927x127 HEAD VPRAVO

Mléko – pít, či nepít? Toť otázka!

  • Napsal(a) MUDr. Tomáš Lebenhart

Kravské mléko je přírodou určeno pro telátka a těm také pochopitelně naprosto vyhovuje. Z hlediska čínské medicíny má značně jinovou povahu, a tak vede k rychlému roztažení buněk a tím k velkému nárůstu hmoty, což je u telete vítané a fyziologické, zatímco u lidského mláďátka nežádoucí a nezdravé.

Takové děti pak rychleji přibývají na váze než jejich kojení vrstevníci, leč jejich imunitní systém je vyčerpáván, a proto jdou takříkajíc z nemoci do nemoci. Většinou se silně potí, jsou brzy unavené, nevrlé a trpí na zahlenění a ekzémy. Do hry vstupují antibiotika, hormony, antihistaminika a dítě má nastartováno stát se tzv. chronikem. Chronik je kdokoliv, jehož chorobu lékaři nedokážou léčit.

O mléku
Kravské mléko obsahuje kasein a mucin, což jsou dvě bílkoviny, jež enzymatická výbava lidského tenkého střeva neumí kvalitně rozložit. Způsobují zahlenění a zakyselení střev, a tím vytvářejí vhodné prostředí pro bakteriální a plísňové kolonizování jejich sliznice. Tak dochází k rozvoji chronických infekcí, únavě, bolestem hlavy, psychickým problémům, nevýkonnosti a v neposlední řadě k poruchám vstřebávání vápníku, vitaminů a dalších důležitých molekul. Ano, pití kravského mléka vede k odvápňování kostí! Ke snížení kyselosti je tělem použit i kostní vápník. Dílo zkázy dovršuje pojídání mléčně sladkých pochoutek.
Navíc v našich obchodech se prodává velmi nekvalitní mléko plné chemických barviv a stabilizátorů. Důrazně všechny varuji před konzumací mléka a většiny mléčných produktů. Výjimkou je kvalitní 100% máslo, podmáslí, pravé jogurty (tvořící podmáslí) a... to je celé. Kozí a ovčí mléko není tak nezdravé jako mléko kravské. Jeho produkty celkem doporučuji.

Mléko pohledem alternativní medicíny
Ájurvédský systém nepočítá mléko mezi nápoje. Zde se kravské mléko, čerstvé, teplé používá jako jeden ze tří nosičů přírodních léků, tzv. rasajan. Takové mléko (většinou jen jeden doušek) rostlinnou informaci pomůže dopravit do mozkové tkáně či vazivových a jiných nepřístupných tkání. Dalšími dvěma vehikuly jsou ghí (přepuštěné buvolí máslo) a včelí med. Mléko tedy není nápoj a není určeno k výrobě pokrmů.
Jediný způsob, jak lze přesto kravské mléko konzumovat bez pohromy, je vzít čerstvé mléko od lidí, kteří kravičku mají, dobře se o ni starají, a převařit jej s nakrájeným kořenem zázvoru, toto mléko je možné teplé pít. Použitý zázvor je ovšem nutné vyhodit, protože obsahuje toxické zahleňující látky. Takto upravené mléko mohou pít podvyživené děti i dospělí (typu váta), a to jen po omezenou dobu. Podle mých zkušeností mléko nejvíce ubližuje dětem homeopatického konstitučního typu Calcarea carbonica. A také metabolickým typům kapha. Mimochodem, rakovina na biologické úrovni začíná právě u mléka, hlenu TAN a plísní s jejich kancerogenními mykotoxiny.

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF