927x127 HEAD VPRAVO

Zdroje flavonoidů

  • Napsal(a) Bc.Barbora Jankovská

Vitamin P, známý pod pojmem flavonoidy, je označením pro čistě přírodní rostlinné látky a ve vodě rozpustná barviva, která mají silné antioxidační účinky a blahodárně působí na lidský organizmus, zejména cévní systém. Trápí-li vás problémy s křečovými žilami, mohou se stát vaší velkou oporou.

 Zdroje flavonoidů

Černý bez (Sambucus nigra)
U plodů byl prokázán analgetický účinek při bolestech trojklanného nervu, páteře, kloubů, mírně snižují krevní tlak a ochraňují cévní systém.

Pozitivní účinky výtažků z černého bezu:

  • Analgetické, angiogenní – brání růstu cév vyživujících nádory, snižují mírně LDL cholesterol a triglyceridy
  • Silné antioxidační účinky
  • Pomáhají ochraňovat DNA
  • Snižují oxidační stres a zlepšují neuronální a kognitivní funkce mozku
  • Antivirové účinky výtažku je možno využít při infekční bronchitidě, herpes infekcích a různých virových infekcích (např. virus chřipky H1N1, H3N2)
  • Aktivují imunitní systém
  • Působí močopudně, protizánětlivě

Obsahové látky plodů: flavonoidy - antokyany 0,2–1 %, třísloviny (3 %), kyanogenní glykosidy, sambucol – antivirový účinek, organické kyseliny, vitamin C, provitaminy skupiny A i B.

Vinné hrozny (Vitis vinifera)
Slupky z vinných hroznů obsahují přírodní antioxidanty zvané polyfenoly, a z nich zejména flavonoidy jsou z hlediska léčebného působení nejúčinnější chemické látky. Odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném víně jsou dokonce několikrát účinnějšími antioxidanty, než vitamin E. Mezi účinné antioxidanty ve slupkách hroznů patří dále např. kvercetin, u kterého bylo prokázáno protinádorové působení. Jeho množství, stejně jako obsah ostatních polyfenolů ve víně, závisí na tom, na jaké vinici bylo víno vypěstováno, na odrůdě, délce slunečního svitu atd. Ve slupce hroznů i v oplodí semen byl zjištěn účinný antioxidant resveratrol. Polyfenol resveratrol kromě protinádorových účinků působí preventivně proti vzniku aterosklerózy tak, že snižuje přilnavost cholesterolu k cévním stěnám. V červeném víně se ho podle výzkumu nachází padesátkrát až stokrát více než v bílém víně.
Víno lze podle posledních výzkumů považovat za jeden z nejúčinnějších léků k prevenci srdečních a cévních onemocnění, a to jak díky obsahu alkoholu, tak flavonoidů. Proto i bylinné kapky na bázi alkoholu firmy Diochi jsou v tomto směru výjimečné.

Pozitivní účinky výtažků z vína:

  • Antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky
  • Ochrana DNA buněk
  • Snižují hladinu cukru v krvi a příznivě působí při chudokrevnosti.
  • Zvyšují počet červených krvinek a množství hemoglobinu
  • Zlepšují a ochraňují srdce a cévy
  • Napomáhají snížit hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • Brzdí shlukování krevních destiček, podporují tvorbu oxidu dusného, a tím rozšiřují cévy. Aktivují sirtuin SIRT 1, a tím upravují vysoký krevní tlak; obsažený myricetin též snižuje krevní tlak
  • Působí příznivě při srdečních arytmiích a ischemické mrtvici
  • Potlačují záněty a ochraňují nervy, což je velkým přínosem při Parkinsonově a Alzheimerově nemoci
  • Mají protizánětlivé účinky a antioxidačními účinky, chrání ledviny
  • Účinky na orgány, zažívací systém, metabolismus, imunitu a další účinky
  • Vyživují a ochraňují játra, ledviny, snižují jaterní hodnoty ALT a AST a TBARS
  • Zlepšují histopatologické změny v játrech
  • Snižují tvorbu volných radikálů, které vznikají ve zvýšené normě při diabetu
  • Jsou protialergické a zlepšují citlivost na inzulin, například myricetin
  • Mají antioxidační účinky několikanásobně silnější než vitamin E, a tím zpomalují stárnutí buněk
  • Podporují růst kostí, modulují imunitní systém a energetický metabolismus
  • Podporují hubnutí
  • Zlepšují psychiku syndromu menopauzy – tam, kde už chybí vaječníky, nebo jsou nefunkční. Snižují úroveň oxidačního stresu

Obsahové látky vinných slupek a semínek: polyfenoly antokyany, anthokyanidiny, fenolové kyseliny, kyselina kaftarová, ferulová, kávová, galová, katechin, epigalokatechin galat, rutin, malvidin-3-O-glykosid a malvidin-3-O-p-kumaroglykosid, myricetin, quercetin-3-O-glykosid, stilben deriváty resveratrolu, resveratrol-3-O-glykosid, peonidin, malvidin a další.

Optimální množství flavonoidů vám zajistí unikátní potravinový doplněk CDFlavonoidy, kde je působení flavonoidů navíc posilněno vitaminem C a D.
Dávkování 1-2 kapsle denně.

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF