Banner nové Sféry

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou nádivkou

  • Napsal(a) Šárka Škachová

Ke svatomartinskému posvícení neodmyslitelně patřila nejen vypečená husa, ale také rohy, rohlíčky a podkovy, kterými děvčata obdarovávala chlapce. Nechte se inspirovat osvědčeným receptem gurmánky Šárky Škachové!

 Na těsto potřebujeme:

• 500 g polohrubé mouky
• špetka soli
• 250 g másla
• 180 ml plnotučné smetany
• vlašská jádra na ozdobu
• moučkový cukr na poprášení

Na nádivku:

• 200 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
• 100 g jemného moučkového cukru
• 1 až 2 bílky
• podle potřeby trochu rumu

Postup přípravy:

Z prosáté mouky, špetky soli, změklého másla a plnotučné smetany vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v chladu odležet. Odpočaté těsto vyválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na dílky, ze kterých budeme připravovat rohlíčky. Ideálně vyválíme z těsta kruh a rádýlkem ho rozdělíme na 8 výsečí. Na každý kousek klademe vrchovatou lžičku ořechové náplně a lehce ji rozetřeme, aby po srolování byla na řezu vidět pěkná ořechová spirála. Naplněné rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý rohlíček ozdobíme vyloupnutým jádrem vlašského ořechu. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C cca 30 minut. Dorůžova upečené rohlíčky necháme vychladnout, nejlépe na pekařské mřížce. Na míse je lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Ořechová nádivka:
Mleté oříšky smícháme s jemně prosátým moučkovým cukrem a spojíme s bílkem. Podle potřeby přidáme pár lžic rumu.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová
www.Gurmánka.cz

Celostní medicína

Osobní rozvoj

Zdraví a krása

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.