Banner nové Sféry

Vitariánská kuchyně – pojďme zkusit něco nového

  • Napsal(a) Eva Hájková

Ráda bych vás ujistila, že vitariánská kuchyně je nejenom velmi chutná, ale také velmi atraktivní, co se vzhledu jídel týče. Fantazii se meze nekladou.

Co vitariáni konzumují a jak začít?
Člověk se může zaleknout a představit si, že vitariáni konzumují jen mrkve, okurky, jablka, banány, bezlepkové obilniny, pseudoobilniny a že jejich kuchyně musí být velmi nudná. Už vůbec si nedovede představit, jak se takto mohou stravovat děti.

Pokud byste chtěli zkusit vitariánství, a nemusí to být 100% vitariánství, doporučuji začít pozvolna a postupně tak, aby vaše tělo mělo prostor a čas se adaptovat. Může se dostavit silnější detoxikace organismu, která se projevuje různými způsoby a je opět velmi individuální. U nás se projevoval bolestmi hlavy, sníženou aktivitou a vyrážkami na kůži. Tato silnější detoxikace může trvat od několika měsíců až po několik let! Náš organismus se zbavuje nepotřebných látek neustále a detoxikační mechanismy jsou mu vlastní, každopádně, když tělu dáme prostor, aby se zbavil letitých „usazenin", bude nám velmi vděčné a udělá to.

Slovníček pojmů

Raw (čti ró) syrový
Raw food (čti ró fúd) syrová nebo také živá strava
Vegetariáni lidé, kteří nejedí maso, ale konzumují jiné živočišné produkty.
Vegani nekonzumují žádné živočišné produkty včetně medu, hmyzu apod.

Raw foodismus neboli vitariánství je typem stravování založeného na přijímání tepelně neupravených potravin (z více než 75 %) převážně rostlinného původu, mezi něž patří zelenina, ovoce, ořechy, semena, byliny, naklíčené obilniny, pseudoobilniny, luštěniny, výhonky a mořské řasy. Když mluvím o tepelně nezpracovaných potravinách, mám na mysli maximálně sušení do 48 °C, ideálně však do 42 °C. Hlavní myšlenkou je konzumace potravin v jejich nejpřirozenějším stavu, tzn. organické (bez ošetření pesticidy a herbicidy), lokální a co nejčerstvější.

Jaké jsou přínosy vitariánství?
Přínosem pro zdraví jsou především fytochemikálie, vláknina, rostlinné enzymy, blahodárný zelený chlorofyl a antioxidanty, které živé potraviny obsahují. Všechny zmíněné rostlinné látky vám pak mohou pomoci k následujícímu:

  • Zvýšení energie
  • Snížená doba spánku z cca 8–10 hodin na 6 hodin – platí i u některých dětí
  • Lepší koncentrace
  • Zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů
  • Váhový úbytek
  • Celkové zlepšení zdravotního stavu
  • Zlepšení duševního zdraví

Netvrdím, že vitariánství je vhodné pro každého, jelikož si moc dobře uvědomuji odlišnosti u každého z nás. Jednoduše jeden recept na zdraví pro všechny neexistuje, tak jak tomu není s jedním receptem na dobré vztahy.

Mohu však vřele doporučit si tento typ stravování osobně vyzkoušet alespoň po dobu jednoho týdne, nejlépe však 3 měsíců. Sami uvidíte, zda pociťujete na sobě a svém těle změny.

Jak začít?
Začněte snídaní, kdy si místo klasického chleba s máslem anebo cereálií s mlékem dopřejte lahodné zelené smoothie (koktejl), plné léčivého chlorofylu a potřebných makro- i mikronutrientů. Tento lahodný koktejl můžete nabídnout také svým dětem od cca 9 až 10 měsíců.
Výborný je také chia pudink plný bílkovin, smíchaný s mandlovým mlékem, které je zase dobrým zdrojem vápníku.

Mandlové mléko
1 hrnek předem namočených mandlí ve vodě (nejlépe přes noc anebo alespoň 4 hodiny)
4 hrnky filtrované vody
1 datle na oslazení

Vodu z mandlí sceďte. Mandle vložte do mixéru, přidejte vodu, datli a mixujte ve vysokorychlostním mixéru po dobu 1–2 minut. Směs sceďte přes sáček na ořechová mléka anebo můžete použít plenu. Oddělíte takto mandlovou dřeň od bílé tekutiny. Mléko uchovávejte ve skleněné lahvi po dobu 2–3 dní. Dřeň pak můžete zamrazit na výborný raw dezert anebo chleba.

Zelené smoothie
1 hrnek brokolice
1 hrnek mandlového mléka
1 lžíce konopného semínka
2 banány
1/2 ananasu

Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte do hladka. Ihned podávejte. Malým dětem do oblíbených hrnečků s brčkem anebo do uzavíratelných skleněných anebo nerezových lahví.

Chia pudink
1/3 hrnku chia semínek
1 a 1/2 hrnku mandlového mléka
1 lžička vanilkové esence (bez alkoholu)
2–3 zralé banány na oslazení
1 hrnek jakéhokoli lesního ovoce na ozdobu

Do větší mísy nasypejte chia semínka a zalijte mandlovým mlékem. Mixujte vidličkou tak, aby směs neobsahovala žádné hrudky. Jakmile chia semínka nabobtnají (po cca 3 minutách), rozmačkejte do směsi banány a přidejte trochu vanilky. Podávejte v misce a ozdobte lesním či jakýmkoli ovocem, které máte rádi.

Je vitariánství vhodné u dětí?
Teď už víme, že nemusíme být striktními 100% raw vegany, abychom začali pociťovat zdravotní přínosy, které tento typ stravování přináší. Jak je to ale u dětí? Ze své vlastní zkušenosti, zkušenosti mých vitariánských přátel s dětmi, po prostudování dostupné literatury a studií, které jsou stále velmi omezené, a po prodiskutování s dalšími odborníky na výživu osobně nedoporučuji dlouhodobé a striktní raw veganství u malých dětí. Netvrdím však, že není možné! I my se s dětmi stravovali 100 % raw vegansky (3 měsíce), když jsme si léčili naše zdravotní problémy.

Uvádím své hlavní, ne však všechny důvody, proč u dětí preferuji 55–80% vitariánství před striktním 100% raw veganstvím:

  • Nejsem velkým zastáncem výživových doplňků, na kterých se v dnešní době velmi profituje. Některé mikronutrienty jsou obsaženy převážně v živočišné stravě, a tudíž při 100% raw veganismu mohou chybět – konkrétně vitamín B12 a K2.
  • Vitariánství může být dost obtížné právě v chladnějších klimatech a mírném pásmu, ve kterém leží Česká republika a Slovensko. Je mnohem přirozenější a jednodušší stravovat se vitariánsky v tropech či subtropech.
  • Abychom zajistili dětem optimální příjem jak energetický, tak hlavně nutriční, je třeba zkonzumovat mnohem větší množství syrových potravin oproti vařeným, což bývá problémem hlavně u těch nejmenších a později pak u dospívajících. Také u dětí i dospělých s oslabeným trávením je syrová strava hůře stravitelná a je ji potřeba tepelně upravit.
  • Sociálně je tento typ stravování velmi omezující – rodiče a také děti podléhají nejrůznějším tlakům nejenom od vlastní rodiny, ale především od svého okolí. Člověk by musel žít dost izolovaně, aby mohl následovat 100% raw veganství, a to především s dětmi. Jiná situace je u dospělých, kteří vitariánstvím mohou řešit určité zdravotní problémy. V tomto případě velmi doporučuji tento typ stravování dodržovat po určitou dobu.

Proč jsem zastáncem tohoto typu stravování?
Jednoduše proto, jelikož si naše celá rodina tímto způsobem stravování vyléčila alergie, astma, ekzémy a celkově se nám zvýšila energie, chuť do života, zlepšila se pleť, zrak a shodili jsme nadbytečná kila. Tímto způsobem se stravujeme již přes tři roky a procentuální zastoupení živé stravy se u nás neustále mění podle toho, kde žijeme (momentálně je to Austrálie), zda cestujeme a také jaké je roční období.

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.