927x127 HEAD VPRAVO

Rosa centifolia

 Rosa centifolia neboli Růže stolistá, lahodný čaj, doplněk stravy. Harmonizuje meridián plic, tenkého střeva, sleziny a slinivky, které příznivě ovlivňují dýchání, plíce, nos, vedlejší dutiny, hrdlo, hlasivky, hrudník.

 

Popis

Aktivní fytolátky Rosy centifolia zlepšují potíže trávicího ústrojí a pozitivně působí na duševní rovnováhu, klid a spánek. Pro své růžové aroma se okvětními lístky dají aromatizovat méně výrazné čaje a zdobit různé pochutiny.  Čaj je příjemný, vonný a osvěžující.

 

Upozornění:

  • Ve všech případech užití následuje po 3 týdnech užívání 1 týden pauza.
  • Není vhodné pro těhotné a kojící ženy
  • Není vhodné pro děti do 3 let.
  • Uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Při projevu jakýchkoliv nepříznivých účinků, užívání čaje přerušte.
  • Skladujte v suchu.
  • Výrobek není náhradou pestré stravy.

 

Doporučení:


1. Příprava: Do 750 ml vroucí vody vložte 2–3 čajové lžičky bylinné směsi, 2–3 minuty vařte a ihned sceďte. Případně nasypte 2-3 čajové lžičky bylinné směsi do nádoby o objemu 750 ml, zalijte vroucí vodou, nádobu přiklopte a dejte 15 minut luhovat. Před pitím vyluhovaný čaj sceďte. Pro ochucení lze čaj osladit medem.

2. Užívání: Užívejte po doušcích během celého dne až do 17 hodiny. Tato doba je doporučená, chcete-li, můžete si čaj dopřát i večer. Doporučujeme však v menším množství.

3. Detoxikace: Pijte 750 ml denně po dobu 3 týdnů s následnou týdenní pauzou. Celý proces můžete 3x opakovat. Detoxikace probíhá pomaleji, organismus se předčistí a po třech týdnech 3 týdenní kůru zopakujte.

4. Některé bylinné směsi lze použít pro jejich pozitivní kosmetické či regenerační účely také vnějším způsobem, jako odvar na oplachování pleti (např. Růže, Černohlávek nebo Divoký pomeranč), balzám na vlasy (např. Stévie) nebo jako koupel (např. Růže nebo Smilax).

 

  • Kód produktu: CZ900060061
  • skupenstvi: bylinný čaj
  • kartuše: 3, 4, 7
  • Země původu: Česko
  • Tabulka horní: Růže stolistá normalizuje (před)menstruační a menopauzální komfort Růže stolistá podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému Rosa centifolia podporuje normální trávení, vylučování a normální stav zraku Růže stolistá podporuje duševní rovnováhu, klid a zdravý spánek Růže stolistá napomáhá k normálnímu gynekologickému stavu - plodnosti Růže stolistá podporuje normální stav pokožky
  • Dávkování:

    60g

  • Složení:

    Květ - Růže stolistá - Rosa centifolia

  • Dávkování plné:

    ikona caj Balení obsahuje 60 g směsi

    Dávkování:

    Do 750 ml vroucí vody vložte 2–3 čajové lžičky bylinné směsi.

    Pijte denně po dobu 3 týdnů s následnou týdenní pauzou. Celý proces můžete 3x opakovat

  • Typ:: bylinné čaje
  • Akce: Ne
  • Zařazení: BYLINNÉ NÁPOJE / 6 plíce, tlusté střevo
  • členská cena: 199
  • Symptomy:: Dýchání

Související položky (podle značky)

  • Zánět průdušek

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Akutní bronchitida je způsobena virovou nebo bakteriální infekcí, ale příčinou může být i alergie. Navazuje na běžné nachlazení nebo chřipku. Vliv na vznik má i oslabená imunita v důsledku přepracování, vyčerpání, náhlé prochladnutí nebo pobývání v chladu. Chronická bronchitida vzniká dlouhodobým drážděním dolních cest dýchacích. Jednou z hlavních příčin vzniku chronické bronchitidy je kouření, ale i chemické podráždění, častý pobyt v prašném nebo jinak znečištěném prostředí.

     

  • Meridián plic

     

    Obecná charakteristika jinová dráha probíhající sestupně od hrudníku k ruce
    Pod vlivem je

    nos

    vedlejší dutiny

    hrdlo

    hlasivky

    plíce

    hrudník

    horní končetiny

    Eustachova trubice

    Sdružený orgán

    tlusté střevo

    Element kov
    Měsíc listopad
    Maximální čas 03 - 05 hod. 
    Povrchové tkáně  kůže
    Nálady smutek
    Barva  světle fialová

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • Souvisejí s jednotlivými funkcemi plic. Typické jsou zde dýchací obtíže, rýma, poruchy čichu, astma, alergie, dušnost, plnost v hrudi, bolesti v jamce klíční kosti, nachlazení, kašel, bolesti v krku, zimnice, horečky s pocením i bez něj, snížená odolnost vůči chladu a infekcím, srdeční palpitace, sta¬hující bolest pod žebry, zvracení krve, problémy s močením, časté a krátké močení, časté močení, pomočování se, poruchy látkové výměny, dyspnoe, hemoptýza, kožní onemocnění, kopřivka, ekzém, spáleniny, otoky v obličeji, skvrny na pokožce, suchá a drsná kůže, pružnost a elasticita kůže - tvorba strií, ztráta ochlupení a bolesti v průběhu dráhy - bolest nebo chlad v ramenech, pažích, loktech, v zápěstí na radiální straně ruky, pálení v dlaních, zívání..

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Smutek, žal, pýcha, stud, emoční otupělost, melancholie, sebepodceňování, nervozita, deprese.
  • Meridián sleziny a slinivky

     

    Obecná charakteristika jinová dráha probíhající vzestupně od nohy k hrudníku
    Pod vlivem je

    oči

    uši

    jazyk

    postranní části hrudníku

    ramena a lokty

    Sdružený orgán

    žaludek

    Element země
    Měsíc září
    Maximální čas 0í - 11 hod. 
    Povrchové tkáně  měkké vazivo, podkoží
    Nálady starosti
    Barva  oranžová

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • Vliv na imunitu, anemie, poruchy elasticity cév, krvácivost, modřiny, bolesti jazyka a tuhnutí kořenu jazyka, po jídle nutkání zvracet, bolesti žaludku a břicha, střevní poruchy, nadýmání břicha, diabetes, prudké bolesti pod srdcem, řídká stolice a průjem s pocitem nedostatečného vyprázdnění, zablo¬kování vody v organismu, žloutenka, neschopnost stabilního spánku, opuchliny na vnitřní straně kolen a stehen, pocit chladu v končetinách, pocity slabosti - zejména dolních končetin, slabost a tíha v celém těle, celková únava, pocity chladu na vnitřní straně stehen a kolen, nedostatek energie, vodnaté výtoky z nosu, krku, úst a jiných sliznic, bolesti v průběhu dráhy, pocení, alergie na potraviny.

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Soužení - starosti, otevřenost, špatná paměť a vyjadřování, zmatené, těžkopádné a pomalé myšlení, nesoustředěnost, tréma, prchavé myšlenky a utkvělé představy, nutkavé konání a dogmatismus, nedůvěra, přílišná starostlivost a sebelítost, úzkostné stavy, duševní labilita, podezíravost, smutek, žárlivost.
  • Sféra 6 - plíce, tlusté střevo - BAKTEVIR
  • Plíce

    Plíce mají řadu velmi důležitých funkcí pro organismus. Kromě dýchání, zajišťování výměny plynů mezi vzduchem a krví, se podílejí na udržování vnitřního prostředí a mají význam v metabolismu řady látek.
    Dýchání (expirace) patří k životně důležité funkci, během které dochází k výměně plynů v těle. Z vdechovaného vzduchu je přijímán kyslík, je cestou dýchacích cest dopraven do plic. Z plic je naopak vylučován oxid uhličitý.

    Dýchání rozdělujeme na:

    ⁃ vnitřní (tkáňová respirace) – výměna kyslíku a oxidu uhličitého mezi krví a tkáněmi

    ⁃ vnější (plicní respirace) – proudění kyslíku a oxidu uhličitého ze vzduchu do krve. Proudění vzduchu v plicích se periodicky opakuje jako nádech (inspirium) a výdech (exspirium).

    Pro dýchání je velmi důležitý hlavní nádechový sval – bránice (diaphragma), která se aktivně podílí na dýchání a také odděluje dutinu hrudní od dutiny břišní. Je plochý, klenutý sval a chová se jako píst. Zajišťuje až 80% ventilace plic. Na nádechu se podílejí i zevní mezižeberní svaly. Mezi výdechové svaly, které zajistí závěr expirace nebo usilovný výdech, patří břišní svaly a vnitřní mezižeberní svaly. Klidného dýchání se účastní hlavně bránice, mezižeberní svaly a pružnost hrudní stěny a plic. V případě prohloubeného dýchání vstupují do akce další pomocné dýchací svaly – zádové, krční a svaly pažního pletence, které se upínají na hrudník.

    Dýchání je řízeno z dýchacího centra v prodloužené míše. Je složeno z nervových buněk, které ovlivňují vdechové a výdechové svaly. Činnost centra je automatická. Můžeme je vlastní vůlí regulovat (při mluvení, zpívání, dočasné zastavení dechu) a ovlivňují ho také emoce. Působí na něj však mnoho vlivů, jako jsou nervové a látkové podněty.

  • Rýma

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Většinou se jedná o infekční záněty virového původu. Původcem je 70 – 100 různých typů rhinovirů. Šíří se kapénkovou infekcí, na sliznici nosohltanu se dostanou ze vzduchu. Ve vzniku má velký význam nachlazení, prochladnutí, výkyvy teplot, civilizační faktory a stres, které oslabí tělo. Sliznice oslabená virovou infekcí je náchylná na bakterie a zánět se může změnit na bakteriální. Speciální skupinou rýmy je rýma alergická, která je projevem alergie. Ta se narozdíl od normální rýmy projevuje bílým hlenem.

  • Nachlazení

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Nachlazení vyvolává až 200 různých druhů virů, které se přenášejí vzdušnou cestou. Uchytí se na sliznici nosu nebo krku, rozšíří se v horních cestách dýchacích. Jakákoliv vyčerpanost, oslabení organismu a nadměrná konzumace hlenotvorných potravin zvyšuje nebezpečí nákazy. Riziko vzniku infekce zvyšuje stres, vyčerpání, deprese či chronická nemoc.

  • Chřipka

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Chřipku vyvolává virus chřipky (mnoho druhů) přenášený vzduchem, který se usídluje na sliznici dýchacích cest. Existují 3 základní typy chřipkových virů:

    • Chřipkové viry A infikující savce a ptáky 
    • Chřipkové viry B infikující jen lidi a tuleně 
    • Chřipkové viry C infikující lidi a prasata 
  • Prunella vulgaris

    Prunella vulgaris, nebo-li Černohlávek obecný je lahodný čaj, doplněk stravy příznivě ovlivňuje meridián plic a tlustého střeva, které mají na starost plíce, dýchání, hrudník, nos, vedlejší dutiny, hrdlo, hlasivky a jícen.

     
     

     

    Popis

     HARMONIZUJE MERIDIÁN JATER, MOČOVÉHO MĚCHÝŘE A PLIC

     

    Upozornění:

    • Ve všech případech užití následuje po 3 týdnech užívání 1 týden pauza.
    • Není vhodné pro těhotné a kojící ženy
    • Není vhodné pro děti do 3 let.
    • Uchovávejte mimo dosah dětí.
    • Při projevu jakýchkoliv nepříznivých účinků, užívání čaje přerušte.
    • Skladujte v suchu.
    • Výrobek není náhradou pestré stravy.
    • Nepijte čaj současně s léky na snížení srážlivosti krve.

     

    Doporučení:

    1. Příprava: Do 750 ml vroucí vody vložte 2–3 čajové lžičky bylinné směsi, 2–3 minuty vařte a ihned sceďte. Případně nasypte 2-3 čajové lžičky bylinné směsi do nádoby o objemu 750 ml, zalijte vroucí vodou, nádobu přiklopte a dejte 15 minut luhovat. Před pitím vyluhovaný čaj sceďte. Pro ochucení lze čaj osladit medem.

    2. Užívání: Užívejte po doušcích během celého dne až do 17 hodiny. Tato doba je doporučená, chcete-li, můžete si čaj dopřát i večer. Doporučujeme však v menším množství.

    3. Detoxikace: Pijte 750 ml denně po dobu 3 týdnů s následnou týdenní pauzou. Celý proces můžete 3x opakovat. Detoxikace probíhá pomaleji, organismus se předčistí a po třech týdnech 3 týdenní kůru zopakujte.

    4. Některé bylinné směsi lze použít pro jejich pozitivní kosmetické či regenerační účely také vnějším způsobem, jako odvar na oplachování pleti (např. Růže, Černohlávek nebo Divoký pomeranč), balzám na vlasy (např. Stévie) nebo jako koupel (např. Růže nebo Smilax).

     

  • Deviral plus

    Deviral Plus je přírodní bioinformační doplněk stravy harmonizující meridián plic a tlustého střeva. Extrakt řepíku lékařského posiluje funkci horních cest dýchacích.

    V roce 2010 obdržel Deviral plus 3.místo "nejlepší přírodní produkt" na mezinárodní výstavě ECOMED v Polsku. 

    Upozornění:

    Není vhodné pro děti.
    Uchovávejte mimo dosah dětí.
    Není vhodné pro těhotné a kojící ženy.
    Nepřekračujte doporučené dávkování.
    Během užívání zvyšte pitný režim.
    Výrobek není náhradou pestré stravy.
     

    Doporučení:

    1. Dodržujte pitný režim.

    2. Jste-li v lékařském ošetření, řiďte se pokyny lékaře!

    Dle současné legislativy EU u bylinek a bylinných produktů nesmíme uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin – byť se ony bylinky používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky bylin, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný lék.

     
     
     

     

  • Baktevir

    Bioinformační, přírodní doplněk stravy vyrobený z extraktů rostlin a silic posilujících činnost dýchacího systému, meridián plic a tlustého střeva, pod jejichž vlivem jsou nos, vedlejší dutiny, hrdlo, hlasivky, plíce, hrudník a další.

    V roce 2005 obdržel Baktevir 1.místo "nejlepší přírodní produkt" na mezinárodní výstavě ECOMED v Polsku v Toruni.

     

    Dále obsahuje: 

    • Bez černý podporuje normální hladinu glukózy v krvi, přirozenou obranyschopnost, kontrolu tělesné hmotnosti a vylučování vody z organizmu
    • Čubet benedikt pomáhá normalizovat trávení a činnost dýchacího systému
    • Kardamomová silice podporuje normální funkci respiračního systému 
    • Chininovník napomáhá k normálnímu trávení a chuti k jídlu
    • Anýzová silice pomáhá normalizovat trávení, dýchání a podporuje chuť k jídlu
    • Eukalyptová silice napomáhá k normální funkci dýchání
    • Yzopová silice normalizuje funkci dýchacího systému a podporuje normální stav kostí a kloubů

      

    Pokud u bylinek a silic nejsou uvedená zdravotní tvrzení, pak nám EU nedovoluje psát jejich účinky. Dohledejte na internetu.

    Upozornění:

    • Není vhodné pro děti do 6 let.
    • Uchovávejte mimo dosah dětí.
    • Není vhodné pro těhotné a kojící ženy.
    • Nepřekračujte doporučené dávkování.
    • Před použitím protřepat.
    • Během užívání zvyšte pitný režim.
    • Výrobek není náhradou pestré stravy

     

    Doporučení:

      1. Před použitím lahvičku důkladně protřepejte 21x. Tím dojde k dynamizaci a účinnost přípravku se tak zvýší.

      2. Dodržujte pitný režim.

      3. Jste-li v lékařském ošetření, řiďte se pokyny lékaře!

       

      Dle současné legislativy EU u bylinek a bylinných produktů nesmíme uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin – byť se ony bylinky používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky bylin, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný lék.

       

  • Růže stolistá

    Růže existovaly již před mnoha miliony let, ještě dříve než člověk. Byly nalezeny zkameněliny růží, které se jen málo podobaly těm dnešním, jak je známe ze zahrad a parků. V historii se růžím připisovaly téměř neomezené léčivé účinky. Za dob starého Říma se například doporučovala růže na pokousání vzteklými psy.

    Použití růže na pokousání vzteklým psem možná vyvolá úsměv, ale úsměv může zase rychle ochladnout, když se podíváme na nové výzkumy. Celá čeleď rodiny růžovitých se vyznačuje silnými antivirovými a antimikrobiálními účinky. Možná že i staré použití mělo své opodstatnění. Při skládání přípravků Diochi si dělám psychotronické testy na jednotlivé rostliny a i mne samotného výsledky růže stolisté doslova překvapily. Následně, za několik let, byly tyto mé testy nezávisle potvrzeny farmaceutickým výzkumem. 

     

    Rosa centifolia - růže stolistá je rozhodně silné antivirotikum, má antibakteriální, antivirové, antimikrobiální a antimykotické účinky. V bioinformačních doplňcích stravy je rosa centifolia - růže stolistá obsažena v přípravku Baktevir. Jestliže staré civilizace růži opěvovaly, měly k tomu svůj důvod a nejen vzhledový. Výzkum ukázal účinnost růžovitých na omezení množení viru HIV. Anti-HIV protease activity from rosa family plant extracts and rosamultin from Rosa rugosa. Park JC, Kim SC, Choi MR, Song SH, Yoo EJ, Kim SH, Miyashiro H, Hattori M. To byl výzkum u růže svrasčité a podobný účinek byl prokázán u růže turecké. The anti-HIV activity and mechanisms of action of pure compounds isolated from Rosa damascena. Mahmood N, Piacente S, Pizza C, Burke A, Khan AI, Hay AJ. Stejně úspěšně brání v množení viru i Rosa woodsii a Rosa centifolia neboli růže stolistá. Růžový čaj je vhodný i pro diabetiky, protože harmonizuje meridián močového měchýře a pro své antioxidační účinky, neboť eliminuje tvorbu volných radikálů, které se tvoří při diabetu ve zvýšené míře. Tím chrání diabetika před dalším poškozováním buněk. Výsledným efektem ochrany může být i snížení hladiny cukru v krvi.

    Bolest nemá na růžích ustláno!

    Prokázán byl rovněž protizánětlivý účinek a účinek snižující bolest. (Investigations of anti-inflammatory and antinociceptive activities of Piper cubeba, Physalis angulata and Rosa hybrida. Choi EM, Hwang JK.) To je velmi dobrý přínos jednak při různých zánětech, jednak při artritidě a dalších bolestech kloubů, včetně bolestí v kříži. Přes křížovou oblast prochází energetická dráha močového měchýře a s její disharmonií se pojí vznik bolestí v kříži. Pitím růžového čaje eliminujeme přímo příčinu bolestí křížové oblasti. Když k tomu přičteme vliv růže na centrální nervový systém, určitě nám při těchto potížích růže pomůže posílit tělo a zbavit se bolestí. Při bolestech jakéhokoli typu přidejte 3x 20 kapek Intocelu. Tím si zajistíte maximální účinek, který vydrží až 7 hodin působit. Dále byla potvrzena antiulcerózní aktivita, což znamená, že růže stolistá je vhodná při různých vředových záležitostech, například žaludečních a dvanáctníkových vředech. Byl potvrzen účinek růžové silice obsažené v květech růže stolisté na Staphyllococcus aureus, který způsobuje onemocnění ledvin a jeho toxiny jsou pro člověka silně toxické. A to i na některé rezistentní kmeny.

    Domácí růžová kosmetika: Bylo zjištěno, že kyselina galová, kvercetin a polysacharidy obsažené v růžových květech mají antioxidační účinky. Zháší volné radikály, které poškozují buňky a způsobují předčasné stárnutí. Je to jeden z účinků, proč se také používají růže zevně při různých dermatologických potížích, zejména v kosmetice pro pěstění krásné pleti. V kosmetice je růžová voda vhodným prostředkem pro zklidnění suché, citlivé nebo stárnoucí pokožky. Pokud nemáte doma růžovou vodu, je možné pro zklidnění pokožky potírat pleš přímo růžovými okvětními lístky.

    V kosmetickém salonu si každá kosmetička může vyzkoušet účinek obkladu z růžové vody. Stačí, když si připraví čaj podle návodu na etiketě a tím získá čerstvou růžovou vodu pro svoji zajímavou práci. Čerstvě uvařená růžová voda skutečně voní po růžích. Avšak každá žena si může vyzkoušet účinek rů?ového čaje a obkladu na pleť a oči i doma. Na obklad použijeme buničitou vatu. Necháme jej působit na obličeji deset minut. Aplikace 2x týdně je dostačující. K tomu můžeme popíjet růžový čaj lehce přislazený medem, případně s trochou čerstvé citronové šťávy. Je nádherně voňavý a osvěžující. Pro ženy ještě jeden zajímavý účinek. Silnější odvar je účinný i při bílém výtoku a nadměrně silné menstruaci, kde můžeme pro omezení krvácení podat kombinaci s přípravkem Intocel.

    Růžová koupel: Růže stolistá obsahuje růžovou silici, která má ve Francii pověst afrodiziaka. Růžový čaj se skutečně dá použít i jako tonikum, ale též i při revmatických potížích. Pro koupel opět postačí připravit čaj podle návodu a vlít jej do vany s vodou. Teplotu vody zvolte podle vlastního uvážení. Ten, kdo má cévní a srdeční potíže, by měl volit vodu chladnější. Doba koupání je asi 13 minut a 3x týdně je vhodné koupel opakovat. Pro dokonalý efekt koupele můžeme nasypat na hladinu trochu růžových lístků. Vhodná je kombinace s přípravkem Diocel, který v dávce 20 kapek nakapeme do vany před napuštěním. Po koupeli natřeme bolestivé klouby pár kapkami přípravku Intocel. Namočte si ruku, nakapejte dvě tři kapky Intocelu a rozetřete na postižený kloub.

    Růže stolistá pochází z Persie

    Již před dvěma tisíci lety řecká básnířka Sapfó nazvala růži královnou květin. Její pěstování je prastaré a vlastní šlechtění a křížení začalo ve druhé polovině 18. století. Dosud vyšlechtěných odrůd můžeme počítat na desítky tisíc. Některé brzy zanikly, část zazářila a jejich pěstování přetrvává po řadu let. Nyní celkový počet přesáhl 2500 nových odrůd. Vlastní šlechtění růží stále ukazuje další nové možnosti v tomto trendu pokračovat.

    Největší úcty se růži dostalo v Persii. Zahrady růží se zde nazývaly ráji Peršanů. Peršané ovládali výrobu růžové vody, která byla cenným dárkem. Při oslavách jarní rovnodennosti hrála růže významnou úlohu, spolu se slavíkem ji považovali za posla jara. Při velkých slavnostech byli hosté roseni růžovou vodou. Ulice perských lázní se posypávaly růžemi, aby si návštěvník uvědomil, že je v zemi růží. Růže byla Peršanům symbolem božství. Perská pohoří byla poseta planě rostoucími růžemi i růží stolistou (Rosa centifolia L.). V básních Saadiho a Háfize najdeme až přepjaté kompozice inspirované růžemi.
    Vojáci Alexandra Velikého dovezli kolem roku 330 př. n. l. ze svého tažení do Persie žlutou perskou růži (Rosa persica MICHX.) a růži Chaldejců, v níž Jules Gravereaux poznává druh R. gallica L. Ještě v 19. století opěvovali Persii jako jediný růžový sad a obdivovali zejména její popínavé růže. Už jen pro vůni a krásu stojí růže na stupni nejvyšším. Její pěstování se rozšířilo z Persie a přineslo inspiraci umělcům, bojovníkům i milencům v každé zemi. Egyptská královna Kleopatra vystlala pro Marka Antonia hodovní místnost po kolena růžovými květy a římské bankety byly vždy vyzdobeny lístky růží. V roce 1187, když do Jeruzaléma vstoupil muslimský dobyvatel Saladin, dal dokonce Omarovu mešitu umýt růžovou vodou, aby ji očistil.

    V současnosti se pěstuje více než 8000 kultivarů růží a nové stále přibývají.
    Není ověřeno, zda destilaci růže a výrobu růžového oleje objevili už perští lékaři v 9. století n. l. S islámem přešel kult růže přes Čínu a Japonsko také do Indie. V Indii se soustředilo množství původních forem cizích druhů, které zde byly objeveny evropskými badateli. Byly nazvány podle místa naleziště - R. indicae, ač jejich vývojové centrum zde nebylo. V Indii byl též objeven éterický olej (attar). Také Čína je pravlastí původních forem růží. Již před 2500 lety vynikala velkolepými kulturami jednotlivých druhů růží. Mnohé z nich našly velký význam při šlechtění. Z Japonska, kromě jiných, pocházejí odrůdy R. multiflora Thumb., R. polyantha Sieb., které se svými varietami o zdraví našich dnešních růží zasloužily.

    Jak jsme se přesvědčili, růže můžeme darovat vždy, všude a každému s jistotou, že je rád přijme. V plné míře platí přísloví "Chceš-li udělat radost, daruj růži".

    Například domorodí obyvatelé Severní Ameriky užívali více než desítku druhů růží (odvar z kořene, listí i kůry) nejen při léčení, ale také při obřadech a jako potravu. K šípkovým džemům, nápojům a protlakům musíme zmínit také šípkovou zmrzlinu, kterou připravovali Eskymáci kmene Inupiat. Také v tradiční čínské medicíně se setkáme s růžemi. Z několika druhů jmenujme alespoň růži čínskou (Rosa chinensis), ze které se používají ve fytoterapii květy i šípky.

     Vladimír Ďurina radí:

    Zadýcháváte se? Zvyšte si počet červených krvinek!

    Vnitřně použijte pro posílení přípravek Venisfér, celkově zharmonizuje tělo, které bude pracovat na zvýšení produkce červených a bílých krvinek. Přes aktivaci ledvin a kostní dřeně si začne upravovat krevní obraz. Regeneraci podpoříme čajem z lapača červeného, které firma Diochi dovezla z čistých oblastí Paraguaye. Smíchejte jeden díl lapača a jeden díl růžových lístků. Na 3 litru dejte 3 čajové lžičky směsi a povařte 3 minuty. Nechte stát asi 15 minut, sceďte a popíjejte v průběhu dne. Čaj pijeme v intervalech 3 týdnů a pak uděláme jeden týden pauzu. Opakujte asi dva až tři cykly.

     

  • Meridián tenkého střeva

     

    Obecná charakteristika jangová dráha probíhající vzestupně od ruky k hlavě
    Pod vlivem je

    hlava

    hrdlo

    šíje

    záda

    Sdružený orgán

    srdce

    Element oheň
    Měsíc červen
    Maximální čas 13 - 15 hod. 
    Povrchové tkáně  arterie 
    Nálady radost
    Barva  žlutá

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • Bolesti v dutině ústní - zubů a horní čelisti, bolesti v krku, otékání pod bradou, bolesti na vnější straně šíje ramen a hlavy, otoky na hlavě, závratě a hučení v uších, zhoršení sluchu, hluchota, zežloutnutí bělma, nutnost zavírat oči při zaostřování zraku, otok tváří, lámavá bolest v nadloktí a předloktí, nevládnost v kloubech loktů a ramen, cévní onemocnění a poruchy centrálního nervového systému, revmatická a jiná onemocnění horních končetin, bolesti v podbřišku, pohlavních orgánech a bederní páteři, průjmy, zácpa, onemocnění dvanáctníku, bolesti svalů v průběhu jeho šlachosvalové dráhy, vznik bradavic.

     

    Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • smích
    • přílišná radost
    • neschopnost vidět širší souvislosti
    • neschopnost udržet se v rovnovážném stavu - neradovat se příliš z úspěchu a nepropadat panice při neúspěchu 
  • Celostní medicína

    Osobní rozvoj

    Zdraví a krása

    // EOF