927x127 HEAD VPRAVO

Vitamin krásy - vitamin C

Únavu, nedostatek energie, slabost i povadlou kůži může způsobovat nedostatek vitaminu C. Většina živočichů i rostlin je schopna si vitamin C sama vytvářet, člověk je ale odkázán na přísun z vnějších zdrojů. Máme dostatečně pestrý jídelníček a konzumujeme ho v dostatečném množství?

V důsledku nezdravých stravovacích návyků přibližně jeden člověk ze tří trpí nedostatkem vitaminu C. Optimální příjem je 500 až 1000 mg vitaminu C denně, a to zejména v době různých onemocnění. Některá léčiva, antikoncepce, nezdravá jídla, kouření, pití kávy, alkoholu, atp. blokují některé vitaminy a ty se pak do těla nedostanou.

Při hypovitaminóze (při částečném nedostatku) týkající se vitaminu C dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran, otokům kloubů, ztrátě zubů, sterilitou, infekcemi. Nedostatek vitaminu C se projevuje zvýšenou únavou, slabostí, bolestmi v kostech a povadlou kůží.

Jak vitamin C působí?

  • Pomáhá tvořit kolagen (látka, která tvoří strukturu kostí, chrupavek, svalů, cévních tkání. Přispívá k dobrému stavu zubů a dásní. Napomáhá k rychlejšímu hojení po operacích. Kolagen dává pevnost konstrukci lidským orgánům)
  • Zvyšuje odolnost proti chladu
  • Napomáhá zvládat stres
  • Chrání před zátěží těžkými kovy
  • Je prevencí proti kardiovaskulárnímu onemocnění a nitrosaminům (potenciálně rakovinotvorné látky v žaludku)
  • Preventivně působí proti vzniku vrásek
  • Předchází vzniku rozšířených žilek a křečových žil
  • Zvyšuje účinnost bílých krvinek
  • Je důležitý pro správnou funkci imunitního systému

Kde vitamin C najdeme?
Nejčastěji jej najdeme ve formě kyseliny L-askorbové v ovoci a v zelenině. Např. v černém bezu, hroznovém víně, rajčatech, paprice apod. Množství vitaminu C v těchto potravinách závisí na různých faktorech např. na klimatu a způsobu skladování.

Jaké jsou formy vitaminu C?
Kyselina L-askorbová (kyselina askorbová, L-enantiomer, E-300) – ve vodě rozpustná látka, vysoce citlivá na teplo a oxidaci. Vyskytuje se především v ovoci.
Askorbyl palmitát (ester vitaminu C)- v tuku rozpustná forma vitaminu C. Dokáže proniknout rychleji a hlouběji. V těle vydrží déle. Navíc stimuluje tzv. fibroblasty (základní buňky vazivové tkáně rozptýlené u člověka v různých částech těla), je tudíž poměrně dost efektivní. Ester vitaminu C je známý pro svou jedinečnou schopnost bránit kožní buňky před poničením volnými radikály, navíc zabraňuje tvorbě vrásek.

Jak dodávat a dávkovat vitamin C?
Optimální příjem je 500 až 1000 mg vitaminu C denně, a to zejména v době různých onemocnění. Jak takové množství ale do svého těla dostat? Kvalitní pestrou stravou a také pomocí různých potravinových suplementů. Nejlépe však ve formě perliček, kde se vitamin C postupně uvolňuje 8-12 hodin.

Optimální denní dávku vám zajistí:
CDFlavonoidy, dávkování 1-2 kapsle denně
T CD4 Imuserol kapsle, dávkování 2 kapsle 1-3x denně

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF