Příznaky překyselení organismu není radno brát na lehkou váhu, neboť dlouhodobé překyselení může dovést k závažnějšímu onemocnění. Hodnotu pH ovlivňuje duševní rozpoložení a stres.
Překyselení žaludku či organismu má vliv na funkci celého těla. Projevit se může mnohými příznaky, ovšem nejzřetelnějším z nich je tlak v oblasti hrudníku, tzv. pálení žáhy. Tento příznak překyselení bývá provázen nevysvětlitelnou únavou, nespavostí či střevními potížemi. Pálení žáhy velmi často trápí těhotné ženy, protože zvětšená děloha tlačí na žaludek.
S překyselením organismu pak souvisí další možné problémy, které se mohou jevit jako příznaky, v podstatě jsou však jeho příčinou. Mezi ně patří porucha imunity, alergie, ekzémy, gynekologické záněty, neplodnost, nadváha, porucha nervové stability, v horším případě onkologická onemocnění.
Vyvážné Ph je velice důležité i pro vnitřní prostředí pohlavního ústrojí. Pokud se snažíte počít, je dobré Ph sledovat.
Diagnostika překyselení organismu:
O kyselosti organismu nás přesvědčí jednoduchá metoda měření pH pomocí lakmusových papírků. Tento test trvá jen několik dní. Pokud zůstává indikátor lakmusového papírku v kontaktu s močí zcela bez zabarvení, pak proužek signalizuje již silné překyselení organismu. Zelenomodrý proužek ukazuje bazické pH a značí patřičnou zásaditost. Po několikadenním měření lze vyhodnotit kyselé či zásadité prostředí organismu.
Nesprávné pH může vést k osteoporóze, poruše střevní mikroflóry i rozvoji nádorového onemocnění.
Léčba:
Překyselení žaludku vyléčíme pouze již zmíněnými zásadami ve stravování a dostatečným pitným režimem obsahující vodu, zeleninové šťávy a bylinné čaje. Léky na překyselení žaludku mohou neutralizovat kyselost, avšak dlouhodobě problém neřeší. Při opakovaném pálení žáhy a překyselení organismu by měl být pravidelně posilován imunitní systém, který pomůže nastolit správnou rovnováhu v těle.
Příčiny z pohledu klasické medicíny
Překyselení organismu způsobuje ve většině případů špatná životospráva. Pravidelný a častý přísun bílé mouky, bílého cukru, tmavého masa, „umělých“ potravin, kávy či alkoholu způsobuje zvýšenou produkci kyselých žaludečních šťáv. Překyselení je také důsledkem nedostatku ovoce, zeleniny a bylinek v jídelníčku. Kouření velmi často způsobuje překyselení, tzv. pálení žáhy. Nedostatek pravidelného spánku a pohybu na čerstvém vzduchu či oslabený imunitní systém jsou dalšími rizikovými faktory.