Banner nové Sféry

Afrikán voní, afrikán léčí, afrikán vás uklidní

Zářivá barva afrikánů (Tagetes minuta, Tagetes patula), jinak také aksamitníku malého a aksamitníku rozkladitého, potěší snad každého, na rozdíl od specifického aromatu „okořeněného“ notnou dávkou sirných derivátů (i když i to má své příznivce). Díky němu však afrikán „nevoní“ ani mnoha škůdcům a mikroorganismům. I ve formě silice je proto účinným prostředkem podporujícím léčbu plísní, lupénky a dalších kožních chorob, účinným pomocníkem při vypuzování střevních parazitů a ochráncem před komáry a jiným hmyzem. Známé jsou též jeho močopudné účinky. Používá se pro míchání vysoce kvalitních parfémů. Zajímavá je například kombinace z oblasti parfémářství, kde se silice z afrikánu mísí se santalovým dřevem.

Hlavní obsahové látky a terapeutické vlastnosti

Působí proti plísním a antisepticky, pomáhá vypuzovat střevní parazity a odpuzovat hmyz.
Jeho výrazně močopudné účinky se osvědčují zejména při zánětech močového měchýře, močové trubice, při anurii (zástavě močení) a redukci otoků. Urychluje nástup menstruace, vyvolává pocení, uplatňuje se při trávicích a dýchacích potížích, velmi příznivě působí na játra a podporuje vylučování žluči. Využívá se při kožních onemocněních, zejména lupénce a plísních.

Psychika
Výrazně sedativní působení afrikánu se osvědčuje při nervozitě, podrážděnosti, poruchách soustředění, bolestech hlavy či problémech se spánkem.

Afrikánová silice nám pomáhá v Diochi přípravcích Baktevir a Detoxin kapky

Afrikány jako kulinářská lahůdka

Afrikány patří mezi jedlé květy, které se díky zajímavě nahořklé chuti již tisíce let využívají v kulinářství, zejména jako přídavek do osvěžujících nápojů, salátů, pokrmů z těstovin nebo ryb. Podobné uplatnění má i afrikánová silice.

Okvětní lístky aksamitníku jsou bohaté na oranžovo-žluté karotenoidy, proto se s oblibou používají jako potravinářské barvivo.

Často dochází k záměně aksamitníku s měsíčkem, protože v angličtině se pro obě rostliny někdy používá stejný název „marigold“, měsíček však ve formě silice neexistuje.

Afrikán nepochází z Afriky 

Název afrikán je matoucí, protože tato rostlina nepochází z Afriky, ale z Mexika. Dnes patří mezi nejoblíbenější zahradní letničky v Evropě, ale převážně ve zplaněné formě roste také v Asii, Americe a jiných částech světa. Esenciální olej se komerčně vyrábí ve Francii, Austrálii a bývalé Keni. Jde o nenáročnou, jednoletou, 15–30 cm vysokou rostlinu s lichozpeřenými listy a výraznými žlutými až žlutohnědými květy o velikosti 3–5 cm. Kvete od června do října. Vonné silice jsou soustředěny zejména v květech a listech.

Způsob získávání silice

Parovodní destilace květů a listů (k získání 1 kg oleje je třeba 200 kg rostliny).

Aroma: Specifické kořeněné, bylinné, s ovocnými podtóny; u silice aksamitníku malého jemnější a více květinové.

Barva: Zlatavá
Převládající energie (dle čínského pentagramu):

Dřevo – působí na játra a žlučník, ovlivňuje pocity hněvu
Oheň – působí na srdce; ovlivňuje pocity radosti

Nejvíce zastoupené látky u afrikánové silice jsou: Trans-β-ocimen (až 40 %), tageton (9 %), toifenové deriváty, ocimenon, limonen, sabinen, linalol, lupeol, germacren, β-karyofylen, humulen, germacren, piperon a terpinolen.

Opakující se studie vykazují působení piperitonu, trans-β-ocimenu, terpinolenu a β-caryophylenu v antibakteriální aktivitě silice proti grampozitivním a gramnegativním bakteriím Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneuma a Pseudomonas Ginosa. Terpen piperiton (hojně zastoupen v různých druzích máty) vykazoval aktivitu proti nadýmání a spolu s ostatními složkami vykazoval antibakteriální aktivitu proti Bacillus dipsauri, Corynebakterie způsobující cystitidu.

Je vhodnou součástí kosmetiky zaměřené zejména na pokožku postiženou lupenkou, plísněmi či výskytem bradavic. V malém množství (0,01 %) jej lze přidávat do zklidňujících masážních olejů nebo do směsí určených k masáži klientů postižených kožními problémy.

Upozornění: Silice z afrikánu je fotosenzitivní; vyhněte se přímému slunečnímu záření po dobu 12 hodin po aplikaci zředěné silice na pokožku.

 

 

 

 

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.