Krása začíná uvnitř

Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská) - Taraxacum officinale - Asteraceae

Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská) - Taraxacum officinale - Asteraceae Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská) - Taraxacum officinale - Asteraceae

Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská) - Taraxacum officinale - Asteraceae

Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská) - Taraxacum officinale - Asteraceae

Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina se žlutými květy, přisedlou růžicí kopinatých listů a vřetenovitým kořenem. Po naříznutí z ní vytéká bílé mléko, které na vzduchu tuhne. Název rostliny vznikl z řeckého slova taraxis, což znamená zápal očí. Tehdy se mléko ze smetanky, latex, používalo zejména k jeho léčbě. 

Latinský název rostlině dal nejslavnější arabský lékař Ibn Sina, známý spíše pod jménem Avicenna (980-1036). 

Rozšíření: Vyskytuje se na loukách s hlinitým podložím, na mezích a blízko cest, od nížin až po horská pásma s mírně kyselou půdou. Po odkvětu zdobí odkvetlý stvol chmýří, které se větrem uvolňuje, a tak se Pampeliška lékařská intenzivně rozšiřuje.

Obsahové látky: Obsahuje inulin - nejvíce na podzim, hořčiny (germakranolidy, eudesmanolidy), taraxin - nejvíce v červenci a srpnu, taraxasterin, sliz, třísloviny, triterpeny (faradiol, arnidiol), flavonoidy, v bílém mléce cerylalkohol, laktucerol, kaučuk, organické kyseliny, minerály - sodík, draslík, hořčík, oxid křemičitý, soli manganu, stopy zinku a mědi, sacharidy, steroly (taraxasterol), fytosteroly - homotaraxasterol. Nadzemní části rostliny obsahují vitamin A, B, C a D, terpenové alkoholy a karotenoidy.

Účinky a využití: Pampeliška lékařská má diuretické, žlučopudné a digestivní účinky, protože obsahuje enzymaticky působící látky, které příznivě ovlivňují činnost jater a ledvin. Působí též na tvorbu žaludečních kyselin. Celkově se používá při nemocech jater, žlučníku, žaludku, dvanáctníku, sleziny a slinivky. Hořčiny povzbuzují srdeční rytmus a vylučování žlučových kyselin ze žlučníku. Díky tomu, že harmonizuje meridián žlučníku, má pozitivní vliv při regeneraci rozpadajících se kyčelních kloubů. Odstraňuje klasické žlučníkové bolesti po stranách hlavy, kolem uší a bolestivost vlasových kořínků, odstraňuje otoky a čistí krev. Dále pomáhá při zánětu močových cest, žaludku, ledvinových a žlučníkových kaméncích, vysokém krevním tlaku, při zvýšené kyselosti žaludku, pálení žáhy, nechutenství, dně a žloutence. Zlepšuje kožní potíže - akné, lupénku, různé vyrážky a ekzémy. Pozitivně ovlivňuje degenerativní změny kloubů, chrupavek a onemocnění kostí při artritidě a osteoartritidě. Celkově podporuje látkovou výměnu. Japonské laboratorní výzkumy z roku 1999 odhalily její protirakovinné působení na některé typy rakovinných buněk.

Příprava čaje: Na 3/4 litru vody dáme 2-3 lžičky jemně drcených kořenů a vaříme 5 minut. Odvar ihned slijeme nebo necháme vyluhovat dalších 5-15 minut podle toho, jak silný čaj chceme mít. Slabší používáme na stimulaci funkcí organismu, silnější na detoxikaci. Čaj působí jako mírné projímadlo.

Salát: Mladé listy si můžeme připravit jako salát. Kdo snese více hořkosti, udělá si salát z čerstvých mladých zelených listů, kdo má raději salát jemnější, může si pampeliškové trsy předem vybělit tak, že je na několik dní přiklopí hrncem.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.