927x127 HEAD VPRAVO

Nervamin

Bioinformační doplněk stravy, harmonizátor, adaptogen a trankvilizer. Harmonizuje především meridián plic a žaludku, obsažené silice příznivě ovlivňují dýchání, spánek a chrání před stresem.

Nardová silice pozitivně působí na normální trávení a vylučování, normální stav vlasů - růst a barva, krevní tlak, normální činnost jater, normální činnost nervové soustavy, normální funkce dýchacího systému, normální stav pokožky.

Extrakt z meduňky lékařské pomáhá na klidný spánek, duševní pohodu, antioxidaci, kognitivní a duševní zdraví , relaxaci, fyzickou pohodu, normální činnost štítné žlázy, normální trávení, mentální zdraví - relaxaci.

Číst dál

 

Upozornění:

  • Nervamin kapky užívejte vždy po jídle!
  • Kapky obsahují díky složení hodně taninu a tříslovin, které mají na lačný žaludek stahující účinek, což se může u citlivých jedinců projevit lehkou nevolností
  • Není vhodné pro děti.
  • Uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Není vhodné pro těhotné a kojící ženy.
  • Nepřekračujte doporučené dávkování.
  • Před použitím protřepat.
  • Během užívání zvyšte pitný režim.
  • Výrobek není náhradou pestré stravy.

 

Doporučení:

1. Před použitím lahvičku důkladně protřepejte 21x. Tím dojde k dynamizaci a účinnost přípravku se tak zvýší.

2. Dodržujte pitný režim.

3. Jste-li v lékařském šetření, řiďte se pokyny lékaře!

 

Dle současné legislativy EU u bylinek a bylinných produktů nesmíme uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin – byť se ony bylinky používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky bylin, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný lék.

 
  • Kód produktu: CZ90002151
  • skupenstvi: kapky
  • kartuše: 12,4, 6, 8, 2
  • Země původu: Česko
  • Tabulka horní: Bazalková silice podporuje zklidnění, relaxaci, spánek, emoční komfort a obranu proti stresu Kardamomová silice podporuje normální funkci respiračního systému Nardová silice normalizuje činnost nervové soustavy, dýchacího systému a pokožky Meduňková silice podporuje emoční komfort, spánek a chrání před stresem Vetiverová silice podporuje sexuální zdraví
  • Dávkování:

    23 ml

  • Složení:

    Směs éterických silic:

    • Nardová (silice rostliny: Nardostachys jatamansi - Nard pravý (nardovník džatamanský) – Džatamamsí)
    • Kardamomová (silice rostliny: Kardamovník obecný - Elettaria cardamomum)
    • Bazalková (silice rostliny: Bazalka pravá - Ocimum basilicum)
    • Vetiverová (silice rostliny: Vousatka - Vetiveria zizanioides)
    • Afrikánová (silice rostliny: Aksamitník – Tagetes)
    • Gerániová (silice rostliny: Kakost – Geránium)
    • Meduňková (silice rostliny: Meduňka lékařská - Melissa officinalis)
  • Dávkování plné:

    ikona kapky Balení obsahuje 90 kapek

    Přípravek nakapejte do vody, na lžičku s medem, či kostku cukru.

    • Dospělí a děti od 6 let 3x denně 1-5 kapek.
    • Děti od 3 let 3x denně 1 kapka.
  • Typ:: kapky
  • Akce: Ne
  • Zařazení: REGENERACE VE SFÉŘE / 12 trankvilizér
  • členská cena: 629
  • Symptomy:: Stres

Související položky (podle značky)

  • Meduňka lékařská

    Meduňka lékařská je trvalka s přímou, asi ¾ metru vysokou, bohatě větvenou a hustě olistěnou lodyhu. Má vstřícné, dlouze řapíkaté, tenké listy eliptického tvaru s vroubkovaně pilovitým okrajem čepele. Bledé listy mají starorůžovou barvu s namodralým nádechem. Uspořádány jsou do jednostranných lichopřeslenů. Plodem jsou tvrdky a celá rostlina příjemně voní po citronech. Kvete počátkem léta.

    Má svůj původ ve Středomoří, ale často ji také nacházíme v našich zahradách, kde se zplaňuje, naopak ve volné přírodě zřídka kdy.

    Předmětem sběru je především list, případně nať, sbíraná v době přesně před rozkvětem v době poledne. Nať je nejlepší, je li vyrobena především z mladých vršků rostliny, protože mladší rostlina poskytuje kvalitnější surovinu než starší rostliny. Proto je velmi vhodné kulturu po několika letech obnovovat ze semen.

    Meduňka poskytuje siličnou drogu s obsahem geraniolu, citronelalu, citronelolu, linalolu a citralu. Obsahuje také třísloviny, hořčiny, sliz, flavonoidy, triterpeny, organické kyseliny a minerální látky.

    Působí sedativně na nervovou soustavu i na vegetativní systém. Uplatňuje se především jako výborné gastrosedativum a kardiosedativum, tedy při žaludeční a střevové neuroze, při bušení srdce, arytmiích, vhodná i při nervové vyčerpanosti, nespavosti, mírné úzkosti a při lehkých depresivních náladách.

    Můžeme dále vhodně využít při dyspeptických poruchách, které doprovázejí nadýmání a křečovité bolesti.
    Je vhodné ji užívat v těhotenství a i v době kojení. Při terapeutických dávkách nejsou žádné kontraindikace ani vážnější nežádoucí účinky.

    Na zdůraznění účinků kardiosedativních volíme s oblibou kombinaci se srdečníkem, chmelem, kozlíkem i vřesem. Při žaludečních potížích ale kombinujeme meduňku s hořčinami – kořen anděliky, oddenkem puškvorcem, listem vachty nebo kořenem hořce. Při dyspeptických poruchách přichází v úvahu zejména kombinace ze zeměžlučí, případně pelyňkem, černobýlem a estragonem.

    Je také velmi prospěšná v homeopatii, protože kromě skvělého účinku i příjemně voní. Prostředkem je čerstvý list, který trháme těšně před rozkvětem rostliny.

     

  • Bazalka pravá

     

    Uklidní podrážděné nervy i trávení, povzbudí chuť do jídla i do života! Užívá se čerstvá, sušená jako výluh či silice. Je italským "národním" kořením a milují ji všichni labužníci.

    Bylina bazalka pravá (Oscimum basilicum) má lesklé listy vejčitého tvaru, výraznou, podmanivou chuť a neodolatelnou vůni. Je to jednoletá bylina dorůstající výšky 20-60 cm. Bílé až fialovo-načervenalé rostlinky nás potěší od června do srpna. Obsahuje velké množství vitamínu C, minerálních látek, silic a tříslovin. Fytolátky, které bylina obsahuje, mají velmi příznivý vliv na naše trávení. Podporují metabolismus, funkci žaludku i tvorbu žluči, odbourávají tuky. Přispívají k udržování rovnováhy střevní mikroflóry. Bazalkový čaj je tedy vynikajícím digestivem, zejména po těžším a tučném jídle. Osvědčil se při problémech s nadýmáním, různých katarech, žaludečních a střevních potížích.

    Pokud si ze sušené bazalky připravíme čaj, příjemně nás uklidní, je tedy vítaným společníkem v období zvýšené psychické zátěže a stresu. Bylinkáři ho používají k uvolnění bolestí hlavy, pocitu úzkosti a nervozity. Je vhodným doplňkem, pokud nás skolila chřipka a nachlazení, podporuje odkašlávání a působí antisepticky. Kloktání nálevu uleví, pokud trpíme zánětem dásní, ústní dutiny nebo hrdla. Léčitelé ho doporučují užívat, pokud máte menstruační problémy, nebo v menopauze, protože zmírňuje návaly horka, pocení, křeče.

    Oleje z bazalky se velmi úspěšně používají v aromaterapii. Inhaluje se v období stresu, pokud trpíme bolestmi hlavy, únavou, nespavostí a nervozitou. Působí antivirově a antibakteriálně, má blahodárné účinky při infekcích dýchacích cest. Během inhalace snižuje krevní tlak a je vhodná při nadměrné únavě. Olej má vysoký obsah omega 3 kyselin. Pokožku olej osvěží, prokrví, příznivě působí při akné a revmatismu. Listy se používají i zvenku. Pokud vás uštkl hmyz nebo máte drobná poranění kůže, stačí rozmačkat list bazalky a přiložit ho na postižené místo. Je přírodním repelentem, proto květináč s bazalkou na okně zaručeně vyžene nepříjemné mouchy či komáry.

    Odkud pochází?

    Bylina bazalka pravá (Oscimum basilicum) pochází z přední Indie. Odtud se dostala do Středomoří. Také k nám putoval tento zelený poklad již ve starověku a brzy si našel nadšené uživatele. Dávní léčitelé tuto svěží rostlinku uctívali jako královnu bylin, která v sobě ukrývala zázračnou sílu. V Egyptě se stala součástí pokladů hrobek faraonů, vonné oleje z bazalky byly posvátné. Staří Římané, kteří si rádi užívali radostí života z ní udělali "čarodějnici lásky". Pro starověké národy byla navíc symbolem ochrany před zlými silami a průvodkyní duší kráčejících do ráje. Pro nás je především oblíbenou bylinkou, kterou přidáváme do gurmánských specialit a mnozí ji využívají i jako léčivou bylinu.

    Věděli jste, že?

    Bazalka se používá také v kosmetickém průmyslu? Především na přípravu krémů, éterických a masážních olejů.

    Bazalková silice je oblíbenou ingrediencí při výrobě parfémů? Omamně voní, podobně jako směs růží, hřebíčku a citrusů.

    V současnosti existuje až 64 různých druhů bazalky?

    Bazalku pravou najdete v přípravcích Diochi: VIRAIMUN tobolky, NERVAMIN kapky

  • Kardamom

    KARDAMOMOVÁ SILICE
    Kardamom (Elettaria cardamomum) se pro své blahodárné účinky využívá už mnoho tisíc let. Pochází z Indie, odtud se rozšířil do Číny a ve 4. století př. n. l. byl dovezen do Řecka. Je jedním z nejstarších a nejznámějších olejů. Původně se kardamovník vyskytoval v tzv. Kardamomových horách při jihozápadním pobřeží Indie.

    „Všeobecně posilující účinek kardamomu spočívá v jeho schopnosti posilovat energii čchi sleziny – slinivky, hlavního orgánu odpovědného za přeměnu potravy a nápojů v čchi a krev. Kdykoli nedostatečnost slezinné čchi vyvolá letargii, nechuť k jídlu a zastavení stolice, lze doporučit kardamomové silice.“

    Gabriel Mojay: Aromaterapie pro léčení duše

    Dnes se pěstuje také v Guatemale, na Srí Lance a v Tanzanii. Od středověku se dovážela semena do našich zemí pod názvem rajská zrna, pro jejich schopnost potírat vnitřní neduhy. Zajímavé je jeho řecké pojmenování καρδιά = srdce + τέλειος = bezvadný, tj. bezvadné koření v chorobách srdečních. V Přední Indii nazývají tuto rostlinu Elletari. O kardamomu se můžeme dočíst ve starých herbářích, citujme alespoň Mathioliho herbář: „Cardamomi aneb rajská zrna jsou k užívání dobrá těm, s nimiž třesení srdce, omdlévání a závrať zápasí…“ Kardamom jako podpůrný prostředek využívá už mnoho tisíc let tradiční čínská medicína i ájurvéda. Doporučoval ho i Hippokrates.

    Kardamomová silice je také nedílnou součástí parfémářského průmyslu a v parfémech udává střední tón.

    Jak poznáme kardamovník?
    Kardamovník je rostlina podobná rákosu, dorůstající do výšky až tři metry. Má protáhlé listy, malé žluté květy s růžovým až fialovým okrajem a malé světle žluté plody. Květy kardamomu jsou podobného složení jako květy zázvoru a náleží do společné čeledi rostlin zázvorovitých (zingiberaceae). Plody obsahují červenohnědá vejčitá semena, která se jako koření drtí na prášek nebo ponechávají vcelku. Semena jsou zdrojem silice. Rostlina kvete a plodí pouze v oblasti tropů, neboť vyžaduje vysokou vlhkost, teplotu minimálně 22 °C a nadmořskou výšku mezi 700 až 1500 m n. m. V mírném pásmu se dá pěstovat ve skleníku pro své zajímavé listy.

    Vlastnosti kardamomové silice
    Kardamomová silice je jako většina silic z koření horké a suché povahy. Má harmonizující a vyrovnávající účinky, což znamená, že kardamomový olej je vhodný i pro začátečníky. Tradičně se silice z kardamomu používala a používá hlavně při zažívacích potížích. V indické Materia Medica je olej uveden jako účinný prostředek proti nevolnosti.

    ZPŮSOB ZÍSKÁVÁNÍ SILICE: Parní destilací ze semen. Ze 30 kg sušených semen se získá 1 kg bezbarvé silice.
    AROMA: Teplé, exotické, kořeněné, sladké, balzámové
    POVAHA (dle teploty a vlhkosti): Teplá a suchá
    PŘEVLÁDAJÍCÍ ENERGIE (dle čínského pentagramu): ZEMĚ – slinivka, slezina
    Hlavní obsahové látky a terapeutické vlastnosti
    Cardamomová silice obsahuje převážně terpenické estery (alfa-terpinyl acetát 40 %), terpenické oxidy (1,8-cineol 30 %), linalyl acetát (6 %), limonen, borneol, pinen, mircen, citral, linalol, sabinen a další.
    Vzhledem k velkému množství 1,8-cineolu má podle odborných studií inhibiční účinek proti množení bakterií a virů. Další průběžné studie prokazují účinnost 1,8-cineolu na snížení bronchiálního astmatu (PumMed 2004). Silice také vykazovala silnou antibakteriální aktivitu proti mikroorganismům Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli a Salmonella (Journal of Science 2008). U borneolu, nedílné složky silice, bylo prokázáno, že je velmi efektivní antagonista acetylcholinu (Cabo a kol. 1986), a je možné, že je to právě borneol, který má účinek proti zvracení a nevolnosti (J. Buckle 2008).

    Kardamom se užívá především při trávicích potížích, proti plynatosti,břišním křečím a zvracení. Také usnadňuje vykašlávání (ředí hlen) a působí antibakteriálně, takže je vhodný i při infekcích dýchacího systému. Usnadňuje odvodnění a tok lymfy. Silice z kardamomu podporuje, na rozdíl od ostatních horkých silic, kromě tvorby noradrenalinu také tvorbu serotoninu, a proto působí především jako vyrovnávající a harmonizační prostředek. Zklidňuje při vnitřním neklidu, nervozitě, žaludečních a trávicích neurózách a nespavosti, ale zároveň dodává energii a odvahu k novým začátkům. Posiluje koncentraci, proto je vhodný jako podpora při studiu nebo při zkouškách, prezentacích apod. Jeho teplé aroma přináší pocit přijetí, jistoty, stability a zakořenění. Používá se tedy při práci s tématem „uzemnění“, bezpečné existence v hmotném světě.
    Silici lze použít k ošetření ran a kožní a nehtové plísně.

     

     

     

    Využití kardamomu v praxi
    Zažívání
    při trávicích potížích
    proti plynatosti
    při břišních křečích
    zvracení
    Dýchací systém
    usnadňuje vykašlávání (ředí hlen)
    působí antibakteriálně – při infekcích dýchacího systému
    usnadňuje odvodnění a tok lymfy
    Psychika
    působí jako vyrovnávající a harmonizační prostředek
    podporuje tvorbu noradrenalinu
    podporuje tvorbu serotoninu
    zklidňuje při vnitřním neklidu, nervozitě,
    pomáhá při žaludečních a trávicích neurózách
    pomáhá při nespavosti
    dodává energii a odvahu k novým začátkům
    podpora při studiu nebo zkouškách, prezentacích apod.
    jeho teplé aroma přináší pocit přijetí, jistoty, stability a zakořenění; používá se při práci s tématem „uzemnění“, bezpečné existence v hmotném světě
    Péče o tělo
    k ošetření ran
    k ošetření kožní a nehtové plísně
    Diochi léčí, Diocho pomáhá. Proto najdete kardamomovou silici v těchto přípravcích:
    Astofresh tablety – bioinformační specialita
    Bioinformační posilující doplněk stravy vyrobený ze silic vybraných rostlin. Rychle se vstřebává a navrací tělu svěžest a vitalitu. Harmonizuje především meridián žaludku, sleziny se slinivkou a plic. Díky tomu si tělo samo přirozenou cestou upravuje problémy, které se pojí k disharmonii v těchto meridiánech a následujících oblastech. Trávicí systém, hormonální systém, plíce, aktivace a harmonizace organismu.

    Astofresh – bioinformační kapky
    Astofresh je bioinformační posilující doplněk stravy vyrobený ze silic vybraných rostlin. Rychle se vstřebává, navrací tělu svěžest a vitalitu. Astofresh tak napomáhá při onemocněních horních cest dýchacích. Přispívá ke tlumení kašle, pomáhá při dýchacích potížích a zklidňuje bolesti v krku. Při nachlazení odstartuje vylučování hlenu z plic a celkově osvěžuje organismus.

    Reference:
    František Polívka: Rostliny cizích zemí, Nakladatelství R. Prombergra 1908
    Gill Farrer-Halls: Aromaterapie od A do Z, Metafora 2007
    Gabriel Mojay: Aromaterapie pro léčení duše, Alternativa 2008
    Jane Buckle: Clinical Aromatherapy, Elsevier Science 2008
    Journal of Science of Food and Agriculture, 2008, 88, 2, 280–289
    U. R. Juergens, T. Engelen, K. Racké, M. Stober, A. Gillissen, H. Vetter: Inhibitory activity of 1,8-cineol (eucalyptol) on cytokine production in cultured human lymphocytes and monocytes, Department of Pneumology, Allergology and Sleep Medicine, Medical Outpatient Clinic, Bonn University Hospital, Wilhelmestrasse 35-37, Bonn D-53111, Germany
    Gastroprotective effect of cardamom, Elettaria cardamomum Maton. fruits in rats. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105004782#
    V. Gochev et al.: Low temperature extraction of essential oil bearing plants by liquefied gases, seeds from cardamom (Elletaria cardamomum /L. Maton/), J.BioSci.Biotech 2012
    J. Cabo, M. Crespo, J. Jimenez et al.: The spasmolytic activity of various aromatic plants from the province of Granada. The activity of the major components of their essential oils. Plantes Medicinales et Phytotherapie, 1986, 20, 3, 213–218

     

  • Parkinsonova nemoc

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Příčina leží hluboko v mozku, kde se nachází struktury, které se nazývají bazální ganglia. Nervové buňky tvořící tyto struktury mají velký význam pro ovládání pohyblivosti. Význam ve funkci těchto buněk má sloučenina dopamin, pomocí kterého mezi sebou buňky bazálních ganglií komunikují. Při Parkinsonově chorobě začne docházet k postupnému odumírání buněk, které dopamin vyrábějí. Zpočátku není tento problém viditelný, protože zbývající buňky jsou schopné dopaminu vytvořit dostatek. Jak jejich odumírání postupuje, tak se začne nedostatek dopaminu projevovat - bazální ganglia přestávají správně fungovat.

    Laboratorně byly prokázány velmi dobré účinky proti třesu u Vista Clearu a Venisféru. U parkinsoniků doporučujeme Vista Clear 2x 2 kapsle, Venisfér 2x 10 kapek, jinak podle toho, jaká dávka komu vyhovuje.


    Projevy

    Nedostatek se projevuje několika základními příznaky, které se postupně zhoršují. Nemocný trpí zhoršenou schopností nastartovat pohyb – nedaří se mu třeba rozejít se nebo vstát ze židle. Je narušena i chůze, kdy nemocný dělá malé šouravé krůčky. Mohou se vyskytnout i jiné projevy neschopnosti udržet rovnováhu. Projevem poruchy hybnosti je i tzv. Parkinsonský třes. Je to zvláštní třes, kdy se postiženému třesou ruce v klidu. Při cíleném pohybu třes vymizí. Tedy člověk sedí u jídla u stolu a třesou se mu ruce. Když však sáhne po lžíci a začne jíst, třes vymizí. Třes mizí i ve spánku. Parkinsonikovi se také hůře mluví, obtížně se mu artikuluje. Může se projevit narušení nervů žaludku, což vyústí v jeho zhoršenou vyprázdňovací schopnost. Intelekt a paměť nemocného bývají normální, Parkinsonova choroba se však často vyskytuje spolu s Alzheimerovou nemocí a v takovém případě dojde i k postižení paměti a intelektu nemocného (tj. rozvoj demence) s možným rozvojem abulie (ztráta vůle, pasivita).

  • Nespavost

     Projevy:

    • obtížné noční usínání

    • časné ranní probouzení bez schopnosti znovu usnout

    • časté noční probouzení

    • noční bdělost, záměna dne a noci (paradoxní insomnie)

     

    Dělení:

    Insomnie se dělí na několik typů především z hlediska délky trvání.

    • Přechodná insomnie je stav, který trvá zpravidla do jednoho týdne. Obvykle bývá způsobený stresem a není nutné ho považovat za patologický. Tato insomnie zpravidla po nějaké době odezní sama (často po zmizení stresoru - vykonání zkoušky, pohovoru, atd.).

    • Akutní insomnie je známá také jako stress-related insomnia, trvání je do 1 měsíce. Obvykle je vhodný zásah lékaře, který stav insomniaka zkontroluje a konstatuje, zda je nutná léčba.

    • Chronická insomnie může být primární (vznikla sama o sobě, např. kvůli organickému poškození), anebo sekundární (vzniká vlivem jiné nemoci, např. deprese). Dlouhotrvající insomnie může mít vážné zdravotní následky.

     

    Léčba:

    Jedním ze způsobů nefarmakologické léčby je úprava spánkové hygieny. Jedná se o přehled obecných doporučení jedincům, kteří mají problémy s nedostatečným a nekvalitním spánkem a u kterých bylo vyloučeno onemocnění, které nespavost může způsobovat.

    • Prostředí by mělo být co možná nejpohodlnější. Pokoj, ve kterém se spí, by neměl zároveň sloužit jako pracovna, měl by se užívat pouze na spaní. Prostředí by nemělo být příliš hlučné, i když tento faktor lze málokdy ovlivnit. Doporučená pokojová teplota pro zdravý spánek je 16-20 °C. Příliš vysoká či příliš nízká teplota může spánek narušovat. V ložnici by se měla udržovat tma, světlo je pro tělo signálem, aby zůstalo vzhůru.

    • Načasování spánku: Dobré je chodit spát v pravidelnou dobu každou noc a vstávat také ve stejný čas.

    • Zdřímnutí: Krátká zdřímnutí během dne jsou normální zdravou součástí denního režimu mnoha lidí. Avšak, u lidí, kteří mají potíže se spánkem v noci, mohou tato krátká zdřímnutí během dne nahrazovat noční spánek. Denní spánek tak může nespavost zhoršit.

    • Cvičení: Ukázalo se, že pravidelné ranní cvičení zlepšuje spánek. Naopak cvičení před spaním může znesnadnit usínání.

    • Nikotin: Cigarety a ostatní nikotinové produkty působí povzbudivě. Proto by se mělo před spaním a při probuzení v průběhu noci kouření vyvarovat.

    • Kofein: Káva, čaj a mnoho dalších nápojů a potravin obsahující kofein působí povzbudivě a může udržovat déle v bdělém stavu. Lidé trpící nespavostí by neměli konzumovat kofein 4-6 hodin před ulehnutím do postele.

    • Alkohol: Alkohol urychluje nástup spánku. Mnoho lidí využívá alkohol jako první prostředek k řešení nespavosti. Dlouhodobé užívání alkoholu však narušuje spánkový režim, proto konzumace alkoholu problém se spánkem neřeší.

    • Těžká jídla: Těžká jídla pozdě večer mohou spánek narušit. Na druhé straně lehká jídla anebo jiný rituál před usínáním může pomoci spánek navodit.

    • Myšlenky: Při usínání je dobré potlačit negativní myšlenky rušící spánek a usínání.

     

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Nespavost patří k velmi častým zdravotním problémům současné populace. Nicméně pokusy prokázaly, že mnozí lidé, domnívající se, že trpí insomnií, ve skutečnosti spí stejnou dobu jako ostatní, ovšem často se probouzejí, neupadají do hlubokého spánku, špatně odpočívají atd., v mnoha případech se jedná o parasomnii.

    Určitou občasnou nespavostí trpí téměř každý člověk. Noční bdění bývá spojeno s psychickými změnami, člověk podléhá chmurným představám, bývá podrážděný, zmatený, mívá sklon ke smyslovým klamům.
    Nespavost může být doprovodným symptomem tělesných nebo duševních poruch, ale stejně tak můžeme hovořit o nespavosti jako o primárním onemocnění. Postihuje asi 15 % populace

    Mezi nejčastější příčiny patří:

    • stres, nadměrná psychická zátěž

    • nepravidelný spánkový režim

    • změna přirozeného biologického rytmu (např. při změně časového pásma - pásmová nemoc, přechod z letního na standardní čas apod.)

    • deprese

    • kofein a alkohol

    • užívání některých léků

    • špatné prostředí pro spánek

    • nemoc (zdravotní obtíže)

    • nedostatek pohybu během dne

    • nadměrná konzumace jídla nebo pití večer

    • syndrom neklidných nohou – člověk při usínání cuká nohama, což ho probouzí a znesnadňuje mu usnutí 

  • Deprese

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Za vznikem deprese může stát porucha v  chemii mozku, pravděpodobně v nervovém přenašeči – dopaminu, také v reakci na nějakou stresovou událost, předpokládá se však organická predispozice.
    Deprese může vzniknout při organickém poškození mozku (např. úrazy, nádory), krvácení, při endokrinních poruchách, poruchách jater či slinivky břišní (např. cukrovka),
    Důvody mohou být i farmakologické – způsobená některými léky či přípravky (např. hormonální antikoncepcí).

  • Centrální nervový systém (CNS)
  • Meridián tlustého střeva

     

    Obecná charakteristika jangová dráha probíhá vzestupně od ruky k hlavě
    Pod vlivem je

    hlava

    tváře

    ústa

    zuby

    hrdlo

    jazyk

    jícen

    šíje

    horní končetiny

    Sdružený orgán

    plíce

    Element kov
    Měsíc prosinec
    Maximální čas 05 - 07 hod. 
    Povrchové tkáně  kůže
    Nálady smutek
    Barva  světle zelená

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • Onemocnění dýchacích cest, bolesti v krku, sucho v krku, senná rýma, výtok a krvácení z nosu, angína, zánět hrtanu, hltanu, průdušek, asthma bronchiale. Kožní onemocnění - kopřivka, bolest zubů, zubní kazy, zvýšená kazivost zubů, přecitlivělost zubů na chlad, zácpa, průjem, úplavice, nadýmání, bolesti břicha, kručení ve střevech. Poruchy tvorby tělních tekutin: zežloutnutí očí, pocit sucha v očích. Bolesti v průběhu dráhy: ztráta pohyblivosti palce u nohy, záněty a opuchliny podél dráhy, zvýšená citlivost na chlad, neuralgie troj- klaného nervu, obrna lícního nervu, potíže s otáčením hlavy do stran, bolesti šíje, paže, lokte, ruky, ramene, neschop¬nost zvednout rameno, občas srdeční potíže, předčasné stárnutí kůže, neuralgie, poruchy sluchu, alergie, špatná kvalita sliznic, snížená schopnost detoxikace.

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Smutek, pláč, při rozrušení kašel, nedostatek vůle, neschopnost se něčeho vzdát a něco přijmout.
  • Meridián plic

     

    Obecná charakteristika jinová dráha probíhající sestupně od hrudníku k ruce
    Pod vlivem je

    nos

    vedlejší dutiny

    hrdlo

    hlasivky

    plíce

    hrudník

    horní končetiny

    Eustachova trubice

    Sdružený orgán

    tlusté střevo

    Element kov
    Měsíc listopad
    Maximální čas 03 - 05 hod. 
    Povrchové tkáně  kůže
    Nálady smutek
    Barva  světle fialová

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • Souvisejí s jednotlivými funkcemi plic. Typické jsou zde dýchací obtíže, rýma, poruchy čichu, astma, alergie, dušnost, plnost v hrudi, bolesti v jamce klíční kosti, nachlazení, kašel, bolesti v krku, zimnice, horečky s pocením i bez něj, snížená odolnost vůči chladu a infekcím, srdeční palpitace, sta¬hující bolest pod žebry, zvracení krve, problémy s močením, časté a krátké močení, časté močení, pomočování se, poruchy látkové výměny, dyspnoe, hemoptýza, kožní onemocnění, kopřivka, ekzém, spáleniny, otoky v obličeji, skvrny na pokožce, suchá a drsná kůže, pružnost a elasticita kůže - tvorba strií, ztráta ochlupení a bolesti v průběhu dráhy - bolest nebo chlad v ramenech, pažích, loktech, v zápěstí na radiální straně ruky, pálení v dlaních, zívání..

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Smutek, žal, pýcha, stud, emoční otupělost, melancholie, sebepodceňování, nervozita, deprese.
  • Meridián žlučníku

     

    Obecná charakteristika

    jangová dráha probíhající sestupně od hlavy k noze

    Pod vlivem je

    oči

    uši

    hrudník

    játra

    žlučník

    hýždě

    kolena

    dolní končetiny

    svaly

    šlachy

     

    Sdružený orgán

    játra

    Element dřevo
    Měsíc březen
    Maximální čas 23 - 01 hod. 
    Povrchové tkáně  šlachy a svaly
    Nálady hněv
    Barva  zelená

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • kožní alergie, žlučníkové potíže a žlučové kameny, hořkost v ústech, zvracení, bolesti v podžebří, časté vzdychání, chrapot, oční onemocnění, poruchy zraku, ušní poruchy, hluchota, závratě, vysychání pokožky, zvadlá barva obličeje. Bolesti hlavy v oblasti čelistí, čela, koutků očí, ztuhlost šíje a ramen, bolestivý otok v jamce nad klíční kostí a v podpaží, zánět uzlin v podpaží nebo na hrdle, samovolné pocení, záchvaty horečky nebo zimniční třesavky, svalové a degenerativní choroby, hemeroidy, vnější bolesti kloubů, hořká chuť v ústech.

     

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • Duševní poruchy projevující se blouzněním, pomateností a zá¬chvaty provázené ztrátou vědomí, depresivní stavy, neklid, bázlivost, nesmělost, bezohlednost, lehkovážnost, nedba¬lost, hyperaktivita autonomního nervového systému s nepřiměřenými reakcemi na stres a s neschopností uvolnit se, ustrašenost, neschopnost mít vlastní cíl života.

     

  • Sféra 12 - trankvilizér - NERVAMIN
  • Kolika

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Příčiny jsou v uzávěru a dráždění hladké svaloviny v dutých orgánech dutiny břišní. Nejčastěji je:

    • Žlučníková kolika způsobená žlučovým kamenem uzavírajícím výstup ze žlučníku nebo některou část žlučovodu. Bolest je nejčastěji v pravém podžebří a vystřeluje do zad.
    • Ledvinová kolika, při které je ledvinovým kamenem ucpána některá část vývodných cest močových a zablokován odchod moči z ledviny. Bolest je lokalizována v podbřišku na straně poškozené ledviny a vystřeluje do třísla.
    • Mechanický ileus neboli ucpání střeva. Bolí celé břicho, není přesně lokalizováno. Střevní obsah se hromadí nad překážkou a mohou nastat další nepříjemné komplikace. 

  • Opar

     

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    První vzplanutí se projevuje citlivými, bolestivými puchýřky naplněnými světlou tekutinou v oblasti rtů a kolem úst. Puchýřky se nahromadí do kolonií na zarudlé kůži. Mohou se přidat projevy chřipky (únava, zimnice, horečka, bolest svalů a bolest kloubů) a zduření, zvětšení lymfatických uzlin. Při opakované infekci se nejprve ozve svědění a palčivé pocity na rtech a následující den se objeví puchýřky naplněné tekutinou.

    Opary na rtu většinou vyvolává virus Herpes simplex typu I. Spící virus je uložen v nervových buňkách, proto se mohou opakovat po týdnech i letech. Nejčastěji se objeví, když je imunitní systém oslaben horečkou nebo virovou infekcí, např. při nachlazení.

    Výsev může však být způsoben i únavou, menstruací, stresem, pohybem na slunci, větru nebo stykem s mořskou vodou. K přenosu infekce dochází kapénkovou nákazou, osobním kontaktem a ze znečištěných předmětů. Na genitáliích opar způsobuje virus Herpes simplex typu II., k šíření dochází sexuální cestou. Imunitní systém neumí herpesviry zcela zlikvidovat, ukládají se v těle a při oslabení imunity se znovu objeví. Podobné je to i s virem Varicella Zoster způsobující plané neštovice a pásový opar.

  • Angína

    Nejzávažnější komplikace, které mohou u angíny vzniknout jsou abscesy, revmatická horečka i zánět ledvin. Absces je dutina vyplněná hnisem a vzniká po vniknutí infekce do hlubších tkání hltanu. Revmatická horečka je zánětlivé onemocnění postihující pojivovou tkáň orgánů a postižení ledvin zánětem (glomerulonefritida) může vést až k jejich selhání. 

     

    To, že máte angínu můžete poznat již doma, když si stoupnete před zrcadlo a posvítíte si do krku. Na krčních mandlích budou malé čepy připomínající puchýřky. 

     

    Příčiny  z pohledu klasické medicíny

    Angínu vyvolává nejčastěji bakteriální infekce, vzácněji virová a mykotická. Nejčastějšími bakteriálními původci jsou Streptococcus pyogenes, Staphylococcus a Pneumococcus. Z virových viníků jsou to nejvíce herpetické viry a dále viry infekčních onemocnění jako spalničky, chřipka a další. U virových angín dochází často k přechodu na bakteriální.

    nealergické

    • bakteriální infekce
    • vzácněji virová a mykotická

     

  • Mozek
  • Meridián ústřední

     

     

     

    Symptomy

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

    • stagnace v břišní oblasti spojená s plynatostí, říháním a nechutenstvím
    • bolesti břicha
    • poruchy stolice
    • průjmy
    • vředová choroba žaludku a dvanáctníku
    • zvracení až zvracení krve
    • bušení srdce
    • srdeční nevolnost
    • poruchy činnosti pohlavních orgánů
    • neplodnost
    • poruchy menstruace
    • silná menstruace spojená se závratěmi
    • bolest v podbřišku spojená s výtokem z močové trubice
    • enuréza
    • chronické poruchy výměny látkové
    • neurčité stěhovavé bolesti

     

     Psychické projevy energetické nerovnováhy:

    • nespavost
    • návaly hněvu

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

// EOF