927x127 HEAD VPRAVO

Opar

Opar je jednou z nejrozšířenější puchýřnatých virových infekcí kůže nebo sliznic. Tvoří drobné puchýřky naplněné tekutinou. Nejčastěji se objevují na rtu, ale mohou být v podobě vřídků na sliznici dásní, měkkého i tvrdého patra a tváří. Virus se může dotykem přenést i do očí, nosu a genitálu. Puchýřky praskají, mokvají, posléze zasychají a vytvoří se stroupek. Mizí většinou během 7 až 10 dnů.

První vzplanutí se projevuje citlivými, bolestivými puchýřky naplněnými světlou tekutinou v oblastí rtů a kolem úst. Puchýřky se nahromadí do kolonií na zarudlé kůži. Mohou se přidat projevy chřipky (únava, zimnice, horečka, bolest svalů a bolest kloubů) a zduření, zvětšení lymfatických uzlin. Při opakované infekci se nejprve ozve svědění a palčivé pocity na rtech a následující den puchýřky naplněné tekutinou.

 

Příčiny  z pohledu klasické medicíny

První vzplanutí se projevuje citlivými, bolestivými puchýřky naplněnými světlou tekutinou v oblasti rtů a kolem úst. Puchýřky se nahromadí do kolonií na zarudlé kůži. Mohou se přidat projevy chřipky (únava, zimnice, horečka, bolest svalů a bolest kloubů) a zduření, zvětšení lymfatických uzlin. Při opakované infekci se nejprve ozve svědění a palčivé pocity na rtech a následující den se objeví puchýřky naplněné tekutinou.

Opary na rtu většinou vyvolává virus Herpes simplex typu I. Spící virus je uložen v nervových buňkách, proto se mohou opakovat po týdnech i letech. Nejčastěji se objeví, když je imunitní systém oslaben horečkou nebo virovou infekcí, např. při nachlazení.

Výsev může však být způsoben i únavou, menstruací, stresem, pohybem na slunci, větru nebo stykem s mořskou vodou. K přenosu infekce dochází kapénkovou nákazou, osobním kontaktem a ze znečištěných předmětů. Na genitáliích opar způsobuje virus Herpes simplex typu II., k šíření dochází sexuální cestou. Imunitní systém neumí herpesviry zcela zlikvidovat, ukládají se v těle a při oslabení imunity se znovu objeví. Podobné je to i s virem Varicella Zoster způsobující plané neštovice a pásový opar.

  • latinsky: Herpes simplex
  • jiný název: herpes, jednoduchý opar, opar rtu, genitální opar
  • skloňovaný název: oparem
  • související produkty: ;;932 ;;930 ;;942 ;;945 ;;950
  • Skloňování 2: opar
  • Příčiny z pohledu alternativní medicíny:

    Tradiční čínská medicína uvádí několik možných příčiny oparu. Může jít o nedostatek energie čchi, o horko nebo vlhké horko v žaludku nebo tlustém střevě a také napadení organismu horkým větrem. Každá příčina způsobí jiné projevy příznaků a umístění oparu.

  • Id hlavního postiženého orgánu: 1118

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF