927x127 HEAD VPRAVO

čaj Achyrocline satureioides

Bylinný čaj - doplněk stravy

Achyrocline satureioides je jednodruhový čaj posilující meridián žaludku, žlučníku a jater. Je vynikajícím relaxačním a tonizačním čajem s výbornou chutí.

 
 
 
 

Upozornění:

  • Ve všech případech užití následuje po 3 týdnech užívání 1 týden pauza.
  • Není vhodné pro těhotné a kojící ženy
  • Není vhodné pro děti do 3 let.
  • Uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Při projevu jakýchkoliv nepříznivých účinků užívání čaje přerušte.
  • Skladujte v suchu.
  • Výrobek není náhradou pestré stravy.

 

Doporučení:

1. Příprava: Do 750 ml vroucí vody vložte 2–3 čajové lžičky bylinné směsi, 2–3 minuty vařte a ihned sceďte. Případně nasypte 2-3 čajové lžičky bylinné směsi do nádoby o objemu 750 ml, zalijte vroucí vodou, nádobu přiklopte a dejte 15 minut luhovat. Před pitím vyluhovaný čaj sceďte. Pro ochucení lze čaj osladit medem.

2. Užívání: Užívejte po doušcích během celého dne až do 17 hodiny. Tato doba je doporučená, chcete-li, můžete si čaj dopřát i večer. Doporučujeme však v menším množství.

3. Detoxikace: Pijte 750 ml denně po dobu 3 týdnů s následnou týdenní pauzou. Celý proces můžete 3x opakovat. Detoxikace probíhá pomaleji, organismus se předčistí a po třech týdnech 3 týdenní kůru zopakujte.

4. Některé bylinné směsi lze použít pro jejich pozitivní kosmetické či regenerační účely také vnějším způsobem, jako odvar na oplachování pleti (např. Růže, Černohlávek nebo Divoký pomeranč), balzám na vlasy (např. Stévie) nebo jako koupel (např. Růže nebo Smilax).

 

  • Kód produktu: CZ900060011
  • skupenstvi: bylinný čaj
  • kartuše: 3, 6, 4, 2
  • Země původu: Česko
  • Dávkování:

    80g

  • Složení:

    Květ - Achyrocline satureioides (Macela, Marcela)

  • Dávkování plné:

    ikona caj Balení obsahuje 80 g směsi

    Dávkování:

    Do 750 ml vroucí vody vložte 2–3 čajové lžičky bylinné směsi.

    Pijte denně po dobu 3 týdnů s následnou týdenní pauzou. Celý proces můžete 3x opakovat

  • Typ:: bylinné čaje
  • Akce: Ne
  • Zařazení: BYLINNÉ NÁPOJE / 12 trankvilizér
  • členská cena: 199
  • Symptomy:: Játra, Trávení

Související položky (podle značky)

  • Zácpa
  • Achyrocline satureioides

    Achyrocline satureioides je významná léčivá bylina, kterou od nepaměti využívali indiáni Jižní Ameriky. Roste v Paraguayi, Uraguayi, Argentině a Brazílii. Používá se zejména jako čaj s antibakteriálním a antivirovým účinkem, dále na trávení, při toxinech v krvi a při narušeném centrálním nervovém systému, na uklidnění a plicní choroby. Její účinky jsou opravdu širokospektrální. Již si zasloužila nemalou pozornost různých vědeckých týmů celého světa.

    Podívejme se na jednu ze zajímavých studií. Jejím cílem bylo zjistit, zda si výtažek z rostliny poradí s kmeny stafylokoků, které způsobují řadu závažných onemocnění. Produkují různé toxiny, zapříčiňují záněty ve vrchní vrstvě kůže, způsobují akné. U osmnácti pacientů s akné lézemi byl izolován stafylokok a následně určeny jeho kmeny. Studie prokázala, že odvar z rostliny dokázal inhibovat 95 % všech kmenů stafylokoka. Účinné látky nejen zamezily množení nebezpečného bakteriálního kmenu, ale současně dokázaly stimulovat lidský imunitní systém.

    Použití při jaterních hepatitidách

    Kvercetin a jeho deriváty, kyseliny kávová, chlorogenová, isochlorogenová, jsou látky s antivirovým a antibakteriálním účinkem. Brazilská studie na laboratorních potkanech prokázala vysoký ochranný efekt na játra a současně značný antioxidační účinek, který brání poškození DNA buněk. Pro tyto významné efekty se využívá a má velkou budoucnost při terapii jaterních chorob.

    Sám jsem onemocněl hepatitidou. A tak jsem připravil univerzální podpůrný systém při infekci hepatitidou. Systém: 3x 2 kapsle Deviral, 3x 9 kapek Sagradin, 3x 4 kapky Baktevir a čaj, který je opravdu důležitý – skládá se z jednoho dílu Achyrocline satureioides a jednoho dílu Maytenus ilicifolia. Pijeme jej po celou dobu terapie. Příprava čaje: jednu vrchovatou lžíci Maytenus a jednu Achyrocline vložte do půl litru vody. (Pokud máte k dispozici „mrtvou vodu“ stupeň číslo dva, kterou vám připraví vodní ionizátor Rettin, jejž pro vás Diochi exkluzivně dováží, příznivý efekt tím ještě zesílíte. Sama tato voda má silný antibakteriální a antivirový účinek.) Směs krátce převaříme, necháme 15–25 minut stát, pak scedíme a popíjíme během dne. Snažte se vypít aspoň litr a půl za den. Na to, jak byly mé jaterní testy v akutní fázi žloutenky vysoké, již za 7 dní byly hodnoty poloviční a za 10 dní byla hospitalizace ukončena.

    Není rovněž bez zajímavosti, že jedna argentinská studie prokázala cytotoxickou aktivitu na buňky rakoviny jater. To je velmi dobrý poznatek, neboť některé typy hepatitid mohou přejít do chronického stadia (zejména u hepatitidy C je to téměř pravidlem), a následně se může stav poškození jater vyvinout až do cirhózy nebo rakoviny.

    Biologická aktivita a doložený klinický výzkum

    Ve studiích na potkanech bylo prokázáno, že Achyrocline má protizánětlivý účinek, relaxuje gastrointestinální hladké svalstvo a mírní bolest, a to i při zevním použití ve formě obkladů a koupelí. To může vysvětlovat, proč se Achyrocline od nepaměti využívala pro mnoho typů bolestí: zažívací potíže, menstruační křeče, astma. Achyrocline působí také proti bakteriím salmonely. To by mohlo vysvětlovat, proč byla v historii doporučována při úplavici, průjmu a střevních infekcích. Je také prokázáno, že podporuje vylučování a odtok žluče ze žlučníku. Přispívá k ochraně a proti poškození jater a ke snížení hladiny jaterních enzymů. Opět to dokazuje správnost jejího tradičního využití pro různá onemocnění jater a žlučníku. Některé z in vitro testů prokázaly, že její antioxidační účinky zasahují do degenerativních procesů arteriosklerózy (snižuje srážlivost krve, hladinu krevních tuků a čistí krev). V Jižní Americe se Achyrocline tradičně používá při léčbě diabetu. Vodní extrakt z celé rostliny snižuje hladinu cukru v krvi a byl prokázán účinek při diabetu 2. typu. Za tento účinek je odpovědný ve vodě rozpustný betaglukan achyrofuran. Další výzkum se soustředil na prokázání účinků protirakovinných, antivirových a imunostimulačních. Byly udělány první testy, které takovéto vlastnosti předpovídaly. V polovině roku 1990 byly tyto účinky potvrzeny dvěma samostatnými výzkumnými skupinami. Následující podrobný výzkum prokázal, že Achyrocline potlačuje růst nádorových buněk in vitro. Další výzkumné skupiny dokázaly, že výtažek z květů Achyrocline inhibuje in vitro růst rakovinných buněk o 67 %. Již v roce 1980 němečtí vědci prokázali, že celá rostlina obsahuje látky, které dokážou stimulovat imunitní systém jak u myší, tak u lidí. V roce 1996 výzkumníci v Texasu potvrdili in vitro antivirové vlastnosti proti množení viru HIV.

    Upozornění

    Alkoholové nebo vodní výtažky nejsou toxické ani pro zvířata, ani pro lidi. Nicméně byly pozorovány interakce při injekčním podání současně s barbituráty. Zde je nutno podotknout, že kdo užívá léky tohoto typu, by měl počítat s možným zesílením působení léčiva při současném užívání s Achyrocline. Stejně by si měli i diabetici častěji hlídat hladinu cukru v krvi, aby nedošlo k jejímu rychlému snížení.

     

     

     Další léčivé využití

    Jak vidíte, dokumentované účinky a aktivní biologické vlastnosti Achyrocline jsou opravdu široké. Čaj je nejjednodušší formou jejího použití. Je velmi účinný při různých gastrointestinálních potížích, zejména tam, kde se vyskytují záněty a křeče. Mnoho lékařů v Jižní a Severní Americe používá tradiční čaj při spasmech tlustého střeva, Crohnově chorobě, kolitidě, syndromu dráždivého střeva a obecně pro podporu zažívání. Velmi dobré výsledky vykazuje Achyrocline i v regulaci menstruačního cyklu, i když zde doposud nebyly prováděny žádné relevantní vědecké testy.

    Další vlastnosti byliny:

    Je antiseptická, tiší kašel (byly v ní nalezeny látky podobné kodeinu), má stahující účinek a rychleji hojí rány, hořká chuť podporuje trávení a stimuluje srdeční činnost. Snižuje nadýmání, vyvolává pocení, relaxuje svalstvo, snižuje citlivost nervů, uklidňuje. Používá se i při astmatu, chřipce a plicních onemocněních, revmatismu a artrózách. Zajímavé účinky, které se dají využít v zahrádkářství, byly zjištěny u vodného výluhu Achyrocline. Při experimentech byl ověřen alelopatický účinek. Alelopatie je jeden ze základních typů biologických interakcí mezi dvěma či více organismy. Jeden ovlivňuje negativně ten druhý svými chemickými látkami, které vypouští do okolního prostředí. Při testu klíčení semínek salátu vodný extrakt klíčení inhiboval, ale později testy vyzněly ve prospěch Achyrocline, a růst salátu se urychlil. To znamená, že zálivka slabým odvarem z Achyrocline může rostlinky stimulovat k většímu růstu.

    Autor: Vladimír Ďurina

    pozn.: Flavonoidy Achyrocline též ochraňují žaludeční stěny proti Helicobacter pylori.

     

  • Zvětšení sleziny

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Leukémie − Usazování a množením nádorových bílých krvinek ve tkáni sleziny.

    Prakticky jakékoliv onemocnění červených krvinek, které způsobí jejich sníženou životnost a zvýšený rozpad se projeví zvětšením sleziny, kde se červené krvinky odbourávají.

    Infekční příčiny – Slezina je typicky zvětšená u infekční mononukleózy a pak také u malárie, kdy jsou červené krvinky poškozovány parazitem ze skupiny plazmodií.

    Překrvení sleziny – K prostému a nevýznamnému překrvení sleziny dochází při fyzické námaze u netrénovaných jedinců, typicky při běhu, známe jako „píchání v levém boku“. Po ukončení námahy se stav rychle upraví.

    Poranění sleziny –Slezina začne krvácet, ale krev se drží pod pouzdrem a nezpůsobuje závažnější obtíže kromě zvětšení objemu. V případě, že krvácení neustane, může s časovým odstupem dojít k prasknutí pouzdra tlakem krve a rychlému vykrvácení do dutiny břišní.

    Nádory sleziny – Ve slezině můžeme najít nezhoubné nádory a relativně vzácně i metastázy zhoubných nádorů. Typickým nezhoubným nádorem sleziny je hemangiom, z metastazování do sleziny je zmiňován například melanom.

  • Hodgkinův lymfom

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Nejvýznamnější příčinou vzniku onemocnění je oslabený imunitní systém, který nedokáže zabránit genetickým změnám v lymfocytech, popř. virové infekce, které přímo ovlivňují genetickou výbavu buněk. Rovněž vlivy zevního prostředí a především chemických látek se mohou velkou měrou podílet na jejich vzniku. Častější jsou tato onemocnění u mužů. Některé typy lymfomů jsou typické u mladých (Hodgkinův lymfom), jiné postihují spíše starší (Non-Hodgkinův lymfom).

     

  • Nespavost

     Projevy:

    • obtížné noční usínání

    • časné ranní probouzení bez schopnosti znovu usnout

    • časté noční probouzení

    • noční bdělost, záměna dne a noci (paradoxní insomnie)

     

    Dělení:

    Insomnie se dělí na několik typů především z hlediska délky trvání.

    • Přechodná insomnie je stav, který trvá zpravidla do jednoho týdne. Obvykle bývá způsobený stresem a není nutné ho považovat za patologický. Tato insomnie zpravidla po nějaké době odezní sama (často po zmizení stresoru - vykonání zkoušky, pohovoru, atd.).

    • Akutní insomnie je známá také jako stress-related insomnia, trvání je do 1 měsíce. Obvykle je vhodný zásah lékaře, který stav insomniaka zkontroluje a konstatuje, zda je nutná léčba.

    • Chronická insomnie může být primární (vznikla sama o sobě, např. kvůli organickému poškození), anebo sekundární (vzniká vlivem jiné nemoci, např. deprese). Dlouhotrvající insomnie může mít vážné zdravotní následky.

     

    Léčba:

    Jedním ze způsobů nefarmakologické léčby je úprava spánkové hygieny. Jedná se o přehled obecných doporučení jedincům, kteří mají problémy s nedostatečným a nekvalitním spánkem a u kterých bylo vyloučeno onemocnění, které nespavost může způsobovat.

    • Prostředí by mělo být co možná nejpohodlnější. Pokoj, ve kterém se spí, by neměl zároveň sloužit jako pracovna, měl by se užívat pouze na spaní. Prostředí by nemělo být příliš hlučné, i když tento faktor lze málokdy ovlivnit. Doporučená pokojová teplota pro zdravý spánek je 16-20 °C. Příliš vysoká či příliš nízká teplota může spánek narušovat. V ložnici by se měla udržovat tma, světlo je pro tělo signálem, aby zůstalo vzhůru.

    • Načasování spánku: Dobré je chodit spát v pravidelnou dobu každou noc a vstávat také ve stejný čas.

    • Zdřímnutí: Krátká zdřímnutí během dne jsou normální zdravou součástí denního režimu mnoha lidí. Avšak, u lidí, kteří mají potíže se spánkem v noci, mohou tato krátká zdřímnutí během dne nahrazovat noční spánek. Denní spánek tak může nespavost zhoršit.

    • Cvičení: Ukázalo se, že pravidelné ranní cvičení zlepšuje spánek. Naopak cvičení před spaním může znesnadnit usínání.

    • Nikotin: Cigarety a ostatní nikotinové produkty působí povzbudivě. Proto by se mělo před spaním a při probuzení v průběhu noci kouření vyvarovat.

    • Kofein: Káva, čaj a mnoho dalších nápojů a potravin obsahující kofein působí povzbudivě a může udržovat déle v bdělém stavu. Lidé trpící nespavostí by neměli konzumovat kofein 4-6 hodin před ulehnutím do postele.

    • Alkohol: Alkohol urychluje nástup spánku. Mnoho lidí využívá alkohol jako první prostředek k řešení nespavosti. Dlouhodobé užívání alkoholu však narušuje spánkový režim, proto konzumace alkoholu problém se spánkem neřeší.

    • Těžká jídla: Těžká jídla pozdě večer mohou spánek narušit. Na druhé straně lehká jídla anebo jiný rituál před usínáním může pomoci spánek navodit.

    • Myšlenky: Při usínání je dobré potlačit negativní myšlenky rušící spánek a usínání.

     

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Nespavost patří k velmi častým zdravotním problémům současné populace. Nicméně pokusy prokázaly, že mnozí lidé, domnívající se, že trpí insomnií, ve skutečnosti spí stejnou dobu jako ostatní, ovšem často se probouzejí, neupadají do hlubokého spánku, špatně odpočívají atd., v mnoha případech se jedná o parasomnii.

    Určitou občasnou nespavostí trpí téměř každý člověk. Noční bdění bývá spojeno s psychickými změnami, člověk podléhá chmurným představám, bývá podrážděný, zmatený, mívá sklon ke smyslovým klamům.
    Nespavost může být doprovodným symptomem tělesných nebo duševních poruch, ale stejně tak můžeme hovořit o nespavosti jako o primárním onemocnění. Postihuje asi 15 % populace

    Mezi nejčastější příčiny patří:

    • stres, nadměrná psychická zátěž

    • nepravidelný spánkový režim

    • změna přirozeného biologického rytmu (např. při změně časového pásma - pásmová nemoc, přechod z letního na standardní čas apod.)

    • deprese

    • kofein a alkohol

    • užívání některých léků

    • špatné prostředí pro spánek

    • nemoc (zdravotní obtíže)

    • nedostatek pohybu během dne

    • nadměrná konzumace jídla nebo pití večer

    • syndrom neklidných nohou – člověk při usínání cuká nohama, což ho probouzí a znesnadňuje mu usnutí 

  • Slinivka břišní

    Endokrinní funkce – slinivka vylučuje z Langerhansenových ostrůvků hormon inzulin a glukagon, které regulují hladinu glukózy v krvi.
    Exokrinní funkce – vylučování pankreatické šťávy – bezbarvé tekutiny, která se skládá z vody, trypsinu pro snadnější štěpení bílkovin, alfa amylázy pro štěpení cukrů, lipázy na štěpení tuků.
    Pankreatická šťáva také vylučuje bikarbonát sodný, který neutralizuje kyselé prostředí v duodenu.

    Sekrece pankreatické šťávy je řízena nervově a zejména vlivem chemických látek, jejichž tvorba je zahájena podrážděním sliznice kyselým žaludečním obsahem. Kyselý obsah stimuluje tvorbu enzymu sekretinu, který zevní cestou podporuje tvorbu a sekreci pankreatických šťáv do duodena.

    Při autoimunitním onemocnění diabetes 1. typu dochází k likvidaci Langerhansenových ostrůvků a vymizení produkce inzulínu. Nemoný je odkázán na trvalé dodávání inzulinu z vnějšku.

    Při diabetu 2. typu dochází k rezistenci na inzulin, časný průběh nemoci lze zvrátit režimovými opatřeními - dietou, pohybem.

  • Periferní nervy
  • Žlučník
  • Meridián žlučníku

     

    Obecná charakteristika

    jangová dráha probíhající sestupně od hlavy k noze

    Pod vlivem je

    oči

    uši

    hrudník

    játra

    žlučník

    hýždě

    kolena

    dolní končetiny

    svaly

    šlachy

     

    Sdružený orgán

    játra

    Element dřevo
    Měsíc březen
    Maximální čas 23 - 01 hod. 
    Povrchové tkáně  šlachy a svaly
    Nálady hněv
    Barva  zelená

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • kožní alergie, žlučníkové potíže a žlučové kameny, hořkost v ústech, zvracení, bolesti v podžebří, časté vzdychání, chrapot, oční onemocnění, poruchy zraku, ušní poruchy, hluchota, závratě, vysychání pokožky, zvadlá barva obličeje. Bolesti hlavy v oblasti čelistí, čela, koutků očí, ztuhlost šíje a ramen, bolestivý otok v jamce nad klíční kostí a v podpaží, zánět uzlin v podpaží nebo na hrdle, samovolné pocení, záchvaty horečky nebo zimniční třesavky, svalové a degenerativní choroby, hemeroidy, vnější bolesti kloubů, hořká chuť v ústech.

     

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Duševní poruchy projevující se blouzněním, pomateností a zá¬chvaty provázené ztrátou vědomí, depresivní stavy, neklid, bázlivost, nesmělost, bezohlednost, lehkovážnost, nedba¬lost, hyperaktivita autonomního nervového systému s nepřiměřenými reakcemi na stres a s neschopností uvolnit se, ustrašenost, neschopnost mít vlastní cíl života.

     

  • Meridián ledvin

     

    Obecná charakteristika jinová dráha probíhající vzestupně od nohy k hrudi
    Pod vlivem je

    kosti

    uši

    hrdlo

    mandle

    dolní končetiny

    plíce

    urogenitální orgány

    klouby

    páteř

    Sdružený orgán

    močový měchýř

    Element voda
    Měsíc únor
    Maximální čas 17 - 19 hod. 
    Povrchové tkáně  kosti
    Nálady strach
    Barva  modrá

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • Všechny nemoci ledvin spojené s jejich funkcemi, záněty v hrdle, angíny, astma, onemocnění kůže a vedlejších dutin, poruchy sluchu, vnitřního ucha, ušní šelesty, nedoslýchavost, nechutenství, temné zbarvení obličeje, temné kruhy kolem očí, prosáknutá víčka, váčky pod očima, akné, ekzémy, suchost dlaní, suché hrdlo, poruchy rovnováhy. Dolní končetiny - ochablost, slabost a křeče. Střevní potíže, obecně poruchy zažívání, arytmie, bolesti srdce, únava, potřeba častého odpočívání, potíže v sexuální a hormonální oblasti, poruchy plodnosti, sklon k potratům, poruchy menstruace, prostata, opožděný růst, pomočování, časté močení, chronická únava, pocity bolesti a přecitlivělosti na bedrech, bolesti v průběhu dráhy, nehtů, vlasů, osteoporóza, kazivost zubů.

     

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Lstivost, vztahovačnost, duševní neklid, nerozhodnost, váhavost, úzkostli- vost, netrpělivost, cynismus, podezřívavost, zapomnětlivost, snížená motivace, pocity beznaděje, tendence k rozladěnosti a smutku, fobie, nesmělost, bázlivost, obavy, strach o druhé, neodůvodněný strach, strach.

     

  • Sféra 3 - ledviny, močový měchýř - DIOCEL
  • Hepatitida - žloutenka

    Příčiny z pohledu klasické medicíny: 

    Existuje velké množství činitelů, díky kterým jaterní tkáň reaguje zánětem.

    Infekční záněty akutní i chronické mohou způsobit bakterie, viry i parazité. Nejvýznamnější jsou virové hepatitidy A-E, poškození jater při virové infekční mononukleóze a napadení jater cytomegalovirem. Bakterie celé řady mají tendenci k vytváření hnisavých jaterních abscesů. Z řad parazitů jaterní záněty způsobují echinokok a améby.

    Alkohol požitý jednorázově ve vysokém množství může vyvolat akutní zánět – alkoholickou akutní hepatitidu, dlouhodobý alkoholismus způsobuje chronický zánět přecházející do jaterní cirhózy.

    Léky a toxické látky mohou způsobit akutní zánět jater, který přejde do chronického. Nejčastěji jde o sloučeniny amiodaron, paralen, hormonální antikoncepce a mnohé další.

    Vrozené a metabolické poruchy, nejčastěji zánět vyvolaný ukládáním železa (hemochromatóza) a mědi (Wilsonova choroba).

    Porucha odtoku žluče, jelikož při každém dlouhodobém městnání žluči v játrech vzniká chronický zánět.

    Nealkoholická steatohepatitida NASH, při které se nadměrně ukládá tuk v játrech.

    Ischémie a ucpávání jaterní tepny krevními sraženinami.

  • Zácpa

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Důvodů a příčin, proč dochází k zácpě, je mnoho. Na vzniku zácpy se podílí snížený obsah vody ve stolici, prodloužený čas průchodu trávicím traktem a možné mechanické překážky v traktu.

     • Psychické faktory a věk – u mladších lidí i dětí se může objevovat citlivá reakce organismu na změnu prostředí, např. při cestování a defekaci v neznámém prostředí. Vliv mají i úzkost, stres, napětí. U starších lidí se přidávají deprese, demence.

     

     • Překážka ve střevech – způsobí akutní zácpu, vzniká z důsledku nějakého onemocnění střev či defektu. Nejzávažnější příčinou je rakovina tlustého střeva, která roste do dutiny střeva a začnou ji zužovat.

     

     • Výživa a životní styl – zácpa je spojena s nevhodnou stravou. Jde zejména o nedostatek tekutin a vlákniny ve stravě. Čím menší množství vlákniny je, tím je menší objem stolice a je tužší. K tomu přispívá i nedostatečný příjem tekutin společně se sedavým způsobem života. Pro správné fungování střeva je potřeba dostatek pohybu.

     

     • Těhotenství – v těhotenství je mnoho příčin vzniku zácpy. Je to zvýšená hladina hormonu progesteronu, který zpomaluje pohyb střev, na konci těhotenství tlakem zvětšující se dělohy na oblast konečníku. Někdy může být příčinou zácpy malý obsah vlákniny ve stravě a malý příjem tekutin. Preparáty železa mohou taktéž způsobovat zácpu.

     

     • Projímadla a léky – časté užívání projímadel způsobuje oslabení střevní svaloviny a tím vede opět k prohloubení zácpy. Proto doporučujeme řešení dietními a režimovými opatřeními. Také celá řada léků způsobuje zácpu. Typické jsou opiáty na tlumení bolestí a také antidepresiva.

     

     • Metabolické příčiny – snížená funkce štítné žlázy, dlouhotrvající cukrovka. Snížení pohyblivosti střev se objevuje i při změnách iontů draslíku a vápníku (hyperkalcémie, hypokalémie).

     

     • Hemoroidy a trhliny konečníku – hemoroidy jsou při vyprazdňování mnohdy bolestivé a mohou tak vést k vědomé i nevědomé snaze stolici odkládat. Stejně tak i u bolestivých trhlin konečníku vzniká oddalování vyprázdnění.

  • Alergie

     Projevy alergie:

    Alergie se projevuje celou řadou příznaků, mohou se vzájemně kombinovat a projevují se nejen na místech, na kterých do organismu přišly. Například při příjmu alergenu v potravě může být postižen trávicí systém, ale klidně i dýchací systém a mohou vzniknout i projevy kožní nebo celkové.

     • Alergická rýma – zduření nosní sliznice, svědění v nose, kýchání, vodnatá rýma, výtok hlenu z nosu.

     • Pylová alergie – zduření nosní sliznice, svědění v nose, kýchání, vodnatá rýma, výtok hlenu z nosu.

     • Alergický zánět spojivek – pálení a řezání očí, zčervenání očního bělma, svědění, slzení a otoky víček. Velmi často se kombinuje s alergickou rýmou.

     • Dýchací potíže – dušnost, zúžení dýchacích cest, dechová nedostatečnost až astmatický záchvat. Tento stav je vážnější, jde o postižení dolních cest dýchacích a může dojít až k udušení.

     • Ucpání Eustachovy trubice projevující se pocitem zaplnění v uších a zhoršením sluchu.

     • Kožní projevy – vyrážka, kopřivka a různé jiné kožní reakce.

     • Atopický ekzém – chronické kožní onemocnění spojené s dlouhodobým působením alergenu a alergickou reakcí. Projevem je nepříjemné svědivé postižení kůže.

     • Alergické projevy trávicího traktu při potravinových alergiích – při podráždění sliznice dochází k průjmu, nadýmání, plynatosti a spoustě dalších nepříjemných potíží.

     • Systémovou reakcí těla je anafylaxe, může vyvolat otok, zúžení průdušek, kožní projevy, snížení krevního tlaku až život ohrožující anafylaktický šok.

     • Další projevy – občas i bolest hlavy, podrážděné hrdlo, únava.

     

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

     Vznik alergií není dosud objasněn, avšak na vzniku se podílejí alergeny. Alergen je látka vyvolávající alergickou reakci a je jich celá řada.

     

    Životní prostředí nám připravuje širokou paletu alergenů. Mezi nejčastější patří pyly, prachové částice, peří, roztoči, srst zvířat, hadí a hmyzí jedy, plísně, chemické a průmyslové nečistoty. Projevují se pak slzením a pálením očí, kožními projevy, kašlem, kýcháním až astmatem, dušností a ekzémem.

    Strava může vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Nejběžnějšími alergeny jsou mléko a mléčné výrobky, vejce, ořechy, ryby, pšeničná mouka (lepek), čokoláda, potravinářské přísady – potravinové alergie.

    • Dalšími příčinami jsou parfémy, mýdla, kov, kosmetika i léky.

  • Mozek

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF