Banner nové Sféry

Čínská studie v kuchyni - chutná strava založená na rostlinných bílkovinách

  • Napsal(a) Eva Dědková

Víte, že strava s velkým obsahem živočišných bílkovin (více než 10 %) může ničit naše srdce, ledviny, mozek, kosti a podporovat vznik rakoviny? A naopak přírodní rostlinná strava tyto nemoci léčí? Stav lidí s diabetem ll. typu se u této stravy výrazně lepší, dokonce přestávají užívat léky.

 


Kniha Čínská studie zpracovává největší dietologický výzkum, který trval více než 30 let a účastnili se ho vědci a lékaři celého světa. Kniha porovnává stravu v tradičních vesnicích Číny a tamní nemoci s obvyklou stravou v dnešní Americe a s americkými tzv. chorobami z blahobytu.

 

Ale jak a z čeho rychle, zdravě i chutně uvařit? Odpovědi najdeme právě v této knize receptů, v Čínské studii v kuchyni, kterou napsala LeAnne Campbell, Ph.D., dcera T. C. Campbella, Ph.D., hlavního autora Čínské studie. LeAnne vaří tak, jak jedí její rodiče, ona i její děti, tedy podle výsledků Čínské studie. Navíc je velmi pracovně vytížená, a proto jsou její zdravá jídla zároveň rychle hotová.

T. C. Campbell vyrůstal na farmě a stravoval se jako ostatní - hodně masa, mléka, vajec. Poté byl zaměstnán jako dietolog, zkoumal stravu. Tehdy všichni věřili, že zdraví podporuje právě mnoho živočišných bílkovin.
Jak ale bylo možné, že např. výsledky výzkumu prováděného na Filipínách ukázaly, že rakovinou tam onemocněly děti z nejbohatších rodin, tzn. děti, které jedly hodně masa a živočišných bílkovin? A děti z chudých rodin, které živočišné bílkoviny kvůli jejich ceně skoro neznaly, touto nemocí tehdy neonemocněly. A další velmi zajímavé výsledky výzkumů následovaly, zároveň s tím se pomalu měnil i vztah dr. Campbella ke stravě. V Čínské studii je i kapitola nazvaná Zapínání a vypínaní rakoviny: Zvyšováním a snižováním množství živočišných bílkovin ve stravě se tato zlá nemoc za určitých podmínek uvede do pohybu nebo naopak – zastaví se.

Tyto výsledky a obrovské množství výzkumů dalších způsobily, že Campbellovi začali se změnou jídelníčku. Chtěli být zdraví! Přechod na rostlinnou stravu trval řadu měsíců, ale stál za to. Dnes jedí tak, jak sepsala LeAnne, a jsou i ve vyšším či vysokém věku zcela zdraví.

Kromě pestrosti bychom měli podle LeAnne dbát zvláště na tři věci:
1. Optimální živiny získáme spíše z potravin než z výživových doplňků.
2. Čím blíže jsou potraviny svému původnímu stavu (tzn. při úpravě co nejméně vařeny, soleny a zpracovány) tím větší bude jejich dlouhodobý zdravotní přínos.
3. Vařit máme pokud možno z místních produktů, případně z biopotravin.

V Čínské studii v kuchyni je mnoho chutných receptů, třeba na bylinkový chléb, chlebíček s rozinkami a ořechy, dýňové palačinky, nejlepší brokolicový salát, řecký salát s ořechy, vývar s kokosem a kukuřicí, cizrnové sendviče s vůní oceánů... V kuchařce jsou i odpovědi na časté otázky týkající se výchovy dětí vedených ke konzumaci přírodní rostlinné stravy. Odpovědi čtenáře přesvědčí. Možná nejcennější je věta: Děti obvykle přijímají stravu, kterou jedí jejich rodiče.
Dobrou chuť!

Více na: www.svitani.eu

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.