Diochi vyrábí ryze české přípravky propagující zdravý životní styl. Zjistěte, jak nahlížíme na vaše zdraví.
„Podnikavost? Pro mne je to životní síla, motor. Je to něco, co mne žene kupředu. Něco dělat, vymýšlet, být aktivní..."
Mám v živé paměti okamžik, kdy jsem přišla domů a prohlásila: „Beru život do vlastních rukou. Začínám podnikat..." Byl chladný listopadový den, ani ne měsíc do Vánoc roku 2003. Přítel se na mne udiveně podíval: „Jak to myslíš?" Vychrlila jsem na něho, tak jako mnohokrát, 100 + 1 důvod, proč má smysl odejít na volnou nohu a co mi dává odvahu tento krok uskutečnit.
Tím klíčovým důvodem byla moje touha „dělat si věci po svém" a přitom se stále učit a rozvíjet. Těžko jsem si smiřovala s tím, že bych měla realizovat sny druhých. Zvlášť, když jsem si byla jistá, že jsem prostě lepší. Dalším důvodem bylo podílet se na smysluplných projektech, které přinášejí efekt a radost těm, kterých se týkají. A v neposlední řadě jsem chtěla odevzdávat opravdu dobrou práci, za kterou si sama budu odpovídat.
Když jsem opustila bezpečí velké firmy a vydala se do světa byznysu, připadala jsem si, jako když zvíře chované v zajetí vyjde do volné přírody. Neumí lovit a čeká, až mu někdo hodí do krmelce potravu. Čeká, ale ono nic nepřichází. Jediný způsob jak přežít je opět se naučit lovit. Probudit v sobě staré instinkty a naslouchat intuici.
Na podzim roku 2013 jsem se dostala podobné situace jako před deseti lety. Jen s tím rozdílem, že dávám svému podnikání novou tvář. A především, rozšiřuji ho. Tak vznikla myšlenka zaměřit se na ženy, jejich posedlosti, talenty a touhu podnikat a ukázat se světu. Chci jim pomoci naplnit své sny, uvědomit si vlastní schopnosti a talenty. Chci jim pomoci vyjít z kouta na světlo, ukázat sebe a to, co umím, druhým...
Před pár měsíci se zrodil cyklus „Slasti a strasti podnikavých žen". Proč? Mým záměrem je podpořit ženy v rozhodování a konání. Nabídnout jim své zkušenosti. Dobré i ty horší a odpovědi na otázky, které jsem si pokládala, abych se pohnula dál. Ráda bych otevřela diskuze a společné sdílení radostí a starostí na téma „podnikavost". A především včera mi přišel následující mail, který se mnou pohnul tímto směrem. V něm stálo: „Konečně jsem dokázala sebrat sílu a po dlouhodobé nespokojenosti v práci dát výpověď. Jen jsem se teď dostala do situace, kdy bilancuji nad tím, zda se pustit do podnikání rovnýma nohama, anebo si hledat něco jiného a zvolit pomalejší začátek."
Když projevíte odvahu a ukážete, že něco umíte, zaručeně se kolem vás objeví spousta těch, kteří vám budou chtít pomáhat.
Nejdřív si uvědomte:
Kdo jste, co máte k dispozici? Jaké jsou vaše dary a talenty?
Kam se chcete vydat? Za jakým dobrodružstvím? Probuďte svoje touhy, vnitřní oheň a nadšení. Co vás na horizontu čeká?
Koho chcete vzít s sebou? Chybí vám nějaká kvalita, talent? Propojujte se, sdílejte, komunikujte, spolupracujte, vnímejte konflikty jako součást cesty a vytvářejte pole pozitivní energie.
A na jaké otázky chci přinášet úvahy, zkušenosti a náměty?
• Je snadné podnikat, začít něco nového? Jaké mám šance, že uspěji?
• Jak se rozhodovat? Cítím odpovědnost nejen za sebe, ale také za ty, které mám ráda a žiji s nimi. Uvědomuji si totiž, že moje rozhodnutí ovlivní život celé rodiny.
• Obstojím ve zkouškách? Mám dost odvahy? Projdu pekelnou bránou? Dost možná, že vše půjde hladce, protože jsem našla „díru na trhu" a dost možná, že se objeví překážky, problémy, situace, se kterými se nedalo dopředu počítat.
• Kdo mě podpoří, když mi budou docházet síly?
Kdo se bude radovat se mnou z každého kroku vpřed? Kdo je mým spojencem?
• Co vše potřebuji umět a v čem budu muset obstát, když chci podnikat?
Mám do toho „skočit rovnýma nohama" nebo mám postupovat „krok za krokem"?
Toto jsou nejčastější otázky, které dostávám od svých klientů, a mnohé z nich korespondují s těmi, na které jsem hledala odpovědi také já sama.
www.alenajachimova.cz
Nejčastěji se pojmem beta-glukany označují přírodní polysacharidy, jejichž základní stavební jednotkou je molekula monosacharidu glukózy v určitém řetězci. Tyto látky tvoří součást buněčných stěn bakterií, kvasinek, hub, řas a vyšších rostlin, především obilovin, zpevňují buněčné stěny podobně jako „dráty v betonu“. Beta-glukanům je připisováno mnoho účinků na organizmus, např. beta-glukanům obilovin je připisován pozitivní účinek na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, beta-glukany kvasinek a hub mohou působit jako imunomodulátory, tj v organizmu plní ochrannou funkci.
Houby napříč kontinenty
Pozitivní působení hub je známo již po staletí, lidé nepotřebovali lékařské výzkumy na to, aby si všimli, že některé sušené houby jsou mimořádně prospěšné lidskému organizmu a podporují přirozenou obranyschopnost těla.
Indiáni v Severní Americe používají choroš březový, známý pro své protizánětlivé účinky. Lidová medicína Ruska a Pobaltí velmi hojně využívala prospěšných účinků houby rezatec šikmý neboli Čagu. V Japonsku je to shiitake, v Číně zase reishi. Maitake, nebo-li trstnatec lupenitý pochází taktéž z Japonska, ale je velmi rozšířený i v Americe. Hlíva patří mezi houby s nejstaršími dochovanými záznamy o využití jejích léčivých účinků, a to nejen v Asii, ale i v Evropě, Africe a Jižní Americe.
Vypadá to, že napříč všemi kontinenty lidé uctívali dřevokazné houby pro jejich mimořádné pozitivní účinky na lidský organizmus.
U Ötziho – ledového muže objeveného v alpském ledovci, byl nalezen váček s léčivými houbami, takže je jasné, že účinky hub byly známé již v pravěku.
Vynikajících účinků všech beta-glukanů je možné využít pouze v syrovém stavu, teplem se tyto látky rozkládají.
V hojném množství se beta-glukany vyskytují v pivních kvasnicích, v chlebu, ale díky tepelné úpravě již nefungují. Stejně tak v ovesných vločkách, které se před lisováním bohužel spařují. O účincích hlívy ústřičné v guláši je už zbytečné o beta-glukanech mluvit.
Proto se výtažky z léčivých hub získávají řízenou extrakcí za studena.
Je zajímavé, že beta-glukany samy o sobě nelikvidují žádné patogeny, ale podporují vlastní obranné mechanismy těla, aby si s infekcí nebo jinými patogeny poradily samy. Beta-glukany podněcují činnost makrofágů, ale také tvorbu imunoglobulinů. Posilují tedy specifickou i nespecifickou obranyschopnost těla. Této podpory je možné využít především při prevenci.
Za pozitivními účinky na lidský organizmus nestojí jen beta-glukany, ale fungují v synergické spolupráci s dalšími fytolátkami, které houby obsahují, jako jsou vitamíny, minerály, flavonoidy, organickými kyselinami nebo fytosteroly.
Využijme tedy pradávné moudrosti našich předků a jejich zkušeností. Užívání beta-glukanů je pradávná medicína našich předků, nikoliv záležitost moderního trendu.
Extrakty ze 4 světoznámých hub v 1 balení - Cordyceps, Reishi, Shiitake, Maitake
Šumivé tablety CASSIS s ovesnými beta-glukany
Velký obsah vitamínu C, výtažky z černého bezu a Acai Berry.
Kozí kolostrum a ovesné beta-glukany.
Přejeme vám silnou imunitu :-)
Vaše Diochi
V průběhu času se opět vracím k velmi závažnému tématu pohybového aparátu – artróze kyčelních a kolenních kloubů. Přestože se zabývám terapiemi všech druhů artróz, kolenní a kyčelní klouby bývají skutečně nejtěžším problémem. Tento typ choroby doprovází většinou artróza kotníků. Stále zdokonaluji metodu léčby, proto dobrou zprávou je, že se zase o něco zkrátila její doba a zlepšila snášenlivost jednotlivých ošetření.
Každý rok probíhají v postižených kloubech patologické změny. Prakticky řečeno se projevují tím, že pacient dostane dvakrát či třikrát za rok takový záchvat bolesti, že nemůže ani chodit. Jedná se o zánět kloubů. Bolestivé stavy zmírňuje klasická medicína tabletami, injekcemi a infuzemi. Problém se však tímto způsobem neřeší, jen dochází ke zmírnění utrpení. Klouby nadále zůstávají ztuhlé a jejich hybnost je omezená. Každý krok, který postižený udělá, je poloviční než za normálních okolností. Trochu větší zátěž vyvolává bolesti a únavu celého organismu. Lidé, kteří takové stavy zažili, si pod výše napsanými slovy dokážou představit, o jaké utrpení se doopravdy jedná. Artrózní stavy bolesti znají jako pohádku o Červené karkulce.
Alternativní terapie
Aby se pacientovi mohlo skutečně pomoci, je nejprve třeba provést specifickou diagnózu, tj. o jaký typ artrózy přesně jde, jak dlouho nemoc trvá, jak bolí, a odpovědět na mnoho dalších otázek. Na základě přesné diagnózy pak ušít terapii na míru. Odstraňováním artrózy se, obrazně řečeno, zabývám tak, jako si někteří lidé vaří kávu, tedy dennodenně a již po mnoho let. Svou metodu stále zdokonaluji. Proto jsou v současné době výsledky ještě rychlejší než třeba před rokem. Jsem za to rád, už kvůli klientům, u kterých jejich živobytí závisí na zdravotním stavu. Má-li takový člověk bolesti, není pro něj práce radostí, ale jen útrpnou snahou o přežití. Po každé terapii je vidět a cítit pokrok k lepšímu. Člověk přijde na dvě hodiny na ošetření, a poté může pracovat dál. Ve většině případů se prochází dvěma až třemi tzv. krizemi bolesti. První krize nastává po třetím a druhá po sedmém ošetření (plus/minus jedno ošetření). Někdy nastane hned napoprvé, což není dobré znamení. Napovídá to, že náprava nepůjde tak rychle jako u jiných lidí a potrvá delší čas. Ošetření působí asi tři až sedm dní. Organismus aktivuje samoléčebnou sílu. V těle tento proces vyvolává pocit, jako by se v něm něco příjemně hýbalo, dochází k jeho uvolňování a uzdravování.
Příznaky artrózy
Prvotní předzvěstí možnosti vzniku artrózy, stejně jako u jiných onemocnění pohybového aparátu, bývá psychický a fyzický stres. Většinou se jedná o opravdu vážnou životní krizi, jako je úmrtí blízkého člověka, vyhoření domu, ztráta zaměstnání, krach v podnikání, přijde-li člověk o celoživotní úspory a podobně. Po takové stresující události se u lidí, kteří mají k artróze dispozice, do několika dnů projeví prvotní příznaky. Za pár měsíců může být nemoc ve stadiu, že dotyčný je donucen vyhledat pomoc lékaře.
Artróza vzniká v kloubech, které jsou nejvíce potřeba k práci či zálibě, a bývají tedy dost namáhány. Například člověk, který hodně pracuje na počítači, onemocní pravděpodobně artrózou prstů u rukou. Velký fanda tenisu nebo golfu mívá artrózu lokte a ramene, fotbalisté a hokejisté zase artrózu kolen, kyčlí i kotníků atd. Artróza také nepřímo diagnostikuje jiná onemocnění, která se v těle nacházejí. Například krční páteř často souvisí s migrénami, náhlou hluchotou, šuměním v uších, motáním hlavy a rychlým zhoršením zraku; hrudní páteř má souvztažnost k srdci a onemocněním s ním spojeným; artróza bederní páteře k orgánům, které se nacházejí v její oblasti (trávicí ústrojí, pohlavní orgány, močový měchýř). Artróza kolen a kyčelních kloubů signalizuje problémy s pohlavními orgány u žen a prostaty u mužů, navíc artróza kyčlí též neoptimální funkci ledvin a jater.
Každý typ artrózy má specifické příznaky. Podrobněji se v tomto článku zaměříme na kyčle a kolena. Všeobecným prvotním fyzickým příznakem bývá při pohybu křupání a cvakání v kloubech, tuhnutí a otékání kloubů a končetin. V tomto počátečním stadiu bolesti nebývají.
Příznaky artrózy kyčelních kloubů: Nohy se formují do písmene O. Svaly kolem kyčlí se zřetelně krátí a dotyčný člověk je nucen při chůzi nohy překřižovat, aby vůbec mohl chodit. V posledním stadiu tohoto onemocnění je chůze již naprosto nemožná, protože překřižování se stále zmenšuje a není možné udržet rovnováhu, člověk by okamžitě spadl.
Příznaky artrózy kolenních kloubů: Klasický průběh onemocnění přetváří nohy do písmene O. Existuje však jiný typ artrózy, kdy se nohy tvarují až do X. Onemocnění často předchází uvolňování šlachového systému kolenních kloubů. Někdy bývá tento stav mylně diagnostikován jako artróza. Jestliže se však šlachový systém zpevní – využívám k tomu kmitací přístroj na rovnání nohou – příčina pomine, přestanou být problémy s koleny a artróza se neobjeví.
Prevence – život bez stresů
Zařídit si klidný a spokojený život bez zbytečných stresů a napětí je nejlepší prevencí proti artróze. Najděte si svůj životní smysl (tj. objevit činnost, ve které jste jedineční) a pro něj žijte. Dodržujte zdravý životní styl s vyváženou životosprávou. Pravidelně cvičte. Začínat s pohybem až v pokročilém stadiu onemocnění, kdy se již projevují velké bolesti, bývá prakticky nad lidské síly.
Poradna Vjačeslava Kirjuchina
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 09/2010
Bez černý nebo také obráceně známý Černý bez je stromek nebo keř, dorůstající do výšky několika metrů.
Má modrošedý stonek (borku) a bílou posetou dřeň. Listy má dvou až tříjařmé, nestejně pilovaté a náhle zašpičatělé. Květenství je ploché s bělavými kvítky, chocholačité známé jako kosmatice. Plodem jsou ovšem nejznámější peckovice – červenofialové až tmavé, známé jako bezinky.
Je to velmi hojně rozšířený druh rostliny na pustých místech, hájů, křovin a neošetřovaných plotů a luk.
Předmětem a hlavním cílem sběru je především květ, sbíraný v květnu a červnu, nejlépe kolem poledne. Plody se sbírají v září a v říjnu. Někdy se sbírá i mladá kůra, list na jaře, kůra po celý rok. Sběr kořene je pracný, proto se od něj upustilo.
Květ obsahuje stopy silice, důležité flavonoidy, mezi nimi rutin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, minerální látky a podobně. Plody obsahují antokyany, organické kyseliny, třísloviny, vitamíny, zejména skupinu A a skupinu B. Obsahové látky listů a kůry jsou zatím málo probádané, takže se uvádějí pouze alkaloidy, pryskyřice, organické kyseliny a glykosidy.
Vynikající potopudnou drogou je květ a má i močopudné účinky. Zároveň příznivě ovlivňuje cévní stěny. Podáváme jej většinou při nachlazení a při nemocech cév, ale jinak mají prostředky z černého bezu široké spektrum působení, protože ovlivňují kontaktní ekzémy, podporují vykašlávání a podporují tvorbu, mateřského mléka.
Plody působí jako účinné analgetikum při neuralgiích, například při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů, kde se projevuje i jako protizánětlivý.Plody působí také mírně projímavě a snižuje krevní tlak.
Čaj ze samotné kůry se nepoužívá, protože může vyvolávat dávení.
Listy ve formě čaje čistí krev a pokožku a pomáhá při boji s akné. Někteří vědci se domnívají, že list má protinádorové účinky, zejména při zevních postiženích.
Lepek neboli gluten patří mezi další důležité „zpomalovače“ uzdravovacího procesu u pacientů s nemocemi pohybového aparátu. Již jsme psali o mléčné bílkovině – kaseinu, infekcích, stresu, chudokrevnosti a dalších zdraví nebezpečných zatěžovačích organismu. O lepku se dnes všeobecně hodně mluví, má kromě jiného značný vliv na toxicitu organismu. Jinými slovy, je to jed, který dobrovolně jíme prostřednictvím pečiva, sušenek, těstovin a dalších moučných jídel.
Jedná se o průhlednou lepkavou, mazlavou hmotu s negativním vlivem na kvalitu krve a lymfy. Působením lepku krev a lymfa houstne, což se v jejich struktuře projevuje patologickými změnami. Tělní metabolismus považuje totiž lepek za cizorodé těleso. Přitom jeho vliv na zdraví není tak starou záležitostí – souvisí se zavedením hybridizace obilovin (tyto obiloviny mají změněné genetické a biologické vlastnosti, aby byly komerčně atraktivnější) a s genetickým inženýrstvím. Před započetím hybridizace (před první světovou válkou) měl glutenový protein jiné vlastnosti, než má dnes.
Střevo je základ zdraví
Střeva zdravého člověka mají dostatečnou výstelku a příznivou bakteriální flóru, mnoho glutenových částic se proto přirozeně vyloučí stolicí. U lidí s alergií na gluten je již tento proces značně narušen. Propustnost tenkého střeva je kvůli působení lepku mnohem větší, než by měla optimálně být. Místo toho, aby nežádoucí látky byly odváděny stolicí, dostávají se do těla – kloubů, vazů a vnitřních orgánů. Působení lepku narušuje všechny trávicí procesy. Tento fakt má hluboký dopad na zdraví každého člověka, ale ve zvýšené míře na děti. Lidské tělo se glutenovým částicím brání zvýšenou tvorbou bílých krvinek – leukocytů. Ty však mají obdobnou strukturu jako lepek. Produkují hustou hlenovitou látku, kterou obalí pozřené jídlo, aby gluten nemohl již tělu dále škodit. Výsledkem je ale příliš mnoho téměř nestravitelné hmoty v tenkém střevě. Je-li tenké střevo plné hmoty, kterou produkují bílé krvinky, dobré střevní bakterie v takovém střevním prostředí dlouho nepřežijí a imunita tenkého střeva je v tu chvíli oslabena – stává se vhodnou půdou pro kvasinky a jiné patogeny. Tyto cizopasníci ničí zbývající, pro organismus užitečné bakterie. Střevo nemá dostatečný „pohon“ pro svou práci, dochází k poruchám trávení a organismus ze stravy nezíská všechnu potřebnou výživu pro svoji optimální funkci. Prvním krokem k nápravě je vyčištění střeva změnou jídelníčku, případně jinou efektivní a bezpečnou technikou, a přechod na konzumaci především bezlepkových potravin a mléčných výrobků (byla prokázána úzká souvislost mezi nesnášenlivostí glutenu a kravským mlékem).
Varovné signály
Lepek se ukládá v tkáni Achillovy šlachy, kotníků, kolen – časem se dostavují bolesti a neléčený stav může vyvolat artritidu či artrózu; v lymfatickém a tukovém systému břicha – zhoršuje se stav celulitidy, objevují se bolesti v trávicím traktu, poruchy trávení, pocity stálé únavy, pálení očí. Lepkem je ovlivněna také zóna páteře a lidé s alergií na lepek mívají bolesti jak v páteři, tak v kloubech. Kromě negativního působení na pohybový aparát a stavbu těla má tato látka vliv na vznik dalších degenerativních chorob. Byly prokázány souvislosti mezi působením lepku a nervovými chorobami, jako je roztroušená skleróza či schizofrenie. Ve všeobecném podvědomí je již známá informace, že glutaman sodný, který je derivátem glutenu, má vliv na funkci mozku a duševní poruchy (zvláště pak u dětí). Má se za to, že lepek může vyvolat šedý zákal. Lékařská obec se rozchází v názorech, jestli je toto onemocnění virového, či metabolického původu. V každém případě ale lepek urychluje degeneraci oka.
Pohybový aparát
Je-li mému pacientovi diagnostikována citlivost nebo alergie na lepek a začne-li praktikovat bezlepkovou dietu, výrazně tak napomůže efektu terapií pohybového aparátu. Navíc vedlejší účinek terapií bývá velmi příjemný. Například mizí otoky postižených míst, upravuje se teplota končetin, lepší se prokrvování těla. Pacienti si všímají také změny tvaru nohou a jsou s ním více spokojeni než dříve. Po nějaké době od započetí terapie se může objevit štípavá bolest, svědění a píchání v kotnících, v břiše, od loktů či zápěstí až ke konečkům prstů apod. Tyto pocity jsou signálem, že organismus začíná lepek odbourávat. Doba trvání štípání se odvíjí od intenzity léčby. Čím jsou terapie intenzivnější, tím rychleji tyto stavy odeznívají.
Kde se lepek nachází?
V hybridizovaných obilovinách, jako je pšenice, žito, oves, ječmen a ještě některé druhy kukuřice a rýže. Nemocemi, které způsobuje lepek, tedy degenerativními změnami, jsou ohroženi lidé, u nichž hlavní složkou jídelníčku je chléb, rohlíky, sušenky, dorty, některé druhy těstovin, müsli a další moučné výrobky. Zdraví lidé samozřejmě omezené množství produktů z obilovin jíst mohou, protože jej zdravá střeva vyloučí. Je-li však moučných produktů nadbytek, zcela jistě se dříve či později vyskytnou charakteristické zdravotní problémy. Přesvědčte se sami o působení lepku na váš organismus. Eliminujte ze svého jídelníčku moučné výrobky – místo chleba si dejte zeleninovou polévku či místo knedlíků pohanku, a pak pozorujte, jak se cítíte.
Poradna Vjačeslava Kirjuchina
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 04/2010
Podzim zkouší naši odolnost – element KOV, pozornost věnujte plicím a tlustému střevu.
S podzimní rovnodenností přichází období podzimu a ten zkouší naši odolnost. A to nejen fyzickou, ale i odolnost psychickou. Aby nás jen tak nějaká nemoc neporazila, potřebujeme si vytvořit dostatečně silný ochranný imunitní štít, který bude odrážet veškerý nápor virů, bakterií a dalších cizorodých látek. Jen díky pevné ochranné vrstvě budeme schopni čelit vnějším vlivům. Takový je úkol elementu KOV. Z hlediska čínské medicíny patří k elementu KOV plíce, coby plný orgán a na druhé straně tlusté střevo, coby orgán dutý. Plíce jsou přímo propojeny s vnějším prostředím. Jsou tak neustále vystavovány vnějším škodlivinám a musejí odrážet jejich útoky. Plíce tedy skrze dech zprostředkovávají kontakt mezi vnějším a vnitřním prostředím.
Tlusté střevo, které je na opačné straně plic, vytváří spolu s plícemi vztah povrch - nitro. Tlusté střevo odvádí odpad a vylučuje jej stolicí. Přejímá z tenkého střeva zbytky nestrávené potravy, odvádí z nich tekutiny a formuje stolici, kterou vylučuje ven. Jsou-li plíce silné, je také silný prvek KOV v těle a pracuje také správně i ochranný štít v podobě kůže. Kůží také dýcháme, plíce otevírají její povrch, aby mohly s potem odejít i škodliviny. Jestliže jsou plíce i kůže slabé, nemohou se dlouhodobě bránit útokům vnějších škodlivin, ty lehce prostupují povrchem a napadají nejčastěji právě plíce. Proto biotrapeut Vladimír Ďurina pro toto období doporučuje věnovat pozornost plicím a tlustému střevu, a připravit tak tělo na nápor škodlivin v sychravém podzimní a zimním období.
Doporučuje užívat bioinformační kapky BAKTEVIR, DiNAvir nebo kapsle DEVIRAL Plus, které jsou přímo určené na harmonizaci meridiánu plic a tlustého střeva.
V akci 2 + 1 za 50%, proto naleznete kapky Baktevir i kapsle DEVIRAL Plus.
Zároveň jsme připravili i kombinaci vhodných produktů pro posílení imunity. Jedním z nich je balíček OCHRANNÝ ŠTÍT , který obsahuje kapsle DEVIRAL Plus a Vitamín D3.
Vitamín D3 se ukázal v minulosti jako nezbytný pomocník při kontrole zánětlivých procesů v těle a je nezbytný pro normální funkci imunitního systému.
Dalším akčním balíčkem je kombinace vitamínových kapslí CD Flavonoidy a VIRAIMUN. Jedná se o spojení vitamínů významně ovlivňujících imunitu, flavonoidů, tj. rostlinných antioxidantů a extraktů z medicinálních hub – Reishi, Cordyceps, Shiitake a Maitake. Medicinální houby jsou známé již po staletí svými účinky na lidské zdraví, zejména díky obsaženým beta-glukanům, které stimulují imunitní systém a podporují tak ochranu proti vnějším škodlivinám.
Pro lepší koncentraci, paměť a dobrou náladu je připraven i balíček ZPÁTKY DO ŠKOLY, který obsahuje VENISFÉR a LEVAMIN kapky s obsahem bylin důležitých pro srdce, cévy a kognitivní činnost.
Extrakty bylin v BAKTEVIR kapkách spolu s dračí krví v SAGRADIN kapkách umí chránit před následky výkyvů počasí, ozón v Diozon clear má silní dezinfekční účinky, kamkoliv jej nanesete, to čistí, dezinfikuje a olivový olej chrání a pečuje.
Babí léto je období spojené s poslední fází elementu ZEMĚ a k němu se váže ženský hormonální systém. Pan Ďurina pro toto období doporučuje věnovat pozornost ženskému organizmu, Cytonic kapsle obsahují extrakt Maytenus ilicifolia, který je v Jižní Americe nazýván "ZELNÝ POKLAD", protože má široké užití od harmonizaci meridiánu žaludku, a zároveň jeho listy obsahují vysoký podíl fytohormonů, které umí vyladit ženský organizmus.
ESTROZIN kapky jsou plné tzv. ženských bylin, které působí blahodárně na ženský hormonální systém a pomáhají tak předcházet mnoha ženským zdravotním komplikacím spojených s menstruací nebo menopauzou.
Přejeme příjemné babí léto a zdravý vstup do dalšího ročního období – podzimu
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude tam něco z kamenů, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.“
Láska a sex
Leden a únor navzdory pracovní vytíženosti budete pociťovat silnou erotickou touhu a pouto ke svému partnerovi. Váš milostný život nabere vítr do plachet a vy si budete všeho užívat plnými doušky. V jarních měsících pozor na nevěry a úlety spojené se společenskými událostmi. Možné je setkání s někým z minulosti. Na začátku prázdnin budou mít nezadaní šanci potkat novou lásku ale jen v případě, že se budou dívat pod povrch. Podzimní měsíce by mohly přinést intenzivně prožívaný sex a erotiku. Závěr roku bude vhodný k uzavírání sňatků a plánování rodičovství. Také ale pozor na sklony k milostným úletům.
Zdraví
Začátkem roku budete hýřit energií a zdravotně byste na tom měli být také velmi dobře. Drobné obtíže by měly ustupovat a žádné větší komplikace by vás potkat neměly. Květen a červen bude období vhodné k jakýmkoliv začátkům, vedoucích k zvýšení pohybových aktivit. Vaše tělo si samo řekne, co by bylo potřeba. Během letních měsíců bude dobré, pokud se zaměříte na podporu zažívání. Vyvarujte se experimentů ve stravování. Podzimní měsíce budou trochu náročnější, tak dbejte především na prevenci a drobné potíže řešte včas. Koncem roku pozor na úrazy spojené s adrenalinem.
Peníze
Leden až květen budou měsíce, kdy byste měli zaznamenat nárůst financí, a to hlavně ve spojení s výdělečnými aktivitami. Vše, do čeho budete investovat čas, práci a peníze by se vám mělo bohatě úročit a vy si tak budete moci oddychnout. V letních měsících uváženě investujte a nechávejte si rezervu. Podzim bude vhodným měsícem na investice a financování domova. Možné jsou také nečekané příjmy. V listopadu budete mít asi větší výdaje s dětmi, tak s tím počítejte. Koncem roku byste si mohli dokonce dopřát zaslouženou dovolenou nebo splnění nějakého přání.
Kariéra a práce
Počátkem roku by se vám měla slibně vyvíjet kariéra zvláště, pokud jste se vrhli do nových projektů. Možné jsou nové zajímavé nabídky a pracovní postupy. Velkou podporu můžete čekat od citového partnera a obdivu by se vám mělo dostat i z vašeho pracovního okolí. Pro mnohé budete vzorem a inspirací. Počátkem léta můžete zvažovat nějakou změnu související s pracovními povinnostmi. V září pozor, nenechte se nikam tlačit. Rozhodnost bude vaší velkou devizou. Koncem roku je možné, že vás od práce budou odvádět jiné aktivity, související se společenským životem. Stále ale budete úspěšní.
Někdo je alergický na chemické látky, někdo na pyly nejrůznějších rostlin, další na těžké kovy a jiný na hmyzí bodnutí. Organismus některých lidí reaguje podrážděně a až neúměrně třeba na obyčejný prací prášek, určité jídlo, třeba obyčejnou pochutinu, jako jsou arašídy.
Náš organismus reaguje různě – u někoho se objeví jen malá vyrážka, u jiného slité puchýřky a u někoho nastane okamžitý šok s dušením a celkovým selháváním těla. Některé alergie jsou prostě tak silné, že člověka bezprostředně ohrožují na životě.
V dnešní době je téměř každý na něco alergický
Alergická reakce je vyvolána tzv. alergenem. To je za normálních okolností látka zcela neškodná, ovšem v těle alergika spustí velmi silnou reakci. Může se jednat v podstatě o libovolnou látku, nejčastěji ale jde o proteiny. První střet s alergenem obvykle proběhne bez bouřlivých komplikací. Alergen reaguje s určitým typem bílých krvinek zvaných lymfocyty a vyvolává u nich produkci bílkoviny označované jako interleukin-4. Lymfocyty „osloví“ prostřednictvím molekul interleukinu-4 další typ lymfocytů a doženou je k produkci protilátek, pro něž imunologové používají označení IgE. Tyto protilátky kolují v krvi a vážou se na povrch buněk, jež jsou rovněž součástí komplikované imunitní obrany a podílejí se na spouštění zánětlivých reakcí.
Buňky pokryté protilátkami IgE se pak „napruží“ proti alergenu, který spustil tvorbu protilátky. Vše je v tichosti připraveno na alergickou reakci. Dá se tato reakce zpomalit či zcela vymazat? Nebyla by to příroda, aby neměla na každou chorobu připravenou bylinu. Podle přírody je namíchán „antialergický koktejl“ Deviral se zajímavým efektem řepíku lékařského, kuklíku městského a hřebíčkovce vonného. Supertrojka, která brzdí alergické reakce a upravuje metabolické procesy v těle. Na něco sáhnete, něco sníte, něco vdechnete a reagujete neadekvátně a silně alergicky? Pak tu jsou právě pro vás zmíněné tři vynikající byliny.
Jako nášlapná mina
Když se dostane alergen do těla podruhé, váže se na protilátky zakotvené na buňkách imunitní obrany. Je to, jako kdyby šlápl na minu. Buňky ze sebe vychrlí pestrý koktejl molekul spouštějících zánět. Tyto „mocné“ molekuly zasahují do funkce buněk, tkání, orgánů i celého organismu. Pod vlivem „zánětotvorného lektvaru“ dochází v tkáních k dramatickým změnám. Hladká svalovina se smršťuje, cévy se naopak roztahují. Dochází k podráždění nervů, sliznice vylučují bohatý sekret. To vše se v souhrnu navenek projeví jako alergická reakce. Její razance záleží na tom, jak je daný člověk na alergen citlivý, jaký alergen reakci vyvolal, jak a kudy se do těla dostal.
Například vdechnutí pylu vyvolá u alergika smrštění svalů v průduškách, při němž nemůže dýchat. Tady bych chtěl připomenout, že existuje doplněk stravy Astofresh, který je důkazem, že i výživa může být naší spásou. Poznal jsem jednu lékařku, jež má manžela astmatika. Ptala se mě: „Co, prosím vás, dáváte do Astofreshe, že mému manželovi zabírá na astmatické záchvaty lépe než klasický sprej? Vždyť tam jsou jen byliny!“ Ano, právě rostliny využívali naši předkové proti různým nemocem, a nutno říci, že úspěšně. Protože mohu-li se rostlinou otrávit, mohu se také vyléčit. A stejně tak stravou. A tak: výživo, budeš naším lékem. Ne však výživa z oblíbených fastfoodů, ale ta speciální – bylinná.
Chronický zánět jako základ alergie
Při kontaktu s kůží může alergen u citlivé osoby vyvolat ekzém. Po spolknutí alergenu, například s potravou, trápí alergika zase bolesti břicha, nevolnost, průjem, zvracení, ale i vyrážky. Tělo alergika má značnou toxickou zátěž. Někdo třeba užívá dlouhou dobu léčiva, která zatěžují například játra nebo ledviny, trpí zvýšenou teplotou, protože tak tělo reaguje na chronický zánět.
Rád bych vzpomněl na jednoho muže, jemuž jsem dělal diagnostiku a vyšel mu bakteriální infekt na močovém měchýři. Muž se podivil a řekl, že nic takového nemá, protože před týdnem absolvoval testy. Stejně mu to nedalo a šel za svým známým specialistou a ten potvrdil chronický zánět močového měchýře. Právě takový stav může způsobovat různé alergie. Stačí, abychom přicházeli do styku s nějakou kosmetikou častěji, a můžeme si vypěstovat alergii na tento kosmetický produkt, který se nám zpočátku líbil. Pro vznik alergie je jedním ze základů právě chronický zánět v těle.
Smrt ze žihadla
Ve vážných situacích reaguje na alergen přehnaně celé tělo a dochází k tzv. anafylaktickému šoku – postižený člověk se ocitá v ohrožení života. Takový průběh má často alergie na bodnutí hmyzem, například vosou, nebo alergie na léky, třeba antibiotika.
Jestliže užíváme antibiotika, můžeme užívání doplnit Deviralem, který naše tělo současně očišťuje a odstraňuje z něj toxickou zátěž. Stejně tak, pokud máte jakoukoliv alergii, nečekejte, až se objeví, ale začněte správnou výživou těla pomocí bylin, třeba pitím čaje Achyrocline satureioides a Deviralem. K tomu přidejte kupříkladu Detoxin nebo Diocel kapky (například 3x denně 6 kapek). Detoxikační a harmonizační účinek této kúry je úžasný. Alergie pak již tělo nezlomí. Důležité je správné načasování – začněte vyživovat a detoxikovat již nyní a na jaře se nemusíte bát přehnaných alergických reakcí na první pyly. Stačí se o sebe více starat. Vždyť přece zdraví je to nejcennější, co máme.
autor: Vladimír Ďurina
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 02/2010
Boldovník vonný je vždyzelený strom s kožovitými, tuhými a velmi aromatickými listy. Kvete pětiplátečnými bělorůžovými okvětními lístky, podepřenými rovněž pětiplátečným zeleným kalichem. Ve volné přírodě nacházíme boldovník především v Chile a Peru. K nám se dovážejí pouze listy z něj.
Užívaným předmětem sběru je především list, který se pro široké farmaceutické potřeby celkem běžně dováží.
Hlavní účinnou látkou je alkaloid boldin a silice. Silice obsahuje cymol, cienol a řadu dalších látek. Dále je v droze obsažen alkaloid spartein a několik alkaloidů méně významných. Glykosidy jsou zastoupeny boldoglucinem, boldosinem a peumosidem. Četné flavonoidy a třísloviny pak dokreslují látkové složení této drogy.
Výrazně podporuje tvorbu žluči i její distribuci do střeva. Je rovněž značně močopudná a pomáhá k vylučování kyseliny močové. Pokusy s užitím drogy při těžkém kašli prokázaly, že účinnost drogy je jen nepatrně nižší než účinnost kodeinu. Výhodou užívání boldovníku je, že nedochází ke vzniku závislosti. Ve vyšších dávkách poslouží jako emetikum a laxans. Známé je i působení sedativní.
Z boldovníku připravujeme nálev, který podáváme v množství 4 krát denně po 1 skleničce nebo třikrát denně po šálku.
Podáváme ale především formou kombinace – například s heřmánkem, řepíkem, vlaštovičníkem nebo jablečníkem.
Překročení doporučené dávky vyvolává průjmy a celkový pocit ošklivosti, spojený s dávením, takže případná otrava nehrozí.
Vzhledem k tomu, že se k nám dováží jen list, zpracováváme pouze ten, I když jsou známy případy homeopatického zpracování ostatních částí boldovníku.
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
900g brambor
15g oloupaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
2 větší rajčata
4 lžíce rostlinného oleje
¾ lžičky semínek římského kmínu
1 lžička semínek hořčice
1 velká oloupaná cibule
1 lžička kurkumy
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička garam masaly
½ lžičky chilli koření
1 velká hrst čerstvého nasekaného koriandru
Postup:
Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Vsypte brambory a uvařte je do měkka. Pak je nechte trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kostky. Promíchejte zázvor, česnek a čtvrtky rajčete. Velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Vsypte semínka římského kmínu a hořčice a chvíli smažte, pak přidejte cibuli. Smažte asi minutu, přidejte rajčatovou směs, mletá koření a sůl. Smažte zlehka asi 2 minuty, až se směs a vůně propojí. Přidejte kousky rajčat, promíchejte a smažte 3 až 4 minuty, pak vsypte brambory a smažte další 4minuty, aby nasákly kořeněnou šťávou. Je li třeba, dosolte. Nakonec vmíchejte lístky koriandru.
Ptáte se, co je to za hloupý název? Co má společného jed s lékem? Takřka vše, odpovídám. Jed, jak nás učili v toxikologii, se od nejedu liší pouze množstvím. Je to tak, každá látka je potenciálně toxická, záleží na dávce. A tak táž látka může být jedem stejně jako lékem. Asi na tom není nic překvapivého – kdyby léky měly pouze léčivé účinky, nedalo by se jimi předávkovat.
Ale proč zkrášlovadlo a smrtící zbraň, není to už trochu přitažené za vlasy? Ujišťuji vás, že není. Existuje totiž jedna látka, která je extrémně prudkým jedem, zároveň se používá v lékařství, ale také pro kosmetické „zkrášlení“ a zároveň je potenciálně jednou z nejnebezpečnějších biologických zbraní. Stále netušíte, o čem mluvím?
Nejrůznější otravy z jídla bývaly pravděpodobně dříve zcela běžné. Koneckonců lidé neměli k dispozici lednice, mrazáky ani prostředky k účinné sterilizaci a konzervaci potravin, jako máme dnes. A víme, že ani v dnešní přetechnizované době se špatně konzervovaným potravinám nevyhneme. Není proto divu, že otravy z jídel nevzbuzovaly přílišné zděšení, pokud se ovšem nejednalo o větší počet lidí najednou. Tak tomu bylo zřejmě např. v 10. stolení, kdy byzantský císař Leon VI. Moudrý vydal zákaz výroby krvavých klobás.
Až o mnoho století později, mezi lety 1817 a 1822, studoval ve Württembergu německý básník a lékař Justinus Kerner (1786–1862) množství nemocí a záhadných úmrtí. Nakonec dospěl k závěru, že se jde o otravy z místních klobás a uzenin. Jako první předpokládal, že se jedná o jed biologického původu. Popsal i některé z příznaků, např. pokleslá oční víčka, a určil přímou příčinu smrti – zástava dechu. O osmdesát let později, v roce 1895, vedla hromadná otrava po smuteční večeři v jedné belgické vísce k objevu hledaného patogenu. Jejím „otcem“ se stal profesor bakteriologie na univerzitě v Gentu Émile Pierre van Ermegem. Za „masového vraha“ byla označena bakterie Clostridium botulinum. Již o dvacet let dříve se definitivně ujal název nemoci – botulismus (z lat. botulus – klobása).
V roce 1928 přišel další vědecký úspěch, když se dvěma vědcům, Tessmeru Snipeovi a Hermannu Sommerovi, podařilo izolovat čistý toxin, jedovatou látku, kterou bakterie vylučuje. Přeskočme nyní časovou linii (vrátíme se k ní v dalším oddíle) a povězme si o botulismu něco více. Celkem bylo objeveno sedm antigenně (imunologicky) odlišných sérotypů neurotoxinu označovaných A–G, z nichž čtyři (A, B, E a vzácně i F) způsobují botulismus u lidí. C, D, E vyvolávají nemoc u jiných savců, ptáků i ryb.
Rozlišujeme tři typy botulismu. Botulismus přenášený potravou vzniká při požití jídla, případně nápoje již kontaminovaného toxinem, produktem botulinových bakterií. Lze mu relativně snadno předejít zahřátím na dostatečnou teplotu, neboť již teplota nad 60 °C toxin inaktivuje. Dalším typem je botulismus vzniklý ze zranění, kdy dojde k infekci otevřené rány, kde se baterie namnoží a toxin se může dostat do krevního oběhu. Ač se bakterie často nachází v půdě, tento druh nemoci je vzácný a nejčetnější je výskyt u závislých na intravenózních drogách.
Posledním typem je kojenecký (nebo také střevní) botulismus. Jde o případ, kdy se zapouzdřené spory bakterií, jež vydrží i teplotu nad 100°C, dostanou s potravou do střev kojenců. Ti mají ve střevech kyselejší prostředí a vůbec vhodnější podmínky pro množení těchto bakterií než dospělí. Pokud se zde bakterie začnou množit a produkovat toxin, jde o vážné, mnohdy smrtelné onemocnění. Dospělých se toto onemocnění zpravidla netýká. Protože spory bakterie C. botulinum může obsahovat med (obsahuje je asi 10 % testovaných vzorků), nedoporučuje se podávání medu dětem mladším jednoho roku. Je to jediný známý zdroj spor bakterií (z potravy) pro kojence. „Dětský“ botulismus je znám až od roku 1976, a ročně se např. v USA objeví asi stovka potvrzených případů této nemoci, většinou u dětí mladších než šest měsíců.
Co se týče nejznámějšího botulismu, tedy toho pocházejícího ze špatně skladované či tepelně neupravené potravy, pak v současnosti nejčastějším zdrojem jsou domácí výrobky. Zatímco producenti potravinářských výrobků musí splňovat nejpřísnější podmínky při výrobě svých produktů (např. zahřátí na teplotu 121 °C po 3 minuty), domácí „zavařovatelé“ často podstatných zásad nedbají. Bakterie produkuje toxin jen v případech, kdy se množí za speciálních podmínek. Těmi jsou nízké pH (kyselé, pod 5,4) a minimum nebo úplná absence kyslíku. Bakterie se živí rozkládajícím se organickým materiálem. Proto se nachází ve špatně zapracovaném mase, ale také v zavařovaných potravinách, které vytvářejí kyselé prostředí – např. mrkvový džus, chřest, zelené fazole, červená řepa nebo kukuřice. Všechno toto jídlo by ale mělo být bezpečné, pokud je povařené 20 minut před podáním. Nicméně pokud se např. v kovových konzervách množí botulové bakterie, vznikají plyny, které plechovku „vypouknou“. Žádné takové podezřelé zavařeniny by se nikdy neměly požívat, stejně jako zrezavělé nebo různě proděravělé či jinak netěsnící zavařené produkty či páchnoucí uzeniny. V ČR se objeví tak 3–4 potvrzené případy botulismu ročně.
A jaké jsou příznaky a průběh nemoci? Symptomy mohou nastat po šesti hodinách, ale také až po dvou týdnech od požití (zpravidla je to 12–36 hodin). Jedná se o potíže s mluvením, viděním a polykáním. Přesněji: dvojité či rozostřené vidění, pokleslá víčka, neschopnost zřetelně artikulovat, obtížné polykání, sucho v ústech, svalová slabost. Jde o paralýzu, kterou neurotoxin vyvolává. Pokud nedojde k podání protilátky, ve většině případů končí nemoc smrtí (do 24–72 hodin od objevení příznaků) způsobenou paralýzou dýchacích svalů.
Na začátku 20. století byla mortalita u pacientů s botulismem 70 %. WHO dnes uvádí, že smrtnost je 5 % (typ B), resp. 10 % (typ A), u pacientů starších 60 let je to 30 %. Nicméně pokud je botulismus neléčen, stále platí, že jde ve většině případů (60–70 %) o nemoc pro člověka poslední. Celkem běžnou nemocí je botulismus pro vodní ptactvo, zejména kachny. Napadá ale i chovnou drůbež. Může napadat i dobytek, kde může „vymýtit“ až tři čtvrtiny stáda. Naopak poměrně vzácný je u domácích zvířat, psi se z botulismu vyléčí zpravidla za dva týdny.
A nyní se vraťme zpět v čase, do 50. let 20. století. Byl to již zmíněný Justinus Kerner, objevitel klobásového jedu, který jako první naznačil možnosti terapeutického využití botulotoxinu. A právě v padesátých a šedesátých letech počala cesta vedoucí k využití jím naznačeného léčebného potenciálu silného jedu. Doktoru Edwardu Schantzovi se podařilo izolovat čistý botulotoxin v krystalické formě. Doktor Vernon Brooks objevil, že malé množství botulotoxinu dokáže dočasně uvolnit napjatý sval. Oční lékař Alan B. Scott začal s vědeckými pokusy na opicích, kdy se pokoušel injekčním podáním léčit šilhavost. Nakonec dostal oprávnění pokračovat ve svém výzkumu i na lidech, a botulotoxin se skutečně začal k léčbě strabismu používat. Práva k distribuci tohoto léku koupila v USA nadnárodní farmaceutická společnost Allergan Inc., která koupila i výzkumnou společnost dr. Scotta a v roce 1989 vznikl lék a dnes všeobecně známý ochranný název BOTOX. V devadesátých letech se při dalších výzkumech zjistilo, že Botox lze s úspěchem použít i při nadměrném pocení, kdy nezabírají antiperspiranty, a také při spasmech po mozkové obrně.
Asi nejzajímavější objev přinesla kanadská oční lékařka Jean Carruthers, která si všimla, že její pacienti, jimž Botox podávala, vypadají jakoby bez vrásek. Spolu s manželem (dermatolog) položili základ výzkumu a budoucímu nejčastějšímu využití Botoxu – kosmetickému odstranění vrásek. Oficiálního povolení k použití při vyhlazení vrásek a léčbě nadměrného pocení se v USA Botoxu dostalo v roce 2002.
Botox je čistý botulotoxin A, samozřejmě naředěný fyziologickým roztokem (stejně tak jiný výrobek s údajně nižší účinností – DYSPORT firmy Ipsen). Používá se k vyhlazení vrásek na čele, u kořene nosu, u zevních očních koutků, při redukci vrásek na krku. Ambulantní zákrok bez anestezie trvá 5–10 minut. Výsledný efekt trvá asi tři měsíce, po druhém podání přibližně půl roku. Poté lze zákrok podstupovat pravidelně zhruba každých devět měsíců, nejedná se o trvalou změnu. Kontraindikací je těhotenství, laktace, poruchy srážlivosti krve. Botox také nelze podat při současném užívání antibiotik či léků na srdeční arytmii. Výsledek se projeví za 3–6 dní, nejlepšího efektu je dosaženo po 14 dnech. Cena za zákrok se pohybuje kolem 4–6 tisíc korun.
Princip je založen na neurotoxicitě botulotoxinu, který v neuronech blokuje uvolnění neurotransmiteru acetylcholinu. Mimický sval, jenž vrásku „vytváří“, je tak dočasně vyřazen z provozu. Stejného principu se využívá i při jiných terapeutických použitích botulotoxinu. Zmiňme např. spasticitu, tiky, třesy, hypersalivace, chronické bolesti hlavy. Prokázaná účinnost u fokálních dystonií je více než 85 %, což je oproti 40% účinnosti farmakoterapie vysoké číslo.
Odvrácenou stranou pohádky o krásných lidech jsou nehody a nežádoucí účinky Botoxu (svalová slabost, potíže s polykáním, potíže s mluvením, dýchací obtíže). Je třeba si uvědomit, že botulotoxin je prudký jed. Dokonce se jedná o nejjedovatější známou látku pro člověka vůbec! Smrtelnou dávkou pro dospělého jedince při vdechnutí je pouhý 1 mikrogram (některé zdroje uvádějí i čtvrtinové množství), intravenózně dokonce desetkrát méně. Pro terapeutické účely se používají dávky mnohem nižší, nicméně k vážným i smrtelným nehodám po aplikaci Botoxu bohužel došlo. V roce 2005 FDA uvedla, že mezi lety 1989 a 2003 došlo v USA k 28 smrtelným případům po aplikaci Botoxu, avšak ani jedna z nich nebyla po aplikaci za účelem kosmetického vyhlazení vrásek. Jiný zdroj uvádí mezi lety 1997–2006 šestnáct úmrtí (z toho jeden případ po aplikaci za účelem vyhlazení vrásek).
Možná největší hrozbou spojenou s botulotoxinem je možnost výroby biologické zbraně. Bakterii lze celkem snadno kultivovat v laboratorních podmínkách a je řazena mezi pět nejnebezpečnějších látek, které lze k výrobě biologické zbraně využít. Jako zbraň má botulotoxin hned několik výhod. Množství potřebné k vyvolání nemoci či způsobení smrti člověka je extrémně malé. Distribuce je poměrně snadná. Přeživší musí absolvovat dlouhou dobu (několik měsíců) intenzivní péče, aby se z následků dostali. „Nevýhodou“ je fakt, že botulismus se nijak nešíří z člověka na člověka.
Botulotoxin jako zbraň lze rozptýlit ve formě aerosolu nebo třeba přidat do vodního zdroje. V roce 1971 se v modelu WHO podařilo vypočítat, že aplikace 250 g botulotoxinu do vodojemu pro 50 000 obyvatel by měla za následek smrt 60 % z nich. Čistě teoreticky by taková dávka „ideálně intravenózně nadávkovaná“ spolehlivě vyhubila celé lidstvo. Inu, ne každá přírodní látka je zrovna vhodná pro domácí lékárničku.
Za druhé světové války existoval plán, kdy čínské prostitutky měly botulotoxinem otrávit vysoké důstojníky japonské armády. Nicméně k tomuto kroku nakonec nikdy nedošlo. Během této nejhrůznější války v historii lidstva se botulotoxin pro vojenské účely snažilo vyprodukovat hned několik zemí. Údajně proběhly i zkoušky v kanadské divočině, kde padlo za oběť mnoho zvěře. Ale nemusíme tak daleko do historie. CIA tvrdí, že irácký režim Saddáma Husajna vedl až 100 různých zařízení na výrobu biologických zbraní, maskovaných jako farmaceutické továrny, pivovary nebo třeba mlékárny. Údajně měl vyrobit mj. i přes 8000 litrů antraxu a dvojnásobek botulotoxinu. Nevím, zda lze takovým tvrzením věřit či zda mělo jít o botulotoxin čistý, pak by takové množství mohlo vyhubit snad celou živočišnou říši světa. Avšak není fér ukazovat prstem pouze na Irák. Mezi další země, které jsou podezřelé, že botulotoxin vyrobily nebo se to o nich s jistotou ví, se řadí Kanada, Francie, Írán, Severní Korea, Jižní Afrika, Sýrie, Velká Británie – a nikoho nepřekvapí, že také USA.
uveřejněno v časopise Sféra, vydání 01/2010
Obchodní podmínky Reklamační řád Reklamační protokol
Copyright © 2018 DIOCHI SPOL. S R.O, Průmyslová 1306/7, 102 00 Praha 10, Česká republika