Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
Pojem pránická výživa už není několik let zcela neznámý ani u nás. Prána je energie – ať jí říkáme jakkoliv, ve svojí nejčistší podobě.
Zdravé kosti nám nezajistí jen dostatečný přísun vápníku, ale hlavně optimální ph organizmu. Překyselený organizmus má naopak za následek jejich řídnutí a může vést ke vzniku rakoviny a dalších civilizačních chorob.
Pro naše tělo je naprosto zásadní a prioritní udržet určité malé rozmezí hodnot pH krve. Toto rozmezí je určeno hraničními hodnotami 7,35 - 7,45. Větší odchylky od tohoto rozmezí již nejsou slučitelné se životem. Při nedostatku zásaditých minerálních látek v krvi si naše tělo tyto prvky za účelem udržení pH hodnoty krve stahuje z ostatních tělesných prostor. Největší zásobárnou zásaditých látek (vápníku) jsou kosti, a tak tedy v případě potřeby dochází k odbourávání kostní hmoty a uvolněný vápník se použije na neutralizaci přebytečných kyselin. Obdobný mechanismus funguje i u zubů. Proto je v tomto světle osteoporóza (úbytek kostních minerálu) především záležitostí překyselení těla. Zvýšená konzumace mléčných výrobků tedy v takovém případě není řešením, jelikož ty svou reakcí v těle jen nadále přispívají k překyselenému stavu.
Faktory způsobující překyselení organismu:
1. Převaha kyselinotvorných potravin ve stravě.
2. Nadměrné množství zkonzumované potravy v jednom jídle. Přejídání vede ke tvorbě kyselin i v případě, že jíme převážně zásadotvornou stravu. Přemíru jídla již naše tělo nedokáže efektivně strávit.
3. Nesnášenlivost určité potraviny nebo její části (různé alergie, intolerance apod.)
4. Konzumace potravy v pozdních večerních hodinách a jedení na noc. Uvádí se, že jídlo na večer, obecně po 17 až 19 hod., vede k neúplnému trávení potravy a následně k tvorbě kyselin v organismu.
5. Nadmíra stresu v našem životě. Při stresu naše tělo tvoří nadbytek kyselin.
6. Konzumace potravin ve stresu či jiném emočním vypětí. Opět vede k neúplnému strávení potravy.
7. Naše dlouhodobé i momentální negativní emociální ladění (rozčílení, hněv, zloba atd.), negativní myšlení obecně.
8. Nedostatečná fyzická aktivita (nedostatečné okysličení těla, snížená látková výměna).
Potraviny silně tvořící zásady
• zeleninové šťávy
• pšeničné klíčky
• bylinkový čaj
• zelenina a listový salát jako např. okurky, zelí, čerstvé pampelišky, endivie, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, polní salát, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola atd.
• omnimolekulární rostlinné potraviny, např. WurzelKraft
• slunečnicová semena
Potraviny slabě tvořící zásady
• plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky atd.
• podmáslí
• výběrové nebo čerstvé syrové mléko
• quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka
• klíčky špaldy
• obilná káva
• avokádo
• med
• čočka, hrách, zelené a žluté fazole
Potraviny slabě tvořící kyseliny
• ovocné šťávy
• lískové oříšky, vlašské ořechy, sladké mandle
• pšeničná celozrnná mouka
• žitná celozrnná mouka
• celozrnný „knäckebrot"
• celozrnný chléb
• výrobky z celozrnného šrotu
• máslo
• tvaroh
• jogurt
• rýže, loupaná, vařená
• burské a paraořechy
Potraviny a poživatiny silně tvořící kyseliny - pro organizmus nevhodné
• zrnková káva
• černý čaj
• alkohol
• všechny nápoje typu cola a limonáda ¨
• živočišné bílkoviny jako např. maso, uzeniny, ryby
• „fast food" a hotová jídla
• většina mléčných výrobků, jako např. tvrdý sýr atd.
• průmyslový cukr, sladidla a sladkosti
• bílá mouka a výrobky z ní
Upřednostňujte potraviny, které mají zásadotvorné působení na organizmus!
Je Vitamín D protizánětlivý?
Státní zdravotnický ústav - citace:
"Víte, že fatální případy COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře ( CRS ), kterou organizmus nezvládl? Je to vážný stav organizmu zprostředkovaný imunitním systémem. Výživa vás sice v tomto stavu nezachrání, ale v prevenci svého zdraví můžete udělat hodně. Budete-li v dobré kondici, pravděpodobnost mírnějšího průběhu a uzdravení lze očekávat vyšší. Dodejme, že nejde o specifický antivirový efekt, ale o obecnou podporu imunitních funkci těla, aby bylo jasno. Chcete přece přežít infekci s lehčími příznaky nemoci nebo ne? Hovoříme-li obecně o cytokinech a výživě, je zajímavé, že některé omega-3 mastné kyseliny mohou prostřednictvím cytokinů také snižovat zánětlivé procesy v těle. Ke kontrole zánětlivých procesů v organizmu přispívá i vitamin D. Tyto významné živiny naleznete v tučných rybách nebo rybím oleji z tresčích jater (pozor na různé typy rybích olejů).
Tato informace je součást primární prevence. Není zaměřena na léčbu onemocnění. "Primární prevence závisí výhradně na aktivitách jedince v riziku – jeho životním stylu, rozhodnutích a motivaci. Důležité je proto informovat jedince o tom, proč a jakým způsobem může snížit rizikové faktory vzniku onemocnění. Aktivní přístup pacienta je zcela nezbytný."
Změny nálad, mrzutost, únava nebo vás bolí kosti? Možná vám chybí vitamín D
Nastává podzim, ubývá sluneční svit, který je potřeba pro produkci vitamínu D. Za pomoci slunečního záření se ergosterol, nebo-li provitamín D, mění v pokožce na vitamín D. Nízká hladina tohoto vitamínu se může projevit přecitlivělostí, únavou, bolestmi v kostech nebo i např. únavovými zlomeninami, protože vitamín D hraje velmi důležitou roli při vstřebávání vápníku a fosforu, a tím i pro udržení dobrého stavu kostí. Předpokladem ovšem je míra a dostatek ostatních prvků a vitamínů v těle.
Strávíte na přímém slunci alespoň 20min denně?
Pokud ne, pak je potřeba hledat další zdroje vitamínu D. Kromě ultrafialových paprsků v kontaktu s kůží je dalším zdrojem olej z tučných mořských ryb, jehož konzumace v ČR je velmi nízká.
Dalším řešením tedy může být i pravidelné užívání doplňků stravy – např. CDF kapslí, které obsahují vitamín C, D a flavonoidy.
Vitamín C je jeden z nejsilnějších antioxidantů.
Flavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách.
Nejsou to klasické vitamíny, ale při pravidelném užívání posilují energetický systém organizmu.
Multivitamínové tablety TROMBOSERIN kapsle Obsahují vitamíny skupiny A, B-1 Tiamin, B-2 Riboflavin, B-3 Niacin, B-5 Kyselina pantotenová, B-6 Pyridoxin, B-12 Kobalamin, D-3 Calciferol, Paba, E, H - Biotin, Kyselina listová, koenzym Q10.
Tromboserin kapsle obsahují Fruitflow, které pomáhá zachovávat normální srážlivost krve.
Tromboserin kapsle jsou multivitaminové, metabolické kapsle zaměřené na výživu, regeneraci organizmu, rychle se vstřebávají a navrací tělu svěžest a vitalitu.
V příloze najdete plné znění textu ze státního zdravotníckého ústavu z 3/2020.
Vaše Diochi
Alergických onemocnění v současné době přibývá. Každý druhý člověk má zjevné projevy alergie, ať už v podobě senné rýmy, zánětu spojivek, ekzému, astmatu, či kopřivky. Ze své praxe mohu říci, že 90 % pacientů, kteří ke mně do ordinace přijdou s nějakým onemocněním, má skrytou alergii.
Zejména jde o alergii potravinovou, z 80 % je to alergie na lepek a z 90 % alergie na bílkovinu kravského mléka. Mnozí lidé s chronickými potížemi mají alergie na svoje vlastní mikroorganismy, na léky a další látky. Tyto alergie se nemusí projevovat výše uvedenými klasickými projevy alergií, ale v popředí mohou být průjmy, zácpy, bolesti hlavy, žlučníkové potíže, otoky, podrážděnost, poruchy chování u dětí, bolesti kloubů, zvracení, poruchy metabolismu (nadváha). Určité prameny uvádějí, že na alergickém podkladu můžeme pozorovat i kožní nemoci, aterosklerózu, záněty slinivky, ledvin, mozku a jiné.
Alergie a klasická medicína
Z pohledu klasické medicíny jde o prudkou, neúměrnou reakci imunitního systému na cizorodou látku, v jejímž důsledku dochází v těle k vyvolání zánětlivé reakce se všemi příznaky zánětu, jako jsou otok, zarudnutí, lokální zvýšení teploty, někdy bolestivost a poškození funkce (například alergický ekzém – zarudnutí kůže, mírný otok v oblastech ekzému – kůže svědí, mnohdy bolí, ložiska jsou podrážděná a teplejší oproti okolní tkáni; kůže má poškozenou strukturu a tím i funkci). Alergické reakce mohou být časné nebo pozdní vzhledem k době, kdy se organismus setká se svým alergenem. Alergeny nejsou jen pro organismus cizí chemické látky, ale běžné přirozené a přírodní látky, jako je peří, prach, pyly, zvířecí chlupy, mléko, mouka nebo jiné potraviny ad. Léčba alergií spočívá v tlumení příznaků podáním antihistaminik (Zodac, Zyrtec, Aerius, Xyzal a jiné), v případě astmatu i inhalačních kortikoidů a bronchodilatancií, tedy látek rozšiřujících průdušky. Preventivně mohou alergici užívat perorální vakcíny v podobě kapek nebo injekční píchané vakcíny, které desenzibilizují organizmus.
Alergie a celostní medicína
Podíváme-li se na výše uvedenou léčbu alergií z pohledu celostní medicíny, vidíme, že prakticky jen odstraňuje příznaky nebo snižuje citlivost organismu vůči alergenu. Avšak příčinu alergie neřeší. Příčina je podle klasické medicíny v setkání organismu s alergenem a spuštění reakce imunitního systému. Ale proč organismus reaguje alergicky, to naše medicína neví. Celostní medicína akceptuje fakt, že alergicky reaguje organismus, který je chronicky drážděný toxickými zátěžemi, jež se v něm nahromadily v důsledku životního stylu. Spousta toxických látek dokáže narušit správnou funkci detoxikačních orgánů, zejména jater. (Zátěž jater považuje čínská medicína za hlavní důvod výskytu alergií. Předpokládá, že toxické látky, které játra nedokážou detoxikovat, zlikvidovat nebo zpracovat, následně poškozují jaterní tkáň. Kvůli nedostatečné funkci jater pak vznikají alergie.) Některé toxiny dráždí nervový systém, který potom aktivuje další orgány i imunitní systém. Kromě jater je důležitá i správná funkce střev a jejich čistota. Čistý lymfatický systém a ledviny jsou dalším předpokladem správné funkce organizmu.
Střevo a jeho role při vzniku alergických reakcí
V tenkém střevě probíhá trávení a vstřebávání živin, minerálů, vitaminů, v tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody. V tenkém střevě se dále nacházejí ostrůvky imunitní tkáně – payerské plaky, ve kterých dozrávají imunitní buňky. V tlustém střevě žijí v symbióze mikroorganismy, které jsou pro člověka prospěšné, pomáhají vytvářet vitaminy a dále rozkládat potravu a vytvářet odpad v podobě stolice. Správnou funkci trávení potravy ve střevě zaručují enzymy ze slinivky, žluč ze žlučníku a enzymy ze střevní stěny. Trávicích šťáv vyprodukuje organismus tři litry denně. Pokud přijímáme alergeny ve formě potravy, dostáváme do střeva léky, narušujeme mikroflóru užíváním antibiotik a nevhodnou stravou (velké množství masa, mouky, mléčných produktů), pak ve střevě přeroste nežádoucí mikroflóra, zejména plísně, které produkují toxiny, mohou prorůstat střevní stěnou a šířit se do gynekologických orgánů, močových cest. Toxiny se zaplaví i lymfatický systém střeva, který představuje asi 70 % mízního obranného systému organismu. Dále se toxiny dostanou i do vegetativního nervstva, jež řídí činnost střev a kvůli němuž pak může docházet k poruchám pohyblivosti a dalších funkcí střeva. Pokud dochází ke špatné produkci trávicích šťáv, pak se objevují nadýmání, tlaky, nadměrná tvorba hnilobných plynů, které dále prostupují střevní stěnou, zatěžují játra, způsobují neklid, migrény, špatné nálady, deprese. Kvůli špatnému trávení a zánětlivým procesům ve střevě dochází k poruše vstřebávání důležitých látek, navíc plísně spotřebovávají také vitaminy, takže se deficit prohlubuje. Zánět ve střevě naruší i funkci payerských plaků, oslabí tedy imunitní systém, který pak nedokáže účinně likvidovat alergeny.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, jak důležité jsou pro vznik a průběh alergií ledviny, játra, lymfatický systém a střevo.
MUDr. Lenka Hodková
Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu jater můžeme na jaře pročistit krev, játra a střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu dřeva se přisuzují orgány JÁTRA a ŽLUČNÍK, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a KYSELÁ CHUŤ. Játra jsou jinovým orgánem. Jeho úkolem je, z pohledu TCM, hromadit šťávy, kontrolovat oči (zrak), tonus svalů. Játra jsou zodpovědná za množství a kvalitu krve. V duševní a emoční úrovni se zdravá a uvolněná játra projevují spontánností, kreativitou, tolerancí. Játra nesnášejí tlak. U mnoha lidí se vyskytují neurózy, které mohou mít své kořeny v mládí, kdy rodiče vystavovali děti nátlaku z důvodů přílišného očekávání. Játra potřebují volnost a prostor. Člověk s napjatými játry jedná podrážděně a vztekle. Stres je pro játra velmi destruktivní.
Připravte si rychlou fermentovanou kaši – recept nejen na jaro
Tato snídaně je absolutním základem celého stravovacího programu knihy "Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví" Ivany Stenzlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Je velmi vhodná pro všechny, které po ránu uspokojí přirozeně sladká chuť v podobě teplé nakvašené kaše z obilovin s naklíčenými semínky a ořechy. Kvašení ovesných vloček dodá jemně kyselou a osvěžující chuť, přestože je oves spíše dynamizující a jemně zahřívající obilovina. Proto se hodí právě pro snídaně, jelikož skvěle startuje metabolismus. Kaši doplníme ovocem podle ročního období. Na jaře volíme ovoce kyselejší v podobě bobulovin (můžeme si vypomoci třeba i kyselým kiwi nebo ananasem, než bude dostupné naše ovoce), v létě a na podzim se hodí sladší ovoce a v zimě místo čerstvého ovoce můžeme kaši doplnit kompotem. Díky dostatku semínek a ořechů je tato kaše metabolicky velmi dobře vyvážená a výborně sytí. Pocit sytosti zvyšuje zdravý nasycený tuk v podobě přepuštěného másla a tučného kokosového mléka.
Suroviny:
OHEŇ
špetka kurkumy
ZEMĚ
3 lžíce chia semínek
3 lžíce bio slunečnicových semínek
hrstka ořechů (např. vlašské, lískové, mandle)
hrstka sezónního ovoce
1 lžička panely
2 lžíce přepuštěného másla
2 lžíce hustého domácího kokosového mléka
½ lžičky cejlonské skořice
KOV
3 lžíce bio ovesných vloček
3 lžíce bio fermentovaných ovesných zrn
VODA
voda podle potřeby
2 špetky soli
DŘEVO
100 ml probiotik
(Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí nebo jablečný ocet)
Postup:
MÁČENÍ OVESNÝCH VLOČEK:
Ovesné vločky s chia semínky nasypeme do skleněné nebo keramické misky. Přelijeme 2x větším obsahem vody, přidáme 2 lžíce probiotik a zamícháme. Zakryjeme papírovou utěrkou. Necháme 24 hodin nabobtnat.
PŘED SPANÍM SI PŘIPRAVÍME:
Večer si do skleněné nebo keramické misky namočíme slunečnicová semínka se špetkou soli. V druhé misce namočíme ořechy se špetkou soli.
RÁNO PŘIPRAVUJEME KAŠI:
Do malého hrnce se silnějším dnem dáme asi 4 lžíce vody. Vmícháme obsah misky s namočenými ovesnými vločkami a chia semínky. Přidáme fermentovaná ovesná zrna. Vmícháme přepuštěné máslo a husté kokosové mléko. Přisypeme skořici, kurkumu, poprášíme lehce panelou a vše promícháme. Zakryjeme pokličkou a necháme jen jemně prohřát – NEVAŘÍME! Prohřátou kaši odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme namočená a propraná slunečnicová semínka.
Teplou kaši servírujeme do misek, posypeme nakrájeným ovocem a propranými ořechy.
Můj tip pro kvašení celých obilných zrn na týden
Velmi praktické je fermentovat si jednou týdně, třeba o víkendu, alespoň 300 g obilných bio ovesných zrn. Na jaře je možné přidat kamut, v létě pohanku. (Postupujeme podle postupu na fermentaci obilovin a luštěnin.) Nakvašená zrna poté dobře propláchneme a skladujeme v krabičce s víčkem v lednici. Každé ráno jen krabičku otevřeme a přidáme do kaše potřebné množství. Fermentovaná obilná zrna vydrží v krabičce déle než týden.
Na dvě porce budeme potřebovat:
300g telecí kýty nebo panenské svíčkové
1 polévková lžíce másla
10g pohankové nebo špaldové mouky
vlažná voda
1 polévková lžíce oleje
Sůl
Telecí maso omyjeme, nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, mírně naklepeme paličkou a osolíme. Plátky opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Potom vyndáme a uchováme v teple. Šťávu zaprášíme moukou, zředíme vlažnou vodou a 10 až 15 minut povaříme. Hotovou šťávu přecedíme, zjemníme lžíci másla a osolíme. Vhodnou přílohou je dušená ráže, vařené brambory a různé zeleninové saláty.
Jídlo se prolíná celým naším životem od úplného začátku a ovlivňuje každou jeho oblast od zdraví přes náladu až po náš rodinný život. A obráceně, co si dáme na talíř je ovlivněno výchovou, zvyky, stresem, reklamou, sociální životem, ročním obdobím i psychikou. Nejen terapeuti moc dobře vědí, jak malý kousek vede od stolu k hlubinám naší psychiky.
Vědecké označení lišejníku vzniklo z latinského slova cetra = malý kožovitý štítek, což vyjadřuje vzhled rostliny. Lišejníky rostou velice pomalu a odborníci odhadují stáří některých exemplářů v Arktidě na čtyři tisíce let. Jedním z farmakologicky významných druhů lišejníků je pukléřka islandská ( Cetraria islandica L .) z čeledi Parmeliaceae, lidově nazývaná islandský mech
Pukléřka reprezentuje tradiční drogu používanou lidmi již několik staletí. Některé další druhy lišejníků se v současné době intenzivně zkoumají. Pro své antibiotické účinky mohou představovat v budoucnu důležitý zdroj antibiotik. Rostlina má olivově zelenou, polokeříčkovitou, vystoupavou, bohatě rozvětvenou stélku, vysokou 10–15 cm. Stélka pukléřky jsou přechodem mezi lupenitými a keříčkovitými typy stélek. Mladé rostliny jsou pružné a měkké.
Rozšíření: Roste pevně přichycená k podkladu na zemi, skalách a kamenech. Má ráda kyselá vřesoviště a suché křemičité půdy, kde se po dešti drží delší dobu dostatek vody. U nás se s pukléřkou setkáme nejčastěji v suchých jehličnatých lesích, na písčitých půdách. Pukléřka islandská je typickým lišejníkem severské tundry a je rozšířena v severní a střední Evropě.
Historie používání: Pukléřka islandská je tradiční léčivou drogou severských zemí a je oblíbená zejména na Islandu. Dodnes představuje nejen ceněnou léčivku, ale i důležitou potravinářskou surovinu. Z pukléřky se v těchto oblastech mele mouka, ze které se běžně peče. Většinou se používá ve směsi s obilím, a na vánoční pečivo se používá čistá pukléřková mouka. Kvašením pukléřky se připravuje oblíbený nakyslý nápoj, který se před konzumací ředí vodou. Pukléřka se používala také jako náhražka nedostatkové soli ke konzervaci masa. Od 18. století se s ní můžeme setkat v mnohých evropských lékopisech. Lidově se používá při astmatu, při léčbě tuberkulózy, onemocněních močového měchýře a ledvin.
Sběr: Předmětem sběru je celá suchá stélka ( Lichen islandicus ), která se může sbírat po celý rok.
Obsahové látky: Hlavní obsahovou látkou je membránový sliz tvořený polysacharidem licheninem a látkami hořké chuti, tzv. lišejníkovými kyselinami (fumaroprotocetrarová, protolichesterová, cetrarová, protocetrarová atd.). Tento sliz je velmi dobře rozpustný v horké vodě. Lichenin je lineární polyglukan složený ze šedesáti až dvouset ß-D-glukopyranózových jednotek. Je doprovázen dalším polysacharidem izolicheninem, který má podobnou strukturu jako škrob a rozpouští se již ve studené vodě (je zase tvořen ?-glukózovými jednotkami). Lišejníkové kyseliny cetrarová, protocetrarová, lichesteronová, ursulová, usninová, působí antibioticky a jsou v rostlině zastoupeny asi 2 %. Dále rostlina obsahuje jod, vitaminy A a některé vitaminy skupiny B (zejména B1).
Vlastnosti: Mucilaginosum, baktericidum, antitusikum, amarum, stomachikum, antiemetikum, antidiabetikum, protektivum, antihidrotikum.
Pupava bezlodyžná (Carlina acaulis L.) je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), která roste v celé Evropě. Najdeme ji na suchých lukách, pastvinách, mezích a teplých kamenitých a křovinatých stráních. Jen se musíme dívat spíše pod nohy, protože listy i květ vyrůstají přímo ze země. Tato rostlina má jen krátkou nevětvenou lodyhu s přízemní růžicí tuhých a pichlavých listů, uprostřed níž vyrůstá jediný květní úbor. Úbory mají vnější zákrovní listeny lupenité, vnitřní listeny suchomázdřité, na líci bílé a na rubu žlutavé. Květy jsou až 18 mm dlouhé, bělavé nebo růžové. Plodem je nažka dlouhá až 5 mm, která má péřovitě štětinatý chmýr. Pupava kvete od července do září. Jedlé květní lůžko chutná podobně jako kedlubna.
Žádná z částí pupavy není jedovatá, takže konzumovat se dá nejen květní lůžko, ale i celkem nepříjemně páchnoucí dužnatý kořen, z něhož se ale ve Středomoří připravuje pikantní salát. Kořen byl odjakživa středem zájmu lidových léčitelů a díky němu byla kdysi pupava slavnou drogou a pěstovala se ve všech klášterních zahradách. Dobývá se ze země na podzim nebo ještě lépe na jaře v květnu, kdy je obsah účinných látek největší. Umytý kořen se rozpůlí a suší, nejlépe umělým teplem, přičemž teplota nesmí překročit 40 °C, aby nedošlo ke znehodnocení účinných látek.
Puškvorec lékařský je vlhkomilná rostlina dorůstající do výšky i přes jeden metr. Má plazivý oddenek, ze kterého vyrážejí trojhranné stvoly, které jsou zakončené zelenou palicí. Palice se později zbarvuje do světlohněda. Mečovité listy vyvstávají přímo z oddenku. Žlutozelená kvítka se rozvíjejí v červnu a červenci. V západní a střední Evropě plody nedozrávají, protože zde není potřebný hmyz k opylování. Proto se tato vytrvalá rostlina množí pouze vegetativně.
Neplodnost puškvorce je mimo jiné přičítána tomu, že všichni jedinci u nás rostoucí jsou blízce příbuzní, neboť pocházejí z jediné rostliny. Nyní je puškvorec běžnou rostlinou stojatých vod, vlhkých příkopů, břehů, rybníků a tůní. U nás se stal prakticky ohroženou rostlinou.
Nejkvalitnější puškvorcový oddenek poskytuje podzimní sběr mladších jedinců, nejlépe ve druhém nebo třetím roce života. Velmi špatně také snáší skladování a zhruba po 18 měsících rapidně klesají jeho účinky. Zásoba by tedy měla být po roce, maximálně dvou obnovována.
Oddenek obsahuje silici, asaron, kafr, korneol, hořčiny, třísloviny, cholin, vitamin C a slizy. Celkově má fytoncidní charakter. Nesmí být podávána dlouhodobě.
Je univerzálním léčivem zejména v oblasti trávicího ústrojí. Zlepšuje tvorbu trávicích šťáv, tlumí bolestivost a křečovité bolesti. Snižuje také hladinu krevního cukru, mírně uklidňuje, tlumí sklony k astmatickým záchvatů a psychogenním bolestem hlavy. Výtečně působí na nadýmání a infekčním průjmům, včetně krvavých. Zlepšuje kondici zesláblých nemocných, což lze využít u starších lidí v rekonvalescenci po těžkých chorobách, ozařování a chemoterapii apod. Dosud neznámým mechanismem droga zasahuje do krvetvorby a přispívá k útlumu rozvoje krevních onemocnění leukemického typu.
Zevně můžeme puškvorec využívat jako kloktadlo, inhalaci a výrobě masážních olejů a mastí. Dílčí koupele rukou i nohou velmi oblíbeny pro jejich protirevmatické a protiekzemické působení, zejména při infekčních typů onemocnění. S vyšším obsahem asaronu má výrazně protialergický účinek, zejména při dechové a kožní alergii.
Puškvorec využíváme nejčastěji v podobě nálevu nebo prášku. Užívanou formou je také tinktura, podávaná před jídlem pro podporu trávení a chuť k jídlu v dávkách od 15 do 35 kapek nebo po jídle proti nadýmání v dávce od 35 do 60 kapek.
Čerstvý oddenek může vyvovat dávicí reflex. Není nebezpečný ani toxický, budeme Ii dodržovat doporučené dávkování po dobu 6 týdnů.
Láska a sex
Na začátku tohoto roku to pro vás zřejmě nebude příliš jednoduché. Pocity osamocení a nejistoty z toho, zda to co prožíváte je to pravé se mohou objevovat častěji. Vydržte do března, to by se měla situace rapidně vylepšit. Budete mít šanci potkat novou lásku, nebo někoho hodně zajímavého. Nastanou vám slunečné dny, které mohou trvat až do prázdnin. Pak možná budete v citové oblasti s něčím konfrontováni a bude záležet na vás, jak se rozhodnete. Obhájit si své stanovisko budete asi nuceni v září. V říjnu pozor na sklony k úletům a koncem roku můžete potkat někoho, kdo trochu potrápí vaše emoce.
Zdraví
Pokud jste měli nějaké zdravotní obtíže, které vás trápily, tak během prvního a druhého měsíce by se měly vylepšovat. Nevzdávejte se a trochu více bojujte a hlavně se nelitujte. V březnu pozor na úrazy v důsledku nerozvážného konání. Květen by měl být měsícem, kdy budete přinuceni zvážit to, jak se chováte k vlastnímu tělu a případně něco změnit. Letní měsíce budou jako na houpačce. Může vás střídavě potrápit žaludek a pozor také na srdeční záležitosti. Vše bude hlavně otázkou psychiky. Během podzimu byste se měli zdokonalit v nějakých poznatcích, které budete potom rozdávat ostatním.
Peníze
V prvních měsících si hlídejte hlavně své výdaje, je možné, že vás o ně bude chtít někdo připravovat. Žádné výhodné smlouvy, nebo investice neuzavírejte a vyčkejte do dubna, kdy bude naopak čas investovat. V květnu budete mít šanci rozhodovat o něčem, co by vám mělo finance přinést. V červnu a červenci se opět držte zpátky a zbytečně nevydávejte. Pokud se budete chtít z hlediska financí osamostatnit, budou na to vhodné měsíce srpen, listopad a prosinec. V září pozor na špatná a unáhlená rozhodnutí, která by měla dopad o něco později. Říjen bude měsícem, kdy by se měly úročit předešlé snahy.
Kariéra a práce
Využijte první dva měsíce k tomu, abyste si prosadili to, co dlouho chcete. Hvězdy vám budou přát a vám by se mělo nadmíru dařit ve všem, co započnete. Mějte všechno dobře promyšlené a jděte si za tím. V březnu je možné, že vás pracovně něco potrápí, ale nebude to trvat dlouho. Rozhodnost a velké pracovní nasazení vás bude čekat v dubnu, květnu a červnu. Letní měsíce mohou být ve znamení střídavě oblačno, kdy bude záležet na vás, jak vše budete psychicky zvládat. Na podzim pozor na intriky a závist druhých. Hlídejte si své. Prosinec by měl přinést klid, stabilitu a úspěch.
Cejl 858/7 – Dvorní trakt, 602 00 Brno
Otevírací doba: Po 14-18, Út 14-18, St 10-14, Čt 15-18
T: 775 187 079
Nosí kanady velikosti 43, protože jiné dámské boty v její velikosti se neprodávají. Hraje na akordeon, klavír a zpívá. Vřelým něžným hlasem, anebo naopak řve. Slova jejích písní se s vámi nemazlí. Jindy mazlí. Někdy pátrají po smyslu života, někdy se těší na rande ve 4. patře v domě secesním... Chvílemi brečíte, chvílemi tancujete s rukama nad hlavou a na tváři máte onen nezaměnitelný úsměv. Člověka, který je šťastný a zapomněl řešit proč vlastně.
Z jejího koncertu odcházíte s chutí otočit zeměkoulí dvakrát dokola a takoví...lepší. Radůza...
Na svých koncertech předáváte lidem v publiku maximální množství energie. Lidé odcházejí „nabití“. Vracíme vám ji také, my posluchači?
Myslím, že tak to nefunguje. Že bych si „za odměnu“ trošku vysála publikum, než odejdu domů. Jsem spíš takový kanál, kterým proudí energie k publiku a trochu jí zbyde i pro mě.
Kam si chodíte pro inspiraci, sílu a chuť do života?
Ráda a často chodím do přírody. Ať už jenom na procházku, nebo na koni, lyžích, či při lukostřelbě, vždy si v přírodě dobře odpočinu.
Před časem jste zmínila, že máte v sobě dětskou hravost. Máte ji stále? Jak ji v sobě najít a udržet? Pomáhají vám vaše dvě děti?
Nevím, jestli mám v sobě dětskou hravost. Spíše dětské vidění světa. Stále mi připadá nevšední a udivující, jako bych jej viděla poprvé. Žádný zvláštní rozdíl mezi mnou a mými dětmi nevidím. Všichni jsme stejně potrhlí a zapomnětliví, i mnoho zájmů máme společných, jen ony musejí chodit do školy a já ne. V tom mám velikou výhodu. ☺
Jsou po vás, chodí si kam chtějí a zpívají si u toho?
Ano, podědily po mně ty nejhorší vlastnosti. ☺ Neustále si vymýšlejí nějaké příběhy, synek je dokonce sepisuje a opatřuje vlastními ilustracemi. Na sjezdovce mi vždycky ujedou, opatřila jsem jim proto reflexní vesty, abych si jejich lov usnadnila, ale stejně to není k ničemu, protože je nikdy nelapím oba najednou. Když jsem je naučila na kole, vjeli mi (v říjnu) schválně do rybníka... a tak, děti, no... ☺
Byla jste vážně nemocná, už už jste se vydávala na druhý břeh. Jste tady, s námi, naštěstí. Člověk většinou přehodnotí svůj pohled na další život. Co bylo pro vás to nejdůležitější, co jste si přinesla?
No, moc jsem toho nepřehodnotila. Myslím si to, co jsem si myslela odjakživa. Že je život příliš krátký na to, abychom ho trávili s lidmi, které nemilujeme a činnostmi, které nemáme rádi. V omezené míře samozřejmě musíme nějaké neoblíbené činnosti (nesnáším mytí nádobí a úklid) vykonávat, spíš jde o to, že by člověk měl být tím, čím chce být, nebo by se o to měl ze všech sil pokusit. Neodkládat to na jindy, až bude hotové to, nebo ono. Žádné „jindy“ nemusí přijít. Myslím, že je lepší litovat toho, co jsme udělali špatně, než litovat toho, co jsme neudělali vůbec. A to se mi, myslím, daří, mám ve svém životě velkou spoustu věcí, které jsem si opravdu mohla odpustit. ☺
Často mluvíte o Bohu, o tom, že vás vede, pomáhá vám. Kde jste se s ním potkala, kdo nebo co vám obrátilo k němu oči?
No, já o Bohu moc často nemluvím. Zmiňuji se o Něm ve svých písničkách, ale hovořit o něm mi nepřipadá příliš užitečné. On je, to je pro mne jasné. Nikoho o tom žádným způsobem nemůže přesvědčit nikdo jiný, než On sám. A veškeré duchovní zážitky jsou nepřenosné. Můžete mluvit hodiny a hodiny, nikdo to nepochopí, protože Boha není možné pochopit rozumem. Alespoň prozatím. I když kvantoví fyzici už jsou poměrně blízko, k tomu, aby vědecky dokázali existenci Boha, jenže Bůh má smysl pro humor a tak to zařídil tak, že kvantové fyzice skoro nikdo nerozumí. A tak nám kvantově nefyzickým smrtelníkům k Jeho nalezení stále zbývá jen osobní prožitek a srdce.
Máte svého oblíbeného autora, učitele, vzor?
Ano, mám oblíbené autory. Řazeno chronologicky to jsou: Komenský, Erben, Němcová.
Vaše poslední CD Gaia je hluboké, mluvíte na něm k Bohu, texty jsou o víře, duši, poznávání... CD má velký úspěch, mám pocit i za sebe, že vaše slova se posluchačů přímo dotýkají, rezonují s nimi, vyvolávají další podobné myšlenky, krásné energie... Cítíte, že jsme se, my lidé, posunuli dál na cestě k duchovnímu poznávání a cítění?
Nerada to říkám, ale myslím, že svět se nijak nezměnil. Jeho podstatou je predace a pravidla vždy diktuje ten silnější. Všechny děje se stále opakují dokola, lidé jsou nepoučitelní a znovu a znovu začínají nové konflikty. Nevím ani, jestli ve světě, kde život jednoho je podmíněn smrtí druhého (ať už pojídáme zvířata, či rostliny) je možné dojít k absolutnímu souznění všech bytostí. Ani si nejsem jistá, jestli je to účelem tohoto světa. Možná se tu jen máme cosi naučit.
Záměrně se vyhýbáte médiím, jakobyste ani nechtěla být „slavná“. Mnoho uměleckých osobností na svoji velkou popularitu nakonec doplatilo. Semlel i vás už nějak showbyznys?
Tak, to asi není otázka pro mne, to by spíše měli říci jiní, jestli jsem se nějak změnila vlivem působení showbyznysu. ☺ Já si myslím, že jsem se změnila přirozeným působením času na mou tělesnou schránku a na mou psýché. ☺
Proč jste založila vlastní vydavatelství Radůza records? Přináší vám radost?
Protože si můžu dělat věci tak, jak chci.
Co chystáte nyní? Budete se věnovat i vážné hudbě?
Dopsala jsem teď veršovanou divadelní hru se zpěvy pro kladenské divadlo Lampion, napsala jsem povídkovou knihu, která bude spojena s CD- šestnáct spolu souvisejících povídek a ke každé je písnička. Vlastně je to takový knihomuzikál, já jsem tento literárně hudební útvar pojmenovala chansonetto, vydávat to budu v květnu. Chystám se také napsat hudbu k celovečernímu filmu Tenkrát v ráji a zdá se, že se nám rýsuje spolupráce s Plzeňskou filharmonií- takže to by mohlo být na pomezí populární a vážné hudby. A teď právě se chystám za paní učitelkou, která učí mého synka, protože jsem na ni byla drzá. ☺
...Papírový draky
slunce, hory, mraky
umět chtít to, co mám
poznat, když se mýlím
opustit v tu chvíli
pro neznámé to, co znám
Půjdu, kam chci a nikdy mě nedoženou
musím jen přiznat, oplakat, zapomenout
půjdu, kam chci a nikdy mě nedoženou
musím jen zapomenout...
Autobus vypustil poslední cestující
rozlétli se do svých hnízd
proběhli městem, vedeni intuicí
jakobys v parku na psa hvízd
i já běžím nocí k misce s mlékem
ale ta je vzhůru dnem
milence slyším, v pokoji nedalekém
začínaj svou cestu dnem
Šup tam rum do čaje
každej z nás vyhraje
hej, všem je tu hej
Z konečný tramvaje
pojedem do ráje
každej druhej tuhej...
Orchestr zaduje
každej se raduje
" tradá, tradá, tradá..."
i ten, co vzadu je
valčíček tancuje
"tradá, tradá, tradá..."
Aframon je u nás málo známé koření, které pochází z aframonu madagaskarského (Aframomum melegueta), který je řazen do čeledi Zingibaraceae (zázvorovitých), blízký příbuzný je známý zázvorník lékařský. Jiný název pro Afromum je také Guinejský pepř.
Roste v bažinatých oblastech podél západního pobřeží tropické Afriky včetně Madagaskaru, Nigérie, Libérie, Sierra Leone, Ghany, Kamerunu, Pobřeží slonoviny a Toga. Jedná se o rostlinu, která kvete po celý rok a dosahuje výšky až dvou metrů. Její stonek je pokrytý šupinatými, oválnými listy. Barva květů je růžová až fialová. Plody jsou lusky, které obsahují semena. Tyto semena, která jsou ono žádané koření, jsou kulatá, hnědočervené barvy.
Semena mají charakteristickou ostře pálivou chuť, která je dána obsahem aromatických ketonů.
Obsahové látky: aromatické ketony, paradoly 6 paradol, shogaoly, 6 shogaol, gingeroly, 6 Gingerol, 6-gingeredion, {2- (5-butylfuran-2-yl) ethyl} -2-methoxyfenol, diarylheptanoid s názvem 3- (S) -acetyl-1- (4'-hydroxy-3 ', 5'-di-methoxyfenyl) -7- ( 3 ", 4", 5 "-trihydroxyphenyl) heptan (1), a dva nové hydroxyfenyl alkanony, [8] -dehydrogingerdione (2) a [6] -dehydroparadol (3) atd. říká se že hlavní účinná látka je 6 – paradol, terpenoidy, alkaloidy, třísloviny, saponiny, steroidy, srdečních glykosidy, flavonoidy, kaemferol, quercetin, terpenoidy, fenoly a taniny.
Obchodní podmínky Reklamační řád Reklamační protokol
Copyright © 2018 DIOCHI SPOL. S R.O, Průmyslová 1306/7, 102 00 Praha 10, Česká republika