní formě, a dále podpoří oblast ledvin a močového měchýře. Čaj Maytenus podpoří mimo jiné močový měchýř a hormonální systém. Krém Diozon Clear zničí na místě nanášení bakterie a plísně, krém Diocel Artrizone je protizánětlivý a opět podpoří ledviny a močový měchýř.
Tato kombinace, která se v mnoha případech osvědčila. S úspěchem byla použita i na onemocnění genitálními opary. Jak je však známo, že každý jsme originál. Někdo je více citlivý, někdo snese větší dávkování. Každý má oslabené jiné orgány. Proto je důležité k tomuto takto přistupovat. Dávkujeme u citlivých jedinců 5 kapek 3x denně, není-li problém se snášenlivostí přípravků, můžeme až k dávce 20 kapek 3x denně.
Musím upozornit, že vše je třeba opakovat nejméně 3-4x za sebou, tzn. 3-4 třítýdenní kůry. Po ukončení této kombinace pak přidat přípravky na podporu imunity.
V BŘEZNU je podle TČM nejvíce ohrožen žlučník. Funkčně je z orgánů cang spojen s játry. Je řazen nejen mezi šest fu, ale i mezi tzv. zvláštní orgány fu.
Žlučník řídí uschovávání a vylučování žluči, ta vzniká akumulací čchi jater, poté vtéká do žlučníku, v něm je uskladňována, a proto je žlučník nazýván skladištěm. Žluč je zelenožlutá tekutina hořké chuti, jejímž hlavním úkolem je napomáhat procesu trávení, a tím podporovat i správnou činnost sleziny a žaludku.
Na vyváženosti čchi žlučníku závisí i schopnost správně posoudit věci, rychle a rázně se podle toho rozhodnout. Žlučník řídí rozhodnost, což se odráží na duševním rozpoložení, povahových rysech člověka. Játra jsou vrchním velitelem, rozhodnost si však berou od žlučníku. I kdyby byla čchi jater silná, bez žlučníku nemá rozhodnost. Játra a žlučník si vzájemně pomáhají a z toho se rodí smělost a odvaha. Podle orgánových hodin žlučník nejvíce pracuje v době mezi 23 –1. hodinou, proto je vhodné v tomto čase jeho aktivitu podporovat.
Jak poznáme oslabení žlučníku?
Chorobné procesy v žlučníku jsou spojeny s jeho hlavním úkolem uchovávat žluč a jejím vylučováním následně podporovat trávicí funkce sleziny a žaludku. Jestliže vylučování žluče není v pořádku, oslabují se i funkce sleziny a žaludku. Vznikají zažívací poruchy provázené např. nadýmáním nebo průjmy. Jestliže játra a žlučník zablokuje tzv. vlhká horkost, játra nedokážou udržovat patřičnou vnitřní průchodnost, žluč se dostává i mimo tenké střevo do krve. Poznáme to podle vznikající žloutenky, zežloutnutí očí a pokožky.
Čchi žlučníku v normální situaci klesá dolů. Pokud nějaká chorobná příčina způsobí obrácení jejího toku, objevuje se hořkost v ústech a sucho v krku z horkosti v žlučníku. Dalšími příznaky jsou zvracení hořkých šťáv, bušení srdce, závratě. Horkost blokuje vylučování žluče, proto dochází i k poruchám v činnosti žaludku a sleziny, které se projevují nadýmáním, krkáním či vystupováním kyselých šťáv.
Pevná čchi žlučníku znamená odolnost proti stresům.
Stav čchi žlučníku určuje míru odolnosti vůči silným stresovým vlivům (strach, hněv) a jejich případnému vyústění do onemocnění, neboť ovlivňuje normální cirkulaci čchi i krve, a pomáhá uchovat vyvážené vztahy mezi orgány. Lidé s pevnou čchi žlučníku nepodléhají tolik psychickým stresům a lehce se s nimi vyrovnávají. Prázdnota nebo oslabení čchi žlučníku se naopak projevuje zvýšenou citlivostí na negativní vlivy. Projevuje se stavy úzkosti, obav, nedostatku rozhodnosti, dále poruchami spánku, množstvím snů, bušením srdce, podrážděností, nutkáním na zvracení a závratěmi.
Jaké potraviny nám pomohou žlučník posílit?
Žlučník potřebuje detoxikaci a podporu v regeneraci. Každé ráno nalačno začněte sklenicí teplé vody s citrónem. Na jaře jsou vhodná teplejší jídla, dušená zelenina kombinovaná se syrovou. Konzumujte vše, co začíná růst (hořčičné listy, řeřichu potoční, špenát, listy pampelišky). Zařaďte také nakládanou kvašenou zeleninu, kyselé zelí, z obilovin přidejte bulgur, kuskus, pšenici, špaldu, rýži, žito. Vhodné je cokoliv naklíčené.
Chuť prvku dřeva je kyselá, konzumujte tedy vše přirozeně kyselé. Kyselá chuť je stahující, vhodná k zamezení ztráty tělesných šťáv, brání tedy pocení a průjmu. Jejich nadbytek však vede k zadržování vody. Kyselá chuť pohybuje čchi v organizmu směrem dovnitř a dolů, což je vhodné v případě vnitřního horka, emoční podrážděnosti, vzteku a při poruchách spánku.
Proti tvorbě kamenů jsou dobré ořechy, fazole, hrách, sója. Je i mnoho bylin s hořčinami, které napomáhají trávení, podporují správnou funkci žlučníku. Máta peprná účinně upravuje trávení, tymián navíc podporuje tvorbu žluče. Namíchejte si své čaje z bylin, jako je nať máty peprné, list smetanky lékařské, nať čekanky, přidat můžete ještě list ostružiníku, květ měsíčku, kořen kurkumy, nať řepíku, jablečníku či kořen oman.
Z bioinformačních produktů DIOCHI je balzámem pro žlučník a játra DETOXIN. Vyzkoušejte!
Červenec je obdobím horkého léta a řadí se k elementu ohně, který souvisí se vším, co je horké povahy a co stoupá vzhůru. V tomto měsíci si pozornost zaslouží KREVNÍ OBĚH.
Krevní oběh je uzavřený systém cév, který společně se srdcem zajišťuje rozvádění kyslíku, živin, enzymů, hormonů a tepla do tkání a odvádění CO2 a odpadních látek z těla ven přes vylučovací orgány. Oběhová soustava vytváří a udržuje stálé vnitřní prostředí v rovnováze. Je rozdělena na malý a velký srdeční oběh. Malým oběhem probíhá krev mezi srdcem a plícemi, zatímco ve velkém oběhu krev koluje mezi srdcem a celým tělem.
Jak poznat oslabení krevního oběhu a nastavit jeho rovnováhu?
Krevní řečiště a jeho správné fungování je závislé na srdci a jeho zdraví. Cévy jsou tzv. skladišti krve a cestami pro přepravu. V celém organizmu je pro jejich funkčnost nejpodstatnější stálá průchodnost. Dojde-li v nich ke vzniku bloků, např. z kalné vlhkosti nebo v důsledku chladu, průtok krve se zadrhává a stagnuje čchi i krev. Současně platí i opačně, stagnace čchi a krve z libovolných příčin snižuje průchodnost cév. Krev je spolu s energií čchi symbolem životní energie. Podle orgánových hodin je mezi 19. – 21. hodinou nejsilnější energie krevního oběhu, nejslabší pak ráno mezi 7. – 9. hodinou.
Je mnoho jasných projevů oznamující oslabení krevního řečiště. Choroby cév se týkají hlavně narušení plynulosti cirkulace krve, a to zbrzděním nebo vyléváním krve mimo cévy.
Jsou jimi především změny srdečního rytmu, výskyt křečových žil, kornatění cév, poruchy srážlivosti krve, poruchy spánku, celková tělesná slabost, křeče dolních končetin a nízký nebo vysoký krevní tlak. V případě lokálních blokád jsou choroby provázeny bolestmi, otékáním a znecitlivěním až nedokrvením či odumíráním tkání, při odtoku krve z cév se objevují různé formy krvácení.
Vysoký krevní tlak mají jinoví lidé.
Nízkým krevním tlakem trpí lidé, kteří mají málo životní energie proudící pomalu a slabě, proto mají chladnější končetiny, závratě a sklony k omdlévání. Proto je důležité u nich rozproudit krev pohybem, aktivitou i vědomím zdravých hodnot života a vlastní důležitostí.
Vysoký krevní tlak mají „jinoví“ lidé, které může trápit bolest hlavy a bušení srdce. Jsou velmi často v napětí, velmi rychlí, vyvolávají konflikty a tím zatěžují své srdce. Vhodné je zklidnění a umírnění dominantnosti.
Jaké potraviny nám pomohou posílit krevní oběh?
Zásadní význam má jednoznačně kvalita potravy a zásady zdravého stravování. Je důležité vyživit celé tělo i podpořit krevní oběh. Je nutné konzumovat méně tučných pokrmů a do značné míry omezit množství soli, která nepříznivě působí na krevní tlak. Omezit kouření, nerozčilovat se a snížit stres.
Ve stravě se zaměřte na přísun omega3 mastných kyselin (lněný olej, rybí tuk, ryby – makrela, tuňák, losos, pstruh, dýňová semínka a vlašské ořechy), antioxidantů (vitamín E, karoteny), vlákniny. Přidejte zeleninu ve velkém množství, hlavně listovou, která příznivě působí na krvetvorbu. Podle zásad zdravého stravování by měla zelenina zaujímat polovinu talíře. Z luštěnin jsou vhodné mungo, sója nebo červené fazolky adzuki. I koření a bylinky pozitivně působí na krevní oběh. Z koření vybírejte zejména skořici, barevný pepř, fenykl, koriandr, kmín, rozmarýn a majoránku. Z bylinek zařaďte meduňku, kopřivu, sedmikrásku, smetánku, břízu, diviznu, vřes, kostival, řebříček, rakytník, rozrazil, ginkgo biloba, černý bez aj. Česnek by v jídelníčku neměl chybět, stejně jako bychom si měli pohlídat minerály, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík.
V létě je, ještě více než po zbytek roku, důležité dbát na dostatečný příjem tekutin, aby bylo tělo zásobeno potřebným množstvím, protože dochází v horkých dnech k velkým ztrátám pocením. I zde platí, že ideální tekutinou je voda, můžeme pít i slabé čaje nebo čerstvé ovocné šťávy. Tekutiny pijte nejlépe vlažné, vyvarujte se nápojům moc studeným se spoustou cukrů a alkoholu.
Jako prevenci pro dobrý krevní oběh se doporučuje pohyb. Fyzická aktivita zvyšuje krevní tok, proto je nutné, aby se cvičení stalo součástí vašeho života hned teď. Vhodným pohybem jsou procházky, rychlejší chůze, plavání, mírný běh, jóga, relaxace s cvičením správného dýchání.
Vyzkoušejte přírodní pomoc k posílení krevního oběhu – bioinformační preparát Venisfér kapky .
Posílíte-li meridián srdce, osrdečníku, tenkého střeva, slinivky a sleziny, pak si tělo přirozenou cestou upraví problémy vznikající disharmonií v oblastech mozku, srdce, cév, krve a centrálního nervového systému.
Cyklus dvanáctiletí se pomalu ale jistě uzavírá. Začal Krysou v roce 2008 a skončí Vepřem koncem roku 2019. Nacházíme se tak v období, kdy vládnou stále slabší a pasivnější energie. Díky tomu je pro nás vše stále těžší a více vyčerpávající. Pokud chceme v tomto posledním období dvanáctiletého cyklu něčeho dosáhnout, musíme tomu věnovat velmi mnoho energie, a to není dobře. Naše vyčerpání by mohlo být tak silné, že by nás mohlo oslabit na velmi dlouhou dobu. Navíc vyčerpání velmi dobře vnímáme (obvykle na podvědomé úrovni) jako ohrožení. A víme, že člověk reaguje na ohrožení pouze třemi možnými způsoby: bojem, útěkem, nebo hrou na „mrtvého brouka“.
Obchodní podmínky Reklamační řád Reklamační protokol
Copyright © 2018 DIOCHI SPOL. S R.O, Průmyslová 1306/7, 102 00 Praha 10, Česká republika