Vitamín je organická látka mající celou řadu funkcí. Je nezbytná pro regulování metabolických funkcí v buňkách a tím řídí metabolizmus základních živin, udržení vnitřního prostředí, funkci imunitního systému, krevní srážlivost apod. Tělo si nedokáže samo vitaminy vyrábět, kromě vitaminu D a K, jsme tedy závislí na jejich příjmu. Celkem známe 13 vitaminů, které jsou rozpustné ve vodě (osm vitaminů B a vitamin C) a v tucích (A,D,E a K). Vitaminy rozpustné v tucích se v organizmu ukládají v tukové tkáni na dlouhou dobu, měsíce nebo dokonce roky. Naopak vitaminy rozpustné ve vodě, s výjimkou vitaminu B12, zůstávají v těle jen krátce, přebytek se vyloučí močí, proto je musíme pravidelně doplňovat pestrou stravou nebo potravinovými doplňky a nehrozí se jimi předávkovat.
• Nedostatek thiaminu (vitaminu B1) postihuje nervovou a kardiovaskulární soustavu, způsobuje beri-beri ve formě suché nebo vlhké. Thiamin je rozpustný ve vodě, proto jej musíme doplňovat v potravě. Je součástí řady enzymů nutných pro metabolismus základních živin. Nedostatkem jsou ohroženi lidé s onemocněním trávicího traktu spojené s poruchou vstřebávání živin a poškozením jater, alkoholici.
• Nedostatek riboflavinu (vitaminu B2) způsobuje popraskané koutky, rty, suchý jazyk a lámavé nehty. Je nutno jej přijímat potravou, více ohroženi jsou vegetariáni, alkoholici, ženy s mentální anorexií.
• Nedostatek niacinu (vitaminu B3) způsobuje pelagru se třemi příznaky (demence, dermatitida, průjem). Lehčí forma nedostatku způsobí únavu, deprese, nechutenství a zvracení.
• Nedostatek kyseliny panthotenové (vitamin B5) je velmi vzácný, ohroženi jsou alkoholici, ženy s mentální anorexií. Projevuje se únavou, nechutenstvím, bolestmi břicha, svalovými křečemi a může vyvolat i hypoglykémii a neurologické potíže. Patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě, naše tělo ho nedokáže vytvářet, a jsme nuceni přijímat ho v potravě.
• Nedostatek pyridoxinu (vitamin B6) je většinou způsobený nízkým přísunem v potravě u těžce nemocných, alkoholiků, při poruše vstřebávání živin. Objeví se bolavé koutky, vyrážka, změny nálad, zmateností, únavou a poškozením periferních nervů s brněním končetin, poruchou citlivosti.
• Nedostatek kyseliny listové (vitaminu B9), kterou si tělo neumí vyrobit, se projevuje chudokrevností, při které se hůře tvoří nové krvinky. Tvoří se afty v ústech, lámou se nehty, mezi další projevy patří průjem, nechutenství, bušení srdce a bolesti hlavy. Kyselina listová je důležitá v metabolizmu bílkovin a pro tvorbu DNA a RNA, které jsou nezbytné při vzniku nových buněk, její nedostatek v těhotenství je spojen s častějším výskytem vrozených vývojových vad.
• Nedostatek kobalaminu (vitaminu B12) vede k anémii (zhoubné chudokrevnosti). Vitamin je nutný k tvorbě nových buněk. Nedostatek vzniká malým příjmem v potravě nebo poruchou vstřebávání zažívacím traktem. Typické pro alkoholiky, vegetariány a osoby trápící nemoci žaludku. Chudokrevnost se projevuje slabostí, únavou, nedostatkem kyslíku pro orgány, omdléváním, motáním hlavy, bledostí kůže, dušností a přidávají se i další příznaky.
• Nedostatek vitaminu C (kyseliny askorbové) způsobuje kurděje (skorbut). Vitamin je důležitý pro správnou tvorbu pojivové tkáně, která zaručuje pevnost kůže, pevnost stěn krevních cév, pevnost kostí a stabilitu ukotvení zubu. Likvidují volné radikály, působí proti oxidačnímu stresu. Nízká konzumace způsobí jeho nedostatek v těle, který se projevuje sníženou schopností bránit se oxidačnímu stresu, což vede k výskytu rakoviny, objevuje se i únava, vyčerpanost.
• Nedostatek retinolu (vitaminu A) způsobuje zhoršení zraku při nižším osvětlení - šeroslepost, noční slepotu, vysychání rohovky a kožní onemocnění. Retinol je rozpustný v tucích, má význam pro zrak, imunitu a pro správnou funkci povrchů sliznic. Příčinou nedostatku je neuspokojivý příjem v potravě nebo i poruchy vstřebávání živin, hlavně tuků.
• Nedostatek kalciferolu (vitaminu D) způsobuje křivici (rachitidu), odvápnění kostí – osteoporózu i poruchy imunity. Vitamin D je rozpustný v tucích, má vliv na kostní metabolismus, pomáhá vstřebávat vápník ve střevě a podporuje mineralizaci kostí. Dokážeme vitamin D3 vyrábět i v našem těle z cholesterolu, výroba probíhá v kůži a je pro ni nutné sluneční světlo (UV sluneční záření).
• Nedostatek tokoferolů (vitaminu E), patřící k vitaminům rozpustným v tucích, se projevuje poruchou imunity s častými infekcemi, chudokrevností. Nedostatek většinou způsobuje neschopnost vstřebávání živin, zejména tuků.
• Nedostatek vitaminu K způsobuje zvýšené riziko krvácení, vzniku modřin, krvácení z nosu, dásní i přítomnost krve ve stolici nebo moči. Vitamin K je rozpustný v tucích, přijímáme jej v potravě, ale vytváří ho i bakterie naší střevní mikroflóry. Nedostatek může vzniknout u nemocných s poruchou vstřebávání živin, při dlouhodobém užíváním antibiotik, nemoci jater a alkoholiků.
Příčiny z pohledu klasické medicíny
Příčiny avitaminóz jsou u jednotlivých vitaminů různé, většinou však platí, že jsou způsobeny úplným snížením přívodu vitaminů ze dvou důvodů. Primárním důvodem je nedostatek vhodné a správně upravené potravy a sekundární příčinou může být porucha trávení, vstřebávání a látkové přeměny v samotném organismu, poškozením střevní mikroflóry, poruchou žláz s vnitřní sekrecí. Avitaminóza však může být způsobena i relativním nedostatkem vitaminů nekrytou zvýšenou potřebou (např. při podávání některých léků).